سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲
۱۰:۲۴ - ۲۱ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۴۶۷۱
سیاست داخلی

یک بام و دو هوای دولت درباره اعترافات تلویزیونی؛

آقای روحانی! آسیاب اعتراف تلویزیونی به نوبت است، امروز جلوی آن را بگیرید

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
انگار علی ربیعی سخنگوی دولتی به جز دولت تدبیر و امیدی است که ما می‌شناسیم و حسن روحانی رئیس دولتی است که ربیعی سخنگوی آن نیست و سخنان این دو هیچ نسبتی با هم ندارد.

یک قاب با تصویری پرتره از مجرمی که با چهره‌ای نادم رو در روی دوربین نشسته و با پشیمانی به گناهان خود اعتراف می‌کند، گناهانی که عموما سیاسی- امنیتی است. این قاب و این تصویر قاب و تصویری آشنا برای کسانی است که در چند دهه گذشته حتی ذره‌ای سیاست ایران را دنبال می‌کردند. این تصویری از اعتراف گیری‌ها تلویزیونی از نورالدین کیانوری تا مازیار ابراهیمی و روح الله زم است!

از نورالدین کیانوری، دبیرکل حزب توده و محمود اعتمادزاده (م. الف به آذین) و احسان طبری تا صادق قطب‌زاده که متهم به کودتا و برنامه ترور امام بود تا فعالین سیاسی که در حوادث انتخابات ۸۸ مجبور به اعتراف شدند و از مائده هژبری رقصنده اینستاگرامی تا مازیار ابراهیمی که بعدا معلوم شد دانشمندان هسته‌ای را ترور نکرده، همه بخش‌هایی از لیست اعتراف گیری‎های تلویزیونی است که البته به مرور پیشرفت کرده و از یک قاب و تصویر ساده در اعترافات قطب‌زاده به مستندهای پر آب و تاب هیجان انگیز مثل الماس فریبی و کلوپ ترور رسیده!

بحث اعترافات تلویزیونی اما از زمانی دوباره مورد توجه قرار گرفت که مشخص شد مازیار ابراهیمی و دیگر چهره‌هایی که در مستند کلوپ ترور به ترور دانشمندان هسته‌ای متهم شدند نه تنها بی‌گناه بودند بلکه زیر فشار حاضر به اقرار تلویزیونی شدند. بعد از این بود که سخن‌گوی دولت تایید کرد که مازیار ابراهیمی و دیگر متهمان معرفی شده در آن مستند بی‌گناه بودند.

هم‌چنین محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی تایید کرد که چهره‌های حاضر در کلوب ترور بی‌گناه بوده‌اند و پس از «احراز بی‌ گناهی» آنها، وزارت اطلاعات چهار میلیارد تومان بابت جبران خسارت به آن‌ها پرداخت کرده است.

با فضای به وجود آمده از فاجعه مستند کلوپ ترور و اعترافات اجباری و بی‌مورد آن نمایندگان طرح "ممنوعیت ضبط و پخش اعترافات اشخاص از صداوسیما و دیگر رسانه‌ها" را آماده کردند، طرحی که به گفته محمود صادقی مربوط به "اتهامات سیاسی و امنیتی" مانند "مستند دروغین کلوپ ترور" است.

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

حالا اما رئیس جمهوری حسن روحانی در تازه‌ترین سخنان خود برخلاف مشی پیشینش خواستار پخش اعترافات تلویزیونی افرادی شد که سازمان یافته به خیابان آمدند، حرفی که باعث اعتراض جدی کسانی شد که در خرداد ۹۲ و ۹۶ به روحانی رای دادند.

در طرف مقابل اما علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود با توضیح در مورد اظهارات حسن روحانی در مورد پخش اعتراف‌های تلویزیونی بازداشت‌شدگان حوادث هفته آخر آبان‌ ماه گفت که پخش اعترافات خواست دولت نیست!

انگار علی ربیعی سخنگوی دولتی به جز دولت تدبیر و امیدی است که ما می‌شناسیم و حسن روحانی رئیس دولتی است که ربیعی سخنگوی آن نیست. سخنگوی دولت هرچند مانند دیگر سخنگوها وظیفه توجیه و حمایت از نهاد خود را دارد ولی نمی‌تواند وقتی رئیس دولت تاکید بر سفید بودن ماست دارد آن را تکذیب کند و بگوید که رئیسش می‌گوید که ماست سیاه است!

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

ضبط اعترافات تلویزیونی نه تنها غیراخلاقی و قبیح است بلکه از منظر عملگرایی سیاسی نیز دیگر آن تاثیر روزهای نخست را ندارد. اگر در روزهای نخست مردم با چشم بسته اعترافات را می‌پذیرفتند و متهم را خائن می‌پنداشتند حالا متهم را چهره‌ای می‌بینند که زیر فشار حاضر به اعتراف شده مخصوصا وقتی اعتراف کسانی چون مائده هژبری، رقصنده نوجوان و مازیار ابراهیمی، متهم پرونده ترور جاسوسان هسته‌ای را دیدند که در یکی یک دختر بچه مجبور به اعتراف به گمراهی شد و در دیگری یک بی‌گناه تحت فشار حاضر شد به ترور و قتل اعتراف کند.

از منظر فقهی نیز به نظر می‌رسد چنین رفتاری توجیه پذیری نیست. سیدعلی مجتهدزاده، وکیل دادگستری،پیش‌تر در صفحه توییتر خود تصویری از پاسخ آیت‌ الله ناصر مکارم‌شیرازی را به استفتائی درباره پخش اعترافات تلویزیونی پیش از اثبات جرم منتشر که این مرجع در پاسخ به پرسش او نوشته بود:

«تا زمانی که جرم و اتهام شخص متهم ثابت نشده، نمی‌توان اسم و تصویر و اقراری را که داشته است، منتشر کرد و حتی بعد از ثبوت هم اگر جرم مخفی بوده، آشکارکردن آن جایز نیست».‌آیت‌الله بیات‌زنجانی نیز دراین‌باره گفته ‌است: «این کار علاوه بر اینکه مشروع نیست، از نظر اخلاقی نیز درست در برابر کرامت انسان و حرمت اوست و بنا بر روایات مستند و مورد وثوق این اعترافات در دادگاه نیز قابلیت استناد ندارد».

به نظر می‌رسد دولت نیز یک بار برای همیشه باید تکلیف خود با اعترافات تلویزیونی را روشن کند و البته بپذیرد که اگر امروز به اعتراف تلویزیونی رضایت دهد فردایی نیز خواهد رسید که شاید مقامات ارشد امروز دولت در جایگاه اعتراف قرار بگیرند و آن وقت افسوس بخورند که چرا امروز در برابر این عمل غیراخلاقی ایستادگی نکردند.

salameno.ir
  • 12
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
بیژن بنفشه خواه بیوگرافی بیژن بنفشه خواه بازیگر خوش سابقه سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱ فروردین ۱۳۵۲

محل تولد: دروازه شمیران، تهران، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۳

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته نمایش از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد

ادامه
یان کوم بیوگرافی یان کوم؛ بنیانگذار برنامه واتس اپ

تاریخ تولد: ۲۴ فوریه ۱۹۷۶

محل تولد: اوکراین، کی یوف

ملیت: آمریکایی

حرفه: تاجر، برنامه نویس، کارآفرین

دلیل شهرت: راه اندازی واتساپ

ثروت: ۱۵/۱ میلیارد دلار

ادامه
جلال الدین مارشاریپوف بیوگرافی جلال الدین مارشاریپوف بازیکن قوی ازبکی

تاریخ تولد: ۱ سپتامر ۱۹۹۳

محل تولد: گرگانج، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: استقلال تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
بیوگرافی و اشعار عثمان بختیاری زندگینامه عثمان بختیاری شاعر سده پنجم و ششم

تاریخ تولد: بین سال های ۴۵۷ تا ۴۶۹ هجری قمری

ملیت: ایرانی

زمینه فعالیت: شاعر و حماسه سرا

آثار: شهریار نامه - هنرنامه یمینی

وفات: بین سال‌ های ۵۱۲ تا ۵۴۸

ادامه
ابو حتوف بن حارث انصاری زندگینامه ابوحتوف بن حارث انصاری از دشمنی با امام علی تا شهادت در کربلا

محل زندگی: کوفه

دوران زندگی: همزمان با دوران زندگی امام حسین (ع)

از یاران: امام حسین (ع)

شهادت: روز دهم محرم

ابو حتوف بن حارث انصاری در سپاه عمر سعدزندگینامه ابو حتوف بن حارث انصاری

ادامه
محمد نادری بیوگرافی محمد نادری بازیگر سینما و تلویزیون

تاریخ تولد: ۱۰ تیر ۱۳۵۷

محل تولد: اردبیل

حرفه: بازیگر، فیلمنامه نویس، صدا پیشه، مجری

تحصیلات: کارشناسی ارشد کارگردانی تئاتر از دانشگاه تربیت مدرس

آغاز فعالیت: ۱۳۸۸ تاکنون

ادامه
محمد بن راشد آل مکتوم بیوگرافی محمد بن راشد آل مكتوم حاکم موفق دبی

تاریخ تولد: ۱۵ ژوئیه ۱۹۴۵

محل تولد: دبی

ملیت: امارات متحده عربی

لقب: والاحضرت شیخ محمد

حرفه: حاکم دبی

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش