چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۲۰ - ۳۱ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۵۴۲۷
مسکن، راه، عمران

آخرین وضعیت ورود هواپیماهای برجامی به کشور

ای‌تی‌آر و ایرباس آری، بویینگ در هاله‌ای از ابهام

هواپیما,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران
با گذشت یک ماه از سال ۱۳۹۷، هنوز هواپیمای جدیدی به ناوگان ایران‌ایر اضافه نشده است و در شرایطی که برخی گمانه‌زنی‌ها در ورود هواپیماهای جدید تردید ایجاد می‌کنند، مدیرعامل هما می‌گوید که در آینده نزدیک حداقل دو هواپیما وارد ناوگان ایران خواهند شد.

به گزارش ایسنا، از زمستان ۱۳۹۵ که با نهایی شدن قراردادهای خرید هواپیما از سوی ایران ایر با دو شرکت بزرگ هواپیماسازی جهان برنامه ریزی دقیقی برای ورود هواپیماهای جدید به ناوگان ایران در دستور کار قرار گرفت تنها سه فروند ایرباس به ایران ایر تحویل شده است و پس از آن نیز که قراردادی جدید برای ورود هواپیماهای ATR به ایران نهایی شد کمتر از نیمی از هواپیماها به هما تحویل داده شد.

 

در طول ماه‌های گذشته با توجه به افزایش فشارهای آمریکا بر برجام نهایی شدن فاینانس خرید این هواپیماها با اما و اگر مواجه شد و هرچند در روزهای پایانی سال قبل وزارت راه از نهایی شدن ورود یک شرکت چینی برای تامین فاینانس این قراردادهای خبر داد اما هنوز به شکل رسمی اجرای این قراردادها به روال عادی خود باز نگشته است. قراردادهایی که هریک مسیرهای جداگانه ای برای اجرایی شدن دارند.

 

چشم انتظار ورود ۹۷ ایرباس باقی مانده

هرچند بویینگ در نهایی کردن قرارداد خود با ایران ایر گوی سبقت را از ایرباس ربود اما این شرکت فرانسوی بود که با فرستادن نخستین فروند از هواپیماهای خود به ایران رسما تحریم‌های طولانی مدت را پایان داد.

 

در زمستان ۱۳۹۵ ایرباس یک فروند هواپیمای ۳۲۱ خود را به ایران تحویل داد و پس از آن در دو نوبت هواپیماهای ۳۳۰ وارد ایران شدند.

 

در شرایطی که به نظر می رسید این روند در ماه‌های پایانی سال ۲۰۱۷ و سپس ۲۰۱۸ ادامه پیدا کند اما مشکلات موجود برای تامین مالی و فاینانس این هواپیماها باعث شد عملا این هواپیماها برای مدت طولانی آخرین ایرباس‌هایی باشد که به ایران ایر تحویل شده اند.

 

شرکت هواپیمایی ایران ایر در جدیدترین اظهارنظر خود درباره ورود هواپیماهای ایرباس به ناوگان این شرکت اعلام کرده که مذاکرات با طرف فرانسوی ادامه دارد و این امید هست که در سال جاری میلادی تعداد بیشتری از هواپیماهای این خانواده وارد ایران شوند.

 

بر اساس اطلاعات ارائه شده در قرارداد دو طرف  ۴۶ فروند از هواپیماهای خریداری شده از خانواده ایرباس ۳۲۰، ۳۸ فروند از خانواده ایرباس ۳۳۰ و ۱۶ فروند از خانواده ایرباس ۳۵۰ است.

 

در توافق ابتدایی ایران‌ایر خرید ۱۱۸ فروند هواپیما را در دستور کار خود قرار داده بود اما با حذف ایرباس ۳۸۰ از سبد خرید هواپیمایی جمهوری اسلامی در حال حاضر توافق بر ورود ۱۰۰ فروند هواپیما به ایران صورت گرفته است.

 

طبق توافق‌های صورت گرفته باید ۸۵ درصد از منابع اعتباری مربوط به خرید این هواپیماها از طریق فاینانس بین‌المللی تامین شود و همین امر فرایند تحویل هواپیماها را طولانی از تصورات ابتدایی کرد.

 

بویینگ، شاید زمانی دیگر

پیش از آنکه ایرباس قرارداد خود با ایران ایر را نهایی کند، مسئولان شرکت هواپیماساز بویینگ آمریکا در تهران قرارداد فروش ۸۰ فروند هواپیمای خود را نهایی کردند.

 

این قرارداد که پس از نزدیک به چهار دهه توقف هرگونه تعامل میان دو طرف بسته می شد، برگی جدید در صنعت هوایی ایران گشود.

 

بر اساس قرارداد نهایی شده میان دو طرف  از مجموع ۸۰ فروند هواپیمای مورد توافق برای تحویل به ایران، ۵۰ فروند بوئینگ ۷۳۷ و ۳۰ هواپیمای دیگر شامل دو مدل بوئینگ ۷۷۷ خواهد بود.

 

بر اساس قراردادی که میان دو طرف بسته شد، بویینگ باید نخستین فروند از هواپیماهای خریداری شده از سوی ایران ایر را تا اردیبهشت ۱۳۹۷ تحویل می داد. موضوعی که به نظر می رسد نمی توان انتظار داشت در چند هفته پیشرو به مرحله اجرایی برسد.

 

ایران ایر درباره آخرین وضعیت قرارداد با بویینگ به این توضیح بسنده کرده که مسیر دارای پیچیدگی‌های زیادی است و همین امر نشان می دهد که شاید به زمانی طولانی تر برای نهایی شدن فرایند اجرای این قرارداد نیاز خواهد بود.

 

سنگ اندازی‌های امریکا و تلاش تعدادی از نمایندگان کنگره این کشور برای توقف فروش هواپیماها به ایران باعث شده فرود نخستین بویینگ به ایران به زمانی بیشتری نیاز داشته باشد.

 

 ATRخوش قول‌ترین هواپیماساز

هرچند قرارداد ایران ایر با شرکت هواپیماساز ای تی آر دیرتر از دیگر هواپیماسازان نهایی شد اما فرایند اجرای قرارداد با این شرکت با سرعت و قدرت بیشتری دنبال می شود.

 

این شرکت در طول ماه‌هایی که از نهایی شدن قرارداد خود با ایران ایر گذشته در چند مرحله هشت فروند هواپیمای جدید به ایران تحویل داد تا جمع هواپیماهای برجامی وارد شده به کشور از مرز ۱۰ فروند عبور کند.

 

آخرین اطلاعات ارائه شده از سوی ایران ایر نشان می دهد که دو فروند هواپیمای جدید این شرکت نیز از خط تولید خارج شده و با دریافت تاییدهای لازم احتمالا در آینده نزدیک به ایران خواهند رسید تا رسما نیمی از قرارداد منعقد شده با این هواپیماساز ایتالیایی – فرانسوی اجرایی شود.

 

طبق تعهدات دو طرف در صورتی که سنگ اندازی خاصی در این مسیر صورت نگیرد می توان انتظار داشت تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی تمام ۲۰ فروند هواپیمای خریداری شده ایران ایر وارد ناوگان کشور شود.

 

تمام این قراردادها در حالی مراحل مختلف اجرایی خود را پشت سر می گذارند که ترامپ اعلام کرده به زودی اظهارنظری جدید درباره برجام خواهد داشت و این موضوع می تواند لااقل برای شرکت آمریکایی بویینگ تعیین کننده باشد. البته قراردادهایی که میان ایران و این هواپیماسازان بسته شده با توجه به شرایط بازار جهانی بوده است و در صورت کنار کشیدن یا تغییر قرارداد از سوی هر یک از آنها، هما صاحب حق خواهد بود.

 

وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده که ایران در یک برنامه ۱۰ ساله برای نوسازی ناوگان خود به ۵۰۰ هواپیمای مسافربری جدید نیاز دارد و  تنها در صورت اجرایی شدن قراردادهای ایران ایر، ۲۰۰ فروند از کل این برنامه بلندمدت به فاز اجرایی خواهد رسید.

 

 

  • 18
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش