سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲
۱۰:۰۵ - ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۳۴۸۵
اقتصاد کلان

دادستان انتظامی مالیاتی کشور از فهرست سیاه شرکت‌ها می گوید

۴۴۵۹ شرکت کاغذی در لیست سیاه

عباس بهزاد,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
بخش مالیات در سال‌های اخیر بیش از پیش مورد توجه برنامه ریزان قرار گرفته است.

با کاهش سقف فروش نفت در بودجه امسال و حذف احتمالی درآمدهای نفتی از بودجه سال آینده، نقش مالیات به‌عنوان بزرگ‌ترین منبع درآمدی کشور برجسته‌تر شده است. برهمین اساس برای افزایش درآمدهای مالیاتی درکنار مؤدیانی که هم‌اکنون مالیات می‌پردازند، ورود بخش‌های جدید که تاکنون به روش‌های مختلف از پرداخت مالیات فرار می‌کرده‌اند، دردستور کار وزارت اقتصاد قرار گرفته است. درکنار شناسایی مؤدیان جدید مالیاتی مقابله با متخلفان می‌تواند ضمن برقراری عدالت مالیاتی فضای اقتصادی کشور را روشن‌تر کند.

درهمین راستا «عباس بهزاد» دادستان انتظامی مالیاتی سازمان امور مالیاتی در گفت‌و‌گو با «ایران» آخرین وضعیت پرونده متخلفان مالیاتی را در بخش‌های مختلف تشریح کرده است که از سوء‌استفاده از کارت‌های بازرگانی، شرکت‌های کاغذی تا کارکنان متخلف را در برمی‌گیرد.

در سال‌های اخیر چه تعداد پرونده تخلف مؤدیان مالیاتی تشکیل شده است؟

از ابتدای تصویب اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم در۳۱ تیر ماه سال ۱۳۹۴ و اجرایی شدن آن از اول فروردین ۱۳۹۵ و متعاقب تدوین شیوه نامه داخلی نحوه اجرای مواد ۲۷۴ الی ۲۷۷ مواد قانونی مرتبط با جرایم مالیاتی، این دادستانی پس از دریافت گزارشات اولیه، مبادرت به‌طرح حدود ۳۸ فقره شکایت با ۳۰۸ متهم کرده است.  شایان ذکر است؛ صرف نظر از پرونده‌هایی که در مراجع قضایی از سوی این دادستانی درحال رسیدگی است، تعداد قابل توجهی پرونده جرایم مالیاتی در دست بررسی مقدماتی است که برخی از آنها به دلایل مختلف از جمله عدم همکاری بهینه مراجع و نهادهای ذیربط و همچنین در نظرگرفتن مواعد قانونی در مراحل مختلف رسیدگی و تشریفات دادرسی مالیاتی موجب طولانی شدن مراحل رسیدگی و اتخاذ تصمیم شده است. علاوه بر این، دفتر حقوقی سازمان امور مالیاتی نیز در راستای وظایف قانونی خود و بر اساس شیوه نامه داخلی، اقدام به تهیه تعداد قابل توجهی اقامه دعوی علیه مؤدیان متخلف در مراجع قضایی ذیربط کرده است.

یکی از جرایم مالیاتی سوءاستفاده از کارت بازرگانی است. تاکنون جرایمی که در این بخش کشف شده چقدر است؟

در سال‌های اخیر برخی از سودجویان با سوءاستفاده از ناآگاهی افراد و به قصد فرار مالیاتی با پرداخت مبلغی ناچیز به افراد، مبادرت به اخذ کارت بازرگانی به‌نام آنان کرده و با داشتن وکالت بلاعزل از سوی ایشان اقدام به انجام فعالیت اقتصادی از جمله صادرات و واردات گسترده می‌کنند که این امر از مصادیق مجرمانه قانون مالیات‌های مستقیم است.

در اکثریت قریب به اتفاق موارد، دارندگان یا صاحبان کارت بازرگانی پس از انجام اقدامات اجرایی جهت وصول مالیات از سوی ادارات کل امور مالیاتی مربوطه مانند مسدود شدن حساب‌های بانکی، توقیف اموال و ممنوع الخروج شدن و... متوجه موضوع شده و اقدام به شکایت علیه سوءاستفاده‌کنندگان نزد مراجع ذیربط می‌کنند. مراجع مذکور نیز شکوائیه‌ها را جهت بررسی به دادستانی انتظامی مالیاتی ارسال می‌کنند.

با عنایت به محدوده زمانی یکسال اخیر و همچنین طولانی بودن فرآیند بررسی و تکمیل پرونده به‌دلیل عدم دسترسی به سوء‌استفاده کنندگان، وجود واسطه‌ها و دلالان، اعطای وکالت رسمی از سوی صاحبان کارت‌های بازرگانی (که به امر سوءاستفاده وجهه قانونی می‌دهد) و بعضاً عدم همکاری برخی از نهادهای ذیربط، تاکنون تعداد ۱۲ فقره شکایت با ۱۱۸ متهم در خصوص سوءاستفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر از طریق این دادستانی در مراجع قضایی ذیربط درحال رسیدگی است. همچنین موارد بسیاری نیز در مراحل رسیدگی مقدماتی در دست بررسی است.

برخی متخلفان برای فرار از مالیات اقدام به تأسیس شرکت‌های کاغذی می‌کنند. تاکنون چه تعداد شرکت کاغذی شناسایی شده‌اند؟

روند بررسی اعتبار شرکت‌ها در معاونت مالیات بر ارزش افزوده طی شده و پس از انجام فرآیندهای مورد عمل و همچنین انجام تحقیقات فنی، مبادرت به شناسایی اشخاص فاقد اعتبار و درج آن در لیست مؤدیان فاقد اعتبار می‌کنند. شایان ذکر است لیست افراد مذکور در سایت سازمان امور مالیاتی قابل دسترسی است. طبق این لیست تاکنون نام ۴ هزار و ۴۵۹ شرکت ثبت شده است.

طبق قانون، حسابرسان و مؤسسات حسابرسی که جرایم و تخلفات مالیات را اعلام نکنند، مجرم محسوب می‌شوند، در این زمینه چند پرونده تشکیل شده است؟

با توجه به اینکه موضوع جرم انگاری مالیاتی اخیراً مورد توجه قانونگذار واقع شده، تاکنون مواردی از تخلف حسابرسان و مؤسسات حسابرسی مشاهده نشده است، با وجود این در صورت کشف و برخورد با موارد تخلف موصوف، مراتب در اجرای ماده ۲۷۶ قانون مالیات‌های مستقیم مورد رسیدگی واقع و در مراجع ذیصلاح اقامه دعوی خواهد شد.

برای تسریع در رسیدگی به پرونده‌ها، دادگاه‌های ویژه مالیاتی تشکیل شده است. هم‌اکنون چه تعداد دادگاه ویژه در کشور تشکیل شده و این دادگاه‌ها در کدام استان‌ها قرار دارد؟

اگرچه در ماده ۲۷۸ قانون مالیات‌های مستقیم، موضوع تشکیل دادسرا و دادگاه ویژه مالیاتی پیش‌بینی شده و مراحل مقدماتی تشکیل مراجع مذکور در استان تهران در حال انجام است. لیکن، در حال حاضر فرآیند رسیدگی به جرایم مالیاتی در تهران از طریق دادسرای رسیدگی به جرایم اقتصادی و در سایر استان‌ها توسط شعبات ویژه ذیربط انجام می‌شود.

فرآیند رسیدگی به پرونده‌ها در دادگاه‌های ویژه مالیاتی در چه مدتی انجام می‌شود؟

نظر به پیچیدگی و گستردگی مقوله فرار مالیاتی، تعدد متهمان و استعلامات مورد نیاز از مراجع ذیصلاح، در دسترس نبودن سوءاستفاده‌کنندگان از کارت بازرگانی به‌دلیل وجود دلالان و واسطه‌ها و همچنین لزوم طی تشریفات دادرسی در مراجع قضایی، فرآیند رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی در دادسرای رسیدگی به جرایم اقتصادی را طولانی می‌کند.

یکی از جرایم مالیاتی که در قانون پیش‌بینی شده مربوط به کارکنان سازمان امور مالیاتی است، در سال‌های اخیر چه تعداد از کارکنان سازمان تخلف داشته‌اند؟

در ارتباط با کشف و شناسایی تخلفات مأموران مالیاتی، این دادستانی همواره در راستای وظایف قانونی خود ضمن انجام اقدامات پیشگیرانه نسبت به صدور ادعانامه (کیفرخواست) برای کارکنان متخلف اقدام و آن را به هیأت رسیدگی به تخلفات اداری ارسال می‌کند که تعداد ادعانامه‌ها در بازه زمانی ۱۳۹۴ تاکنون ۶۹۸ فقره است.

برای جلوگیری از فرار مالیاتی چه اقداماتی صورت گرفته است؟

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که در راستای جلوگیری از فرار مالیاتی صورت گرفته است، تدوین قانون با ضمانت اجرای قوی برای برخورد با متخلفان است که در قانون مالیات‌های مستقیم مصوب تیرماه سال ۱۳۹۴ فرار مالیاتی عمل مجرمانه محسوب می‌شود و برای مرتکبین مجازات درجه شش تعیین شده است که این امر تا حد زیادی می‌تواند از فرار مالیاتی جلوگیری کند. دیگر اینکه سازمان امور مالیاتی کشور طی سنوات اخیر اقدامات مؤثری را در این خصوص انجام داده است از جمله تشکیل بانک اطلاعاتی جامع و فراگیر به طوری که تمام فعالیت‌های اقتصادی مؤدیان از طریق سامانه طرح جامع مالیاتی ثبت شود. تشکیل دفتر بازرسی ویژه، مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی، صدور بخشنامه و دستورالعمل‌های متعدد از جمله دستورالعمل شماره ۵۰۵/۹۵/۲۰۰ مورخ ۴ اردیبهشت ۱۳۹۵ موضوع نحوه بررسی و رسیدگی به تراکنش‌های بانکی مشکوک و... اطلاع‌رسانی و تنویر افکار عمومی در خصوص پیامدها و مجازات‌های فرار مالیاتی از طریق درج هشدارهای انتظامی در جراید و مطبوعات درون و برون سازمانی به منظور افزایش آگاهی شهروندان، تلاش در جهت جلب اعتماد عمومی با اطلاع‌رسانی در خصوص نحوه هزینه کرد درآمدهای مالیاتی از طریق رسانه‌های جمعی، فرهنگ‌سازی از طریق تولید محتوا در خصوص تشویق مؤدیان به تمکین مالیاتی و عواقب فرار مالیاتی درهمین راستا بوده است. در خاتمه باید عنوان کرد که کاهش وابستگی به اقتصاد نفتی و حرکت به سمت اقتصاد مالیاتی، نیازمند مشارکت جدی و همه جانبه تمامی آحاد جامعه است که این امر می‌تواند از طریق پرداخت بموقع مالیات‌ها توسط مؤدیان مالیاتی و اهتمام افراد جامعه به ضرورت ارائه گزارش فرار مالیاتی مؤدیان متخلف، میسر شود.

نکتـــه

تعداد ۱۲ فقره شکایت با ۱۱۸ متهم در خصوص سوءاستفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر از طریق این دادستانی در مراجع قضایی ذیربط درحال رسیدگی است

لیست ۴ هزار و ۴۵۹ شرکت کاغذی در سایت سازمان امور مالیاتی ثبت شده است

رسیدگی به جرایم مالیاتی در تهران از طریق دادسرای رسیدگی به جرایم اقتصادی و در سایر استان‌ها توسط شعبات ویژه ذیربط انجام می‌شود 

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
بیژن بنفشه خواه بیوگرافی بیژن بنفشه خواه بازیگر خوش سابقه سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱ فروردین ۱۳۵۲

محل تولد: دروازه شمیران، تهران، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۳

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته نمایش از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد

ادامه
یان کوم بیوگرافی یان کوم؛ بنیانگذار برنامه واتس اپ

تاریخ تولد: ۲۴ فوریه ۱۹۷۶

محل تولد: اوکراین، کی یوف

ملیت: آمریکایی

حرفه: تاجر، برنامه نویس، کارآفرین

دلیل شهرت: راه اندازی واتساپ

ثروت: ۱۵/۱ میلیارد دلار

ادامه
جلال الدین مارشاریپوف بیوگرافی جلال الدین مارشاریپوف بازیکن قوی ازبکی

تاریخ تولد: ۱ سپتامر ۱۹۹۳

محل تولد: گرگانج، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: استقلال تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
بیوگرافی و اشعار عثمان بختیاری زندگینامه عثمان بختیاری شاعر سده پنجم و ششم

تاریخ تولد: بین سال های ۴۵۷ تا ۴۶۹ هجری قمری

ملیت: ایرانی

زمینه فعالیت: شاعر و حماسه سرا

آثار: شهریار نامه - هنرنامه یمینی

وفات: بین سال‌ های ۵۱۲ تا ۵۴۸

ادامه
ابو حتوف بن حارث انصاری زندگینامه ابوحتوف بن حارث انصاری از دشمنی با امام علی تا شهادت در کربلا

محل زندگی: کوفه

دوران زندگی: همزمان با دوران زندگی امام حسین (ع)

از یاران: امام حسین (ع)

شهادت: روز دهم محرم

ابو حتوف بن حارث انصاری در سپاه عمر سعدزندگینامه ابو حتوف بن حارث انصاری

ادامه
محمد نادری بیوگرافی محمد نادری بازیگر سینما و تلویزیون

تاریخ تولد: ۱۰ تیر ۱۳۵۷

محل تولد: اردبیل

حرفه: بازیگر، فیلمنامه نویس، صدا پیشه، مجری

تحصیلات: کارشناسی ارشد کارگردانی تئاتر از دانشگاه تربیت مدرس

آغاز فعالیت: ۱۳۸۸ تاکنون

ادامه
محمد بن راشد آل مکتوم بیوگرافی محمد بن راشد آل مكتوم حاکم موفق دبی

تاریخ تولد: ۱۵ ژوئیه ۱۹۴۵

محل تولد: دبی

ملیت: امارات متحده عربی

لقب: والاحضرت شیخ محمد

حرفه: حاکم دبی

ادامه
ویژه سرپوش