
مطالعه جدید پژوهشگران "دانشگاه ریدینگ" انگلیس نشان می دهد کودکان و نوجوانانی که به بیش از یک زبان صحبت می کنند امکان دارد دارای ماده خاکستری بیشتری در مغز خود باشند.
به گزارش ایسنا، در مقاله محققان انگلیسی که اخیرا در مجله "Brain Structure and Function" منتشر شد، پژوهشگران اسکن دقیق مغز کودکان و نوجوانان را بررسی کردند و متوجه شدند که شرکت کنندگان دوزبانه (مسلط به دو زبان) نسبت به افراد همسن خود که تنها به یک زبان تسلط دارند از ماده خاکستری و سفید بیشتری برخوردارند.
ماده خاکستری (Grey matter) یکی از بخش های سیستم عصبی مرکزی است. سیستم عصبی مرکزی از دو ناحیه ماده سفید و ماده خاکستری تشکیل شده است.
در حالی که قبلاً اثبات شده بود که تسلط بر دو زبان بر روی ساختار مغز و عملکرد شناختی در بزرگسالان تأثیر مثبت می گذارد، این مقاله جامع ترین تجزیه و تحلیل تاکنون است که نشان می دهد حرف زدن به بیش از یک زبان امکان دارد تأثیرات مشابهی بر رشد مغز نیز داشته باشد.
دکتر "کریستوس پلیاتسیکاس" (Christos Pliatsikas) رهبر پروژه و استاد روانشناسی زبان اشخاص دو و چند زبانه در دانشگاه ریدینگ اظهارکرد: ماده خاکستری مغز از سنین پائین کاهش می یابد ولی مطالعه ما نشان داد که مناطق اصلی مغز در افراد دوزبانه در مقایسه با تک زبانه ها دارای انقباض کمتری است. در مطالعات قبلی دیده ایم که دوزبانگی تأثیر مثبتی بر ماده خاکستری و سفید در مغز بزرگسالان دارد، ولی این نخستین بار است که شاهد اثبات قوی این اثرات در کودکان و نوجوانان نیز هستیم.

دکتر "مایکل اولمن" (Michael Ullman) نویسنده ارشد مقاله و استاد علوم اعصاب در مرکز پزشکی دانشگاه جورج تاون اظهارکرد: امکان دارد تأثیرات مغزی که در دوزبانه های بزرگ سال دیده ایم ریشه در کودکی آن ها داشته باشد. ما در مطالعات آینده بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
اسکن های مغزی نشان داد که از دست دادن ماده خاکستری که کودکان و نوجوانان طی رشد تجربه می کنند، در دوزبانه ها کم تر از کسانی است که فقط به یک زبان صحبت می کنند.
این مطالعه نشان داد که دوزبانه ها طی رشد مغز ماده خاکستری و سفید بیشتری را نگه می دارند که این امر باعث ارتباط موثرتر مغز می شود.
- 15
- 5