
۷ روز از آغاز فصل تابستان میگذرد. در این ۷ روز نیاز مصرف برق کشور رکورد زده و از مرز ۶۵ هزار مگاوات عبور کرده است. تمام نیروگاهها در ساعات اوج مصرف با حداکثر توان خود در مدار تولید قرار دارند و هزاران نفر در تلاش هستند که برق مصرفی مشترکان را از ۱۳۲ نیروگاه فعال در کشور تأمین کنند. بویژه برای ۳۰ میلیون و ۸۸۶ هزار مشترک خانگی که در سال گذشته در چنین روزهایی با خاموشیهای گسترده مواجه بودند.
در زمینه تأمین پایدار آب نیز شرایط چنین است. به طوری که با وجود خشکسالیهای پیاپی سالهای اخیر و قرار گرفتن در خشکترین سال نیم قرن گذشته، صنعت آب در تلاش است که نیاز مصرف ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار مشترک آب شهری و روستایی بویژه در ۲۵۰ شهر گرفتار در تنش آبی را بدون قطعی تأمین کند.
اما مسأله تأمین برق جدیتر است. چراکه برق مانند آب قابلیت ذخیره ندارد و در لحظه تولید، مصرف میشود و اگر در زمان اوج مصرف، مدیریت صورت نگیرد، خاموشی رخ خواهد داد. اکنون زنگ هشدار در هر دو بخش به صدا درآمده و لازم است که مشترکان بویژه بدمصرفها، میزان مصرف خود را مدیریت کنند.
در این راستا، وزارت نیرو برخورد با مشترکان بدمصرف را که ممکن است تداوم رفتار آنها در استفاده از آب و برق یارانهای، منجر به بروز مشکلات حتی برای کم مصرفها و خوش مصرفها شود، آغاز کرده است. به این ترتیب، از ابتدای تیرماه اخطار، تذکر و قطع ساعتی آب بد مصرفها، یعنی کسانی که دو برابر الگو مصرف میکنند، آغاز شده و قطع برق مشترکان اداری نیز که به تذکرها و دستورالعملها توجهی نداشتهاند، در دستور کار قرار گرفته است.
این هفته مصرف برق به ۶۶ هزار مگاوات میرسد
سخنگوی صنعت برق میگوید که مصرف برق کشور اکنون ۵ درصد بیشتر از سال قبل است و از مرز ۶۵ هزار مگاوات عبور کرده است. اما با توجه به موج گرما در پایان هفته این رکورد احتمالاً شکسته میشود و نیاز مصرف از ۶۶ هزار مگاوات نیز فراتر میرود.
مصطفی رجبی مشهدی با اشاره به ضرورت اصلاح مصرف مشترکان میگوید: «اگرچه هنوز برخی از مشترکان بدمصرف هستند، اما به نظر میرسد مشترکان در حال افزایش سطح همکاری خود با صنعت برق هستند. به طوری که در بررسی قبوض برق ماه قبل ملاحظه میشود، ۲۵ درصد مشترکان مشمول پاداش مدیریت مصرف شدهاند و مصرفشان نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر بوده است.»
به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران، شرایط تأمین برق کشور با وجود رکوردشکنی نیاز مصرف، در حالت پایدار قرار دارد و خبری از جدول خاموشیها نیست. اما لازم است که مشترکان در زمینه مصرف خود دقت کنند، تا هم با جریمه بدمصرفی مواجه نشوند و هم پایداری شبکه را با تهدید مواجه نکنند.
با بدمصرفها برخورد میشود
هیأت وزیران در اردیبهشت ماه سالجاری براساس پیشنهاد وزارت نیرو و اصل ۱۳۸ قانون اساسی مصوب کردند که کلیه دستگاههای اجرایی، بانکها، نیروهای مسلح، نیروی انتظامی، نهادهای دولتی و غیر دولتی موظفاند نسبت به کاهش ۳۰ درصدی مصرف برق خود در ساعات اداری و کاهش ۶۰ درصدی در ساعات غیر اداری نسبت به سال گذشته با اولویت خاموش کردن روشناییهای غیر ضروری و سامانههای سرمایشی اقدام به صرفهجویی در مصرف برق کنند. این طرح از ابتدای خرداد به اجرا درآمد؛ اما در این مدت اخطارهای متعددی به برخی از سازمانها و شرکتها داده شد که مورد توجه قرار نگرفت و در نهایت منجر به قطع برق آنها شد.
این مصوبه برای مشترکان بدمصرف اداری است؛ اما در بخش خانگی نیز جریمههایی در نظر گرفته شده که بدمصرفها را یعنی مشترکانی که دوبرابر الگو برق مصرف میکنند، مجاب به پرداخت جریمه بدمصرفی میکند. این روند تا زمانی که مشترک مصرف خود را اصلاح نکند ادامه دارد. البته ۸۰ درصد مشترکان برق کشور بدمصرف نیستند و مشمول این جریمهها نمیشوند. امسال ۵ درصد از میزان مشترکان بدمصرف کشور کاسته شده و به خوش مصرفها اضافه شده است که به گفته سخنگوی صنعت برق «این موضوع نتیجه جریمه بدمصرف و پرداخت پاداش به خوش مصرفهاست.»
اما در مقابل بدمصرفها که جریمه میشوند، برخی مشترکان نیز پاداش خوش مصرفی میگیرند. به این ترتیب که مشترکان خانگی در صورت کاهش مصرف برق نسبت به سال گذشته، به ازای هر کیلووات ساعت مبلغ ۵۰۰ تومان پاداش در قبض برق آنها اعمال میشود.
به گفته مقامات صنعت برق، با اجرای این برنامههای مدیریت مصرف حدود ۵ هزار و ۷۰۰ مگاوات صرفهجویی حاصل شده است.
تولید برق حرارتی کشور ۴۳۰۰ مگاوات بالاتر از پارسال
امسال قرار است بیش از ۵ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی نیز وارد مدار شود. مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی با تأکید بر اینکه تاکنون نسبت به سال قبل چهار هزار و ۳۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید نیروگاههای حرارتی افزوده شده است، میگوید: «در ساعات پیک
–اوج مصرف برق- تمام ۱۳۲ نیروگاه کشور با همه ظرفیت خود در حال تولید برق هستند و تلاش ما این است که میزان خروج اضطراری واحدها را به حداقل رسانده و تمام ظرفیت نیروگاهها را در مدار داشته باشیم؛ تا مصرف برق کشور تأمین شود.»
به گزارش وزارت نیرو، «عبدالرسول پیشاهنگ» از مردم تقاضا کرد که با توجه به فعالیت شبانه روزی صنعت برق در این روزها، بیشترین همراهی را با این صنعت داشته باشند و مصرف خود را بهینه کنند.
ساعت ۱۲تا ۱۸ را جدی بگیرید
از ساعت ۱۲ ظهر تا ساعت ۱۸ بیشترین میزان مصرف برق در کشور رقم میخورد. به این ترتیب که تمام نیروگاههای کشور با حداکثر توان خود برق تولید میکنند، تا پاسخگوی نیاز مصرف برق کشور باشند. حدود ۲۴ هزار مگاوات از مصرف برق در این ساعات مربوط به وسایل سرمایشی است. اما با توجه به پیشبینی افزایش دما در اغلب نقاط کشور و تداوم آن تا ۲ هفته دیگر، لازم است که به منظور کمک به تأمین برق و جلوگیری از بروز خاموشی بویژه در استانهای جنوبی، همه مشترکان چند راهکار ساده کاهش مصرف را در ساعات ۱۲ تا ۱۸ روز انجام دهند. نخست اینکه، کولرهای گازی را روی ۲۵ درجه تنظیم کنند. دوم اینکه از دور کند کولرهای آبی استفاده کنند. سوم، از نور طبیعی روز بهره ببرند و لامپهای اضافی را خاموش کنند و چهارم، از وسایل پرمصرف برقی مانند اتو، بخارشور، لباسشویی، ظرفشویی و... در ساعات گرم روز (۱۲ تا ۱۸) استفاده نکنند.
کاهش منابع آبی و ذخایر سدها
دادههای قابل استناد نشان میدهد که ارتفاع ریزشهای جوی از اول مهر تا ۳ تیر سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰معادل۱/۱۸۴ میلیمتر بوده است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۷/۲۳۷میلیمتر) ۲۳ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۶/۱۴۶ میلیمتر) ۲۶ درصد افزایش را نشان میدهد. این درحالی است که سال آبی گذشته خشکترین سال نیم قرن اخیر بود و حالا امسال شرایط از آن هم بدتر است. به عبارتی، اکنون در خشکترین سال بازه درازمدت قرار داریم و محدودیت منابع آبی، ضرورت مدیریت مصرف را در تمام بخشها از خانگی تا کشاورزی یادآوری میکند.
بررسی دادههای شرکت مدیریت منابع آب ایران نشان میدهد که اکنون نیمی از ظرفیت سدهای کشور خالی است و شرایط چندان مساعد نیست.
در این راستا، برای مشترکان بدمصرف نیز جریمههایی طراحی شده که یکی از آنها اخطارهای مکرر و در نهایت قطع آب بدمصرفهاست. به این ترتیب که با افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف، سعی در کنترل الگوی مصرف شده است و اگر رعایت نکنند، مطابق جداول طراحیشده از نیم ساعت تا ۵ ساعت با قطع آب مواجه خواهند شد.
با مجموعه این برنامهها، وزارت نیرو تأمین پایدار آب و برق را برای مشترکان خوش مصرف با همان نرخهای قدیمی و یارانهای دنبال میکند.
برق ۱۰۰ اداره پرمصرف در تهران قطع شد
سخنگوی صنعت برق گفت: برق حدود ۱۰۰ اداره، دستگاه اجرایی و نهاد عمومی غیردولتی پرمصرف در تهران قطع است.
به گزارش روابطعمومی شرکت مدیریت شبکه برق ایران، «مصطفی رجبی مشهدی» در باره تاثیر تغییر ساعت اداری در مصرف برق افزود: در ابتدا یک هدفگذاری ۸۰۰ مگاواتی داشتیم که باتوجهبه پتانسیل و ظرفیت خوبی که در این بخش وجود دارد تا یک هزار مگاوات پیشبینی میشود که بتوانیم صرفهجویی ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: تاکنون حدود ۷۰ درصد از هدفگذاری انجام شده و بهطورقطع همه این اقدامات میتواند کمک کند تا تأمین برق پایدار را در تابستان برای همه هموطنان داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: بر اساس گزارشهای سازمان هواشناسی، در هفته گرمی به سر میبریم و پیشبینی میکنیم طی امروزوفردا مصرف برق کشور از مرز ۶۶ هزار مگاوات عبور کند.
رجبی مشهدی ضمن پیشبینی فزونی مصرف برق در روزهای جاری، از مردم خواست بهویژه در ساعات اوج مصرف با عدم استفاده از دستگاههای پرمصرف برقی و تنظیم دمای کولرهای گازی روی ۲۵ درجه و استفاده از دور کند کولر آبی، صنعت برق را یاری کنند.
رمزارزهای مجاز خاموش شدهاند
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران درباره رمز ارزها گفت: ۲۰۰ مگاوات رمزارز مجاز در کشور فعالیت دارند که بر اساس مقررات و محدودیتهایی که در دوره اوج بار داریم، فعلاً از مدار خارج شدهاند.
وی ادامه داد: بعد از رفع محدودیتها و گذر از روزهای اوج بار، دوباره اجازه استفاده از شبکه برق را برای استخراج رمزارز خواهند داشت.
بر اساس مصوبه هیئت وزیران همه دستگاههای اجرایی، بانکها، نیروهای مسلح و نهادهای عمومی موظفاند در ساعات اداری حداقل ۳۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته و در ساعات غیر اداری به میزان ۶۰ درصد، مصرف برق خود را کاهش دهند.
- 11
- 5