جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۱۹ - ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۵۹۲۲
صنعت و معدن

سمت و سوی دریافت مجوز، سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال صنعتی رصد شد

رفتار صنعتگران در ثلث اول

صنعت تولید در ایران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,صنعت و معدن
سمت و سوی سرمایه‌گذاری صنعتی در ثلث اول سال جاری ارزیابی شد و رصد صورت گرفته از شیفت سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه‌ای به طرح‌های ایجادی حکایت دارد.

بررسی آمار اعلام شده از روند صدور پروانه‌های بهره‌برداری و جوازهای تاسیس صادره در مدت زمان مورد بررسی نشان‌دهنده آن است که در این بازه زمانی اگرچه پیش‌بینی سرمایه‌گذاری صنعتی رشدی بیش از ۲۶ درصد داشته است؛ اما سرمایه‌گذاری محقق شده در بخش‌های مختلف صنعتی افتی ۵/ ۵۴ درصدی را ثبت کرده است.

افت سرمایه‌گذاری محقق شده در این بازه زمانی در حالی رخ داده که براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت صدور پروانه بهره‌برداری رشدی ۵/ ۱۶ درصدی داشته که با این شرایط می‌توان گفت بیشترین طرح‌های به بهره‌برداری رسیده در چهار ماه منتهی به تیر ماه سال جاری به صنایع کوچک و متوسط که به سرمایه کمتری نیاز دارند اختصاص یافته است. از سوی دیگر، داده‌های اعلام شده بیانگر سبقت گرفتن طرح‌های ایجادی (نوبنگاه‌‌های صنعتی) از طرح‌های توسعه‌ای در این بازه زمانی است.

براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت «صمت»، در چهار ماه منتهی به تیر ماه سال جاری در مجموع ۸ هزار و ۳۵۵ فقره جواز تاسیس صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی بیش از ۲۴درصدی داشته است،‌ سرمایه پیش‌بینی شده برای جوازهای تاسیس صادره نیز در مدت زمان مورد بررسی نسبت به سال گذشته رشدی بیش از ۲۶ درصد داشته است. آمار اعلام شده بیانگر آن است که سرمایه پیش‌بینی شده برای جوازهای تاسیس صادره بیش از ۹۷۰ هزار میلیارد ریال است؛ از سوی دیگر اشتغال پیش‌بینی شده برای جوازهای تاسیس صادره نیز برابر با ۲۰۰ هزار و ۹۷۲ نفر شغل است. داده‌های اعلام شده همچنین بیانگر آن است که در مدت زمان مورد بررسی در مجموع هزار و ۹۱۰ فقره پروانه بهره‌برداری (۱۰۲۹فقره ایجادی و ۸۸۱ فقره توسعه‌ای) در کشور صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۵/ ۱۶درصدی را ثبت کرده است؛ مجموع سرمایه تخصیص یافته برای این تعداد پروانه بهره‌برداری بیش از ۱۲۵ هزار میلیارد ریال بوده و به واسطه طرح‌های به بهره‌برداری رسیده، در مجموع ۳۱ هزار و ۲۹ فقره شغل در کشور ایجاد شده است.

سبقت صدور پروانه‌های ایجادی از توسعه‌ای را بسیاری از فعالان اقتصادی نقد می‌کنند؛ فعالان اقتصادی معتقدند بنگاه‌های صنعتی در حال حاضر با کمترین ظرفیت خود در حال فعالیت هستند و ایجاد شرایط برای استفاده حداکثری از توان صنایع موجود می‌تواند رونق این بخش را به همراه داشته باشد و با این شرایط صدور جواز و پروانه جدید چندان منطقی به نظر نمی‌رسد. از سوی دیگر، فعالان این بخش معتقدند سرمایه صرف شده برای ایجاد واحد جدید در شرایط کنونی به نفع بنگاه‌های تولیدی نخواهد بود و با سرمایه در نظر گرفته شده برای طرح‌های جدید می‌‌توان بخش اعظمی از واحدهایی که در حال‌ حاضر با حداقل ظرفیت در حال فعالیت هستند را احیا کرد؛ چرا که هدایت بخش اعظمی از سرمایه‌‌های محقق شده به سمت واحدهای جدید، تنها ایجاد واحدهای نوپا را به همراه دارد که در بازار جهانی قدرت رقابت ندارند. این در حالی است که واحدهای موجود می‌توانند در صورت احیا و رسیدن به حداکثر توان تولید باتوجه به تجربه‌هایی که کسب کرده‌اند، به بازارهای صادراتی دسترسی بهتری پیدا کنند.

با توجه به موارد مطرح شده از سوی فعالان این بخش در شرایط کنونی شاید بتوان گفت ادغام واحدهای خرد و متوسط و تامین سرمایه این واحدها بیش از هرچیز به کار می‌آید؛ چرا که با ادغام برخی واحدهای تولیدی کوچک نه تنها شرایط برای رقابتی شدن واحدهای تولیدی فراهم می‌شود، بلکه شاهد رشد تولید نیز خواهیم بود.

صنایع سرمایه‌پذیر

آمار اعلام شده بیانگر آن است که از مجموع پروانه‌های بهره‌برداری صادره در مدت زمان مورد بررسی، بیشترین سرمایه محقق شده با بیش از ۳۹ هزار میلیارد ریال به گروه صنعتی «محصولات غذایی و آشامیدنی‌ها» اختصاص داشته است که حدود ۳/ ۳۱ درصد از سرمایه‌گذاری کل کشور را شامل می‌شود. از سوی دیگر، بیشترین اشتغال ایجاد شده نیز به گروه محصولات غذایی و آشامیدنی‌ها با ۴ هزار و ۲۷۳ نفر شغل اختصاص داشته است. براساس آمار وزارت صنعت، ‌معدن و تجارت، متوسط سرمایه‌گذاری برای ایجاد یک واحد در گروه محصولات غذایی و آشامیدنی‌ها، ۳/ ۱۴۴میلیارد ریال است؛ مجموع پروانه‌های بهره‌برداری صادره برای این گروه نیز برابر با ۲۷۳ فقره است.

با توجه به آمار اعلام شده در رده بعدی صنایع جذاب برای سرمایه‌گذاران گروه «ساخت فلزات اساسی» با سرمایه ۱۱ هزار و ۸۵۴ میلیارد ریالی قرار گرفته است، مجموع پروانه‌های بهره‌برداری صادره برای این گروه برابر با ۶۳ فقره ثبت شده است. سومین گروه سرمایه‌پذیر نیز به «سایر محصولات کانی غیرفلزی» اختصاص دارد. برای این گروه در مجموع ۱۶۱ فقره پروانه بهره‌برداری صادر شده است و مجموع سرمایه محقق شده برای این گروه ۱۱ هزار و ۵۸۸ میلیارد ریال بوده است. در رده‌ بعدی نیز گروه «کک و فرآورده‌های حاصل از نفت» قرار دارد، سرمایه محقق شده برای این گروه نیز بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال ثبت شده است و برای این گروه در مجموع ۵۸ فقره پروانه بهره‌برداری صادر شده است. اما «محصولات فلزی فابریکی» نیز با سرمایه بیش از ۸ هزار میلیارد ریال عنوان پنجمین صنعت سرمایه‌پذیر را از آن خود کرده است؛ برای این گروه نیز در مجموع ۱۳۲ فقره پروانه بهره‌برداری صادر شده است. براساس داده‌های اعلام شده، بالاترین میزان سرمایه‌گذاری مندرج در پروانه‌های بهره‌برداری صادره متعلق به استان تهران با سهم ۲۴درصدی از کل کشور است. بعد از تهران، استان‌های آذربایجان‌شرقی، خراسان‌رضوی، اصفهان و البرز در مدت زمان مورد بررسی توانستند عنوان استان جذاب برای سرمایه‌گذاران را به خود اختصاص دهند.

آمار اعلام‌شده همچنین بیانگر آن است که از مجموع پروانه‌های بهره‌برداری صادره در مدت زمان مورد بررسی ۸۸۱ فقره پروانه بهره‌برداری برای طرح‌های توسعه‌ای (پروانه بهره‌برداری توسعه‌ای شامل پروانه‌های صادره برای توسعه واحدهای فعال می‌شود) صادر شده که سرمایه محقق شده برای این گروه رشدی بیش از ۶۶ درصدی داشته است. ۱۰۲۹ فقره پروانه ایجادی (پروانه بهره‌برداری ایجادی شامل پروانه‌های صادره برای راه‌اندازی واحدهای جدید صنعتی می‌شود) صادر شده که سرمایه محقق شده برای این گروه افتی بیش از ۷۳ درصدی را ثبت کرده است. براساس داده‌های اعلام‌شده مقایسه پروانه‌های بهره‌برداری صادره (ایجادی و توسعه‌ای) به لحاظ تعداد، سرمایه‌گذاری صورت گرفته و اشتغال‌زایی نشان‌دهنده آن است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل روند صدور پروانه بهره‌برداری به لحاظ تعداد رشد ۵/ ۱۶درصدی و به لحاظ اشتغال رشد بیش از ۳ درصدی داشته، اما به لحاظ سرمایه‌گذاری محقق‌شده افت ۵/ ۵۴درصدی را ثبت کرده است. (براساس گزارش منتشر شده، افت سرمایه‌گذاری در چهار ماه اول سال‌جاری به دلیل صدور پروانه بهره‌برداری واحد نفت ستاره خلیج‌فارس با سرمایه‌گذاری بیش از ۱۹ هزار میلیارد ریال در خرداد سال ۹۷ است) بر اساس این گزارش، داده‌های اعلام شده همچنین بیانگر آن است که متوسط سرمایه‌گذاری برای ایجاد یک واحد در این دوره ۷/ ۶۵ میلیارد ریال است.

آینده سرمایه‌گذاری صنعتی

 اما چشم‌انداز سرمایه‌گذاری صنعتی در مدت زمان مورد بررسی به کدام سمت و سو بوده است؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد از مجموع ۸ هزار و ۳۵۵ فقره جواز تاسیس صادره نیز در مدت زمان موردبررسی، بیشترین تعداد مربوط به گروه «محصولات غذایی و انواع آشامیدنی‌ها» با اخذ هزار و ۷۵ فقره جواز و «سایر محصولات کانی غیرفلزی» با ۹۳۳ فقره جواز است. داده‌های صمت نشان می‌دهد که بالاترین سهم پیش‌بینی سرمایه‌گذاری در گروه‌های صنعتی متعلق به گروه «کک و فرآورده‌های حاصل از نفت» است. در رده بعدی گروه‌های «ساخت مواد و محصولات شیمیایی»، «ساخت فلزات اساسی»، «محصولات غذایی و آشامیدنی‌ها» و «سایر محصولات کانی غیرفلزی» قرار دارند.

براساس داده‌های اعلام شده مجموع جوازهای صادره برای گروه «کک و فرآورده‌های حاصل از نفت» برابر با ۱۱۱ فقره بوده و سرمایه پیش‌بینی شده برای این گروه نیز حدود ۲۳۰ هزار میلیارد ریال ثبت شده است. برای گروه «ساخت مواد و محصولات شیمیایی» نیز ۹۳۱ فقره جواز تاسیس صادر شده و سرمایه پیش‌بینی شده برای این گروه نیز بیش از ۱۶۶ هزار میلیارد ریال پیش‌بینی شده است. «ساخت فلزات اساسی» نیز با اخذ ۲۲۰ فقره جواز تاسیس در جایگاه سوم قرار گرفته است، سرمایه پیش‌بینی شده برای این گروه بیش از ۱۲۶ هزار میلیارد ریال ثبت شده است. برای گروه محصولات غذایی و آشامیدنی‌ها با ۱۰۷۵فقره جواز تاسیس نیز سرمایه بیش از ۶۷هزار میلیارد ریال پیش‌بینی شده است.

«سایر محصولات کانی غیرفلزی» نیز بیش از ۵۲ هزار میلیارد ریال سرمایه پیش‌بینی شده و برای این گروه نیز ۹۳۳ فقره جوازتاسیس صادر شده است. از سوی دیگر، براساس آمار اعلام شده از مجموع جواز تاسیس صادره بیشترین جواز صادره به استان‌های «سمنان، یزد، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و فارس» اختصاص داشته است. سهم استان سمنان از جوازهای صادره ۸۷۳ فقره، استان یزد ۸۳۵ فقره و استان خراسان رضوی ۶۴۸ فقره، استان آذربایجان شرقی ۴۷۷ فقره و استان فارس ۴۶۸ فقره است. بیشترین سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده در مدت زمان مورد بررسی مربوط به استان کرمان است. استان‌های «سمنان، آذربایجان‌شرقی، خراسان رضوی، یزد و تهران» بیشترین سهم از اشتغال‌زایی پیش‌بینی شده را به واسطه مجوزهای صادره به خود اختصاص داده‌اند.

براساس داده‌های اعلام شده سهم «منطقه ویژه اقتصادی و آزاد» نیز از جوازهای صادره برابر با ۸۹ فقره است که برای اجرایی کردن این تعداد طرح بیش از ۹۴ هزار میلیارد ریال سرمایه در نظر گرفته شده است، اما اشتغال‌زایی که برای «منطقه ویژه اقتصادی و آزاد» پیش‌بینی شده برابر با ۴ هزار و ۶۰۷ نفر شغل است.

donya-e-eqtesad.com
  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش