سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۱:۴۲ - ۲۶ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۷۰۴۰
دولت

رئیس جمهوری مسئول یا منتقد؟

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت

 روز یکشنبه حسن روحانی رئیس دولت دوازدهم به انتقاد از رویکرد یکی از امامان جمعه نسبت به اعتراض‌های اخیر پرداخت. البته این نخستین بار نیست که روحانی در کسوت یک منتقد به مسائل روز می‌پردازد. چنین رویکردی همواره با دو واکنش همراه است و بخشی از جامعه نسبت به همراهی ریاست جمهوری با مردم استقبال می‌کنند، اما بخشی دیگر با تاکیدی بر جایگاه حقوقی وی از او انتظار عمل دارند تا حرف. درست در همین شرایط است که صحبت از محدودیت‌های قوه مجریه در ایجاد تغییر و تحول در امور داخلی کشور مطرح می‌شود.

 

اعتراض‌های مردمی که در روزهای نخست دی ماه شاهد آن بودیم، به پایان رسید اما همچنان مسئولان درگیر تبعات این اتفاق در سیاست‌های داخلی کشور هستند. بسیاری از مسئولان و چهره‌های سیاسی کشور در خصوص اعتراض‌های اخیر اظهارنظر کردند اما در جمعه‌ای که گذشت حجت‌الاسلام صدیقی امام جمعه موقت تهران در بخشی از صحبت‌های خود با به کار بردن کلمه «آشغال» خطاب به معترضان جنجالی جدید رقم زد.

 

هرچند وی پس از واکنش‌های شدید در جواب صحبت‌های خود توضیحاتی را ارائه کرد اما ماجرای این قبیل اظهار نظرها به همین جا ختم نمی‌شد و طی سال‌های اخیر هم بعضا برخی از مسئولان با الفاظ توهین آمیز بخشی از ملت را خطاب قرار داده اند. همین مسئله موجب شد که حسن روحانی در مراسم اختتامیه نهمین جشنواره بین المللی فارابی نسبت به این قضیه بی‌تفاوت نماند و در پاسخ به این امام جمعه و دیگران عنوان کرد: «این چه نوع حرف زدنی است که هرکسی که درخیابان حرف می‌زند یا خس و خاشاک هستند یا گاو و گوساله یا آشغال؟ چرا با توهین بی‌ادبانه با جامعه خود برخورد می‌کنید؟

 

مردم حرف دارند و برای همین به خیابان آمده‌اند؛ برخی حرفشان به حق است و برخی نیز از شرایط سوءاستفاده کردند؛ در همه جای دنیا نیز اینگونه است و اگر فردا در لندن و نیویورک نیز تظاهرات شود عده‌ای پیدا می‌شوند که شیشه‌ها را می‌شکنند و چند مغازه را غارت می کنند.» رئیس‌جمهوری تصریح کرد: «نباید همه را به یک چوب برانیم، بلکه باید به ویژه در تریبون‌های مقدس دقیق حرف بزنیم؛ چراکه ملت ما ملت بزرگی هستند.»

 

رئیس جمهوری یا منتقد؟

سابق بر این نیز حسن روحانی خطاب به سایر مسئولان در مباحث روز وارد شده و انتقاداتی را نسبت به عملکرد سایرین بیان کرده بود و این امر همواره همواره بازتاب‌هایی را به دنبال داشته است، بخشی از جامعه از این رویکرد استقبال می‌کنند و معتقدند که این نشان‌دهنده همسویی نگاه ریاست جمهوری با مردم است و به آینده سیاست‌های قوه مجریه امیدوار می‌شوند اما از سوی دیگر، گروهی وجود دارد که معتقدند حسن روحانی رئیس قوه مجریه است و مهم ترین سمت اجرایی کشور را دارد و بهتر است که به جای صحبت‌های امیدبخش بیشتر وارد عمل شود و جامعه نمود صحبت‌های وی را در عمل ببیند. با این وجود، غلامرضا ظریفیان فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت‌وگو با «ابتکار»با اشاره به اینکه رئیس دولت دوازدهم همواره چنین رویکری را داشته است، عنوان کرد:

 

« این رویکرد متوجه بخش‌هایی می‌شود که در تصدی او نیست، به عنوان مثال می‌توان به صحبت‌هایی خطاب به یکی از امامان جمعه داشت، اشاره کرد. این بخش زیر نظر مقام ریاست جمهوری نیست اما در ارتباط با این ناهنجاری و کار نادرست موضع خود را مشخص کرد و در این شرایط می‌توان اقدام مطلوبی تلقی کرد.» وی تصریح کرد: « یکی از بحث‌های ریاست جمهوری در حقیقت مسئله اطلاع رسانی است که تلاش می‌شود، نگاه فرهنگی و سیاست فرهنگی دولت دوازدهم را با این شیوه به مردم منتقل کند.»

 

به رغم نگاه مثبتی که ظریفیان به صحبت‌های روحانی داشت، ناصر ایمانی فعال سیاسی اصولگرا این اقدام را نادرست می‌داند. وی در گفت‌و گو با «ابتکار» در این خصوص مطرح کرد: « ژست‌های اینگونه گرفتن امری پسندیده نیست، در ابتدای امر باید گفت در بخشی از حوادثی که در کشور شکل می‌گیرد قوه مجریه هم نقش دارد و موثر است و اینکه یک رئیس جمهوری ژست منتقدگونه به خود گیرد، صحیح نیست. چراکه بخشی از آن معطوف به قوه مجریه است.

 

بنابراین چنین برخورد و واکنشی از سوی رئیس قوه مجریه چندان مطلوب تلقی نمی‌شود.» این فعال سیاسی اصولگرا تصریح کرد: «آیا این فرد می‌پسندد که دیگر مسئولان کشور چنین رویکردی را نسبت به صحبت‌های مسئولان دولتی بگیرند. تصور کنید چه اتفاقی رخ می‌دهد که رئیس قوه مجریه و رئیس قوه قضائیه هر روز انتقاداتی تند نسبت به مسائل روز داشته باشند و ژست منتقد گونه‌ای به خود بگیرند. انتظار می‌رود که ما این مسئله را از سوی رئیس جمهوری بپذیریم اما وقتی در مقابل مسئولان دیگر در نقد قوه مجریه سخن می‌گویند محکومشان کنیم.

 

سایرین هم مسئول هستند و می‌خواهند نظر خود را مطرح کنند. البته در خصوص صحبت‌های امام جمعه مربوطه هم باید گفت که مطلبی که مطرح شد نادرست بو د و این امام جمعه هم بعد از انتشار صحبت‌ها آن را تصحیح کردند اما آقای رئیس جمهور این را بزرگ می‌کند و حالتی می‌گیرد که گویا مدافع اغتشاشگران است. اما ما صحبت‌های آقای روحانی پس از این اتفاقات فراموش نکرده‌ایم و می‌دانیم چه واکنشی در برابر اعتراض‌ها داشتند. باوجود اینکه در گذشته نگاه منفی به این اعتراض‌ها داشتند نسبت به صحبت‌های امام جمعه موضع گرفتند و گفتند که این اتفاقات که چیزی نیست و در همه جای دنیا رخ می‌دهد، صحبت‌های آقای روحانی به گونه‌ای بود که شکست شیشه بانک را عادی جلوه می‌داد و این حق را می‌داد تا در آینده شاهد اقدامات این چنینی باشیم، من در مجموع این قبیل صحبت‌ها را پسندیده نمی‌دانم.»

 

اطلاع رسانی دولت به مردم

همانطور که در ابتدای گزارش اشاره شد این نخستین بار نیست که رئیس دولت دوازدهم چنین واکنشی به مسائل روز کشور دارد و ظریفیان نیز با اشاره به این مسئله اظهار کرد: «رئیس قوه مجریه کسی است که مردم از وی انتظار دارند که وارد این مشکلات شود و وظیفه دارد که موانع، محدودیت‌ها و نوع نگرش قانون اساسی را مطرح کند و به مواردی که با نگاه مردم همخوانی ندارد بپردازد. برخی از مردم هم از دیدگاه وی استقبال کردند و همین مسئله همگامی و هم‌صدایی آنها با آقای روحانی را تقویت می‌کند.»

 

وی تصریح کرد: «یکی از دلایلی که آقای روحانی چنین روندی را پیگیری می‌کند این حقیقت است که بخشی از اظهارات متضاد با خواسته مردم مربوط به یک سری جریان‌های خاص سیاسی است که در این قضیه دخیل هستند و این اتفاق کمک می‌کند که آن ناهنجاری و تضاد با نگاه مردم را به تمام ارکان نظام و تمامی جریان‌های سیاسی تعمیم داده نشود. این اتفاق تاثیر مثبتی دارد و باید مورد تشویق هم قرار گیرد.» در این میان لازم به یادآوری است که باتوجه به تعداد زیاد رای دهندگان به دولت تدبیر و امید و وعده‌هایی که زمان انتخابات به مردم داده شد انتظارات جامعه از این دولت افزایش یافته است و بر همگان آشکار است که حسن روحانی برای جلب رضایت طرفداران خود تحت فشار هستند.

 

ایمانی نیز در همین خصوص بیان کرد: « به هر حال فشارهایی به آقای روحانی وارد می‌شود و طرفداران وی انتظار دارند که آقای روحانی مقداری موضع‌های تندتری بگیرد و در ماه‌های گذشته نسبت به دولت دوازدهم سرخوردگی‌هایی در جامعه ایجاد شد، به همین جهت الان که فضای کشور آرام شده است، آقای روحانی منتظر هستند تا یک نفر در کشور صحبتی کند و بعد به این فرد حمله کند تا شاید با این اقدام برخی از طرفداران وی خوشحال شوند. من نمی‌خواهم از صحبت‌های این امام جمعه دفاع کنم، سهو لسانی داشتند و بعد هم تلاش کردند که آن را درست کنند اما دیگر لزومی ندارد که به این صحبت‌ها بپردازیم و آنها را بزرگ کنیم.» 

 

گفتنی است که روحانی همواره در بسیاری ازسخنرانی‌های خود به محددویت‌ها و ناتوانی‌های قوه مجریه در دخالت در برخی امور اشاره داشته است. ظریفیان نیز یکی از دلالیل اینکه وی وارد فاز اجرایی نمی‌شود را همین امر دانست. وی در ادامه افزود: «اگر رئیس جمهوری کشور صرفا ناقد باشد و مردم اقدامات عملی را نبینند، طبیعا گسستی میان آن قول و فعل رخ می‌دهد و از این حیث آقای روحانی ممکن است مورد نقد قرار گیرد. البته مردم هم می‌دانند قوه مجریه به دلیل مشکلات عدیده‌ای که با آن مواجه است و در رابطه با ساختارهای سنگین نظام اداری با مشکلات بسیاری روبرو است و محدودیت‌های زیادی دارد.» وی تصریح کرد:

 

« یکی از مسائلی که در روزهای گذشته هم مطرح شد، قضیه فیلترشدن تلگرام است که این شبکه اجتماعی بنابر دلایلی برای مدت کوتاهی فیلتر شد، این انتظار می‌رفت که به شرایط عادی بازگردیم و این اتفاق و بازگشت مجدد تلگرام هم اتفاق خوبی بود که جامعه به صحبت‌های آقای روحانی امیدوار شدند و مردم تناسبی را دراین زمینه دیدند و نسبت به قوه مجریه امیدوار شدند. 

 

البته این انتظار هممچنان ادامه می‌یابد و مردم در خصوص مشکلاتی که مرتبط با قوه مجریه است، همچنان پیگیر مطالبات خود هستند. بنابراین دولت آقای روحانی و همراهان وی علاوه بر نقد باید گام‌های جدی‌تر و اساسی‌تری بردارند.» ناصر ایمانی نیز در رابطه با محدودیت‌های قوه مجریه اظهار کرد: «دولت‌ها هیچگاه تمام اختیارات را در دست نداشته اند و همه دولت‌ها با این مسئله روبرو هستند و کسانی هم که کاندیدای ریاست جمهوری می‌شوند در جریان این قضیه هستند و می‌دانند که قدرت در میان ارکان و نهادهای نظام تقسیم شده است و دولت هم باید در حد همان اختیارات خود پاسخگو باشد.»

 

با این تفاسیر می‌توان چنین برداشت کرد که بخشی از صحبت‌های حسن روحانی به این حقیقت بازمی‌گردد که جامعه در رابطه با نظر دولت دوازدهم در پاره ای از مسائل که خارج از توان و اختیارات دولت است آگاه شوند تا بدین صورت چنین تصوری در میان مردم ایجاد نشود تا رویکرد برخی چهره‌ها و گروه‌های سیاسی به تمام نهادها از جمله دولت تعمیم داده نشود و افکار عمومی در جریان باشد که دولت این سیاست‌ها یا اظهارات را نه تنها حمایت نمی‌کند بلکه به شدت با انها مخالف است.

 

 

 

 

ebtekarnews.com
  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
اقای حسن روحانی : مردم مظلوم ایران از یک سو با سیاست های غلط اقتصادی و تقسیم ناعادلانۀ ثروت بیچاره شده و از سوی دیگر مفسدان اقتصادی با رانت خواری ، بانک خواری ، زمین خواری ، رشوه خواری ، بیمه خواری ، حقوق های نجومی ، قاچاق و ... کشور را با رکود اقتصادی مواجه و ملت را بیکار و دچار فقر نموده بطوریکه چند روز پیش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت : حدود ۴۰ میلیون نفر نیازمند توسط پایگاه اطلاعاتی رفاه ایرانیان شناسایی شده و این فاجعه بزرگ ملت را به اعتراضات خیابانی وادار نمود ، لذا بهتر است جنابعالی بعنوان رئیس جمهور ملت ایران بجای اینکه از سخنان خطیب نماز جمعه ایراد گرفته و با انتقاد از این و آن فرافکنی کرده و از حلّ مشکلات مردم مظلوم ایران فرار کنید شایسته است با قطع حقوق های نجومی مدیران خود و با قطع رانت های هزار میلیاردی که به برخی ها می دهید ، مشکلات مردم بی پناه ایران را حلّ و از اعتراضات بعدی جلو گیری نمایید . رحمان محمدی اصل
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش