یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۴۱ - ۰۵ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۱۸۸
سیاست داخلی

اکبر ترکان: مديريت آثار تحريم‌ها و اصلاح ماليات، هنر است

اکبر ترکان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

مرکز آمار ایران به‌تازگی نرخ تورم دوازده‌ماهه منتهی به ماه بهمن را ۵/۲۳ درصد اعلام کرده است که نسبت به اعلام ماه گذشته ۹/۲ درصد رشد نشان می‌دهد. روند صعودی نرخ تورم از یک‌سو و کاهش قدرت خرید مردم و به‌دنبال آن، افت کیفیت معیشت در ماه‌های اخیر، چشم‌ امید را به بودجه ۹۸ دوخته تا از طریق اصلاحات بانکی، مالیاتی و یارانه‌ای مدنظر کارشناسان اقتصادی، روزنه‌ای برای کنترل شرایط اقتصادی گشوده شود.

 

با توجه به ضرورت اصلاحات بودجه‌ریزی با هدف کاهش آثار منفی و تورمی آن در اقتصاد سال ۹۸ کل کشور برای مقابله با شرایط تحریمی به‌نظر می‌رسد باید توجه ویژه‌ای به درآمدهای غیرنفتی صورت گیرد. همچنین کارشناسان بر این باورند که تصمیم‌های وارداتی و صادراتی در سال آینده می‌تواند در ایجاد جو منفی یا مثبت در اقتصاد بسیار موثر باشد زیرا این امر به‌دلیل پیوستگی با سیاست‌های ارزی می‌تواند نقش مهمی را در بازار ایران و تورم بخش‌های دیگر ایفا کند.

 

«آرمان» ‌در گفت‌وگو با اکبر ترکان، صاحب‌نظر و تحلیلگر ارشد مسائل اقتصادی و مشاور‌عالی پیشین رئیس‌جمهوری به بررسی سیاست‌های وارداتی دولت پرداخته و تاثیرات سیاست‌های پولی و بانکداری را در بودجه‌ها مورد واکاوی قرار داده است که در ادامه می‌خوانید.

 

‌با توجه به رشد فزاینده تورم که بخشی از آن ناشی از سیستم بیمار پولی و بانکی کشور است، اصلاحات بانکی در بودجه ۹۸ را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اینکه بودجه چقدر افزایش پیدا می‌کند یک موضوع است و اینکه برنامه‌های دولت چقدر تغییر می‌کند، موضوع دیگری است. الزاما این دو بر هم منطبق نیستند. در حال حاضر الزاماتی برای اصلاح بودجه وجود دارد؛ آنچه که تورم را ایجاد می‌کند خلق نابه‌جای نقدینگی ا‌ست. مثلا اگر بانک‌ها دارند سودی معادل ۲۰ درصد را به مردم ارائه می‌دهند، به معنای آن نیست که بانک‌ها ۲۰ درصد سود خلق کرده‌اند. بخش بزرگی از سپرده‌های مردم که نزد بانک‌هاست گردش کامل ندارند؛ بانک‌ها در واقع هفت درصد سود خلق می‌کنند اما به مردم ۲۰ درصد سود پرداخت می‌کنند.

 

باقی این سود را از کجا پرداخت می‌کنند؟ پاسخ این است که بانک‌ها در حال خلق پول هستند. چگونه؟ به این طریق که یک نفر یک حواله ۱۰۰ تومانی به‌عنوان سپرده در بانک دارد، سر سال بانک حواله قبلی را دریافت می‌کند و یک حواله و گواهی ۱۲۰ تومانی به او تحویل می‌دهد؛ سوال اینجاست که آیا ۱۰۰ تومان این فرد ۲۰ تومان سود خلق کرده است که به مبلغ ۱۲۰ تومان رسیده است؟ به‌طور واقعی خیر! اما چرا بانک‌ها این عملیات را انجام می‌دهند؟ زیرا می‌خواهند نقدینگی را در بانک‌ها نگاه دارند و مانع مشکلات ناشی از وفور نقدینگی در دست مردم شوند در نتیجه نقدینگی جدیدی توسط بانک‌ها خلق می‌شود. این روند موجب می‌شود به‌دلیل خلق نقدینگی جدید، تورم ایجاد شود که آثار مخربی خواهد داشت.

 

‌چگونه می‌شود این روند را اصلاح کرد؟

اصل خلق تورم از استقراض بودجه ناشی می‌شود. استقراض‌های بودجه یا استقراض دولت از بانک مرکزی است یا استقراض شرکت‌های دولتی از بانک‌های تجاری‌ است یا استقراض شرکت‌ها از بازار است. این خلق پولی که بدین نحو اجرا می‌شود آثار تورمی دارد که شرایط کنونی را ایجاد می‌کند؛ برای اصلاح این روند باید ماموریت‌های دولت را کوچک کنیم. وقتی دولت بودجه بزرگی دارد و درآمد آن به این حد نیست، تورم ایجاد می‌شود. باید کاری کرد که بودجه دولت کوچک‌ و ماموریت‌های دولت محدودتر شود تا این محدودیت ماموریت‌ها و کوچک‌شدن بودجه سبب شود که با جلوگیری از افزایش نقدینگی به دولت کمک کند آثار تورمی را در بودجه‌های سالانه کاهش دهد.

 

‌به‌نظر شما در بودجه ۹۸ چنین اتفاقی افتاده است؟

در برخی بخش‌ها بله، اتفاق افتاده است اما نه در همه بخش‌های بودجه.

 

‌در بخش‌هایی که بتواند روی معیشت مردم تاثیر مستقیم داشته باشد، چطور؟ آیا دولت توانسته است برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشد؟

فکر نکنید که سال ۹۸ مانند سال ۹۷ خواهد بود. ما در این سال تحریم‌ها را داریم و این یعنی فشارهای بین‌المللی؛ یعنی فروش نفت ما با مشکل مواجه می‌شود؛ یعنی درآمدهای ارزی ما دچار مشکلات است و به‌راحتی نمی‌توانیم پولمان را در بانک‌ها جهان جابه‌جا کنیم. پس طبیعی است که بایستی شرایطمان متناسب با تورم و تحریم‌های بین‌المللی تغییر کند. فکر نکنید که اثر تحریم‌ها صفر است و هیچ اتفاقی هم نمی‌افتد. هنر دولت در این است که آثار تحریم‌ها را مدیریت کند. نه اینکه فکر کنیم تحریم هیچ اثری ندارد. چه کسی می‌گوید هیچ اثری ندارد؟ اثر دارد. اما ما باید آثار آن را مدیریت کنیم و بتوانیم مسائل کشور را در شرایط فعلی حل و فصل کنیم.

 

‌در پی تحریم‌ها فروش نفت در سال آینده به شدت کاهش می‌یابد؛ بر همین اساس دولت هم تلاش کرده است وابستگی بودجه به نفت را از طریق گسترش پایه‌های مالیاتی کاهش دهد. ارزیابی شما جبران کسری فروش نفت از محل درآمدهای مالیاتی چیست؟

آثار این امر آغاز شده است؛ همین که مشاهده می‌کنید که خواستار آن شده‌اند که برای پزشکان سازوکار مالیاتی وضع شود که درآمدهای آنان با کارتخوان‌ها شفاف شود تا بتوان از آنان مالیات دریافت کرد به معنی یک شروع است. فکر می‌کنید در حال حاضر کارمندان دولت بیشتر مالیات پرداخت می‌کنند یا بازاریان؟ قطعا کارمندان دولت. حال وضع اقتصادی بازاریان بهتر است یا کارمندان دولت؟ قطعا بازاریان. اما مگر قرار بر این نیست که کسانی که درآمد بیشتری دارند، مالیات بیشتری هم بدهند؟ این تفاوت‌ها و تناقض‌ها نشان‌دهنده آن است که وضعیت اخذ مالیات در کشور ما هنوز درست و استاندارد نیست و نیاز به اصلاحات نظام مالیاتی داریم.

 

این اصلاحات در خیلی جاهای دیگر هم باید اتفاق بیفتد. اگر ما در شرایط تحریم هستیم و فروش نفت، کسب درآمد ارزی آن، خرید خارجی و غیره سخت است، آیا ما باید شروع کنیم به فروش دلارهای ارزان‌قیمت؟ دلارهایی که با این فلاکت و سختی به‌دست می‌آید، بدهیم که با آن لوازم خانگی و وسایل مصرفی وارد کنند؟ نباید این رویه وجود داشته باشد. اگر این روش را پیاده کنیم برای اقتصاد کشور مشکلاتی ایجاد می‌شود. باید کوشش کنیم که هر یک دلار حاصل از درآمدهای نفتی کشور را به بهترین شکل هزینه کنیم.

 

‌رئیس‌کل بانک مرکزی هم اخیرا دلیل ناآرامی بازار ارز در روزهای گذشته را مصوبه آزادی ورود ده‌ها قلم کالا از طریق مرزنشینان و ملوانان در شرایط تحریم و محدودیت‌های ارزی دانسته است؛ شما این مصوبه و تغییرات بازار ارز را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

به‌طور کلی منظور از این واردات، مجموعه‌ای از ظرفیت‌ها بوده است. ما چند موضوع در این زمینه داریم که کنار هم قرارگرفتن آنها در کنار هم، برای ما هزینه ارزی ایجاد کرده است. یکی از این موضوعات، کارت‌های ملوانی ا‌ست. سال‌ها پیش که من در سال ۶۲ استاندار هرمزگان بودم لنج‌ها از کشورهای دیگر بار می‌آوردند. این بارها کیسه‌های برنج، حلب‌روغن و انواع کالاها را شامل می‌شد. موقع تخلیه و بارگیری برخی از این کیسه‌ها آسیب می‌دید یا آبزده می‌شد و به نوعی ضایع شده و از استانداردهای بسته‌بندی خارج می‌شدند.

 

رسم بر این بود که صاحب بار معمولا این بسته‌ها را نمی‌برد و بعد از تخلیه لنج آنها را در اختیار ملوان‌ها می‌گذاشت. ملوان‌ها هم این کالاها را میان خود تقسیم می‌کردند. اما بعدها این رسم تبدیل به یک حق قانونی شد و اعلام کردند هر ملوان می‌تواند ۱۵ وانت کالای به اصطلاح «ملوانی» وارد کند. این‌ چه واحد اندازه‌گیری‌ای است؟ کالا باید براساس ارزش دلاری سنجیده شود. مشخص نبود که مقصود وانت چند تنی است. نمی‌توان همان‌طور بی‌حساب و کتاب گفت ۱۵ وانت واردات مجاز است. از سوی دیگر این ۱۵ وانت، واردات چه کالاهایی را شامل می‌شود؟ این امر آرام‌آرام تبدیل به یک تجارت شد و دیگر از حالت کالای ملوانی آبزده یا کیسه‌های آسیب‌دیده خارج شد. ما باید از نو به این مسائل نگاه کنیم. حالا این روند تبدیل به یک حق و حقوق برای واردات تبدیل شده که به معنای آن است که این بخش برای خود حقی قائل هستند و می‌خواهند سهمیه بگیرند تا کالای ملوانی وارد کنند.

 

تعاونی مرزنشینان هم به همین‌گونه است که هر فردی که در فاصله معینی از مرز زندگی می‌کند، یک شرکت تعاونی دایر می‌کند، شناسنامه‌ها را جمع‌آوری می‌کند و آنها را تحویل می‌دهند و در مقابل آن، اجازه واردات می‌گیرند؛ اینها از مسئولیت خود خارج شده‌اند. تمام این بساط‌ها را باید جمع کرد. اگر می‌خواهیم کاری انجام دهیم باید یک کار علمی سنجیده و مبتنی بر مطالعه پایه‌ریزی کنیم که از هدر رفتن ارز کشور جلوگیری شود.

 

زینب مختاری

 

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش