دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۰:۴۷ - ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۰۹۰۸
سیاست خارجی

ترامپ: هدف مذاکرات «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران است؛ نفت دارید، انرژی اتمی می‌خواهید چه‌کار؟

دونالد ترامپ,رئیس جمهور آمریکا
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا در گفتگو با ان‌بی‌سی نیوز که روز یکشنبه چهارم ماه مه پخش شد گفت که هدف از مذاکرات هسته‌ای واشنگتن و تهران برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است. او با این حال افزود که حاضر است امکان استفاده ایران از برنامه هسته‌ای غیرنظامی را بررسی کند.

به گزارش خبرآنلاین، دونالد ترامپ در تازه‌ترین اظهارنظر خود درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا پس از برکناری والتز مشاور امنیت ملی خود خواستار برچیدن کامل برنامه هسته ای ایران شد. شب گذشته خبرآنلاین بخشی از این مصاحبه را منتشر کرد که حالا به نقل از وب سایت یورونیوز مشروح این مصاحبه در قسمت سوالات مربوط به ایران را می خوانید:

دونالد ترامپ در پاسخ به پرسش کریستن ولکر، مجری برنامه «ملاقات با مطبوعات» ان‌بی‌سی نیوز مبنی بر این که آیا هدف مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران محدودسازی برنامه هسته‌ای تهران است یا برچیدن کامل آن، گفت: «برچیدن کامل، من فقط همین را می‌پذیرم.»

ترامپ گفت: «نظریه جدیدی مطرح می‌شود مبنی بر این که ایران بتواند برنامه غیرنظامی برای تولید برق و نظایر آن داشته باشد. اما من می‌گویم آن‌ها این همه نفت دارند، برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز به چه کارشان می‌آید؟ البته می‌دانم کشورهای دیگری که نفت بسیار دارند هم دنبال چنین چیزی بوده‌اند.»

رئیس‌جمهوری آمریکا افزود: «ایران منابع انرژی فوق‌العاده‌ای دارد و من دو روز پیش تحریم‌های سنگینی را علیه آن‌ها به ویژه در حوزه نفت اعمال کردم.»

دونالد ترامپ بار دیگر از سیاست‌های جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرد و گفت که تهران در زمان بایدن ثروتمند شد و از این ثروت برای حمایت و تقویت گروه‌های نیابتی از جمله حماس و حزب‌الله استفاده کرد.

نکته تأسف‌بار این است که اگر بایدن در این موضوع دخالت نکرده بود و اگر ما رئیس‌جمهوری شایسته داشتیم، حمله به اسرائیل هرگز رخ نمی‌داد. هفتم اکتبر هیچ‌گاه اتفاق نمی‌افتاد. حماس پولی در اختیار نداشت. زیرا ایران ورشکسته بود. اما در طول چهار سال گذشته، در دوران ریاست‌جمهوری بایدن، ایران بسیار ثروتمند شد. اکنون بیش از ۳۰۰ میلیون دلار پول نقد در حساب‌های بانکی دارد. در حالی که قبلاً منابع مالی نداشت. آن‌ها آماده توافق با من بودند، و این واقعاً ناراحت‌کننده است. اما به‌دلیل یک انتخابات تقلبی، این توافق حاصل نشد. این را هم می‌توانید به فهرست پیامدهای منفی آن انتخابات بد اضافه کنید.

اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر برچیدن کامل برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران درحالی مطرح می‌شود که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا ماه گذشته در گفتگویی پادکستی گفته بود که ایران به شرطی می‌تواند برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای داشته باشد که اورانیوم غنی‌شده را وارد کند و نباید بتواند اورانیوم را غنی‌سازی کند.

کریستن والکر با اشاره به اظهارات روبیو، خواستار تشریح موضع ترامپ شد.

رئیس جمهوری آمریکا گفت: «من حرف متناقضی نزدم. گفتم که چنین موضوعاتی مطرح شده و مساله‌ای تقریبا جدید است. اما تمایل من این است که بگویم که شما این‌قدر نفت دارد، اصلا چرا به چنین چیزی نیاز دارید؟»

ترامپ در پاسخ به سوال مجری مبنی بر این که آیا خط قرمزش «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران است، گفت: «در نهایت فکر می‌کنم حاضرم حرف‌هایشان را درباره انرژی صلح‌آمیز بشنوم. اما می‌دانید، انرژی صلح‌آمیز معمولا به جنگ نظامی ختم می‌شود و ما نمی‌خواهیم آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند.»

رئیس‌جمهوری آمریکا افزود: «این توافق بسیار ساده‌ای است. من می‌خواهم ایران بسیار موفق، عالی و فوق‌العاده باشد. تنها چیزی که نمی‌توانند داشته باشند، سلاح هسته‌ای است. اگر می‌خواهند موفق باشند، خیلی هم خوب است. من هم می‌خواهم آن‌ها خیلی موفق باشند و می‌دانید که مردم ایران فوق‌العاده هستند. من فقط نمی‌خواهم آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند، زیرا در غیر این صورت، دنیا نابود می‌شود.»

دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا آخر هفته جاری

در تحلیل این مصاحبه در گزارش خود نوشت: بحث «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران موضوعی است که پیش‌تر از جانب بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به عنوان تنها نتیجه قابل قبول برای مذاکرات هسته‌ای آمریکا و جمهوری اسلامی ایران مطرح شده بود.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی پیشین دونالد ترامپ نیز پیش‌تر همین موضع را اتخاذ کرده بود. دونالد ترامپ روز اول ماه مه در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» از برکناری او خبر داد و سپس واشنگتن‌پست در مقاله‌ای به نقل از دو منبع آگاه اعلام کرد که دلیل برکناری آقای والتز بیش از هرچیز عملکرد او در دیدار آقای ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در اوایل ماه فوریه در کاخ سفید بود. در آن جلسه به نظر می‌رسید که  والتز به جای هماهنگی با موضع رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد نحوه مواجهه با جمهوری اسلامی ایران با موضع نتانیاهو مبنی بر حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران همسو است.

به گفته دو منبع مطلع، مایک والتز و بنیامین نتانیاهو پیش از آن‌ دیدار در جلسه‌ای فشرده درباره گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران گفتگو کرده بودند.

اکسیوس، موضع ترامپ مبنی بر درنظر گرفتن «برچیدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران به عنوان تنها نتیجه قابل قبول از مذاکره با تهران را «پایان‌بخش بحث‌های داخلی دولت او درباره هدف مذاکره با ایران» دانست.

این درحالی است که جناح مقابل با این دیدگاه که بنابر گزارش نیویورک‌تایمز متشکل از استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آقای ترامپ به خاورمیانه، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری و پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا است، بر این باور است که جمهوری اسلامی ایران با برچیدن کامل برنامه هسته‌ای موافقت نخواهد کرد و پیشنهاد کرده است که آمریکا اجازه غنی‌سازی محدود به ایران را بدهد. این جناح معتقد است که هرگونه حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران منجر به شعله‌ور شدن جنگی گسترده در خاورمیانه خواهد شد.

ایران بارها حتی با برچیدن تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم خود مخالفت کرده و آن را خط قرمز خود دانسته است. علی شمخانی، مشاور ارشد رهبر عالی ایران،  پیش‌تر با مدل لیبی یا مدل امارات یعنی برچیدن کامل برنامه هسته‌ای یا برچیدن تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم به شدت مخالفت کرده بود.

 شمخانی در روز ۱۹ آوریل و پیش از برگزاری دور دوم مذاکرات در رم نوشته بود: « مذاکره‌کنندگان ایران با اختیارات کامل راهی رم شدند تا توافقی جامع را بر پایه ۹ اصل دنبال کنند، جدیت، تضمین، توازن، رفع تحریم، نه به مدل لیبی/امارات، اجتناب از تهدید، سرعت، مهار مزاحمین (مثل اسرائیل) و تسهیل سرمایه‌گذاری. ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم.»

به گزارش اکسیوس، انتظار می‌رود که دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا آخر هفته جاری برگزار شود و اظهارات اخیر ترامپ احتمالا تاثیر بسیاری بر این دور از مذاکرات هسته‌ای خواهد گذاشت.

  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش