جمعه ۳۱ شهریور ۱۴۰۲
۰۸:۱۷ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۲۲۴۵۵
بورس و سهام

انزوا دردلاری‌ها، اقبال به ریالی‌ها

بازارسرمایه,بورس
در اردیبهشت ۱۴۰۲، شاخص‌کل مجموعا با بازدهی منفی ۹/ ۰درصد همراه بود و شاخص هم‌‌‌‌‌وزن با ۴۳/ ۰درصد رشد همراه بود. بررسی معاملات صنایع نشان می‌دهد که تا اواسط اردیبهشت، اقبال سرمایه‌‌‌‌‌گذاران به سمت سهم‌‌‌‌‌های کوچک‌تر بازار بود و شاخص هم‌‌‌‌‌وزن رشد بیشتری نسبت به کل تجربه کرد اما در نیمه دوم اردیبهشت باتوجه به رشد بالای سهم‌‌‌‌‌های کوچک‌مقیاس و ایجاد جو فروش در کلیت بازار، فشار فروش در سهم‌‌‌‌‌های کوچک نسبت به سهم‌‌‌‌‌های شاخص‌‌‌‌‌ساز افزایش یافت. در ماه اردیبهشت عمدتا باتوجه به عدم‌افزایش قیمت دلار و همینطور احتمال احیای برجام، اقبال سرمایه‌‌‌‌‌گذاران به صنایع‌ ریالی بیشتر از صنایع دلارمحور بازار سرمایه بود..

 در این بین بیشترین بازدهی گروه‌های صنایع بورسی مربوط به گروه «چوب»، «سایر مواد معدنی» و «انبوه‌‌‌‌‌سازی، املاک و مستغلات» بود که به‌‌‌‌‌ترتیب موفق شدند بازدهی ۴۱درصد، ۳۳درصد و ۱۸درصد را به ارمغان آورند. همینطور کمترین میزان بازدهی نیز مربوط به گروه‌های «فعالیت‌‌‌‌‌های مرتبط با اوراق‌بهادار»، خدمات رفاهی متنوع» و «ماشین‌آلات الکتریکی» بود که به‌ترتیب بازدهی منفی ۱۲، ۶/ ۱۱ و ۳/ ۱۰درصد را  تجربه کردند.

بازارسرمایه,بورس

صنعت چوب و سایر مواد معدنی در صدر بازدهی

دو صنعتی که در ماه اردیبهشت بیشترین بازدهی را در بین تمامی گروه‌های فعال بازار سرمایه داشتند، صنعت چوب و سایر مواد معدنی بوده‌است. عمده دلیل افزایش اقبال به این دو صنعت را می‌توان بنا بر جاماندگی و کوچک‌مقیاس‌بودن دانست که در نتیجه دو صنعت مذکور کم‌ریسک محسوب شده و سرمایه‌گذاران را به خود جذب کرده‌اند. بیشترین بازدهی در صنعت چوب مربوط به سهم «چخزر» با ثبت عدد ۷۴درصد و در تک سهم صنعت سایر مواد معدنی یعنی «کماسه» نیز با ثبت بازدهی ۳۶درصد بوده‌است.

بازدهی خیره‌‌‌‌‌کننده در نماد «ثپردیس»

در میان صنایع برتر به لحاظ بازدهی، صنعت انبوه‌‌‌‌‌سازی با رتبه دوم و ثبت مجموع بازدهی ۲۸درصدی در اردیبهشت ماه به چشم می‌خورد. عمده دلیلی که گروه انبوه‌‌‌‌‌سازی با وجود رکود در بازار مسکن جزو پربازده‌ترین صنایع بازار سرمایه قرارگرفتند را می‌توان افزایش قیمت مسکن دانست. از آنجا که طی سنوات قبل معمولا در ابتدای هر سال‌شاهد رشد قیمت‌ها از جمله در ملک بوده‌‌‌‌‌ایم، نتیجتا این امر موجب رشد سودآوری شرکت‌های سرمایه‌‌‌‌‌گذار در بخش انبوه‌‌‌‌‌سازی و مسکن می‌شود. در این بین بیشترین بازدهی مربوط به نماد «ثپردیس» بوده‌است. شرکت سرمایه‌گذاری پردیس در ۶ماهه دوم ۱۴۰۱ توانسته سود خالصی به‌‌‌‌‌میزان ۲۴میلیارد‌تومان را شناسایی کند که این سود معادل رشد ۳هزار و ۹۶۵درصدی در سال‌۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه قبل است. همینطور این شرکت به‌‌‌‌‌ازای هر سهم نیز سود ۱۲تومانی ساخته و سود ناخالص آن با افزایش ۷۴درصد به ۳۹میلیارد ‌تومان رسیده‌است. مجموع موارد ذکرشده موجب‌شده تا اقبال سرمایه‌‌‌‌‌گذاران به سهم مذکور افزایش یابد و این سهم در ماه اردیبهشت با وجود جو غالبا منفی بازار سرمایه توانست رشد ۸۱درصدی را تجربه کند.

جو مثبت در بانکی‌‌‌‌‌ها به‌دنبال احتمال احیای برجام

یکی از صنایعی که با اقبال خوش سرمایه‌‌‌‌‌گذاران در ماه اردیبهشت همراه بود، بانک‌ها و موسسات اعتباری بودند. در مدت مذکور کلیت صنعت بانک توانست بازدهی ۶/ ۵درصدی نصیب سهامداران خود کند. از آنجا که در یک هفته اخیر خبرهایی درخصوص احتمال احیای برجام شنیده می‌شود، این موضوع چراغ‌سبزی برای صنایع برجامی همچون بانک‌ها و موسسات اعتباری بود تا از این فرصت استفاده کنند و با وجود جو منفی بازار با رشد مواجه شوند. در این میان معاون وزیر اقتصاد در اردیبهشت اعلام کرد که با پیگیری‌‌‌‌‌های به‌عمل آمده برای سال‌۱۴۰۲ قرار است ۵۰هزار‌ میلیارد‌تومان افزایش سرمایه ‌برای بانک‌های دولتی به انجام برسد که این خبر نیز یکی دیگر از دلایل ایجاد جو مثبت برای بانک‌ها بوده‌است. درمیان نمادهای بانکی بازار سرمایه، «وشهر» با مجموع بازدهی ۴۳درصد، توانسته بیشترین میزان بازدهی را نصیب سهامداران خود کند. علت اقبال بسیار خوب سهامداران به بانک شهر را می‌توان فروش سهام شرکت تامین سرمایه تمدن توسط این بانک دانست که به‌واسطه این فروش سود ۲هزار و ۱۹۳میلیارد و ۹۰۰میلیون‌تومانی را شناسایی کرد.

بر اساس اعلام مدیرعامل گروه مالی شهر، احتمالا اواخر هفته منتهی به ۵خرداد ۱۴۰۲، قرار است عرضه اولیه نماد «شهر» با مالکیت ۱۰۰درصدی بانک شهر، در بازار دوم بورس صورت بگیرد. از آنجا که درج نماد مذکور در ماه‌های گذشته انجام‌شده می‌توان گفت یکی دیگر از دلایل رشد بانک شهر در اردیبهشت پیشخور‌کردن خبر عرضه اولیه زیرمجموعه آن بوده ‌است.

 بازدهی خوب هتل ‌‌‌‌‌و رستورانی‌‌‌‌‌ها با افزایش سفر

ششمین گروه پربازده اردیبهشت‌ماه هتل و رستوران بود. به‌‌‌‌‌صورت تاریخی معمولا در فصل‌‌‌‌‌های ابتدایی هر سال‌این صنعت با افزایش تقاضا همراه می‌شود که عمده دلیل آن به سیر صعودی مسافرت‌‌‌‌‌ها در فصل بهار و تابستان بازمی‌‌‌‌‌گردد. گروه هتل و رستوران میانگین در ماه اردیبهشت ۷درصد بازدهی کسب کرده‌اند که بیشترین میزان مربوط به «گنگین» است که در یک ماه توانسته ۳۵درصد سود نصیب سهامداران خود سازد.

 بازدهی ۵۷ درصدی «خکمک»

از دیگر صنایعی که در ماه اردیبهشت موفق شد جزو ۱۰ گروه برتر به لحاظ بازدهی باشد، گروه ساخت قطعات خودرو است. از آنجا که احتمال احیای برجام قوت گرفته و دو طرف چراغ‌سبز نشان داده‌اند اقبال سرمایه‌گذاران به این صنعت افزایش یافت. یکی دیگر از دلایل اقبال سهامداران به قطعه‌‌‌‌‌سازها را می‌توان روند ثابتی دانست که در نرخ دلار طی ماه اردیبهشت شاهده بوده‌‌‌‌‌ایم. به‌طور میانگین بازدهی تعدیل‌شده قطعه‌‌‌‌‌سازان در دومین ماه سال‌۱۴۰۲، حدود ۴۷/ ۴درصد بوده که بیشترین میزان بازدهی مربوط به نماد «خکمک» با ثبت عدد ۵۷درصد است.

یکی از اتفاق‌‌‌‌‌های جنجال برانگیز اردیبهشت استیضاح وزیر صمت بود، پس از استیضاح وزیر سهم‌‌‌‌‌های خودرویی و قطعه‌‌‌‌‌ساز عمدتا با افزایش تقاضا روبه‌‌‌‌‌رو بودند چراکه احتمال افزایش عرضه محصولات خودروسازها در بورس‌کالا قوت گرفت.

 رشد ۱۷درصدی تجارت خارجی ایران

یکی از گروه‌های پربازده اردیبهشت شرکت‌های گروه «حمل‌‌‌‌‌ونقل آبی» بود که در مجموع بازدهی ۴درصدی را نصیب سهامداران خود کرده‌ است که بیشترین میزان مربوط به نماد «حخزر» با ثبت بازدهی ۴۱درصد بوده ‌است. عمده دلیل این موضوع به افزایش تجارت خارجی ایران برمی‌گردد.

براساس آمار در نخستین ماه سال‌۱۴۰۲ تجارت خارجی ایران با رشد بیش از ۱۷درصدی نسبت به مدت مشابه سال‌قبل مواجه بوده ‌است که این موضوع موحب شده شرکت‌های حمل‌ونقل آبی سود خوبی شناسایی کنند.

 از کمیابی تا افزایش نرخ شکر

یکی از اتفاقات جالبی که در اردیبهشت رخ‌داد، جهش ۴۰درصدی قیمت شکر جهانی بود. این افزایش قیمت در پی بدی آب‌‌‌‌‌وهوا و همین طور کاهش تولید رخ داد. بزرگ‌ترین تولیدکنندگان شکر همچون برزیل و هند نیز پیش‌بینی خود از تولید شکر را میانگین ۳درصد کاهش دادند. رشد اخیر شکر جهانی در ۱۱سال گذشته بی‌‌‌‌‌سابقه بود و حتی تا ۷۱۳دلار به‌‌‌‌‌ازای هر‌تن نیز افزایش یافت و سپس کمی آرام گرفت و در حال‌حاضر در محدوده ۶۸۰دلاری معامله می‌شود. افزایش اخیر موجب شد در بازار داخل شکر کمیاب شود و تولیدکنندگان داخلی تقاضای افزایش قیمت داشته باشند، در نتیجه این امر محقق شد و تولیدکنندگان شکر مجوز افزایش نرخ بیش از ۴۰درصد دریافت کردند و بر این اساس نرخ فروش هر کیلوگرم آنها از ۱۸هزار‌تومان به ۲۵هزار و ۵۰۰تومان افزایش یافت. در پی این رویداد شرکت‌های قندوشکری با افزایش تقاضا همراه شدند و در مجموع توانستند در ماه اردیبهشت جزو صنایع برتر به لحاظ بازدهی شوند و میانگین ۲/ ۳درصد بازدهی نصیب سهامداران خود سازند. بیشترین میزان بازدهی شرکت‌های قندوشکری در اردیبهشت مربوط به نماد «قشرین» با افزایش ۱۶ونیم‌درصدی بوده ‌است.  یکی از اخبارهای مهمی که در اردیبهشت منتشر شد، تغییر کارمزد خدمات بانکی ‌ریالی و الکترونیکی بود؛ این در حالی است که نرخ کارمزد خدمات بانکی‌ریالی و الکترونیکی در سه سال‌اخیر با وجود تورم بالایی که در جامعه شاهد بودیم، ثابت بوده‌است.

در این بین می‌توان گفت تغییرات نرخ کارمزد شرکت‌های مذکور را صرفا سرپا نگه می‌‌‌‌‌دارد و نمی‌توان انتظار رشد قابل‌توجه سودآوری در بلندمدت را داشت اما در کوتاه‌‌‌‌‌مدت می‌تواند سودآوری آنها دستخوش تغییر سازد. بررسی بازدهی این صنعت نشان می‌دهد در اردیبهشت ماه رشد ۸/ ۰درصدی را تجربه کرده‌ است.

بیشترین میزان بازدهی مربوط به نماد «پی‌‌‌‌‌پاد» با ۱۵۹درصد افزایش بوده که باتوجه به عرضه‌‌‌‌‌اولیه‌شدن آن در فروردین ماه ۱۴۰۲، با اقبال بالای سرمایه‌‌‌‌‌گذراران همراه بوده ‌است. بازدهی کلی صنعت نیز نشان می‌دهد باوجود افزایش نرخ کارمزد این شرکت‌ها پس از سه سال‌اما سرمایه‌گذاران را هنوز مجاب به خرید این شرکت‌ها نکرده‌است.

 افزایش نرخ ۳۵ درصدی شیر خام

یکی دیگر از افزایش نرخ‌های سال‌۱۴۰۲، مربوط به صنعت لبنیات بود. بر این اساس دولت با افزایش نرخ ۲۵درصدی قیمت شیر خام موافقت کرد و قیمت هر کیلو شیرخام به ۱۵هزار‌تومان افزایش یافت. باتوجه به افزایش مذکور در حال‌حاضر بازار انتظار افزایش ۳۰تا ۳۵درصدی قیمت لبنیات را در آینده نزدیک دارد. افزایش نرخ شیرخام موجب ورود پول به شرکت‌های لبنی شد و در مجموع بازدهی ۵۳/ ۰درصدی در اردیبهشت برای این صنعت به‌همراه داشت. در این بین بیشترین بازدهی مربوط به شرکت «غفارس» با کسب بازدهی ۱۸درصد بوده ‌است.

با توجه به نزدیک‌شدن به فصل گرما و احتمال قطعی آب و برق، در چند روز اخیر دستورالعملی از سوی معاون هماهگی توزیع منتشر شد مبنی‌بر اینکه شرکت‌های انرژی محور همچون فولادی‌‌‌‌‌ها و سیمانی‌‌‌‌‌ها ملزم هستند که در یکی از سه حالت پیشنهادی مصرف خود را کنترل کنند. بر این اساس فشار فروشی در نمادهای بزرگی همچون فولادی‌‌‌‌‌ها شکل‌گرفت که البته ادامه‌‌‌‌‌دار نبود چراکه بازار از قبل انتظار آن را داشت و تحلیلگران کاهش تولید این صنایع را در پیش‌بینی خود لحاظ کرده بودند. شرکت‌های فولادی در مجموع ماه اردیبهشت را با بازدهی ۲درصد پشت‌سر گذاشتند و شرکت‌های سیمانی نیز باتوجه به رکود عظیم در ساخت‌‌‌‌‌وساز بازدهی منفی ۳درصد را نصیب سهامداران خود کردند.

nya-e-eqtesad.com
  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی شریفی زارچی بیوگرافی علی شریفی زارچی استادیار اخراج شده شریف

تاریخ تولد: دهه ۶۰ شمسی

محل تولد: تهران

حرفه: استادیار اخراج شده از دانشگاه صنعتی شریف، رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر

تحصیلات: دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف و دکتری بیوانفورماتیک از دانشگاه تهران، دانش آموخته دوره‌های پژوهشی و پسادکتری در ماکس پلانک آلمان و دانشگاه دولتی آمریکا

افتخارات: دریافت مدال طلای المپیاد جهانی کامپیوتر در سال ۲۰۰۰، انتخاب به عنوان رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر انتخاب

ادامه
عمران خان بیوگرافی عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان

تاریخ تولد: ۵ اکتبر ۱۹۵۲

محل تولد: لاهور، پاکستان

ملیت: پاکستانی

حرفه: نخست وزیر سابق پاکستان

شروع فعالیت: ۲۵ آوریل ۱۹۹۶

حزب سیاسی: تحریک انصاف پاکستان

ادامه
ژوائو فلیکس ژائو فلیکس سوپراستار نوظهرو فوتبال

تاریخ تولد: ۱۰ نوامبر ۱۹۹۹

محل تولد: ویزئو، پرتغال

حرفه: فوتبالیست

پست: مهاجم / هافبک هجومی / وینگر

باشگاه کنونی: الهلال عربستان

شماره پیراهن: ۱۴ 

ادامه
رضا شکاری رضا شکاری بازیکن با استعداد فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۰ خرداد ۱۳۷۷

محل تولد: محله خاک سفید، تهرانپارس

اصالت: سراب، آذربایجان شرقی، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: باشگاه فوبتال سپاهان

ادامه
الکساندر میتروویچ بیوگرافی الکساندر میتروویچ بازیکن فوتبال موفق صربستانی

تاریخ تولد: ۱۶ سپتامبر ۱۹۹۴

محل تولد: اسمدرفو، صربستان و مونته‌نگرو

حرفه: فوتبالیست

پست: مهاجم

باشگاه کنونی: الهلال عربستان

شماره پیراهن: ۹

ادامه
حامد آهنگی بیوگرافی حامد آهنگی، کمدین پرطرفدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۷ تیر ۱۳۵۸

محل تولد: بندر انزلی، گیلان

حرفه: استندآپ کمدین، بازیگر، مجری، کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۸۱ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق

ادامه
جابر بن حجاج جابر بن حجاج یار با وفای امام حسین (ع)

محل تولد: کوفه

تاریخ شهادت: ظهر عاشورا 

محل شهادت: کربلا

طول عمر: حدود ۴۵ سال

دلیل شهرت: از یاران امام حسین (ع) 

ادامه
انوری زندگینامه انوری ابیوردی شاعر بزرگ قرن ششم

تاریخ تولد: اواخر قرن پنجم یا اوایل قرن ششم هجری قمری، ۱۱۲۶ میلادی

محل تولد: ابیورد، درگز

دوران زندگی: سلجوقیان

حرفه: شاعر، دانشمند، خوشنویس، موسیقی دان، ریاضی دان، ستاره شناس، فیلسوف

لقب: انوری ابیوردی، حجّة الحق

آثار: دیوان اشعار، البشارات فی شرح الاشارات

ادامه
مری بارا بیوگرافی مری بارا، مدیر اجرایی جنرال موتورز

تاریخ تولد: ۲۴ دسامبر ۱۹۶۱

محل تولد: رویال اوک، میشیگان

ملیت: آمریکایی

حرفه: مدیر عامل اجرایی شرکت جنرال موتورز 

آغاز فعالیت: از سال ۲۰۱۳

محل تحصیل: دانشگاه استنفورد

ادامه
ویژه سرپوش