چهارشنبه ۰۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۰:۳۶ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۱۷۲۹
بورس و سهام

بازار سرمایه قربانی بی‌تدبیری/ افت ۲۷ هزار واحدی شاخص کل در شروع معاملات

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

جریان بازده بورس تهران در مرداد ماه پس از ۴ ماه پر سود معکوس شد. این اتفاق در شرایطی افتاد که در طول ماه های ابتدایی سال در هیچ دوره ای بازده بورس از ۳۰ درصد کمتر نشده بود و تیرماه با ثبت ۴۶ درصد سودآوری، رکورددار رشد شاخص بورس از ابتدای سال جاری بود. این روند در حالی معکوس شد که سوء تدبیر دامنگیر بازار سهام شد و افزایش ریسک های ساختاری به صف های سنگین فروش منجر شد که حاصلی جز افت ۲۱/ ۱۳ درصدی شاخص بورس تهران نداشت.

دو سالی است که بازار سرمایه به موقعیت ممتاز سودآوری در اقتصاد ایران بدل شده و اگر ریزش های سنگین روزهای گذشته را در نظر نگیریم می توان گفت که تمامی این مدت تقریباً بدون ریزش های سنگین و پرحجم در بازار سرمایه طی شده است. با این حال عوامل متعددی سبب شد تا در یک هفته اخیر شاهد برگشتن ورق رونق در بورس و فرابورس باشیم؛ عاملی که موجب شد تا نماگر اصلی بازار سهام از سطح ۲ میلیون و ۱۰۳ هزار و ۳۳۱ واحد به عقب بنشیند و با رسیدن به کانال یک میلیون و ۷۹۴ هزار واحدی رکوردی جدید را در افت بی وقفه دماسنج بازار سرمایه به ثبت برساند. همین عقبگرد به ظاهر ساده که در ۶ روز از سقف یاد شده به طول انجامید، سبب شد تا شاخص کل بورس تهران ۶۹/ ۱۴ درصد از ارتفاع خود را از دست بدهد.

با این حال نکته قابل توجه در طول این دوره که کمتر توجه ها را به خود جلب کرده است کم سابقه بودن بازده منفی به ثبت رسیده در بورس تهران است که از ابتدای سال جاری بی سابقه بوده است. در حال حاضر و بر اساس آمار به ثبت رسیده در روز گذشته بورس تهران در حالی بازده منفی ۲۱/ ۱۳ درصدی را از اوج به ثبت رسانده و شاخص کل آن در سطح یک میلیون و ۸۲۵ هزار و ۳۵۳ واحد آرام گرفته است که ثبت عملکرد منفی برای کل بازار سرمایه طی ۹ ماه گذشته امری بی سابقه بوده است.

بررسی های« دنیای اقتصاد» حکایت از آن دارد که یکی از تند و تیزترین عقبگردهای قیمت سهام در تاریخ فعالیت بورس تهران در حالی رقم خورده که در مقام مقایسه این بازار همچنان نسبت به سایر بازارهای موازی در کسب بازده بی رقیب است. رشد ۲۵۵ درصد بورس تهران از ابتدای سال تا کنون در حالی رقم خورده که بازده تقریبی بازارهای ارز، به طور مشخص در دلار آمریکا ۴۳ درصد و در سکه بهار آزادی ۸۲ درصد بوده است. تا پیش از افت قیمت در روزهای اخیر، در تاریخ ۱۹ مرداد سال جاری شاهد کسب بازده بیشتر از ۳۰۵ درصد بودیم.

بازار سرمایه قربانی بی تدبیری

از همه این اعداد و ارقام که بگذریم ثبت این ریزش بی سابقه در ۶ روز کاری، معلول عواملی متعدد بوده است که بررسی آنها حداقل اگر به جلوگیری از بروز مجدد فاجعه کمک نکند، گامی مهم در جهت باز شناسی آنچه که بر سر سهامداران خرد بعنوان اکثریت خاموش بازار سرمایه آمده است. براساس آنچه بررسی ها نشان می دهد نخستین جرقه بروز فاجعه در تاریخ ۱۹ مردادماه و پس از تعطیلی بازار رقم خورد. در حالی که ابهامات بر سر چند و چون اوراق نفتی دولت در راستای گشایش اقتصادی بالا گرفته بود، گفته شد که وزارت نفت مایل به ایجاد صندوق سرمایه گذاری دارا دوم نیست و همین امر عاملی شد تا نمادهای پالایشی که هفته ها بر اساس اما و اگرهای تشکیل این صندوق با افزایش تقاضا مواجه شده بودند به یکباره در جهت عرضه های سنگین تغییر جهت دهند. همین امر عاملی شد تا بازار سهام که ماه ها در مواجهه با سرمایه گذاران خرد که بهره کمتری از آموزش داشتند اسیر جو هیجانی معاملات شوند و آنچه که تنها به نمادهای پالایشی در دارا دوم مربوط می شد به کل بازار سرمایه تسری یابد.

حاصل این امر چیزی نبود جز صف های فروش سنگین در بورس و فرابورس که در روزهای بعد نیز ادامه یافت و فشار عرضه های آبشاری کارگزاری های دولتی، مانند کارگزاری بانک ملی که سهام عدالت را به فروش می رساندند بیش از پیش تشدید شد. نقطه اوج این واقعه اما در روز یکشنبه و بازگشایی نماد معاملاتی سرمایه گذاری تامین اجتماعی روی داد که در یک روز شاخص کل را به میزان ۸۹ هزار و ۶۸۴ واحد به عقب راند و با ثبت افت ۷/ ۴ درصدی یکی از سرخ پوش ترین روزهای تاریخ بازار سرمایه در ایران را رقم زد. همین امر سبب شد تا مسئولان بازار سرمایه تازه پس از پنج روز به یاد امکان عرضه سهام عدالت در نمادهای خرده فروشی که با درج عدد ۲ از نمادهای عادی متمایز می شوند ، بیفتند.

دودی که به چشم دولت می رود 

اما این ارقام تمامی ابعاد آنچه در دو هفته اخیر بر بازار سرمایه رفته، نیست. بررسی های« دنیای اقتصاد» نشان از بروز یک تغییر مهم در رویکرد سهامداران به نمادهای بزرگ بازار سرمایه دارد. در حالی که از ابتدای خردادماه مقبولیت بازار سرمایه در بین آحاد مردم با خوشبینی به نمادهای بزرگ به خصوص آنها که قرار بود در صندوق های قابل معامله دولت« دارایکم»،« دارادوم» و« داراسوم» حضور داشته باشند ، به عاملی بدل شد تا آهنگ رشد شاخص کل بورس تهران از شاخص کل هموزن پیشی بگیرد. اما خدشه وارده به اعتماد مردم این روند را معکوس کرده است. افت دسته جمعی قیمت نمادها در بازار سرمایه که طی روزهای گذشته ۴۲ میلیارد و ۶۶۷ میلیون دلار از ارزش نمادهای مورد معامله در بورس تهران کاسته است، به عاملی بدل شده تا سرمایه گذاران خرد به سراغ نمادهایی بروند که در چندماه اخیر نسبت به نمادهایی مانند پالایشی ها، پتروشیمی ها و فلزی- معدنی ها از بازار جا مانده اند.

همین امر به عاملی بدل شده که می تواند در ماه های پیش رو دولت را در تامین کسری خود از بازار سرمایه با مشکلی جدی مواجه کند و به دلیلی بدل شود تا دود برخاسته از میان ناهماهنگی لفظی وزرای کابینه به چشم خود دولت برود. البته ناگفته پیداست که در صورت عقیم ماندن منابع بودجه دولت عواقب این مساله تنها به قوه مجریه محدود نخواهد ماند و نارسایی محتمل به کشور زیان می رساند. با توجه به آنکه ارزش دارایی های عرضه نشده هم اکنون بسیار بیشتر از ارزش ۱۶ هزار میلیارد تومانی« دارایکم» است که دولت در فروش کامل واحدهای آن نیز ناکام مانده، به نظر می آید پیدا کردن مابه ازا برای تامین وجوه مورد نیاز برای دولت به چالشی اساسی بدل شود. جواب قطعی این شبهات هرچه که باشد باید صبر کرد و دید که ناهماهنگی وزارتخانه های اقتصاد و نفت که در رسانه ها به سه روز محدود ماند، دست آخر برای سفره مردم عادی تا چه حد خرج بر می دارد؟

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

شروع قرمز بورس امروز/ ۲۹ مرداد ۹۹

امروز بازار کم حجم و با گرایش به منفی به دلیل معاملات منفی روز گذشته در نماد‌های پالایشی آغاز به کار کرده است.

 امروز چهارشنبه ۲۹ مرداد بازار سرمایه در شروع معاملات با اُفت ۲۷ هزار واحدی شاخص کل رو به رو بود.

بازار امروز با افزایش عرضه آغاز بکار کرد.

امروز بازار کم حجم و با گرایش به منفی به دلیل معاملات منفی روز گذشته در نماد‌های پالایشی آغاز به کار کرده است.

خودرویی‌ها امروز را پر عرضه شروع کردند. نماد‌های خزر، خرینگ، خوساز، خکمک، خکار، ختراک، خچرخش، خفنر، خموتور، خودرو، خساپا، خگستر، خپارس، خزامیا و خمحرکه از جمله نماد‌های منفی گروه اند. خمحور، خرینگ و خاهن متعادل اند.

در ساعت ۹ و ۲۰ دقیقه شاخص کل بورس پس از افت ۲۷ هزار و ۴۰۰ واحدی (۱.۵ درصد) در ارتفاع یک میلیون و ۷۹۸ هزار واحد قرار گرفت و همچنین شاخص کل هم‌وزن با کاهش ۰.۹ درصدی مواجه شد.

آخرین قیمت ۴۶ نماد حداقل سه درصد نسبت به قیمت روز قبل آن‌ها افزایش یافته و ۴۲۵ نماد با کاهش بیش از سه درصدی قیمت همراه بوده‌اند.

حقیقی‌ها تا ساعت مورد اشاره رقمی در حدود ۱۸۰ میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج کردند.

ارزش کل معاملات خرد بورس و فرابورس نیز در مجموع به دو هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان رسید.

حمل ونقلی‌ها هم پرعرضه داد وستد می‌شوند. حکشتی، حفارس، توریل، حریل، حآسا، حتوکا، حپارسا و حپترو با فشار فروش همراه اند. حسیر نماد پر تقاضای گروه است. حتاید متعادل معامله می‌شود.

رایانه ای‌ها نیز امروز پر عرضه هستند.مرقام، رتاپ، رانفور، سپ، آپ، مفاخر، رکیش، افرا، پرداخت، سیستم، تاپکیش و مداران با افت قیمت همراه اند.

در ساعت ۹:۴۰ جمع صف‌های خرید به حدود یک هزار و ۵۹۰ میلیارد تومان رسید و ارزش کل صف‌های فروش هفت هزار و ۸۲۰ میلیارد تومان بوده است، بدین ترتیب خالص سفارشات فروشی که در سیستم معاملات ثبت شده به ۶ هزار و ۲۳۰ میلیارد تومان می‌رسد.

تا این ساعت بیشترین تقاضا در صفوف خرید #ونیکی، #ثبهساز و #غزر به چشم می‌خورد، بیشترین عرضه نیز در صفوف فروش وآیند، وگردشح و دی در نوبت انتظار است به طوری که فقط برای سهام بانک آینده ۶۰۴ میلیارد تومان سفارش فروش وجود دارد.

 ارزش ۱۰ صف خرید برتر بورس و فرابورس در مجموع یک هزار و ۲۷۰ میلیارد تومان (۸۰ درصد کل) و ۱۰ صف فروش برتر سه هزار میلیارد تومان (۳۸ درصد کل) می‌شود، همچنین حجم صف‌های خرید در ۱۹ نماد و حجم صف‌های فروش در ۱۱۶ نماد بیش از ۱۰ میلیارد تومان بوده است؛ گفتنی است حجم صف بهساز کاشانه تهران (ثبهساز) به پنج درصد کل تعداد سهام آن می‌رسد.

 "فعالیت‌های کمکی به نهاد‌های مالی واسط" محبوب‌ترین صنعت امروز با خالص تقاضای ۱۴۵ میلیارد تومان است. از سویی دیگر گروه "بانک‌ها و مؤسسات اعتباری" با فشار فروش دو هزار و ۳۵۰ میلیارد تومانی همراه است و و پس از آن گروه "خودرو و ساخت قطعات" قرار دارد که برآیند سفارشات فروش آن یک هزار و ۱۴۰ میلیارد تومان می‌شود.

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش