جمعه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۹:۱۵ - ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۱۱۷۵۳
سیاست خارجی

موسویان، مذاکره‌کننده سابق ایران: تهران در آستانه تبدیل شدن به کشور هسته‌ای است

مقام ارشد ایرانی: غنی‌سازی صفر خط قرمز ایران است/ به تضمین‌های کاملاً محکم برای خارج نشدن ترامپ از توافق نیاز داریم

ایران و آمریکا,مذاکره ایران و آمریکا
یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد که ایران هرگز با برچیدن سانتریفیوژ‌های خود برای غنی‌سازی اورانیوم موافقت نخواهد کرد.

به گزارش انتخاب، یک مقام ارشد ایرانی روز جمعه به رویترز گفت: ایران در گفت‌وگوهای هفته گذشته به ایالات متحده اعلام کرده که آماده است برخی محدودیت‌ها را بر برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود بپذیرد، اما در عین حال به تضمین‌های کاملاً محکم نیاز دارد که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ بار دیگر از یک توافق هسته‌ای خارج نخواهد شد.

در ادامه این مطلب امده است:  این مقام که به شرط ناشناس ماندن صحبت می‌کرد، گفت: خطوط قرمزی که از سوی رهبر معظم انقلاب، آیت‌الله علی خامنه‌ای، تعیین شده‌اند، در مذاکرات قابل مصالحه نیستند و موضع ایران بر این اساس شکل گرفته است.

او توضیح داد که این خطوط قرمز به این معنا هستند که:

ایران هرگز با برچیدن سانتریفیوژهای خود برای غنی‌سازی اورانیوم موافقت نخواهد کرد،

غنی‌سازی را به‌طور کامل متوقف نخواهد کرد،

و میزان ذخایر اورانیوم غنی‌شده را به سطحی پایین‌تر از آنچه در توافق سال ۲۰۱۵ پذیرفته شده بود کاهش نخواهد داد — توافقی که ترامپ از آن خارج شد.

او همچنین تأکید کرد که ایران برنامه موشکی خود را موضوع مذاکره نمی‌داند، چرا که از دید تهران، این موضوع خارج از حوزه هرگونه توافق هسته‌ای است.

این منبع در پایان گفت: «ایران در گفت‌وگوهای غیرمستقیم در عمان این برداشت را داشت که واشنگتن نمی‌خواهد ایران تمام فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را متوقف کند، و این می‌تواند نقطه مشترکی برای آغاز یک مذاکره منصفانه میان ایران و آمریکا باشد.»

***

موسویان، مذاکره‌کننده سابق ایران: تهران در آستانه تبدیل شدن به کشور هسته‌ای است

سیدحسین موسویان دیپلمات اسبق در مصاحبه با الجزیره عربی گفت: ایران در آستانه تبدیل شدن به کشور هسته‌ای است، ترامپ چاره‌ای جز دیپلماسی ندارد!

اظهارات وی به شرح زیر است:

ترامپ تلاش می‌کند از طریق دیپلماسی راه‌حلی برای مسئله هسته‌ای ایران پیدا کند، چون حالا فهمیده که وقتی در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد، با وجود اعمال فشارهای شدید و تحریم‌های طاقت‌فرسا که به اقتصاد ایران صدها میلیارد دلار خسارت زد، ایران در مقابل توانمندی و سطح غنی‌سازی خود را افزایش داده است. ایران اکنون به سطح جدیدی رسیده و عملاً در آستانه تبدیل شدن به یک کشور هسته‌ای قرار گرفته است. بنابراین، آمریکا یا باید با دیپلماسی با ایران توافق کند و یا به سیاست زور، تحریم و تهدید ادامه دهد و اگر بخواهد به ایران حمله کند، ایران قطعاً از برجام خارج شده و برنامه هسته‌ای خود را به سمت تسلیح سوق می‌دهد و در آن صورت ایران صاحب سلاح هسته‌ای خواهد شد.

واضح است که ترامپ ترجیح می‌دهد از طریق دیپلماسی پیش برود، اما آیا این دیپلماسی موفق خواهد بود؟ این سوال بزرگی است، چون موضع ایران بسیار روشن است: آنها می‌گویند به دنبال بمب هسته‌ای نیستند و آماده‌اند هرگونه مکانیزم نظارتی و شفاف را بپذیرند و تضمین دهند که برنامه‌ هسته ای شان به سلاح تبدیل نخواهد شد، اما حق استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای را مانند هر کشور دیگری (ژاپن، آلمان، هلند، برزیل، آرژانتین) مطالبه می‌کنند. این کشورها سلاح هسته‌ای ندارند ولی غنی‌سازی انجام می‌دهند و این حق آنهاست.

اگر آمریکا بخواهد توافقی با ایران امضا کند و تضمین دهد برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز باقی می‌ماند و ایران همچنان کشوری بدون سلاح هسته‌ای خواهد بود، این توافق ممکن است و ایران هم آماده است. اما اگر آمریکا بخواهد علیه ایران تبعیض قائل شود و حق ایران را طبق معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای نادیده بگیرد، قطعاً به جایی نمی‌رسیم.

همچنان مشکل اعتماد بین تهران و واشنگتن کاملاً مشهود است، اما ایران با قدرت، اراده و تمایل صلح وارد مذاکرات شده است. اتهام اصلی به ایران مربوط به غنی سازی در سطح ۶۰٪ است و ادعا می‌شود که به این دلیل ایران به دنبال ساخت بمب هسته‌ای است که این یک ادعای گمراه کننده است. در توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵، ایران موافقت کرد که غنی‌سازی را کمتر از ۵٪ نگه دارد و ایران به طور کامل به این تعهد پایبند بود. اما آمریکا از این توافق خارج شد و این خود آمریکا بود که تخلف کرد و نه ایران. وقتی آمریکا تخلف می‌کند، تحریم‌ها را افزایش می‌دهد و مذاکرات برای بازگشت آمریکا به میز مذاکره سخت‌تر می‌شود. ایران نیز غنی‌سازی را تا ۶۰٪ افزایش داد تا آمریکا را به پای میز مذاکره بکشاند و لذا اکنون آماده بازگشت به کمتر از ۵٪ است. بنابراین، استفاده از موضوع غنی سازی ۶۰٪ و موضوع بمب هسته‌ای در رسانه‌های آمریکایی گمراه‌کننده است و هدف اصلی آمریکا پنهان کردن این واقعیت است که خود آمریکا توافق را نقض کرده است.

از سوی دیگر، کسی منکر این نیست که اقتصاد ایران ضعیف و تورم بیش از ۴۰٪ است و ارزش پول ملی بویژه در ماههای اخیر به شدت کاهش یافته، اما ایرانی‌ها به هیچ وجه حاضر نیستند کرامت، استقلال و حاکمیت خود را به خاطر مشکلات اقتصادی بفروشند. آنها در ۲۰ سال گذشته ثابت کرده‌اند که در برابر تحریم‌ها مقاوم بوده و بر حقوق خود طبق توافق اصرار دارند و به دنبال سلاح هسته‌ای نیستند.

گفته میشود که موقعیت ایران ضعیف شده است. اما حقیقت این است که متقابلا موقعیت آمریکا هم ضعیف شده است. وضعیت آمریکا اکنون بسیار متفاوت از سال ۲۰۱۵ است، زیرا آمریکا فعلا در جنگ اقتصادی با چین، روسیه، اروپا و کانادا است و در موقعیتی نیست که بتواند اجماع جهانی و داخلی برای مقابله نظامی با ایران ایجاد کند. مشکل اصلی آمریکا اکنون در روابط با این کشورها بیش از مشکلات آمریکا با ایران است.

در نهایت، ایران پس از سه دهه تحمل تحریم‌های آمریکا، آماده است که اگر مورد حمله نظامی قرار گیرد و لازم باشد به سرعت به تولید سلاح روی آورد. در چنین شرایطی دولت فعلی آمریکا یا دولت‌های بعدی باید با ایران به عنوان یک کشور دارای سلاح هسته‌ای (نه غیرهسته‌ای) مذاکره کنند.

در مورد تهدیدات حمله نظامی به ایران، باید واقع‌بین باشیم.

اول اینکه ایالات متحده آمریکا در جنگهای نظامی در خارومیانه شکست خورده حتی درحمله به افغانستان پس از ۱۷ سال اشغال این کشور، نیز نهایتا شکست خورد و مغلوب طالبان شد، و حتی آمریکا نتوانست طالبان را شکست دهد. پس چگونه ممکن است آمریکا بتواند ایران را شکست دهد؟ آمریکا در همه جنگ‌های خاورمیانه، از جمله عراق و افغانستان، شکست خورده و حتی نتوانسته حوثی‌ها را در یمن شکست دهد.

دوم اینکه اسرائیل هم نتوانسته توان نظامی ایران را نابود کند و ادعای اسرائیلی ها کاملاً دروغ است.

سوم اینکه اگر قرار است توافقی بین ایران و آمریکا صورت بگیرد، هر دو طرف باید به قوانین و عرف‌های بین‌المللی در موضوع هسته‌ای احترام بگذارند. معیار، معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است. آمریکا یا می‌خواهد ایران عضو این معاهده باشد یا نه. اگر نمی‌خواهد، باید به سناریوی مشابه کره شمالی فکر کند که از معاهده خارج شد و طی سال‌ها سلاح هسته‌ای ساخت و آمریکا نتوانست به آن حمله کند.

اگر هم آمریکا بخواهد ایران عضو معاهده باشد، باید حقوق و تعهدات ایران را رعایت کند. توافق منطقی فقط در همین چارچوب امکان‌پذیر است. با تهدید و حمله نظامی، تأسیسات هسته‌ای ایران از بین نمیرود و تحت این شرایط توافقی نخواهد بود.

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و رهبر عالی ایران اختلافات زیادی دارند، اما در یک موضوع با هم توافق دارند و آن عدم داشتن بمب هسته‌ای است. حتی ۱۰ سال پیش از دوران اول ریاست جمهوری ترامپ، رهبر ایران فتوای حرام بودن سلاحهای هسته ای را صادر کرد . همه کشورهای جهان هم اتفاق نظر دارند که ایران بمب هسته‌ای ندارد. 

من معتقدم راه حل نظامی به نفع ایران و آمریکا نیست و باید این موضوع را درک کنیم، چه وقتی صحبت از جنگ تمام‌عیار باشد و چه حملات متقابل. تنها کشوری که به پایگاه‌های آمریکایی در منطقه حمله کرده، ایران است؛ زمانی که ترامپ سردار قاسم سلیمانی را ترور کرد، ایرانی‌ها ده‌ها موشک به یک پایگاه نظامی آمریکایی در عراق شلیک کردند. همچنین تنها کشوری که در سه چهار دهه اخیر حمله بزرگی به اسرائیل انجام داده، ایران است.

جنگ گزینه خوبی نیست و من از آن متنفرم. بهتر است واقع‌بین باشیم و روی این فرمول توافق شود که:

 الف) ایران بالاترین سطح از راستی‌آزمایی، شفافیت و بازرسی‌های بین‌المللی را بپذیرد برای اطمینان از اینکه دنبال سمت ساخت بمب هسته‌ای نیست،

ب) آمریکا حقوق هسته ای مشروع ایران را بپذیرد و تحریمها را رفع کند.

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش