جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۵ - ۲۷ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۶۳۰۱
خاورمیانه

جدی شدن احتمال تغییر مقامات کردستان عراق

مسعود بارزانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

هر روز که می‌گذرد عرصه بر رئیس ۷۱ ساله اقلیم کردستان عراق و مجری همه پرسی یکجانبه استقلال اقلیم، تنگ‌تر می‌شود و مسعود بارزانی که از سال ۲۰۰۵ به این سو به مدت ۱۲ سال بر مسند قدرت بوده، امروز با درخواست‌های روزافزون کردها برای استعفا روبه رواست. در تازه‌ترین مورد از این درخواست‌ها، دیروز چهارشنبه یوسف محمد، رئیس پارلمان اقلیم کردستان عراق از بارزانی خواست با استعفا کردن، خدمت بزرگی به مردم (کردها) بکند. او گفت: «باید به شکست اعتراف کنی و مردم ما را بگذاری که خود سرنوشت‌شان را تعیین کنند نه اینکه براساس تمایل خودت آن را مشخص کنی.»

 

عالیه نصیف، نماینده پارلمان عراق از ائتلاف «دولت قانون» نیز دیروز با تأکید بر این جمله که «بارزانی دیگر هیچ مشروعیتی برای ادامه کار ندارد»، اعلام کرد، دادخواست‌های قضایی علیه بارزانی تنظیم و ارائه کرده است. اظهارنظرهایی از این دست، حکایت از وجود آرایش‌های سیاسی جدید در اقلیم کردستان عراق دارد بویژه اینکه تنها ۱۳ روز به انتخابات پارلمانی اقلیم باقی مانده و این آرایش‌های سیاسی جدید و شاید پشت پرده، بی‌تردید در این انتخابات علنی خواهد شد.

 

به گزارش شبکه خبری سومریه نیوز، یوسف محمد، رئیس پارلمان اقلیم کردستان عراق که بارزانی را به استعفا دعوت کرده، دیروز درباره اوضاع کرکوک نیز گفت: «ما همگی اسیر دست نخبگان سیاسی هستیم که برای سیطره بر ثروت‌ها و منابع کشور و به خاطر گسترش دایره قدرت خود تلاش می‌کنند. این نخبگان سیاسی با خون شهدا و فداکاری‌های مردم تجارت می‌کنند. قهرمانی‌های پیشمرگ‌ها تصویر زیبایی از مقاومت و فداکاری را ترسیم کرد. ما متأسفیم که این فداکاری‌ها را به‌عنوان پایه و اساس حکمرانی مشروع و قانونی قرار ندادند.»

 

برهم صالح، رئیس ائتلاف «به خاطر دموکراسی و عدالت» که دوشنبه شب خواستار تشکیل حکومت انتقالی در اقلیم کردستان عراق شده بود، دیروز در گفت‌و‌گو با المیادین ضمن پرده برداشتن از نارضایتی اهالی اقلیم از سیستم حکومتی اربیل، فاش کرد: اوضاع کردها در شمال کشور در حال تغییرات بزرگی است و ائتلاف‌ها و تقسیم‌بندی‌های جدیدی در اقلیم کردستان در حال شکل‌گیری است. این مقام کرد عراقی همچنین خواستار دست برداشتن از درگیری‌های بیهوده در عراق شد و گفت: درگیری‌های خونین برای عراق چیزی جز فاجعه به ارمغان نمی‌آورد.

 

صالح با تأکید بر این مسأله که باوجود هشدارهای بین‌المللی، منطقه‌ای و کردی، اربیل همه پرسی استقلال برگزار کرد، گفت: «تصمیم مسعود بارزانی به برگزاری همه پرسی در اقلیم کردستان نیاز به بررسی بیشتری داشت و باید تحلیل‌هایی که خطا بودن آن را تأیید می‌کرد، بازنگری می‌شد و مورد توجه قرار می‌گرفت. ما باید از همه پرسی اقلیم کردستان صرفنظر کنیم و با پیشنهاد مرجع دینی هماهنگ شویم، زیرا اگر بغداد قوی و با ثبات نباشد، کردستان در حالتی از نگرانی به سر خواهد برد.»

 

اعتراض در پارلمان عراق

جریان‌ها و احزاب کرد از بارزانی به خاطر برگزاری همه پرسی یکجانبه و غیرقانونی بشدت انتقاد می‌کنند و او را عامل اصلی حوادث اخیر در این منطقه می‌دانند اما بارزانی بدون پاسخ به انتقادات گسترده جامعه کردی، از مردم کردستان درخواست می‌کند وحدت داخلی را حفظ کنند. دعوتی که این روزها اجابت نمی‌شود و گواه اصلی این ادعا نیز پیشمرگ‌ها هستند که در پیشروی‌های روزهای اخیر ارتش عراق برای تحت کنترل قرار دادن استان‌های مورد مناقشه بین اربیل و بغداد، هیچ مقاومتی نکردند و با این کار اعتراض خود را به سیستم حکومتی اقلیم نشان دادند.

 

به گزارش شبکه خبری سومریه نیوز، عالیه نصیف، نماینده پارلمان عراق از ائتلاف «دولت قانون» نیز دیروز چهارشنبه با زیرسؤال بردن مشروعیت بارزانی اعلام کرد، دادخواست‌هایی را علیه بارزانی و بابکر زیباری، رئیس سابق ستاد ارتش به‌دلیل «اقدام علیه امنیت، حاکمیت و استقلال کشور» ارائه کرده است. در بیانیه دفتر این نماینده پارلمان عراق آمده است: نصیف دادخواستی قضایی علیه فؤاد معصوم، رئیس جمهوری عراق نیز ارائه کرده است.

 

به این دلیل که فؤاد معصوم با برکناری نجم‌الدین کریم استاندار کرکوک که مردم را به فتنه و شورش علیه دولت عراق دعوت کرده بود، موافقت نکرد و قانون اساسی را زیرپا گذاشت. فؤاد معصوم در حالی از استاندار کرکوک حمایت کرده بود که پارلمان عراق او را از سمتش برکنار کرد و دیروز چهارشنبه نیز دادگاه عالی عراق حکم به برکناری او داد.

 

به گزارش روزنامه ترکیه‌ای حریت، دولت باغچلی، رهبر حزب جنبش ملی‌گرای ترکیه نیز اخیراً با بیان اینکه بارزانی نیروهای «پ ک ک» را به کرکوک اعزام کرده است، گفت: در صورت لزوم باید بارزانی دستگیر و به ترکیه آورده شود. البته این تقاضاها و دادخواست‌ها بیشتر جنبه کارکرد رسانه‌ای دارد زیرا با توجه به جناح بندی‌های سیاسی و سهمیه‌بندی قدرت در عراق بعید است چنین کیفرخواست‌هایی پیگیری شود و راه به جایی ببرد.

 

رئیس آینده  اقلیم کیست؟

در چنین شرایطی اگرچه هنوز گمانه زنی‌های قدرتمندی درباره آینده سیستم حکومتی اقلیم وجود ندارد اما تحرکات حزب اتحادیه میهنی، دومین حزب اصلی اقلیم بشدت افزایش یافته است و این احتمال را که رئیس بعدی اقلیم کردستان عراق چهره‌ای از شخصیت‌های مطرح حزب اتحادیه میهنی باشد، تقویت می‌کند. عصر دیروز رسانه‌ها از برگزاری دومین جلسه پارلمان اقلیم کردستان عراق با دستور کار برگزاری یا برگزارنشدن  انتخابات پارلمانی در موعد مقرر (۱۰ آبان) خبر دادند و اعلام کردند، حزب اتحادیه میهنی برای شرکت در این جلسه اعلام آمادگی کرده است.

 

گواه دیگر افزایش تحرکات سیاسی حزب اتحادیه میهنی دیدار روز سه‌شنبه آلا طالبانی، از رهبران این حزب و نماینده استان کرکوک با سلیم جبوری، رئیس پارلمان عراق است. در این دیدار، جبوری با تأکید بر اینکه تحولات اخیر همه را ملزم می‌کند درایت به خرج داده و راه آرامش را در پیش گیرند، از همه طرف‌های سیاسی خواست گفت‌وگویی روشن و سازنده با مشارکت همه گروه‌ها آغاز کنند. جبوری افزود: تحولات اخیر همه را ملزم می‌کند برای دستیابی به راه‌حل‌هایی که حقوق گروه‌های مختلف را تضمین کند و در عین حال مخالف با قانون اساسی کشور نباشد، درایت داشته باشند و آرامش را در پیش گیرند.  در همین حال یک سایت کردی اقلیم نیز پیش‌بینی کرد، مسعود بارزانی بزودی از سمت خود استعفا می‌دهد و اختیارات خود را به نچیروان بارزانی، نخست‌وزیر حکومت اقلیم کردستان واگذار خواهد کرد.

 

عالیه نصیف، نماینده پارلمان عراق از ائتلاف «دولت قانون» : بارزانی دیگر هیچ مشروعیتی برای ادامه کار ندارد

یوسف محمد، رئیس پارلمان اقلیم کردستان عراق بارزانی را به استعفا دعوت کرد.

 

برهم صالح، رئیس ائتلاف «به خاطر دموکراسی و عدالت»: اوضاع کردها در شمال کشور در حال تغییرات بزرگی است و ائتلاف‌ها و تقسیم‌بندی‌های جدیدی در اقلیم کردستان در حال شکل‌گیری است.

 

دولت باغچلی، رهبر حزب جنبش ملی‌گرای ترکیه با بیان اینکه بارزانی نیروهای «پ ک ک» را به کرکوک اعزام کرده است، گفت: در صورت لزوم باید بارزانی دستگیر و به ترکیه آورده شود.

 

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
مسعود بارزانی ابر قهرمان جهان بود وخواند ماند استعفای او مهر ومحبتشرا ازدل کردهای عراق نمیکاهد.
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش