جمعه ۲۷ تیر ۱۴۰۴
۰۸:۵۰ - ۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۰۲۹۴
اخبار فلزات، طلا و ارز

٣ نشانی از آينده بازار دلار به روايت حسن روحانی

ارز,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز

رييس‌جمهور روز گذشته در جمع مديران ارشد كشور با تحليل آنچه در بازار ارز رخ داده و منجر به سياستگذاري‌هاي جدي شده سه نشاني از آينده ارز را ارايه كرد. او در ابتدا گفت كه بايد به دنبال «سيستم سوم» براي ارز باشيم اما هيچ توضيح ديگري در اين باره نداد. در ادامه اشاره كرد كه قيمت دلار تا پايان امسال حداكثر ٥ درصد (حدود ٢٢٠ تومان) افزايش خواهد داشت. سوم اينكه او تلويحا گفت كه «خودم به دنبال شيوه ديگري در زمان مناسب خود هستم». اينكه سيستم سوم مديريت ارزي كشور چيست، بر چه مبنايي قيمت ارز قابليت افزايش حداكثر ٥ درصدي را دارد و راه‌حل شخص رييس‌جمهور بر چه اساسي تنظيم شده و چگونه قابليت اجرايي خواهد داشت سوالاتي است كه در نگاه اول به ذهن تحليلگران اقتصادي ايران وارد مي‌شود. به نظر مي‌رسد كه براي سياستگذاران ارزي كشور مشخص شده كه سياستگذاري فعلي در اين خصوص داراي اشكالات فراواني است كه بايد درصدد حل آن برآيند و با توجه به نيازهاي روزمره آن را رفع كنند .

 

از اظهارات حسن روحاني اين موضوع استنباط مي‌شود كه سياست‌هاي سفت و سخت ارزي كشور ناپايدار خواهد بود و در كمتر از سه ماه آينده با تغييراتي مواجه خواهد شد. بديهي است كه عرضه اسكناس به شكل گذشته محدودتر شده و حواله‌هاي ارزي جايگاه ويژه‌تري خواهند داشت. از سويي ديگر رفته رفته بازار آزاد جاي خود را باز كرده و با توجه به آن قيمت تك نرخي ارز در حاشيه آن حركت خواهد كرد. شواهد نشان مي‌دهد كه دولت هم به واقعي نبودن قيمت ارز در محدوده ٤ هزار و ٢٠٠ تومان پي برده از اين روست كه بالاترين مقام اجرايي كشور پيش بيني كرده كه قيمت ارز تا ٥ درصد قابليت افزايش دارد. حال اينكه سيستم سوم چيست و شخص حسن روحاني چه برنامه‌اي درباره ارز دارد و چه زماني مي‌خواهد آن را اجرا كند، موضوعي است كه فعالان بازار ارز را به حالت انتظار مي‌برد. آن گونه از كارشناسان اقتصادي نظرخواهي شده اظهارات امروز رييس‌جمهور درباره قيمت ارز و احتمال افزايش آن تا پايان امسال سبب شده تا قيمت ٤ هزار و ٢٠٠ توماني به عددي حيثيتي و مقدس تبديل نشود. خواسته كارشناسان اقتصادي نيز پس از تصميم اخير دولت درباره قيمت ارز همين بوده كه قيمت ٤ هزار و ٢٠٠ تومان ثابت نماند و انعطاف‌پذير باشد و همراه با تحولات تورم و ميزان تقاضا تغيير كند. به نظر مي‌رسد تقدس‌زدايي از قيمت اعلام شده يكي از دستاوردهاي بزرگ رييس‌جمهور در سخنراني روز گذشته‌اش بود كه علامت واضحي به بازار و فعالان اقتصادي مي‌دهد و مي‌گويد دولت قصد سركوب دايمي قيمت دلار را ندارد و نسبت به تغييرات قيمتي آن به صورت مديريت شده انعطاف‌پذير است آن گونه كه كسب اطلاع شده  رييس‌جمهور در جلسه تدوين سياستگذاري ارزي با قيمت ٣ هزار و ٨٠٠ تومان موافق بوده اما جمع حاضر گفته‌اند كه تعيين هر قيمتي زير ٤ هزار تومان به ضرر اقتصاد است. در نهايت نيز رييس‌جمهور با قيمت ٤ هزار و يكصد تومان موافقت مي‌كند اما با پادرمياني اسحاق جهانگيري قيمت ٤ هزار و ٢٠٠ تومان مورد موافقت قرار مي‌گيرد.

 

رييس‌جمهور اما در ادامه خواستار افشاي ليست نهادها، افراد و شركت‌هايي كه ماليات نمي‌دهند شده و از وزير اقتصاد خواسته در سايت وزارتخانه اعلام كند چه كساني به هر دليل ماليات نمي‌دهند تا مردم از كالا و خدماتي كه آنان به بازار ارايه مي‌كنند مطلع شوند. حال آنكه موضوع پرداخت ماليات از سوي همه بازيگران اقتصاد ايران هنوز حل نشده باقي مانده است. برخي از دولتمردان اعلام كرده‌اند كه حدود ٤٠ درصد از فعالات اقتصادي ايران ماليات نمي‌پردازند از اين رو پيشنهاد مي‌كنند به جاي افزايش ماليات، پايه مالياتي بالا برود يا به عبارت ديگر تمامي اشخاص حقيقي و حقوقي كه ماليات نمي‌پردازند مورد شناسايي قرار بگيرند تا از آنان ماليات اخذ شود.

 

اگر به سيرتاريخي يا نظام‌هاي ارزي حاكم بر كشور نگاهي بيندازيم، خواهيم ديد:

فروردين ماه سال١٣٧٢ به مدت ٧ ماه نظام نرخ ارز ثابت بر كشور حكمفرما بوده است كه البته با وجود حركاتي كه شروع آن به سال‌هاي ٦٨ برمي‌گشت نتوانسته بود به بار بنشيند. اين درحالي بود كه در سال ١٣٨١ درپي اقدامات بانك مركزي، نظام ارزي كشور به سمت نظام ارزي شناور مديريت شده حركت كرد كه به گواه پژوهش‌هايي كه براي آن دوره انجام شده است، ‌سياستي كارا نبوده و نتوانسته است اهداف سياستگذار را عملي كند. رشد وصعود قيمت‌هايي كه به سبب شوك‌ ارزي در سال‌هاي ٨٩ و ٩٠ ايجاد شده بود به نوعي نظام ارزي كشور را از تك نرخي شدن دور كرد و بازار ارز دو نرخي ايجاد شد. دونرخي شدن ارز با افزايش درآمد صادركنندگان مي‌توانست تاثير مثبتي بر كشور داشته باشد ولي به سبب رانتي كه در بيشتر زمينه‌ها براي عده‌اي خاص ايجاد مي‌شد زيان‌بار بود و روز به روز شكاف طبقاتي مردم را دامن مي‌زد. وجود تفاوت در قيمت ارز مبادله‌اي و قيمت ارز آزاد همچنان در سال‌هاي آينده نيز پابرجا بود؛ ‌اين در حالي بود كه حسن روحاني با هدف تك‌نرخي كردن ارز كه البته آن‌روزها به شعاري تبليغاتي شبيه بود پا به ميدان اقتصاد گذاشت. در دو دوره‌اي كه رييس‌جمهور روحاني و وزراي پيشنهادي او روي كار آمدند هدف اصلي همچنان تك‌نرخي شدن ارز عنوان و پيگيري شده است. اين درحالي بود كه به سبب فراز و نشيب‌هايي كه قيمت ارز در اين سال‌ها تجربه كرده بود نوعي نااميدي نسبت به ثبات در بازار ارز و جان گرفتن فضاي كسب وكار به سبب همين ثبات در ذهن مردم پديدآمده بود. افزايش صعودي ارز در ماه‌هاي پاياني سال گذشته و فروردين ماه امسال بر شدت اين نااميدي‌ها تاجايي افزود كه رييس مجلس را به دعوت رييس كل بانك مركزي و درخواست توضيح از او واداشت.

 

در اين ميان صحبت‌هاي اخير آقاي روحاني در رابطه با سيستم سوم ارزي كه در راه است ما را اندكي اميدوار مي‌كند. در دسته‌بندي نظام‌هاي ارزي در دنيا مي‌توان آنها را با توجه به ويژگي‌هاي‌شان از ميخكوب مطلق تا شناور مطلق بررسي كرد؛ در واقع اين دو حدود ابتدايي و انتهايي اين محور را مي‌سازند. سوال اينجاست كه چه راهكاري براي نظام ارزي در نظر گرفته شده است؟

 

محمد واعظ‌برزاني، ‌عضوهيات علمي دانشگاه اصفهان بيان كرد كه نظام ارزي شناور مديريت شده به صورتي است كه در آن بخش‌هاي مالي دولت مانند سازمان تامين اجتماعي، ‌سازمان حمايت از توليدكننده، سازمان مالياتي و... بتوانند وظايف متنوع نظام ارز را ايفا كنند. اما به اين خاطر كه شرايط كنوني اقتصاد كشور نمي‌تواند چنين وظايفي را اجرا كند لذا شرايط براي برقراري اين نظام مهيا نيست. از نظر بنده اينكه آقاي روحاني از سيستم سومي براي ارز اسم برده است بيشتر گواه اين است كه نرخ ارز سومي در راه است. بالاخره به سبب ثابت كردن قيمت ارز در ٤ هزارو ٢٠٠تومان بخشي از تقاضاهاي افراد جامعه بي‌جواب ماند. از نظر بنده قيمت سومي براي ارز در راه است تا بتواند آن دسته از تقاضاكنندگان ارز را كه نتوانسته‌اند در طيف تقاضاكنندگان مشمول دريافت ارز از دولت قرار بگيرند را منتفع كند. نظام ارزي كه هم‌اكنون در كشور برقرار است نوعي نظام ارزي مختلط است كه در آن نرخ‌هاي چندگانه ارز وجود داشته است.

 

در شرايط كنوني، ‌از يك طرف تامين بخشي از تقاضاي ارز به نرخ رسمي ٤هزارو٢٠٠تومان واگذار شده است و از طرفي ديگر نرخ‌هاي ديگري براي تامين ساير تقاضاها وجود دارد. از نظر بنده بخشي از صحبت‌هاي رييس‌جمهور در رابطه با راهكاري كه در آينده عنوان مي‌شود نيز همين ديدگاه است. در نظر بگيريد كه دانشجويي كه در خارج كشور تحصيل مي‌كند به ارزي بيشتر از ارز دانشجويي نياز داشته باشد، ‌در اين شرايط نرخ سوم ارزي مي‌تواند اين نياز را تامين كند. همچنين تعيين دامنه تغيير ٥ درصدي براي تغييرات ارز نيز قابل توجيه خواهد بود. با اين تفاسير انتظارها براي حداقل كاهش در دلار حدودا ٢٠٠تومان و براي حداكثر افزايش آن‌هم همين مقدار است. اين كار براي مقام ارزي در افق چندماهه آينده امكان‌پذير و شدني‌تر است. آنچه در اين ميان گفتني است اينكه اگر قرار است سياست‌هايي كه توسط دولت اتخاذ مي‌شوند در بدنه اقتصاد تاثيرگذار شوند و ردپاي‌شان برجاي بماند، ‌آن‌هم ردپاهايي هميشگي، ‌عزمي ملي مي‌طلبد كه از سياست‌ها دفاع كرده و دولت را با تشويق نكات مثبت و انتقاد از نكات منفي حمايت كنيم. سياست‌ها نياز به تعميم و تكميل دارند و اين فعل صرف نمي‌شود مگر با قبول ايراد انتقادها بر آنان، البته منظور انتقاداتي كاملا تخصصي است نه صرفا حرف‌هايي سطحي كه ماهيت آنها را نشانه گرفته و مي‌گيرد.

 

مريم نبي‌پور

 

etemadnewspaper.ir
  • 19
  • 18
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
به نظر بنده یکی از علل اصلی گرانی ارز درک مسولین از حتمی بودن اینده بده سیاسی کشور وتحریمهای بیشتر علیه ایران است.برای اثبات این موضوع به چند مورد میتوان اشاره کرد 'یکی اینکه گرانی ارز اگر چه بسیاری را ترقیب به خرید میکند اما جمع گسترده ای از مردم بلا تکلیف وتقریبا بدونه خرید وفروش راکد باقی میمانندوهمینطور شاهد این هستیم که حتی دلار ۴۲۰۰تومانی به اسنی قابل دریافت نبوده وهمین طور اگرموفق به دریافت باشیم سقف پایینی دارد و اگر افرادی خواهان دریافت ارز بیشتر بلشند باید ان را باقیمت کاذب در بازتر ازاد از طزیق دلان خیابانی ارز تهیه کنند که بسیار مهم است بدانید منبع اصلی این ارز در میان دلالان توریستها مخصوصا توریست کشورهای عربی همچون عراق هستند اما این مسئله که این ارز گرچه باقیمت بالا خرید وفروش میشود وبه گفته دولت قاچاق است اهمینی برای مسولان ندارد وشاهد هستیم که تقریبا هیچ برخوردی هم صورت نمیگیرد انچه که برای مسولان دولت اهمیت دارد جذب توریست وخریداران محصولات ایرانی موجود به کشورهایی که طالب این محصولات هستند میباشد چرا که با بالا رفتن قیمت در بازار ازاد هم توریست های کشورهای هم جوار وغیره مخصوصا عراقی ها وهم تجار این کشور ها با فروش ارز خود در بازار ازاد به قیمت بالا هم به عنوان توریست از امکانات رفاهی بیشتر برخوردار میشوند وهم به عنوان تاجر موفق به خرید محصولات بیشتری هستند که صد در صد به سودشان تمام میشود ومطمعنا این ارز دریافتی از این اشخاص گر چه در بازار ازاد خرید وفروش میشود اما این مبالغ هنگفت به جیب دولت سرازیر خاهد شد وذخایر ارزی را سرشار خاهد کرد گر چه دولت مستقیما نقشی در ظاهر امر نخاهد داشت مطمعنا مسولان ودولت ما بزرگترین رانت خوارها هستند ودراین میان فقط مردم دچار هلاکت اقتصادی میشوند.
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش