جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۴:۰۵ - ۱۹ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۴۰۶۸
اقتصاد کلان

براساس داده‌های بودجه خانوار بررسی شد

حساسیت ارزی مصرف آرایشی

مصرف لوازم آرایشی توسط ایرانی‌ها,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهند نوع مصرف لوازم آرایشی حساسیت قابل‌توجهی به تحولات ارزی دارند. از نظر عددی، در سال ۹۷ هزینه خانوارهای کشور برای لوازم آرایشی و خدمات شخصی نسبت به سال ۹۶ افزایش یافت؛ افزایشی در حدود ۲۰ درصد. اما اگر این افزایش با تورم تصفیه شود، نتیجه‌اش کاهش مصرف خانوارها در این نوع اقلام است.

هر چند سهم مصرف لوازم آرایشی و خدمات شخصی در کل سبد خانوارها، در این دو سال تغییری نکرده و در حدود ۲ درصد باقی مانده، اما قطعا نوع و جنس سبد متحول شده است؛ چراکه خانوارها در سال ۹۶ می‌توانستند اقلام خارجی بیشتری را خریداری کنند و در سال گذشته، عمده مصرف خانوارها به سمت کالاهای تولید شده در داخل یا کالاهای بی‌کیفیت خارجی چرخش کرده است.

سرانه هزینه

در سال ۹۶، هر خانوار ایرانی به‌طور متوسط ۴۹۶ هزار تومان بابت «خدمات شخصی و وسایل آرایشی» هزینه کرده است. با توجه به بعد خانوار در این سال(۴۳/ ۳ نفر)، هر ایرانی به‌طور میانگین ۱۴۴ هزار تومان برای این منظور هزینه کرده است. طبق داده‌های بانک مرکزی، میانگین قیمت دلار در بازار آزاد در سال ۹۶، معادل ۴۰۴۵ تومان بوده است. از این‌رو سرانه مصرف ایرانیان در حوزه وسایل آرایشی در حدود ۶/ ۳۶ دلار در سال۹۶ برآورد می‌شود.  در سال ۹۷، میزان هزینه ریالی هر ایرانی درخصوص لوازم آرایشی، به ۱۷۳ هزار تومان رسید که نسبت به سال قبل از آن معادل ۲۰ درصد رشد کرد. این رشد از تورم سال ۹۷ کمتر بود.

در نتیجه مصرف لوازم آرایشی توسط ایرانی‌ها در این سال با افت همراه شد. از نظر دلاری، با توجه به جهش نرخ ارز در سال گذشته، سرانه مصرف ایرانیان به ۱۶ دلار نزول کرد که در حدود ۵۶ درصد کمتر از سال ۹۶ است.کاهش سرانه دلاری در حقیقت به معنی تغییر اجناس مصرفی است. از این‌رو مصرف لوازم آرایشی ایرانیان در سال گذشته احتمالا به سمت کالاهای تولید شده در داخل متمایل شد و کالاهایی هم که نمونه داخلی ندارند، از سبد مصرف اغلب ایرانیان حذف شده است.  در هر دو سال ۹۶ و ۹۷، سهم لوازم آرایشی از سبد مصرف خانوارها، در حدود ۹۵/ ۱ درصد بوده و از این‌رو تغییری در ذائقه خانوارها به‌وجود نیامده است. سال گذشته، برخی گروه‌های مصرفی، جایگاهی پایین‌تر و برخی جایگاهی بالاتراز لوازم آرایشی و خدمات شخصی نزد خانوارها داشته‌اند.

مثلا هزینه‌ای که خانوارها بابت پوشاک و تعمیرات آن پرداخت کرده‌اند، تقریبا ۲ برابر هزینه‌ای بوده که به لوازم آرایشی و خدمات شخصی اختصاص یافته است یا هزینه‌ای که بابت تفریحات، سرگرمی‌ها و خدمات فرهنگی پرداخت شده نیز وضعیت مشابه داشته است. اما مثلا خدمات مالی و حقوقی جایگاه چندانی در سبد خانوارها نداشته و سهمی معادل یک پنجم لوازم آرایشی و خدمات شخصی داشته است. نکته جالب اینکه سهم هزینه‌های آب، فاضلاب، سوخت و روشنایی منزل مسکونی در سال ۹۷ یک میلیون و ۹۰ هزار تومان برای هر خانوار بوده که حدود ۵۰۰ هزار تومان از هزینه لوازم آرایشی بیشتر بوده است. در واقع هزینه‌ای که خانوارهای ایرانی بابت کل انرژی مصرفی‌شان در سال قبل پرداخت کرده‌اند، در طول سال نیم میلیون تومان و هر ماه، تقریبا ۴۲ هزار تومان بیشتر از لوازم آرایشی بوده است.

حجم بازار: حجم بازار لوازم آرایشی در ایران در سال ۹۷ نسبت به سال قبل از آن از نظر حقیقی افت کرده است. تخمین حجم بازار می‌تواند از حاصل‌ضرب هزینه میانگین هر خانوار در تعداد خانوارهای ایرانی به‌دست‌ آید. از این طریق، حجم بازار لوازم آرایشی در سال ۹۶ معادل ۲/ ۱۲ هزار میلیارد تومان بوده و در سال بعدش، به ۷/ ۱۴ هزار میلیارد تومان رسیده است؛ یعنی ۵/ ۲۰ درصد رشد. البته این رشد کم‌توان‌تر از تورم بوده است و در واقع میزان کالای مبادله شده در این بازار افت کرده است. طبق داده‌های مرکز آمار، نرخ تورم در سال ۹۷ معادل ۹/ ۲۶ درصد بوده است. حجم بازار لوازم آرایشی کمتر از یک درصد نقدینگی کل کشور در سال گذشته را در بر گرفته بود.

سهم دهک‌ها: سهم هزینه لوازم آرایشی در دهک‌ها حاوی نکته جالبی است؛ هر خانوار دهک دهم در سال گذشته حدود یک میلیون و ۵۶۵ هزار تومان صرف لوازم آرایشی و خدمات شخصی کرده است. این عدد در دهک اول در حدود ۱۷۵ هزار تومان بوده است؛ یعنی تقریبا یک نهم دهک دهم. با اینحال سهم مصرف لوازم آرایشی دهک دهم از کل مصرف، در حدود ۷/ ۱ درصد بوده؛ درحالی‌که سهم مصرف این کالاها در دهک اول، معادل ۲/ ۳ درصد گزارش شده است. این مساله می‌تواند ناشی از برخی مراقبت‌های شخصی باشد که لاجرم در تمامی خانوارها ضروری است و از آن طرف این اقلام ضروری در سبد کوچک مصرفی خانوارهای دهک پایین هزینه‌ای، سهم پررنگ‌تری را پیدا کرده‌اند.

مقایسه با دیگر کشورها

حجم مصرف لوازم و خدمات مختلف در کشورهای گوناگون با یکدیگر متفاوت است. البته رشد مصرف لوازم آرایشی و خدمات شخصی مختص یک کشور خاص نبوده و بیشتر متاثر از تغییر سبک زندگی بوده است. بازار لوازم آرایشی متشکل از اقلام گوناگونی چون مراقبت‌ از مو، مراقبت از پوست، عطر و ادکلن، آرایش و... می‌شود. براساس داده‌های بانک جهانی در سال ۲۰۱۰، سهم مراقبت شخصی از کل مصرف منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در حدود ۲/ ۱ درصد بوده است. مثلا در مصر، هر خانوار ۱۴۷۰ دلار برای مراقبت شخصی هزینه کرده است که تقریبا ۳/ ۱ درصد از کل مخارج خانوار را شامل می‌شده است. کمترین سهم مصرف لوازم آرایشی در آسیای شرقی و اقیانوسیه گزارش شده است. در این منطقه ۶/ ۰ درصد از مصرف به مراقبت‌های شخصی اختصاص داشته است.

در چین هر خانوار در سال ۲۰۱۰ حدود ۷ هزار و ۷۰۰ دلار را به این منظور اختصاص داده که ۲/ ۰درصد از کل مخارج خانوار را در بر گرفته است. همچنین بیشترین اهمیت مراقبت‌های شخصی مربوط به آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب با نرخ ۶/ ۲ درصد از سبد کل مصرف است. در اروپای شرقی و آسیای مرکزی نیز سهم مصرف مراقبت شخصی ۴/ ۱ درصد از کل هزینه‌های خانوارها بوده است. در این مقایسه، اروپای غربی و آمریکای شمالی منظور نشده بود.

نکته‌ای که به نظر می‌آید اینکه در کشورهایی که درآمد سرانه بیشتر است، به علت سبد مصرف بزرگ‌تر، سهم مراقبت‌های شخصی کمتر می‌شود و در کشورهای با درآمد سرانه پایین‌تر، به علت سبد کوچک‌تر سهم مراقبت‌های شخصی افزایش می‌یابد. در حقیقت، به نظر تفاوت محسوسی از رفتار مصرفی لوازم آرایشی در کشورهای مختلف قابل‌تعقیب نیست و آنچه تفاوت در سهم مصرف لوازم آرایشی را سبب شده، نشأت گرفته از حجم کل سبد مصرفی خانوارها در کشورهای مختلف است؛ مانند آنچه در بین دهک‌های اول تا دهم در داخل کشور به‌وجود آمده است. از این‌رو در کشورهای با درآمد بالاتر، با اینکه لوازم آرایشی و مراقبت شخصی باکیفیت‌تری مصرف می‌شود، اما به‌دلیل حجم بزرگ‌تر سبد کل، به شکل نسبی سهم آن کم‌‌‌نمایی می‌کند.

مصرف لوازم آرایشی توسط ایرانی‌ها,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

donya-e-eqtesad.com
  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش