چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۴۳ - ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۴۲۲
سیاست داخلی

«حق اعتراض»؛ گمشده جامعه مدنی ایران

اعتراض,جامعه مدنی ایران

کشور بیش از ۳ ماه درگیر اعتراضات مدنی، سیاسی، اقتصادی و معیشتی بود؛ اعتراضاتی خیابانی که باعث شد بسیاری از شهروندان، از جمله سیاستمداران و چهره‌های سیاسی و مدنی، صدای اعتراض‌شان علیه بی‌تفاوتی مسوولان نسبت‌به تقاضای دریافت مجوز برگزاری اجتماعات اعتراضی بلند شود و نسبت ‌به مغفول ماندن اصل ۲۷ قانون اساسی هشدار دهند. فشار و انتقادهایی که باعث شد بالاخره وزارت کشور از تهیه دستورالعمل برگزاری تجمعات قانونی خبر دهد. مدیرکل امور سیاسی وزارت کشور به‌تازگی گفته این دستورالعمل به‌زودی به دستگاه‌ها ابلاغ می‌‌شود؛ ابلاغیه‌ای که به‌گفته این مقام مسوول در وزارت کشور، در آن تاکید شده که در درخواست تشکیل تجمع اعتراضی، باید مرجع صدور مجوز و کسی که مجوز را دریافت می‌کند، همچنین تامین‌کننده نظم و امنیت مراسم و وظایف دستگاه‌های امنیتی و انتظامی برای برگزاری این ‌دست مراسم مشخص شود.

حق اعتراض به اقدامات و تصمیمات دولت‌ها از حقوق بدیهی هر شهروندی است و در هر نظام سیاسی، چارچوب مشخصی برای احقاق این حق وجود دارد. چنانچه اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز هرگونه تجمع و راهپیمایی را آزاد می‌شمارد و تحقق این امر را تنها مشروط به رعایت دو مورد می‌داند؛ یکی اینکه «مخل مبانی اسلام نباشد» و دیگر آنکه «مسلحانه نباشد». اما چرا این حق، سال‌ها مغفول مانده و مورد مناقشه قرار گرفته است؟!

بیراه نیست اگر بگوییم آنچه باعث شد اصل ۲۷ قانون اساسی در همان سال‌های نخست پس از پیروزی انقلاب، به فراموشی سپرده شود، حواشی و ماجرای هجدهم تیرماه ۶۰ و درگیری مسلحانه سازمان مجاهدین با نیروهای حامی حکومت انقلابی، پس از عزل بنی‌صدر بود؛ اتفاقاتی که باعث شد مجلس «طرح قانونی فعالیت احزاب، جمعیت‌ها و انجمن‌های سیاسی و صنفی و انجمن‌های اسلامی یا اقلیت‌های دینی شناخته‌شده» را به تصویب برساند و در تبصره ۲ ماده ۶ آن، مقرر کند که «تشکیل اجتماعات و راهپیمایی طبق اصل ۲۷ قانون اساسی آزاد است، ولی برگزاری آن در پارک‌ها، میادین و معابر عمومی منوط به کسب مجوز از وزارت کشور است».

شورای نگهبان البته همان زمان با این مصوبه مخالفت کرد اما درنهایت و در پیشنهادی جدید مقرر شد «برگزاری راهپیمایی‌ها با اطلاع وزارت کشور بدون حمل سلاح در صورتی که به تشخیص کمیسیون ماده ۱۰، مخل به مبانی اسلام نباشد و نیز تشکیل اجتماعات در میادین و پارک‌های عمومی با کسب مجوز از وزارت کشور آزاد است» بدین ترتیب، با تایید شورای نگهبان، عملا میان راهپیمایی‌ها و اجتماعات تفکیک انجام شد.

با این حال از آن زمان تاکنون تلاش برای تشکیل تجمعات اعتراضی یا تعیین امکان برای برپایی این دست تجمعات، همواره به در بسته خورده است. درواقع بعد از ماجرای گلستان هفتم و اعتراضات دی‌ماه ۹۶، مجلس و دولت وقت چند نوبت تلاش کردند که موضوع تجمعات را به سامان برسانند اما در نهایت دولت دوازدهم لایحه‌ای ارائه نکرد و مجلس دهم نیز طرحی را که تدوین کرده بود، بی‌نتیجه رها کرد. دولت روحانی البته خردادماه ۹۷ تصمیم گرفت برای ساماندهی برگزاری تجمعات، اماکنی را مشخص کند که در تهران، ورزشگاه‌های «دستجردی»، «تختی»، «معتمدی»، «آزادی» و «شهید شیرودی» و همچنین بوستان‌های «گفت‌وگو»، «طالقانی»، «ولایت»، «پردیسان»، «هنرمندان» و «شهر» و ضلع شمالی مجلس شورای اسلامی به‌عنوان اماکن مناسب تجمع تعیین شدند.

از دیگر سو، شماری از نمایندگان عضو فراکسیون امید مجلس دهم نیز با امضای طرحی موسوم به «نحوه برگزاری تجمعات» در بهمن‌ماه ۹۶، سعی در پیش‌بینی سازوکاری قانونی برای چگونگی برگزاری تجمع‌ها، نحوه تامین امنیت و همچنین پاسخگویی مسوولان به تجمع‌کنندگان داشتند و خیابان مشرف به ساختمان مجلس را نیز به‌عنوان مکان برگزاری تجمع‌ها پیشنهاد کردند اما زمان گذشت و دوران چهارساله نمایندگی‌شان به پایان رسید و طرح‌شان هرگز در دستورکار قرار نگرفت.حالا اما پس از اعتراضات سه، چهار ماهه اخیر که با شعار «زن، زندگی، آزادی» تقریبا در سراسر کشور انجام گرفت، بار دیگر مساله برگزاری تجمعات اعتراضی مورد توجه قرار گرفته؛ به‌طوری که مدیرکل امور سیاسی وزارت کشور همین دیروز از تکمیل روند تدوین دستورالعمل برگزاری تجمعات قانونی خبر داده است. عبدالله مرادی که در سخنانش بر لزوم تعیین مرجع تعیین مجوز و دریافت‌کننده مجوز تجمع اعتراضی تاکید کرده، همچنین گفته: «در مهرماه امسال و با شروع اعتراضات و اغتشاشات این دستورالعمل برای صدور آماده ابلاغ نبود.»

مدیر کل سیاسی وزارت کشور با بیان اینکه در برخی قوانین زمینه برای اجرای این اصل از قانون‌اساسی فراهم شده، گفته است: «در ماده ۱۱ قانون فعالیت‌های احزاب و گروه‌های سیاسی مجوز به اعضا برای برگزاری تجمعات جزو وظایف وزارت کشور است. در آیین‌نامه تشکل‌های مردم‌نهاد هم پذیرفته شده که آنها می‌توانند درخواست تجمع کنند. پس علاوه بر قانون اساسی در این دو قانون هم به طور مشخص برگزاری تجمعات بیان و جزو حقوق تشکل‌های سیاسی قلمداد شده است.» او می‌گوید: «برای اجرایی شدن این حق، آیین‌نامه مصوب هیات وزیران در ماده ۱۱ قانون احزاب توضیح داده و در آنجا به کلیاتی اشاره کرده که چند و چون مجوزها به چه شکل باشد.» این مقام مسوول در وزارت کشور همچنین گفته است: «از زمانی که دولت سیزدهم بر سر کار آمد، با برگزاری تجمعات صنفی به‌خصوص کانون بازنشستگان و شوراهای صنفی و گروه‌های کارگری مواجه شد و یکی از دغدغه‌های جدی دولت این بود که این تجمعات را به شکل نهادینه تثبیت کند تا این تجمعات به شکل قانونی برگزار شود؛ بنابراین کمبودهای این قانون مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که اصل ۲۷ قانون اساسی این حق را به رسمیت می‌شناسد و در قوانین احزاب و آیین‌نامه تشکل‌های مردم‌نهاد به این موضوع پرداخته شده اما در اجرا دستورالعمل مشخصی وجود ندارد، به همین دلیل وزارت کشور این موضوع را پیگیری کرد و دستورالعملی برای برگزاری تجمعات قانونی تهیه شد.» او با تاکید بر لزوم تعیین مرجع صدور و دریافت مجوز تجمع‌های اعتراضی گفته: «البته در دولت و مجلس هم طرح‌ها و لوایحی برای تجمع‌های قانونی مطرح است که به‌عنوان یک قانون در مجلس مصوب شود، اما هنوز بحث‌های ابتدایی مطرح شده است.»

این توضیحات اما در حالی مطرح شده که به باور بسیاری از ناظران، یکی از دلایل مغفول ماندن اصل ۲۷ قانون اساسی، مشخص نبودن مکانی برای بیان اعتراض در کشور است. حال آن‌که تعیین مکان برای تجمع اعتراضی، آشکارا با روح حاکم بر اصل ۲۷ قانون اساسی منافات دارد و با این حال، چنین راهکاری همواره برای مسوولان جذاب بوده است. حالا اما مسوولان به روال گذشته، هر زمان که در کشور شاهد موج ناآرامی و اعتراض هستیم، بار دیگر بحث حق اعتراض یا همان تعیین مکانی برای اعتراض را پیش می‌کشند. پیشنهادی که همچنین در آستانه انتخابات مختلف نیز به‌نحوی دیگر تکرار و بحث آن داغ ‌شده و البته پس از مدتی، دوباره به فراموشی سپرده می‌شود. این بار اما مساله حق اعتراض شهروندان به‌مراتب جدی‌تر از سوی جامعه و فعالان مدنی و سیاسی دنبال می‌شود و به یکی از مهم‌ترین مسائل جامعه امروز ایران تبدیل شده است. تا جایی که برخی چهره‌های سیاسی نیز از آن سخن گفته و حتی محمدرضا باهنرِ اصولگرا نیز اخیرا از ایجاد تریبون برای اعتراضات قانونی مردم سخن گفته است.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که به‌تازگی مهمان ویژه‌برنامه «حضور» سیمای جمهوری اسلامی بود، با طرح سه پیشنهاد میان‌مدت و کوتاه‌مدت و درازمدت، تاکید کرده که نباید از این مسائل به‌سادگی عبور کرد و آن را به فراموشی سپرد.» باهنر گفته «پیشنهاد کوتاه‌مدت من این است که ما واقعا برای اعتراضات قانونی مردم باید یک تریبون درست کنیم؛ یک تریبون رسمی و قانونی. این حرف خیلی هم مطرح‌شده و اخیرا و الحمدلله، هم رییس‌جمهوری گفتند و هم رییس قوه قضاییه و هم مجلس وعده داده‌اند که باید در کشور تریبون اعتراض قانونی و رسمی داشته باشیم.» او که رکورددار حضور در ادوار مجلس است، همچنین با اشاره به پیشنهاد حدود دو دهه پیش رهبری در خصوص راه‌اندازی «کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه‌ها» و ابراز تاسف نسبت‌به این‌که این کرسی‌های آزاداندیشی به «کلاس درس» تبدیل‌شده تا به‌عنوان نمونه، استادان، نمره‌ای بگیرند و مدارج پیشرفت را به‌عنوان عضو هیات علمی طی کنند.

او همچنین با اشاره به اساسنامه ۱۰ سال پیش شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، به‌نام «اتاق گفت‌وگو» و با این هدف که «صاحبان نظریات مختلف گردهم بنشینند و با هم حرف بزنند»، تاکید کرد که «اما تشکیل این اتاق گفت‌وگو انجام نشد.» نایب رییس پیشین مجلس همچنین با بیان اینکه «اعتراض حتی به مسائل قانونی، فاقد اشکال است و آنچه اشکال دارد، قانون‌شکنی است»، گفت: «اول انقلاب در همین نظام جمهوری اسلامی در زمان حیات حضرت امام‌(ره)، شهید مظلوم حضرت آیت‌الله بهشتی، رییس شورای انقلاب بود، رییس قوه قضائیه هم بود؛ در صداوسیمای ایران می‌نشست و مناظره می‌کرد. با چه کسانی؟ با دبیر حزب کمونیست یا توده‌ای‌ها. سر چپ و راست و انقلاب و ولایت فقیه و اینها بحث نمی‌کردند؛ سرِ خدا بحث می‌کردند. یکی می‌گفت خدا هست، یکی می‌گفت خدا نیست! قشنگ هم مناظره می‌کردند و بعد از مناظره هم هیچ‌کس نمی‌رفت آن آقایی که می‌گفت خدا نیست را بازداشت کند! گفت‌وگو می‌شد و حرف زده می‌شد.» باهنر می‌گوید: «علمای اسلام و شیعه افتخارشان این است که اهل فلسفه و اهل منطق و استدلال هستند و با استدلال، فقه شیعه را جلو برده‌اند. ما که نباید از حرف زدن با مردم یا مخالفان وحشت داشته باشیم یا در را ببندیم یا راه صحبت را تنگ کنیم.»

jahanesanat.ir
  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش