جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۶۰۰۹۵

معرفی رشته پرتوشناسی و دروس عمومی و اختصاصی آن

رشته پرتوشناسی,رشته پرتوشناسی چیست,رادیولوژیعلم پرتو شناسی یکی از شاخه های پیراپزشکی است
باتوجه به پیشرفت علم رادیولوژی، پزشکان می توانند پس از بازبینی درون بدن انسان، بیماریها را تشخیص دهند.  رشته پرتوشناسی در گروه رشته تجربی قرار دارد و از زیر شاخه های پیراپزشکی محسوب میشود. در این مطلب از سرپوش با رشته پرتوشناسی بیشتر آشنا خواهید شد.

رشته پرتوشناسی

رشته تکنولوژی پرتوشناسی به منظور تشخیص پزشكی، به اموزش نحوه تصویربرداری از اعضای مختلف بدن می پردازد. پزشکان با تکنولوژی پرتوشناسی یا رادیولوژی توانستند از پوست و گوشت انسان به وسیله ی دستگاه هایی عبور کنند و وارد بدن انسان شوند و به منظور تشخیص مشکلات، آن را مورد بررسی قرار دهند. از این رو پزشکان باید تخصص ویژه ای در انجام کار رادیولوژی یا پرتوشناسی داشته باشند.

دانشجویان رشته پرتوشناسی پس از یادگیری دروس پایه نظیر فیزیک، آناتومی و فیزیولوژی با دروس تخصصی تصویربرداری پزشكی آشنا می شوند و نحوه كار با دستگاه های تصویر‌برداری در همین زمینه را آموزس می بینند و پس از ۲ سال میتوانند فعالیت خود را در بخش های رادیولوژی بعنوان كاردان تصویربرداری شروع كنند.

اگر مسئول تكنولوژی رادیولوژی، اموزش لازم را ندیده باشد علاوه بر بالا بردن پرتوگیری بیمار به او اسیب می رساند و همچنین قادر به تهیه ی تصاویر مناسبی از اعضای بدن نیست. بنابراین، دكتر رادیولوژیست نمی تواند از تصاویر، تفسیر مناسبی داشته و به تشخیص پزشكی از روی آن ها بپردازد.

هدف از رشته پرتوشناسی

رشته پرتوشناسی یا رادیولوژی قصد دارد کارشناسانی را تربیت کند که اشنا به دستگاه های تصویر‌برداری پزشکی نظیر سیستم های دیجیتال،  CT،   MRIهستند و قادر به انجام تصویربرداری های اختصاصی و نسبتاً دشوار نظیر سیستم گوارش، عروق و ادرار می باشند و همچنین می توانند در پژوهش های مربوط به تشخیص پزشکی، همکاری کنند.

توانایی های لازم برای رشته پرتوشناسی

یک رادیولوژیست، مجوز فعالیت در بیمارستان ها و مراکز رادیولوژی و پرتودرمانی را دارد. شخصی که این رشته را مطالعه می کند باید بتواند به خاطر محیط کارش با بیماران ارتباط برقرار کند. همینطور باید بتواند دروس تئوری اموزش دیده در دانشگاه را در کار عملی اش بکار گیرد و مهارت کافی در درس زیست شناسی ریاضی و فیزیک داشته باشد. در این رشته، درس ریاضی فیزیک بحدی مهم است که مسئولان معتقدند افراد برای تحصیل در رشته رادیولوژی باید از رشته ریاضی فیزیک وارد شوند. ممکن است که افراد، دچار اشتباهات فاحشی در انجام تصویربرداری به دلیل ضعیف بودنشان در رشته ریاضی و فیزیک شوند و باعث ایجاد خطرات جبران ناپذیری شوند.

وضعیت سربازی دانشجویان رشته پرتوشناسی

رشته پرتوشناسی دارای طرح تعهد خدمت اجباری، همانند بعضی از رشته های حیطه درمان میباشد و دانش آموختگان این رشته باید در یکی از مراکز دولتی تعیین شده توسط وزارت بهداشت بمدت ۲ سال، این طرح را بگذرانند و حقوق و بیمه ی خود را دریافت کنند که سابقه کاری برای آن ها در نظر گرفته میشود.

رشته رادیولوژی,رشته پرتوشناسی,رشته پرتوشناسی چیستکاردانی رشته ی پرتوشناسی رادیولوژی تصاویر ساده را انجام می دهد

وظایف تکنسین رادیولوژی( رادیولوژیست)

رادیولوژی هم دارای یک سری ورزش در قبال مردم میباشد و دانشجوی رشته رادیولوژی یا همان تکنسین رادیولوژی باید وظایف مختلفی نظیر تنظیم و نگهداری تجهیزات دستگاه رادیوگرافی، آماده کردن دستگاه های تصویربرداری، عکس برداری دقیق از نقاط بدن بیمار، مراقبت از بیماران در برابر اشعه در هنگام تصویر‌برداری، رادیوگرافی و تعيين وضعیت بیمار و تهیه گزارش بعد از تصویر برداری را انجام دهد.

کار رادیولوژیست در مقطع کاردانی و کارشناسی، یک کار اجرایی محسوب میشود. کسی که مدرک کاردانی رادیولوژی دارد بیشتر به انجام تصویر‌برداری های ساده مثل تصویر‌برداری از دست و پا انگشتان می پردازد درحالیکه کارشناسان این حیطه شغلی باید به انجام تصویربرداری پیشرفته تر یعنی تصویر‌برداری از دستگاه گوارش و کار با دستگاه های توموگرافی بپردازند. رادیولوژیست ها، مجوز کار در مؤسسه های تصویری نگاری و بیمارستان ها بعنوان مسئول آماده کردن دستگاه ها، انجام اعمال رادیولوژی ظهور و ثبت تصاویر رادیوگرافی را دارند.

معرفی دروس رشته پرتوشناسی در مقطع کارشناسی

دروس عمومی و تخصصی رشته پرتوشناسی عبارتند از:

>> دروس عمومی رشته کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی:

دروس عمومی رشته پرتوشناسی نظیر مبانی نظری اسلام، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلامی، اخلاق اسلامی، آشنایی با منابع اسلامیادبیات فارسی،، جمعیت و تنظیم خانواده، زبان عمومی، تربیت بدنی ۱ و ۲ می باشد.

>> دروس اختصاصی رشته کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی:

از دروس اختصاصی رشته پرتوشناسی در مقطع کارشناسی می توان به فیزیک عمومی، ریاضیات عمومی، ثبت و نمایش تصاویر در پزشکی، زبان تخصصی، آناتومی ۱ و ۲ و ۳، فیزیولوژی، زیست شناسی سلولی، مدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی، کاربرد رایانه در تصویر برداری پزشکی، تضمین و کنترل کیفی روش های تصویربرداری پزشکی، روش های پرتو نگاری ۱ و ۲ و ۳، فیزیک پرتوشناسی تشخیصی، بیماری شناسی، روش های پرتونگاری اختصاصی، آسیب شناسی عمومی، دوزیمتری پرتوهای یونیزان، حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان در بخش های پرتو شناسی تشخیصی، اصول فیزیکی سیستم های توموگرافی کامپیوتری، رادیوبیولوژی، اصول فیزیکی سیستم های تصویربرداری MRI، سمینار ۱ و ۲، کارآموزی ۱ و ۲ و ۳ و ۴، بهداشت عمومی، آمار، آشنایی با فناوری نوین اطلاعات، زیست شناسی سلولی، اخلاق حرفه ای، فیزیک پرتو ها، مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی، تصویربرداری با امواج فراصوتی در پزشکی، آشنایی با ساختمان و ویژگی های مواد کنتراست زا در تصویربرداری پزشکی، اصطلاحات پزشکی در رادیولوژی، ارزیابی تصاویر پزشکی ۱، ارزیابی تصاویر پزشکی ۲، تکنیک ها و جنبه های بالینی توموگرافی کامپیوتری، آناتومی مقطعی، تعمیرات و نگهداری مقدماتی دستگاه های رادیولوژی اشاره کرد.

