یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۴:۰۹ - ۲۲ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۶۰۴۵
سیاست داخلی

وداع با یاران مصدق در ۴۰ سالگی انقلاب

عباس امیرانتظام,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
شاید این آه تلخ امیرانتظام بود که طی سال‌ها، مخالفان او در ابتدای انقلاب تقریبا با اتهامات مشابه به زندان افتادند، محسن میردامادی، عباس عبدی، ابراهیم اصغرزاده، و افراد دیگر!

به گزارش ‏رویداد۲۴، در تشییع مرحوم ‎بسته نگار، وقتی مردم شعار می‌دادند «عزا عزاست امروز ... روز عزاست امروز محمد مصدق صاحب عزاست امروز» ناگهان خبر رسید عباس امیرانتظام از دنیا رفت تا سال ۹۷، سال وداع یاران مصدق نام بگیرد.

 

عباس امیرانتظام زندگی پیچیده و خاصی داشت. کم نبودند افرادی که هم در حکومت پهلوی و هم در جمهوری اسلامی به خاطر زبان سرخ، طعم تلخ زندان را چشیدند. چهره‌هایی که تلاش زیادی برای انجام انقلاب کرده بودند؛ از بهزاد نبوی گرفته تا ابراهیم یزدی. این همه جدا از سیاهه آنانی است که به خاطر جرایم مالی، طعم حبس را چشیدند که مهمترینش محمدرضا رحیمی معاون اول احمدی نژاد بود و بعدی غلامحسین کرباسچی شهردار تهران و این فهرست هم چندان کوتاه نیست.

 

با این حال عباس امیرانتظام اولین مرد این فهرست بود و مهر اولین زندانی سیاسی بعد از انقلاب به پیشانی او خورد و اگر وساطت مهدی بازرگان نبود، احتمالا همان روزها اعدام شده بود.

 

شاید این آه تلخ امیرانتظام بود که طی سال‌ها، مخالفان او در ابتدای انقلاب تقریبا با اتهامات مشابه به زندان افتادند، محسن میردامادی، عباس عبدی، ابراهیم اصغرزاده، و فراوان افراد دیگر...

 

بعد از این زندان‌ها بود که محسن میر دامادی، از چهره های معروف دانشجویان پیرو خط امام، طی گفتگویی به دفاع از عباس امیر انتظام پرداخت و عنوان کرد: من در این اسناد هیچ مطلبی که بر جاسوس بودن آقای امیر انتظام دلالت کند ندیدم.

 

و این البته تنها شگفتی زندگی امیرانتظام نبود. شگفتی دیگر زمانی بود که در بیمارستانی بستری شد که همزمان قاضی‌ای بستری بود که حکم اعدامش را داده بود. امیرانتظام گفت که قاضی را بخشیده است و این بخشش در تاریخ ایران ثبت شد.

 

خبرگزاری تسنیم در گزارشی درباره درگذشت امیرانتظام می‌نویسد: «در روز ۲۶ اسفند ماه سال ۱۳۵۹ عباس امیرانتظام در دادگاهی به ریاست آیت‌الله محمدی گیلانی محاکمه شده و سرانجام پس از ۱۵ جلسه رسیدگی، دادگاه او را به دلیل انجام ملاقات‌ها و تماس‌های محرمانه با بیگانگان، ارائه اطلاعات داخلی به دشمن، فراری دادن سران رژیم شاه، فراری دادن ماموران سیاسی سفارت رژیم صهیونیستی در تهران و . . . ، به اعدام محکوم می‌کند اما با تلاش‌ها و فشارهای بازرگان حکمش به حبس ابد تقلیل می‌یابد.

 

او در اواسط دهه ۷۰ به بهانه بیماری، مرخصی‌های پی در پی‌ دریافت می‌کند و نهایتا وی به همین دلیل، از زندان به خانه امنی در شمال تهران با امکانات رفاهی بسیار بیشتری، منتقل می‌شود. او بعدها از خانه امن نیز خارج شده و تبدیل به یک فرد عادی می‌شود و با رسانه‌های مختلف مصاحبه انجام داده و حتی در سال ۸۱  از روزنامه اعتماد بازدید می‌کند.»

 

یکی از اتهاماتی که همواره به عباس امیرانتظام وارد می‌شود، مخالفت او با قرار دادن اصل ولایت فقیه در قانون اساسی است. فارس ماجرای این مخالفت را اینطور روایت می‌کند: «در روز‌های تابستان ۵۸ در حالی که با تصویب اصول مربوط به ولایت فقیه در قانون اساسی، عرصه بر نیرو‌های لیبرال تنگ شده بود، برخی اعضای دولت موقت به محوریت امیرانتظام نامه‌ای در جهت انحلال مجلس خبرگان قانون اساسی تهیه کردند.

 

قرار شده بود ۱۵ نفر از وزرای دولت بازرگان آن را امضا کنند و به اطلاع امام برسانند و از ایشان بخواهند یا مجلس خبرگان را منحل سازد یا همه اعضای این مجلس استعفا دهند. موضوع در هیأت دولت مطرح شد. برخی اعضای شورای انقلاب که در آن جلسه حضور داشتند، در برابر این طرح مقاومت کردند. از آن جلسه آیت‌الله خامنه‌ای که از اعضای شورای انقلاب بود، چنین گزارش می‌دهد: بنده آن شب حضور داشتم و گفتم: مجلس نماینده مردم است و باید بماند و قانون اساسی را تمام کند. البته آقایان تندی کردند؛ حتی به ما اهانت کردند، امّا بالاخره اظهارات ما، مانع کارشان را روشن کرد.»

 

حالا عباس امیرانتظام رفته است اما رازهای فراوانی را با خود برده است، از جمله پاسخ به این سوال که آیا او واقعا جاسوس بود؟

 

  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش