آنگلا مرکل درباره توسعه همکاریها با هند تاکید کرد: مناسبات اهمیت زیادی دارد و به هیچوجه منافاتی با روابط با سایرین ندارد و قطعا علیه مناسبات ترانس- آتلانتیک (اروپا و آمریکا) نیز همینطور است. مناسباتی که به لحاظ تاریخی اهمیت زیادی برای ما دارد و در آینده هم به همین صورت خواهد بود.
مرکل همچنین بر تردیدهایش درباره قابلیت اطمینان به ایالات متحده به عنوان یک متحد تاکید کرده بود. نارندرا مودی برای حضور در چهارمین دوره از گفتوگوهای دوجانبه آلمان و هند وارد برلین شده است. این گفتوگوها از سال ۲۰۱۱ به این سو هر دو سال یک بار برگزار میشود.
همکاری در عرصههای اقتصاد، دانش، فناوری، سیاستهای اقلیمی و آبوهوایی و همچنین سیاستهای توسعه از جمله موضوعات محوری این گفتوگوهای دوجانبه بوده است. آلمان و هند قصد دارند در راستای تقویت و گسترش مناسب خود چندین قرارداد و توافقنامه به امضا برسانند. نشست G20 که اوایل ماه ژوییه امسال در هامبورگ آلمان برگزار میشود نیز از مسایلی خواهد بود که در مذاکرات مرکل و مودی مطرح خواهد شد.
با توجه به ناکامی نشست اخیر ناتو و گروه ۷ و همچنین مواضع و سیاستهای دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، انتظار میرود سران آلمان و هند در دیدار خود به مساله تجارت آزاد جهانی نیز بپردازند.
آلمان در حال حاضر مهمترین شریک تجاری هند در بین کشورهای اتحادیه اروپاست و از لحاظ بینالمللی نیز ششمین شریک مهم هند به شمار میرود.
هند نیز در مقابل در فهرست مهمترین شرکای تجاری آلمان در رتبه ۲۵ قرار دارد. طبق آخرین آمار رسمی حجم معاملات و تبادلات تجاری بین دو کشور بالغ بر ۱۷ میلیارد یورو در سال است که حدود ۱۰ میلیارد یورو از این مبلغ صادرات آلمان به هند را دربر میگیرد.
پس از اجلاس ناموفق سران هفت کشور صنعتی جهان در ایتالیا، ابتدا آنگلا مرکل سرخوردگی خود را از مواضع هیات آمریکایی بیان کرد. او ضمن تاکید بر اینکه دیگر زمان اتکای کامل به دیگران به سر رسیده، بر نزدیکی و همبستگی بیشتر کشورهای اروپایی با یکدیگر تاکید کرد.
علاوه بر این زیگمار گابریل، وزیر خارجه و معاون مرکل نیز با صراحت هر چه بیشتری وارد میدان شده و نقش رهبری آمریکا به ریاستجمهوری ترامپ را در نمایندگی کردن ارزشهای غربی زیر سوال برده است. او همزمان اقدامات ترامپ را که باعث تضعیف غرب شدهاند، مورد انتقادهایی بیسابقه قرار داده است. صدراعظم آلمان تاکید کرد روابط کشورش با ایالات متحده آمریکا اهمیت فوقالعادهای دارد اما آنها باید با سایر کشورهای مهم هم مناسباتشان را گسترش دهند.
پس از گذشت ۷۰ سال از استقلال هند، سیاست خارجی این کشور چه در دوره طولانی تسلط حزب کنگره و چه اینک که ناراندا مودی، رهبر یکی از احزاب «تندروی هندو»، هدایت هند را برعهده دارد، همواره به عنوان نماد «تعامل با جهان در راستای حفظ استقلال و تمامیت ارضی» در ادبیات سیاسی جهان شناخته میشود، هند با حدود دو میلیارد جمعیت و مشخصههای ویژه مذهبی و نژادی و زبانی از منظر اقتصاد و صنعت در زمره ۲۰ کشور بزرگ به حساب میآید که تقریبا با تمام جهان مناسبات همهجانبه مبتنی بر تعامل برقرار کرده است بدون اینکه بخواهیم از تنش سیاسی- جغرافیایی قدیمی هند و پاکستان بر کشمیر، به سادگی گذر کرده باشیم.
- 19
- 5