معرفی گرایش های مقطع کارشناسی رشته پرتوشناسی

رشته پرتوشناسی، هیچ گرایشی در مقطع کارشناسی ندارد. دانشجویان این رشته برای انتخاب گرایش باید در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا اقدام کنند.

معرفی گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته پرتوشناسی

گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته پرتوشناسی نظیر مهندسی پزشکی( بیوالکتریک)، اپیدمیولوژی، ارزیابی فناوری سلامت، مهندسی پزشکی( زیست مواد)، اقتصاد بهداشت، رشته آمار زیستی، رشته فناوری اطلاعات سلامت، رشته انفورماتیک پزشکی، رشته علوم تشریحی، فناوری تصویر‌برداری پزشکی، رشته فیزیک پزشکی، رشته نانوتکنولوژی پزشکی، رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی، ژورنالیسم پزشکی، رشته زیست فناوری پزشکی، رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، رشته رفاه اجتماعی، تاریخ علوم پزشکی، مدیریت برنامه ریزی الکترونیکی در علوم پزشکی، آموزش پزشکی، رشته رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی می باشد.

درآمد و حقوق رشته پرتوشناسی,توانایی های لازم برای رشته پرتوشناسی,گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته پرتوشناسیکار رادیولوژیست در مقطع کاردانی و کارشناسی یک کار اجرایی است

بازار کار و فرصت های شغلی رشته  پرتوشناسی

بازار کار و فرصت شغلی رشته رادیولوژی یا همان تکنولوژی پرتوشناسی، نسبتا خوب است به این دلیل که بیمارستانهای دولتی و خصوصی مرکز تصویربرداری، نیازمند افراد متخصص در زمینه رادیولوژی هستند. فارغ التحصیلان این رشته میتوانند به فعالیت خود در مقطع کاردانی بپردازند و امور اجرایی را انجام دهند. همچنین افراد رادیولوژیست میتوانند در اماکنی همچون کلینیک ها، بیمارستان ها و مراکز تصویربرداری کار کنند. چنین افرادی با داشتن سرمایه موردنیاز میتوانند مرکز رادیولوژی تصویر برداری را به صورت خصوصی تأسیس کنند.

امکان ادامه تحصیل در رشته پرتوشناسی در خارج از کشور

یکی از رشته های معروف در تمام دنیا، رشتۀ پرتوشناسی می باشد. دانشجویان نیز مجوز ادامه تحصیل در رشته پرتوشناسی در خارج از کشور را دارند اما اگر به خارج از کشور با مدرک کارشناسی سفر کنید باید همانند سایر رشته ها برای معادل کردن مدرک خود با مدرک دانشگاه های کشور موردنظر در یک ازمون شرکت کنید و درصورت نیاز برای تبدیل مدرک خود، دوره های چند ماهه و یک ساله را در آن کشور بگذرانید. با این حال این رشته در خارج از کشور، شرایط بهتری دارد و بازارکار آن در خارج از کشور، بسیار تخصصی تر است. میزان حقوق و درآمد این رشته در خارج، بهتر است و از نظام مندی بیشتری برخوردارست.

درآمد و حقوق رشته پرتوشناسی

در حال حاضر میزان درآمد افراد رادیولوژیست به صورت دقیق، مشخص نشده است ولی میزان درآمد این افراد به دلیل کار در بیمارستان های دولتی یا خصوصی یا مرکز تصویربرداری خصوصی براساس مهارت و سابقه کار یا سطح تحصیلات میزان تعيين میشود.

گرایش های مقطع کارشناسی ارشد رشته پرتوشناسی,رادیولوژی,دروس رشته پرتوشناسیرشته پرتوشناسی همانند بعضی از رشته های حیطه درمان، طرح تعهد خدمت اجباری دارد

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 9
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش