پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۵۲ - ۲۷ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۷۱۸۷
سیاست خارجی

حسن بهشتی پور: خروج از برجام دشمنان ایران را متحد می کند

حسن بهشتی پور,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

«خبر فوری؛ ایران از برجام خارج شده است و محمدجواد ظریف نیز استعفا کرده است؛ ساعتی دیگر نهادهای رسمی در این باره اطلاع‌رسانی می‌کنند»؛ این خبر کوتاه، جعلی و تکرار شونده در هفته‌ای گذشت خیلی دست به دست شد. با آن که محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری در حاشیه جلسه هیأت دولت به صراحت بخشی از شایعات را تکذیب کرد اما کارخانه شایعه‌سازی یک دم هم متوقف نشد. به موازات انتشار این دست شایعات، این سؤال مجدداً مطرح شد که چرا ایران از برجام خارج نشده است؛ حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «ایران عصر» به این سؤال پاسخ می‌دهد که چرا در برجام ماندیم و برای صیانت از حقوق خود چه باید بکنیم.

 

در روزهای گذشته شایعه خروج ایران از برجام دوباره قوت گرفت و برخی کانال‌ها به این موضوع که بارها و بارها تکذیب شده، دامن زده‌اند. برخی معتقدند طیفی که از ابتدا مخالف انعقاد توافق هسته‌ای بودند با این اخبار جعلی آرزوهای خود را در قالب خبر به جامعه پمپاژ می‌کنند. نظر شما چیست؟   

یکی ازمشکلات ما در ایران  اطلاع‌رسانی در باره موضوعات مهم است؛ برجام هم از این قاعده مستثنی نیست. بعد از انعقاد برجام یک طرف تلاش کرد اثبات کند که نمی‌شود به امریکا اعتماد کرد و برجام قرار بوده فقط  به تحریم‌ها علیه ایران پایان بدهد؛ در حالی که بزرگترین دستاورد برجام، اولاً پایان دادن به روند پرونده سازی علیه ایران در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و نیز توقف اجرای شش قطعنامه تحت فصل هفتم شورای امنیت بود که ایران را تهدید کننده صلح و امنیت جهان معرفی می‌کرد. ثانیاً پذیرفتن اینکه ایران غنی‌سازی را ولو به شکل محدود ادامه بدهد.

 

منتقدین برجام از ابتدا این دو دستاورد را ناچیز پنداشتند یا لااقل برای مردم  توضیح نمی‌دادند و نمی‌دهند چقدر این دو دستاورد مهم است. بر همین اساس است تلاش می‌کنند تنها نتیجه برجام را رفع تحریم‌ها تلقی و القا کرده و بر این اساس خروج امریکا از این توافق و بازگشت بخشی از تحریم‌ها را پایان برجام بدانند.

 

واقعیت این است که برجام  از ابتدا هم قرار نبود کل مشکلات را حل کند؛ قرار بود بخشی را حل کند که کرد. اما همه روی این توافق دارند بعد از برجام در شورای امنیت قطعنامه‌ای علیه ما صادر نشد. یا شورای حکام که ۱۲ قطعنامه علیه ایران تصویب و پیش زمینه‌ای فراهم کرده بود تا پرونده به شورای امنیت برود، بعد از برجام قطعنامه‌های مثبت صادر  کرد و پرونده ایران بخصوص درباره پی ام دی را بست.

 

 منتقدان برجام مرتب این دستاورد را نادیده می‌گیرند و فقط روی این مانور می‌دهند که برجام قرار بود به تحریم‌ها پایان بدهد. قطعاً بین زمانی که امریکا اجرای تحریم‌ها را به حالت تعلیق درآورد یا الان که از این تفاهم بیرون آمده است، تفاوت کاملاً برجسته و چشمگیری وجود دارد. خروج امریکا از برجام، بر اقتصاد تأثیرگذار بود و همه پیش از تیرماه سال ۹۷ و بعد از آن را احساس می‌کنند. اما خروج ایران از برجام به این معناست که ما اروپا و دوستان آسیایی خود را به سمت امریکا هل بدهیم. 

 

الان برجام سبب اختلاف امریکا و اروپا شده است؛ چین و روسیه نیز با اتکا به همین روش ایران توانسته‌اند مدافع کشورمان باشند. خروج ایران از برجام یعنی با دست خود اروپا، چین و روسیه که الان با ما در این زمینه اشتراک نظر دارند را به سمت امریکا و عربستان سعودی سوق بدهیم.

 

هدف برجام خیلی موضوعات بود؛ چرا تحریم علیه کشورمان وضع شده بود؟ چون پرونده سازی کرده بودند. طرف مقابل ما با ادعاهایی غلط و نادرست این گونه القا کرده بودند که ایران، تهدیدکننده صلح و امنیت بین‌الملل است. این برای هر کشوری زمینه‌سازی خطرناکی است. خوشبختانه الان این فضا و زمینه وجود ندارد.

 

از منظر اقتصادی خروج ایران از برجام چه تأثیراتی خواهد داشت؟

برجام از نظر اقتصادی باعث شد تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران پایان داده شود؛ از طرفی موجب شد تحریم‌های اروپا هم پایان یابد و از طرفی موجب شد تحریم‌هایی که امریکا وضع کرده به حالت تعلیق دربیاید. متأسفانه دوستان این را مرتب نادیده می‌گیرند. این قطعاً در اقتصاد ایران تأثیر مثبت داشت. یک همکاری‌هایی بین ایران و اروپا شکل گرفت و براحتی می‌توانستیم با هند و چین رابطه خوب اقتصادی داشته باشیم. در حالی که بعد از خروج امریکا از برجام، عملاً دچار مشکل شده‌ایم. همه دارند این را حس می‌کنند. مغلطه است اگر ما بخواهیم باور نکنیم برجام در بهبود شرایط اقتصادی ایران تأثیر مثبت نداشت.

 

هر چند آن گونه که ما می‌خواستیم نشد و ایران به دلیل کارشکنی‌های متعددی که از سمت اسرائیل، عربستان، خود امریکا و برخی‌ها در داخل کشور روا داشته شد، همه نتایجی که می‌خواست را بدست نیاورد. تحلیل منطقی از برجام این است که نباید از آن انتظار معجزه داشت؛ کما این که نداشتیم. برجام زمینه سازی حقوقی و پرونده‌سازی علیه ایران را پایان داد و امروز امریکا با خروج از برجام، عملاً این همکاری‌ها را دچار خدشه کرده است.

 

اما این به معنای آن نبود که ما در پذیرش برجام اشتباه کردیم. برجام به نفع ملت ایران بود؛ چون به پرونده‌سازی علیه کشورمان پایان داد و غنی‌سازی در ایران به رسمیت شناخته شد.   بزرگ‌ترین ضرر خروج ایران از برجام همان گونه که گفتم، این است که دشمنان ایران را دوباره با هم متحد می‌کند که این به نفع منافع ما نیست. حال سؤال اینجاست اگر خارج نشویم پس چکار کنیم؟ پیشنهاد من همیشه  این بوده که می‌توانیم بخش‌هایی از برجام را به حالت تعلیق دربیاوریم و این به معنای بیرون آمدن نیست.

 

برای این است طرف مقابل را به فعالیت وادارد تا به نوعی کار جدیدی انجام دهد. چون اروپا مدام می‌گوید می‌خواهد کاری انجام دهد، اما در عمل شرکت‌های بزرگ اروپایی ترجیح می‌دهند با امریکا کار کنند تا با ایران. برای اعمال فشار بر اروپا لازم است به جای خروج از برجام که اصلاً به نفع ما نیست بخش‌هایی را به حالت تعلیق دربیاوریم. این که چه بخش‌هایی تعلیق شود در حیطه شورای عالی امنیت ملی است.

 

فراموش نکنیم خروج از برجام یعنی دوستان‌مان را تشویق کرده‌ایم سمت جبهه مخالف ما برود؛ در صورت خروج از برجام با چین، روسیه و هند هم نمی‌توانیم کار کنیم. یادمان باشد همین چین و روسیه همراه قطعنامه‌ها علیه ایران بودند. چون آن زمان آنها نیز  باور کرده بودند ایران تهدیدکننده صلح و امنیت دنیا است. ما با خروج از برجام فضا را دست امریکا و اسرائیل می‌دهیم تا نقشه‌های شوم‌شان علیه ایران را براحتی اجرایی کنند. در حالی که امروز این امریکاست که در پیشبرد اهدافش منزوی است و به خاطر خروج از تفاهمی چندجانبه، در معرض نکوهش و سرزنش.

 

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
وااااای خدایا اینا دیگه کین آفریدی؟! آخه یخورده از اروپا اطلاع داشته باشید بد نیستا!!! همین الانم کاملا متحد آمریکا و علیه ایرانه!
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش