شنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۵۳ - ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۴۴۰۹
مسکن، راه، عمران

۸ درصد از قراردادهای ایران ایر اجرایی شدند؛

پایان پرونده هواپیماهای برجامی؟

هواپیما ATR,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران
صبح دیروز (یکشنبه) ۵ فروند ATR جدید شرکت هواپیمایی ایران ایر در فرودگاه مهرآباد فرود آمد تا این شرکت ایتالیایی – فرانسوی به عنوان یکی از خوش قول‌ترین شرکت‌هایی مطرح شود که پس از برجام با ایران وارد یک قرارداد تجاری شده بود. قراردادی که شاید عمل به تمام مفاد آن برای این شرکت ممکن نباشد.

به گزارش ایسنا، تنها چند روز پس از اجرایی شدن برجام، وزیر راه و شهرسازی که در سفرهایی به اروپا مقدمات انعقاد قراردادهایی جدید برای خرید هواپیما را فراهم آورده بود، با فرانسوی‌ها به توافقی ابتدایی دست یافت تا در جریان سفر رییس جمهوری ایران به پاریس، خرید ۱۱۸ فروند ایرباس نهایی شود.

 

پس از آن ایران ایر توانست شرکت آمریکایی بوئینگ را نیز پای میز مذاکره بیاورد تا در نهایت خرید ۸۰ فروند هواپیمای آمریکایی نیز در دستور کار قدیمی‌ترین ایرلاین ایران باشد. پس از آن نوبت به شرکت ATR رسید تا با فروش هواپیماهای کوچک به ایران، دیگر دغدغه ناوگان هوایی در رابطه با توسعه فعالیت فرودگاه‌های کوچک را نیز با پاسخی جدید روبه‌رو کند.

 

تمامی این قراردادها ظرف چند ماه در زمستان ۹۵ و بهار ۹۶ نهایی شد تا ایران ایر که برای نزدیک به چهار دهه از بازارهای رسمی به دور افتاده بود و جز چند فروند هواپیمای محدود دیگر به ناوگان نو دسترسی نداشت، خود را آماده کند تا  با ۲۰۰ هواپیمای جدید بار دیگر به عنوان غول هوایی منطقه معرفی شود. مسئله‌ای که از همان گام‌های نخست با ابهام‌های زیادی مواجه شد.

 

دولت ایالات متحده آمریکا قاعده‌ای را در اجرای برجام گنجانده بود که بر اساس آن باید تمامی هواپیماهای مسافربری که لااقل ۱۰ درصد از قطعات یا تجهیزات‌شان را از شرکت‌های آمریکایی گرفته بودند پیش از فروش به ایران از وزارت خزانه‌داری آمریکا (اوفک) مجوز دریافت کنند.

 

هرچند در برجام به صراحت اعلام شده بود که ایران حق خرید هواپیماهای جدید را خواهد داشت اما تندروهای آمریکایی در کنگره و سنا خیلی زود سنگ‌اندازی‌ها را مقابل قراردادهای فروش هواپیما به ایران آغاز کردند تا جایی که چند بار کنگره آمریکا تحریم‌هایی را در این رابطه تنظیم و تصویب کرد. در ماه‌های پایانی دولت اوباما در مقابل تمام این فشارها ایستاد اما با روی کار آمدن ترامپ بازی عوض شد تا جایی که رییس جمهور این کشور  با فاجعه آمیز خواندن برجام، پس از ماه‌ها تهدید سرانجام از این توافق خارج شد.

 

در هفته‌های گذشته با توجه به صحبت‌هایی که درباره لغو مجوزهای اوفک مطرح شده بود، عملا امیدها نسبت به ورود هواپیماهای جدید به ایران به مرز صفر درصد رسید اما با ورود این هواپیماهای جدید بار دیگر این امید به وجود آمد که شاید در هفته‌های باقی مانده تا بازگشت رسمی تحریم‌ها، باز هم امکان ورود هواپیما وجود داشته باشد، هرچند این اتفاق نیاز به برنامهریزی و پیگیری‌های جدی دارد.

 

سه قرارداد و یک ابهام

آنچه در مسیر ورود هواپیماهای جدید به ایران سوالی بی پاسخ را به وجود آورده است، نیاز جدی ایران به تامین منابع مالی لازم برای ورود این هواپیماهاست. ایران در زمانی که امکان ارتباط با بانک‌های بین المللی را داشت نیز نتوانست بانکی را پیدا کند که قراردادهای موجود را اجرایی کند. در متن قراردادها آمده بود که ۸۵ درصد از منابع می تواند از طریق فاینانس تامین شود و مابقی را ایران نقدا پرداخت کند اما آنچه در عمل اتفاق افتاد پرداخت نقد مبالغ هواپیماهای جدید به شرکت‌های هواپیماساز بود.

 

پس از عبور از ابهام منابع مالی، ایران ایر باید تلاش کند در هفته‌های پیش رو شرکت‌های سازنده هواپیما را راضی کند که با پذیرش ریسک تحریم‌ها تعدادی هواپیمای جدید را به ایران واگذار کنند، هرچند این بازی در حال حاضر نیز یکی از بازیگران خود را از دست داده است.

 

شرکت هواپیماساز بویینگ که اولین شرکتی بود که قرارداد خود را با ایران نهایی کرد، چند روز پس از اعلام تصمیم ترامپ به صراحت گفت دیگر امکان فروش هواپیما به ایران نخواهد داشت. بویینگ ۵۰ فروند بوئینگ ۷۳۷ و ۳۰ هواپیمای دیگر شامل دو مدل بوئینگ ۷۷۷ به ایران فروخته بود و هرچند بنا بود از اردیبهشت امسال نخستین هواپیمای خود را به ایران تحویل دهد اما سنگ اندازی های سیاسی مانع از آن شد که نخستین همکاری‌ها میان دو طرف بعد از چهار دهه شکل بگیرد.

 

دیگر غول صنعت هوایی که به ایران آمده بود ایرباس بود. این شرکت که با نهایی کردن قرارداد فروش ۱۰۰ فروندی خود یکی از بزرگترین قراردادهای صنعت را هما بسته بود سه فروند هواپیما نیز به ایران تحویل داد اما در گام های بعدی با نرسیدن منابع مالی لازم و تامین نشدن فاینانس کار پیشرفت خاصی را پشت سر نگذاشت.   در قرارداد نهایی، ۴۶ فروند از هواپیماهای خریداری شده از خانواده ایرباس ۳۲۰، ۳۸ فروند از خانواده ایرباس ۳۳۰ و ۱۶ فروند از خانواده ایرباس ۳۵۰ بودند و امروز ۹۷ فروند از آنها شانس چندانی برای تحویل ندارند.

 

تنها گزینه باقی مانده پیش روی ایران ای تی آر است. این شرکت خوش قول که تاکنون از قرارداد ۲۰ فروندی خود، ۱۳ هواپیما را تحویل داده ابراز امیدواری کرده است که تا پیش از بسته شدن راه‌های تبادل با ایران بتواند این قرارداد را به طور کامل اجرایی کند، هرچند این امر منوط به تامین مالی هفت فروند هواپیمای باقی مانده خواهد بود.

 

در شرایط فعلی، ایران ایر باید در حالی پرونده کوتاه مدت برجامی خود را ببند که از ۲۰۰ فروند خرید، تنها ۱۶ فروند آن تحویل شده و این به معنای آن است که این شرکت ایرانی از نیاز روز خود تنها هشت درصد را وارد کرده است و در هفته‌های بعدی اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، ایران باز هم با درهای بسته بازار های جهانی رو به رو می شود، درهایی که با اجرایی شدن برجام پس از چهار دهه باز شد و حالا مشخص نیست در چه زمانی بار دیگر روی خوش خود را نشان خواهد داد.

 

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش