دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۷:۰۲ - ۱۷ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۳۷۳۰
مشاوره پزشکی

چرا مادران پس از زایمان احساس افسردگی می‌کنند؟

علت افسردگی مادران پس از زایمان,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی
یک متخصص اعصاب و روان گفت: روان‌پریشی پس از زایمان نوعی اختلال است که با علائمی مانند افسردگی و بی‌قراری بروز پیدا می‌کند.

ناز روشنی زعفرانلو متخصص اعصاب و روان و روان‌درمانگر در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران، درباره غم پس از زایمان، اظهار کرد: بسیاری از زنان چهار تا شش هفته پس از زایمان به علائم آشفتگی خلقی دچار می‌شوند که به این علائم، غم پس زایمان گفته می‌شود و علامت اصلی آن احساس ناراحتی، سردرگمی و گریستن است.

او بیان کرد: احساسات ناراحتی، سردرگمی و گریستن اغلب چندین روز طول می‌کشند و به تغییرات هورمونی، استرس تولد فرزند و وظایف و مسئولیت‌های مادر شدن نسبت داده می‌شوند که با آموزش خانواده و حمایت از مادر اغلب بدون مصرف دارو، فرد بهبود پیدا می‌کند، ولی اگر بیشتر از دو هفته طول بکشد نیاز است که شخص از نظر ابتلا به افسردگی مورد ارزیابی قرار بگیرد.

این متخصص اعصاب و روان افزود: از علائم افسردگی پس از زایمان می‌توان به خلق افسرده، اضطراب مفرط، بی‌خوابی و تغییر وزن اشاره کرد. این اختلال اغلب ۱۲ هفته پس از زایمان آغاز می‌شود، البته هیچ دلیل و شواهد قطعی وجود ندارد که غم پس از زایمان به افسردگی تبدیل شود. چندین مطالعه نشان داده‌اند که بروز افسردگی پس از زایمان، خطر افسردگی اساسی را در طول عمر افزایش می‌دهد. از دیگر عوامل موثر در بروز افسردگی پس از زایمان می‌توان به سابقه اختلال خلقی در خانواده، حمایت نشدن از مادر و عوامل فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد.

روشنی زعفرانلو تأکید کرد: در افسردگی پس از زایمان افکار خودکشی و صدمه به نوزاد و احساس گناه وجود دارند، بنابراین درمان این اختلال ضرورت پیدا می‌کند. همچنین سندرومی در پدران توصیف شده است که با تغییرات خلقی در همسر هنگام بارداری و پس از تولد نوزاد همراه است. عوامل مختلفی در این پدران اثر می‌گذارند که از جمله این عوامل می‌توان به افزایش مسئولیت‌ها، کاهش توجه و میل جنسی همسر و اعتقاد به اینکه تولد نوزاد در یک ازدواج مشکل‌دار نیروی پیوند دهنده زوج است، اشاره کرد.

علت افسردگی مادران پس از زایمان,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

روان‌پریشی (سایکوز پس از زایمان)

او تصریح کرد: روان‌پریشی پس از زایمان؛ نوعی اختلال است که در زنان پس از زایمان بروز پیدا می‌کند. از خصوصیات این اختلال می‌توان به افسردگی، بیقراری، هذیان‌گویی و داشتن افکاری مبنی بر صدمه به خود یا نوزاد و انکار نوزاد اشاره کرد که در موارد نادری مادر این افکار را عملی می‌کند. میزان بروز روان‌پریشی پس از زایمان یک تا ۲ مورد در هر هزار تولد است.

این متخصص اعصاب و روان گفت: حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد زنانی که به روان‌پریشی پس از زایمان دچار هستند به تازگی نخستین فرزند خود را به دنیا آورده‌اند، همچنین حدود ۵۰ درصد زنانی که به این اختلال مبتلا هستند با عوارض غیر روانپزشکی نزدیک زایمان و بارداری مواجه بودند. نزدیک به ۵۰ درصد زنان دچار روان‌پریشی پس از زایمان، سابقه خانوادگی اختلال خلقی داشته‌اند و حدود دو سوم موارد طی یک سال پس از تولد نوزاد مشکل خلقی آن‌ها عود می‌کند. محکم‌ترین داده‌ها حاکی از این است که حمله روان‌پریشی پس از زایمان یک اختلال خلقی دو قطبی است.

روشنی زعفران‌لو اظهار کرد: فرایند زایمان را می‌توان یک استرس غیر اختصاصی دانست که از طریق یک مکانیسم هورمونی عمده، اختلال خلقی را موجب می‌شود. علائم روان‌پریشی پس از زایمان اغلب طی چند روز پس از زایمان بروز پیدا می‌کنند و به طور تقریبی همه این نشانه‌ها هشت هفته پس از زایمان آغاز می‌شوند.

علت افسردگی مادران پس از زایمان,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

او بیان کرد: مبتلایان به روان‌پریشی پس از زایمان به طور معمول از بی‌قراری، بی‌خوابی و خستگی شکایت می‌کنند، همچنین آنها ممکن است دوره‌هایی از گریستن و بی‌ثباتی هیجانی را پشت سر بگذارند؛ مواردی از سوءظن، بی‌ربطی کلام، اظهارات غیر منطقی و نگرانی‌های وسواسی درباره سلامت کودک هم وجود دارند. بیمار ممکن است به طور هذیانی وجود کودک را انکار کند یا بگوید که کودک سالم نیست که این توهمات به شکل صدا‌هایی که به فرد می‌گویند خودش یا فرزندش را از بین ببرد، ظاهر می‌شوند، بنابراین همه این علائم نشان می‌دهند که فرد باید به موقع درمان شود.

این متخصص اعصاب و روان افزود: مطالعه‌ای نشان می‌دهد که ۵ درصد مبتلایان به روان‌پریشی پس از زایمان خود را می‌کشند و در ۴ درصد موارد آن‌ها فرزندشان را از بین می‌برند. اگر فرد قبل از بروز علائم بیماری راحت‌تر با مشکلاتش سازگاری پیدا کرده و خانواده هم از او حمایت لازم را بکند، بهتر می‌تواند روند درمان را پشت سر بگذارد. در بارداری‌های بعدی احتمال بروز روان‌پریشی پس از زایمان در فرد افزایش پیدا می‌کند و تا ۵۰ درصد می‌رسد.

روشنی زعفران‌لو تأکید کرد: همانند سایر اختلالات روانپزشکی برای تشخیص قطعی روان‌پریشی پس از زایمان نخست باید شخص از نظر ابتلا به اختلالات تیروئیدی و عفونت‌ها بررسی شود، همچنین فرد باید از نظر سوء مصرف مواد، مصرف دارو‌های آرام‌بخش، مسکن و ضد فشار خون بارداری مورد ارزیابی قرار گیرد، زیرا همه این موارد ممکن است علائمی مشابه روان‌پریشی پس از زایمان ایجاد کنند.

علت افسردگی مادران پس از زایمان,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

آیا ممکن است درمان دارویی بر شیردهی مادران اثر منفی بگذارد؟

او تصریح کرد: روان‌پریشی پس از زایمان یک اورژانس روان‌پزشکی است و در مواردی که خطر آسیب به مادر یا کودک وجود داشته باشد، انتقال به بخش روان‌پزشکی لازم است. بسیاری از افراد اعتقاد دارند که درمان دارویی بر شیردهی مادر اثر منفی می‌گذارد، اما باید گفت که خطر‌های درمان نشدن بیشتر از درمان دارویی است و پزشک می‌تواند در دوران شیردهی دارو‌هایی را تجهیز کند که مشکلی نداشته باشند.

روشنی زعفران‌لو یادآوری کرد: در مواردی که افکار آسیب به کودک وجود داشته باشد، باید ارتباط مادر و کودک به طور کامل زیر نظر گرفته شود. روان درمانی هم بخشی از درمان اختلال روان‌پریشی پس از زایمان است، البته به شرط اینکه مادر، نقش مادری را بپذیرد و با آن احساس راحتی کند. تغییر عوامل محیطی مانند افزایش حمایت همسر و افراد خانواده در میزان بهبود مبتلایان به روان‌پریشی پس از زایمان مؤثر است.

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش