چهارشنبه ۰۲ خرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۵ - ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۱۷۸۷
بورس و سهام

سیگنال مثبت سازمان بورس به بازار و تصمیم‌سازی‌های اشتباه!

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

اجرای مصوبه بحث برانگیز سازمان بورس درباره کاهش سقف مالکیت سهام در صندوق های درآمد ثابت متوقف شد. پیگیری های خبرنگاران« دنیای اقتصاد» نشان می دهد، حد نصاب صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت با تائید هیأت مدیره سازمان بورس به سقف ۱۵ درصد بازگشت. براساس مصوبه ای که احتمالا ظرف روزهای آینده ابلاغ خواهد شد از این پس مدیران صندوق ها می توانند دارایی های خود را تا سقف مجاز جدید، یعنی ۱۵ درصد، در اوراق سهام سرمایه گذاری کنند.

نگاهی به تاریخ مصوبات هیأت مدیره سازمان بورس نشان می دهد در نهم شهریور ماه سال ۱۳۹۵صندوق های درآمد ثابت مجاز شدند به میزان ۱۵ درصد سهام در پرتفوی سرمایه گذاری خود داشته باشند، این رقم در ۲۳ آبان ماه ۱۳۹۸به ۲۵ درصد رسید. با این حال در هفدهم فروردین ماه سال ۱۳۹۹ این سقف از ۲۵ درصد به ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد. در هشتم مرداد ماه امسال سازمان بورس سقف و محدودیت یادشده را به سطح ۵ درصد کاهش داد اما حالا در حالی که فقط ۷ روز کاری به پایان ضرب الاجل اجرای این دستورالعمل فرصت باقی مانده بود، با توجه به مقتضیات بازار بار دیگر این سقف به محدوده ۱۵ درصد افزایش یافت. به باور کارشناسان مصوبه جدید سازمان بورس می تواند خود به منزله بازگشت سیگنال مثبت سازمان بورس به سرمایه گذاران تلقی شود.

بازار تحت تاثیر صندوق نیست

راضیه صباغیان سرپرست مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس به« دنیای اقتصاد» می گوید:افرادی که در صندوق های اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری می کنند انتظار ریسک کمتری دارند.

میزان سرمایه گذاری در سهام و سپرده های بانکی، تاثیر شدیدی در ریسک صندوق ها دارد. صباغیان با تأکید بر اینکه ریزش چند روز اخیر بازار تحت تاثیر فروش صندوق ها نیست، اعلام کرد :میانگین ارزش بازار سرمایه( خرید و فروش ) از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا پایان تیر ماه در رقم ۱۵ هزار میلیارد تومانی قرار دارد. بنابراین مقایسه نسبت ارزش صندوق های درآمد ثابت به کل ارزش بازار سهام نشان می دهد که این رقم به یک درصد هم نمی رسد.

ورود و خروج پول در صندوق های درآمد ثابت

به اعتقاد سرپرست اداره نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در دوره اخیر صندوق ها فقط فروشنده نیستند، بلکه مانند شرکت های سرمایه گذاری در بورس فعالیت می کنند، با این تفاوت که سرمایه صندوق متغیر و سرمایه شرکت سرمایه گذاری ثابت است.

نگاهی به عملکرد صندوق های درآمد ثابت طی روز های معاملاتی اخیر نشان می دهد، صندوق ها در روز شنبه بیست و پنجم مرداد ماه ۷۰ میلیارد تومان فروش و ۷۳ میلیارد تومان خرید انجام داده اند. بیست و ششم مرداد ماه نیز ۲۶۰ میلیارد تومان فروش و در نقطه مقابل ۱۰۰ میلیارد تومان خرید انجام شده است. با این حال بیست و هفتم مرداد ماه ارزش فروش ۷۸ میلیارد تومان و ارزش خرید ۱۳ میلیارد تومان به ثبت رسیده است. بر این اساس صندوق های مختلف با توجه به ماهیتشان در بازار تصمیم به خرید یا فروش می گیرند. صندوق های درآمد ثابت به دلیل برخورداری از سرمایه متغیر، در صورتی که مورد استقبال فعالان قرار بگیرند با توجه به منابع، صدور واحد جدید خواهند داشت. او تاکید کرد:سیاست گذاری ها به صورت مرحله به مرحله بوده و فرصت کافی نیز در ابلاغیه ها در نظر گرفته شده است.

نحوه حمایت از بازار

صباغیان درباره استراتژی های سازمان بورس برای حمایت از روند معاملاتی بازار اعلام کرد :سازمان بورس منابعی برای حمایت از بازار ندارد اما صندوق های توسعه و صندوق تثبیت وظیفه حمایت از بازار سهام را بر عهده دارند.

صندوق توسعه با ارزش دارایی ۸ هزارو ۶۰۰ میلیارد تومانی، روزانه مانند یک بازارگردان در معاملات فعالیت می کند. صندوق تثبیت براساس مصوبه هیأت وزیران تشکیل شد و در زمان زمان وقوع بحران نقش آفرینی خواهد کرد.

چرایی عرضه های آبشاری

سرپرست مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس درباره چرایی افزایش عرضه های سهام عدالت نیز گفت:در آیین نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت که مصوبه شورای بورس است، آمده، در طول یک سال باید آزادسازی این نوع سهام صورت بگیرد. مدیریت دارایی هایی که به مشمولان سهام عدالت تخصیص داده شده قاعدتا حق سهامداران است و لزوما آزادسازی به معنای فروش و عرضه نیست اما قابلیت عرضه پیدا خواهد کرد. او افزود:دستورالعمل های معاملاتی با توجه به شرایط بازار به تصویب می رسند. به گفته صباغیان درخواست های خرید و فروش از طریق سیستم معاملاتی کارگزاری ها به بازار ارسال می َ شود. قاعدتا هر شرکت کارگزاری که درخواست خرید یا فروش داشته باشد، باید در همان زمان مطابق قوانین و مقرراتی که وجود دارد ، عمل کند.

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

چهارشنبه خروج در بازارها

 تابلوی بورس در آخر هفته به رنگ سرخ درآمد و روند بازار سکه و ارز کاهشی شد. در چهارشنبه خروج، سهام هیچ صنعتی شاهد ورود پول سرمایه‌گذاران حقیقی نبود، در طرف عرضه نیز آمار خروج پول حقیقی‌ها رکورد شکست. هزار و ۲۶۴ میلیارد تومان از پول سرمایه‌گذاران حقیقی در پایان مبادلات چهارشنبه از بازار خارج شد؛ تصویری که از ۱۴ دی ۹۸ در بازار سهام تکرار نشده بود. دیروز یکی از کم‌حجم‌ترین روزهای معاملاتی را شاهد بودیم و ارزش معاملات خرد با ثبت رقم ۵هزار و ۱۲۰میلیارد تومان به کمترین رقم از ۶ اردیبهشت‌ماه رسید. روز چهارشنبه ارزش صف‌های فروش تشکیل شده در بورس، فرابورس و بازار پایه از ۱۵ هزار میلیارد تومان فراتر رفت. این صف‌های خرید برای ۷۴ درصد از کل سهام شرکت‌های بورس تشکیل شد. از سوی دیگر روند مشابهی روز چهارشنبه در بازار ارز و سکه رقم خورد و معامله‌گران به‌دنبال خروج از موقعیت خرید و قرار گرفتن در صف فروش بودند که روند کاهشی در این بازارها را به دنبال داشت.

بورس تهران در آخرین روز معاملاتی مردادماه در حالی به کار خود پایان داد که این نماگر از ابتدای این ماه ۲۷/ ۸ درصد کاهش را تجربه کرد و راه‌های رفته را بازگشت. شاخص کل بورس تهران در آخرین روز کاری در نهایت در ایستگاه یک میلیون و ۷۵۷ هزار واحد متوقف شد. رکوردی که در این هفته از بازار سرمایه به ثبت رسید کاهش ۱۱ درصدی هفتگی شاخص کل بورس بود؛ این رخداد در تاریخ فعالیت بورس سابقه نداشته است. ارزش بازار بورس تهران در روز چهارشنبه به ۷۷/ ۶۵ هزار میلیارد تومان رسید. این عدد نشان می‌دهد بورس تهران از ابتدای مردادماه، حدود ۴۹۵ هزار میلیارد تومان از ارزش بازار خود را از دست داده است. آنچه که در روند معاملات چهارشنبه به چشم می‌خورد افت شدید ارزش معاملات است. در این روز ارزش معاملات خرد بورس تهران به ۵۱۲۰ میلیارد تومان رسید. این رقم کمترین عدد  از تاریخ ۶ اردیبهشت‌ماه سال‌جاری تاکنون بوده است. همچنین ارزش صفوف فروش در مجموع بورس، فرابورس و بازار پایه به ۵/ ۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. صف فروش در ۴۸۱ نماد معاملاتی تشکیل شد؛ این تعداد ۷۴ درصد از کل سهام را تشکیل می‌دهند.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد» بازار سرمایه روز چهارشنبه رکورد دیگری را نیز به ثبت رساند و حدود ۱۲۶۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. این میزان خروج پول حقیقی از ۱۴ دی ماه ۱۳۹۸ (یک روز بعد از شهادت سردار سلیمانی) بیشترین میزان خروج پول حقیقی از بازار بوده است. به‌نظر می‌رسد روند طی شده بیش از هر چیزی تحت‌تاثیر تصمیمات کارشناسی نشده و خدشه دار شدن اعتماد مردم رخ داده است. این‌در شرایطی است که بازار سرمایه برای تخلیه هیجان فروش و بازگشت اعتماد از دست رفته نیاز به زمان دارد.

پیچیده شدن تامین مالی

معکوس شدن  روند رو به رشد بازار سرمایه  و افت دسته‌جمعی قیمت نمادها در بازار سرمایه، به عاملی بدل شده تا سرمایه‌گذاران خرد به سراغ نمادهایی بروند که در چند ماه اخیر نسبت به نمادهایی مانند پالایشی‌ها، پتروشیمی‌ها، فلزی‌ها  و معدنی‌ها رشد کمتری داشته‌اند و اصطلاحا از بازار جا مانده‌اند. این در حالی است که رئیس سازمان برنامه و بودجه پیش از این اعلام کرده بود تا پایان سال ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار میلیارد تومان سهام دولتی برای جبران کسری بودجه در بورس به مردم عرضه خواهد شد. اگر این رفتار سهامداران باقی بماند با توجه به ماهیت شرکت‌های دولتی، همین امر به عاملی بدل می‌شود که می‌تواند در ماه‌های پیش رو دولت را در تامین کسری بودجه از بازار سرمایه با مشکلی جدی مواجه کند و دود برخاسته از ناهماهنگی تصمیم‌سازان به چشم خود دولت برود.

معاملات ناپیوسته و نقدینگی

وضعیت هفته گذشته بازار سرمایه نشان می‌دهد معاملات ناپیوسته، نقدشوندگی سهام را به چالش کشیده است. در مرحله اول معاملات صبح بر روند و قیمت بازار ظهر اثرگذار است و از سوی دیگر امکان فروش و جابه‌جایی سهام به دلیل فاصله دو بازار کم شده است. زمان‌بندی انجام معاملات و نوع شرکت‌های حاضر در دو بازار نیز جای سوال دارد. به‌عنوان نمونه سهام ذوب‌آهن در بازه زمانی اول بازار و برخی شرکت‌های فولادی در بازه زمانی دوم معامله می‌شوند، در حالی که همگی در یک صنعت جا گرفته‌اند. موضوع ناپیوستگی معاملات و اختلال در هسته معاملات از موضوعاتی است که بر روند بازار اثرگذار بوده است. از نگاه برخی از کارشناسان بازار راهکارهای پیشنهادی می‌تواند برای حل موقت مشکل هسته معاملات، اصلاح تایم بازار باشد به گونه‌ای که حداقل بخشی از زمان دو بازار حتی برای یک ساعت هم که شده مشترک باشد. تایم معاملات دوم بازار نیز بیش از اندازه است و به اعتقاد فعالان بازار می‌تواند کمتر شود. این در حالی است که برخی پیشنهاد معاملات پیوسته ۵ ساعته بورس را از ۹ صبح تا ۲ بعد از ظهر جهت حل مشکل معاملات بازار دارند. اما برای حل مشکل به‌صورت دائم حذف دامنه نوسان و برداشتن حجم مبنا را راهکار اساسی می‌دانند.

مساله صندوق‌های با درآمد ثابت

وضعیت بورس طی هفته گذشته نشان می‌دهد بخشی از فشار فروش بازار از سوی نهادهای حقوقی مربوط به صندوق‌های درآمد ثابت است که طبق اخبار منتشر شده این صندوق‌ها ملزم شده‌اند حد نصاب سرمایه‌گذاری در سهام را تا ۵ درصد کاهش دهند. براساس این خبر صندوق‌های با درآمد ثابت تا پایان سال ۹۹ فرصت خواهند داشت نسبت به رعایت حد نصاب ۵ درصد سهام خود اقدام کنند. به‌نظر می‌رسد مبلغ فروش سهام از سوی این صندوق‌ها برای رعایت حدنصاب ۵ درصدی حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان است که با توجه به شرایط خاص بازار سهام در این روزها، لازم است مهلت بیشتری به این صندوق‌ها (برای مثال ۳ ماه) داده شود. در ماه آینده فرصت‌های بسیار بهتری برای فروش وجود دارد و نیازی به حراج سهام ارزنده در این قیمت‌ها نیست. اگرچه گمانه‌زنی‌هایی در خصوص اصلاح مصوبه اخیر مطرح‌ شده است.

به‌نظر می‌رسد رشد شدید بازار سهام از ابتدای سال موجب شده فعالان بازار سرمایه دست به ماشه حرکت کنند و جریان اختلاف درخصوص عرضه دارا دوم به این امر دامن زده است. همچنین رصد بازار نشان می‌دهد رفتار برخی از حقوقی‌ها نیز عامل مهمی در بیشتر کردن ترس در بازار بوده است. به‌عنوان مثال عرضه سنگین نماد فولاد در رنج‌های منفی یکی از این موارد بوده است. از سوی دیگر به دلیل ریزش دسته جمعی ارزش سهام در بازار سرمایه، برخی از افراد تصمیم به فروش یونیت صندوق‌های سرمایه‌گذاری خود گرفتند و همین امر موجب شده حقوقی‌های نمادهای بزرگ بازار برای تامین نقدینگی مجبور به فروش اجباری شوند.

تصمیم‌سازی‌های اشتباه

از دیگر عوامل خروج پول از بازار سرمایه می‌توان به عواملی همچون آزادسازی سهام عدالت، کاهش سقف اعتبار، عرضه‌های اولیه و فروش‌ها در نمادهای دولتی مانند نمادهای خودرویی، پالایشی، شستا و... را نام برد. همچنین خبر عرضه سلف پر ابهام نفتی نیز به نگرانی‌های بازار اضافه کرد، اینها در شرایطی است که با بزرگ شدن بازار، حمایت با تزریق پول دشوار شده است.

همچنین کاهش اعتبارات کارگزاری‌ها به مشتریان نیز موجب تقویت طرف عرضه و موجب تضعیف سمت تقاضا شده است. بررسی «دنیای‌اقتصاد» از سوی کارشناسان نشان می‌دهد چنانچه انتظارات تورمی کنترل شده باشد کاهش نرخ سود مشکلی پیش نمی‌آورد و در این برهه بسیار مفید است. اگر قرار است تامین مالی از بازار سرمایه انجام شود باید جریان ورود پول از بانک به بازار سرمایه تداوم داشته باشد. افزایش تدریجی سقف اعتباری و سقف صندوق‌ها که فلسفه کاهش آن نیز ایجاد ابزار برای بازار منفی بود می‌تواند کمک‌کننده باشد.

همچنین کاهش سرعت عرضه‌های اولیه، مدیریت فروش سهام عدالت و مدیریت عرضه‌ها توسط دولت همگی ابزاری هستند که دولت می‌تواند از آنها برای تعادل بخشی به بازار استفاده کنند. سناریوی ایده‌آل برای بازار به تعادل رسیدن در محدوده‌های فعلی است و احتمالا هرگونه برگشت پرشتاب با عرضه زیاد مواجه خواهد شد. در این بین نمادهایی هستند که با بیش‌واکنشی افت شدیدی را تجربه کرده و در یک بازار متعادل می‌توانند رشد قیمت داشته باشند. می‌شود امیدوار بود که در روزهای آینده از فشار فروش کاسته شده و نمادها به تدریج مسیر خود را جدا کنند.

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش