پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴
۱۲:۱۴ - ۰۷ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۱۷۱۴
بورس و سهام

طناب‌کشی عوامل رونق و رکود در بورس

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

 بازار سهام در هفته جاری به روند صعودی خود ادامه داد. هر چند بورس تهران در دو روز گذشته با وقفه ناشی از افزایش عرضه‌ها و نیز تاثیر ریسک‌های محیطی مواجه بود اما در نهایت رشد ۲/ ۲درصدی در مقیاس هفتگی ثبت شد. جولان نقدینگی سنگین وارد شده به بورس که مرزهای ارزش معاملات خرد را تا محدوده روزانه ۹۲۰ میلیارد تومان بالا برده در کنار عقب‌ماندگی بورس با رشد سایر بازارهای موازی محرک‌هایی هستند که کماکان امکان تداوم رونق بازار سهام را فراهم می‌کنند.

 

در همین حال، افزایش چشمگیر حجم اعتبارات اعطایی کارگزاران به مشتریان از جمله فاکتورهای مساعد رونق بورس بوده‌اند که در تحلیل آثار آن باید به ماهیت کوتاه‌مدت و ناپایدار منابع مزبور توجه داشت. در نقطه مقابل، برخی عوامل همچون ریسک تشدید تحریم‌ها و سایر عوامل غیراقتصادی موثر بر وضعیت بازار در کنار مسیر کاهش قیمت‌های جهانی مواد خام به‌عنوان عوامل منفی در برابر رشد بورس خودنمایی می‌کنند. به این ترتیب، مسیر آتی سهام، عرصه طناب‌کشی بین عوامل متضاد رونق و رکود خواهد بود؛ ضمن آنکه رصد فضای سیاسی و ریسک‌های سیستماتیک نیز یکی از دغدغه‌های مهم فعالان بازار بورس تهران در کوتاه‌مدت به شمار می‌رود.

 

سیگنال مثبت ارزی به بازار و بورس

به محض جدی شدن تصمیم دولت مبنی بر موافقت با تشکیل بازار ثانویه ارز و امکان عرضه ارز صادرکنندگان با نرخ توافقی در بورس در اواسط هفته نشانه‌هایی از کاهش التهاب شدید در بازار غیررسمی مشاهده شد. این واکنش به خوبی نشان می‌دهد که یکی از مشکلات عمده نوسانات غیرمترقبه ارزی در هفته‌های اخیر به سیاست‌های اتخاذ شده در زمینه ارز تک نرخی بازمی‌گردد که عملا عرضه رسمی ارز از مسیر صادراتی را به علت اختلاف نرخ موجود محدود کرده و به بخش تقاضا نیز سیگنالی مبنی بر کمبود منابع ارسال کرده است. فعلا قرار است تنها ۲۰ درصد درآمدهای صادراتی کشور در صنایع غیرپتروشیمی، نفتی و فلزی به این شکل مورد مبادله قرار گیرند اما همین بخش جزیی نیز سیگنال مهمی را به بازار ارسال و روند تند کاهشی ارزش ریال را متوقف کرد.

 

حال، این پرسش نزد فعالان اقتصادی مطرح است که در صورتی که کل درآمد صادرکنندگان مشمول این سیاست شود آیا امکان مدیریت بهتر قیمت‌ها در بازار موازی وجود نخواهد داشت؟ و پرسش دوم از سوی سهامداران شرکت‌هایی که مشمول این سیاست نشده‌اند (که عمدتا جزو صادرکنندگان بزرگ بورس هستند)مطرح می‌شود که علت این تبعیض اقتصادی بر ضد گروهی از سهامداران و نفع عده‌ای دیگر چیست؟

 

فارغ از پاسخ این پرسش‌های بنیادی، واکنش بورس تهران از آغاز زمزمه این تصمیم در دو هفته قبل مثبت بوده است زیرا نه تنها بخشی از شرکت‌های کوچک از این سیاست جدید منتفع می‌شوند بلکه این تصمیم را می‌توان گامی برای حرکت به سوی آزادسازی قیمت ارزهای صادراتی تعبیر کرد. این مساله به ویژه با فاصله زیاد نرخ غیررسمی با رسمی به این انتظار دامن زده است که افزایش انعطاف و پایان شمولیت واگذاری ارز صادرکنندگان در نرخ ۴۲۰۰ تومانی به زودی اتفاق می‌افتد؛ انتظاری که فعلا برای تحقق کامل آن باید منتظر گذشت زمان بود.

 

صدای پای تورم

انتشار آمار ماهانه تورم از سوی بانک مرکزی حاوی نشانه‌های مهمی از ارسال سیگنال رشد قیمت کالا و خدمات مصرفی بود. بر این اساس، با جهش۳/ ۴ درصدی قیمت‌ها در مقیاس ماهانه، میزان افزایش شاخص در دوازده ماهه منتهی به خردادماه به ۷/ ۱۳ درصد رسیده که بیشترین رشد ماهانه قیمت‌ها از زمان بحران ارزی قبلی در بهمن ۹۱ است. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که با وجود تلاش‌های دولت برای تثبیت قیمت کالاها و اجرای سیاست‌های ارزی اخیر، مسیر افزایشی تورم با شیب زیادی آغاز شده است و در عمل، سیاست‌های موجود در مسیر مهار تورم نیز موفق نبوده‌اند. توجه به این نکته زمانی پررنگ‌تر می‌شود که توجه کنیم بخش مهمی از تلاطم در بازار غیررسمی ارز در هفته‌های اخیر رخ داده و به‌طور طبیعی واکنش قیمت کالاها با چند ماه تاخیر آشکار می‌شود.

 

به این ترتیب، نه تنها می‌توان از چشم‌انداز تحقق تورم دو رقمی اطمینان داشت بلکه فراتر رفتن از ارقام متوسط تاریخی تورم بلندمدت یعنی محدوده ۲۰ درصد تا پایان سال بر اساس محاسبات ۱۲ماهه محتمل است. در همین حال، گزارش‌های ماهانه شرکت‌های بورسی به ویژه در بخش کالاهای مصرفی نیز آغاز شیب گرفتن ملایم رشد قیمت‌ها را بعضا نشان می‌دهند که می‌تواند برای سهامداران به معنای در پیش بودن موج تورم ریالی در درآمد فروش و سودآوری شرکت‌ها باشد؛ وضعیتی که با دریافت گزارش‌های سه‌ماهه در چند هفته آتی با دقت بیشتری زیر ذره‌بین تحلیلگران می‌رود تا صنایع متاثر از روند تورمی موجود را تفکیک و استراتژی سرمایه‌گذاری خود را تنظیم کنند.

 

تشدید نگرانی در بازارهای جهانی

بازار سهام چین در هفته جاری برای نخستین بار از سال ۲۰۱۶ در حالت خرسی قرار گرفت که به معنای افت ۲۰ درصدی قیمت‌ها از اوج اخیر است. همزمان، در اکثر بازارهای سهام غربی نیز روند منفی حاکم شده که در مجموع به افت ۱۵۰۰ میلیارد دلاری ارزش بازارهای جهانی در هفته‌های اخیر انجامیده است. در همین حال، آمارهای بخش واقعی اقتصاد چین نیز علائم کندی نشان می‌دهند و سرمایه‌گذاران از ادامه مسیر انقباضی سیاست‌گذاران این کشور به منظور کنترل اعطای بی‌رویه اعتبارات بانکی نگرانند.

 

از سوی دیگر، سیاست‌های رئیس‌جمهور ایالات متحده مبنی بر تشدید وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی موجب نگرانی سرمایه‌گذاران شده است. همزمان، پایان برنامه خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی اروپا و ادامه افزایش بهره از سوی فدرال رزرو هم سیگنال‌های انقباضی به بازار ارسال کرده است. برآیند این عوامل فعلا در کاهش ملایم قیمت‌های سهام و تا حدی مواد خام نمایان شده است؛ وضعیتی که برخی تحلیلگران نسبت به امکان تشدید آن در نیمه دوم سال ۲۰۱۸ هشدار می‌دهند و از این رو با توجه به وابستگی بورس تهران به قیمت‌های جهانی کالا شایسته است تا اوضاع مورد رصد و تعقیب دقیق سرمایه‌گذاران داخلی قرار گیرد.

 

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

 

donya-e-eqtesad.com
  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش