چهارشنبه ۱۲ شهریور ۱۴۰۴
۱۷:۲۸ - ۱۲ شهریور ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۶۰۶۰۲
مجلس

ماجرای اختلاس ۸۰۰ میلیارد تومانی و حکم ۱۷ سال زندان برادر زن رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس چیست؟

ماجرای اختلاس ۸۰۰ میلیارد تومانی,رانت و فساد مرتبط با محمدرضا پورابراهیمی
«آقای پورابراهیمی، آقای کهنوجی را می‌شناسید؟»؛ پرسشی که ربیعی در صحن علنی مجلس مطرح کرد امروز پاسخی جنجالی گرفته است: برادرزن پورابراهیمی به جرم اختلاس و انتقال میلیاردها تومان دارایی‌های عمومی، در دادگاه محکوم شد.

رویداد۲۴ | بعد از بیش از دو سال دادرسی و بررسی پرونده، سرانجام رأی دادگاه درباره برادرزن رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی صادر شد؛ حکمی که ابعاد تازه‌ای از رانت و فساد مرتبط با محمدرضا پورابراهیمی را روشن می‌کند.

دادگاه کیفری کرمان به اتهامات اعضای خانواده محسن پورابراهیمی ـ رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس ـ در پرونده فساد صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران رسیدگی کرد و رأی خود را صادر کرده است. بر اساس اسنادی که به دست رویداد۲۴ رسیده، رضا کهنوجی، برادر همسر محمدرضا پورابراهیمی و، به اتهاماتی، چون کلاهبرداری، پول‌شویی، انتقال مال غیر، خیانت در امانت و استفاده از اموال و اعتبارات برخلاف منافع شرکت به ۱۶ و نیم سال حبس محکوم شده‌است.

آغاز ماجرا؛ استیضاح ربیعی در سال ۱۳۹۷

ماجرا به سال ۱۳۹۷ برمی‌گردد؛ زمانی که جلسه استیضاح علی ربیعی، وزیر کار و رفاه اجتماعی دولت حسن روحانی، به صحنه افشاگری‌های مهمی بدل شد. مرداد همان سال ربیعی به اتهام «تبعیض و رانت» به مجلس فراخوانده شد. او در جلسه استیضاح، خطاب به علی لاریجانی ـ رئیس وقت مجلس ـ از برادرزن پورابراهیمی نام برد و گفت: «آقای پورابراهیمی، آقای کهنوجی را میشناسید؟ رزومه او دست من چه کار میکند؟ اگر ایشان مدیرعامل مس می‌شد، مشکل شما با من ادامه پیدا می‌کرد؟ این نامه را اطلاعات نیروی انتظامی درباره دخالت‌های شما نوشته! آقای پورابراهیمی! تو برای هر صندلی هیأت مدیره شرکت‌ها من را بیچاره می‌کنی، مدام در حال شبکه‌سازی در استان (کرمان) هستی!»

منظور ربیعی از «آقای کهنوجی»، رضا کهنوجی ـ برادر همسر محمدرضا پورابراهیمی ـ بود. اسناد ثبت شرکت‌ها نشان می‌دهد که او از سال ۱۳۹۳ مدیرعامل شرکت ساختمانی کرمانیان (از زیرمجموعه‌های صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس ایران) بوده و به نمایندگی از شرکت ملی پسته ایرانیان، دیگر شرکت تابعه صندوق بازنشستگی مس به این سمت انتخاب شده است.

افشاگری ربیعی در سال ۱۳۹۷ نشان می‌داد پورابراهیمی تلاش داشته از جایگاه خود برای نشاندن کهنوجی بر کرسی مدیرعاملی شرکت ملی صنایع مس ایران استفاده کند؛ تلاشی که با مقاومت وزیر رفاه ناکام ماند و نهایتاً به استیضاح ربیعی انجامید. در همان جلسه، مسعود پزشکیان نیز در واکنش به پورابراهیمی، به نام بردن از دخترش واکنش نشان داد و گفت: «آقای پورابراهیمی! می‌خواهید بدانید بچه‌های شما و دار و دسته‌تان بیشتر درگیرند یا بچه‌های من؟»

گزارش‌ها نشان می‌دهد پورابراهیمی در آن مقطع تلاش زیادی برای عزل اردشیر سعدمحمدی، رئیس وقت شرکت مس، کرده است. به روایت احمد جلالی نماینده رفسنجان، پورابراهیمی حتی گفته بود: «سعدمحمدی باید برود، حتی اگر عمر سعد به جایش بیاید!» در نهایت، اگرچه تلاش برای انتصاب کهنوجی به نتیجه نرسید، اما علی رستمی به واسطه حمایت پورابراهیمی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران شد.

انتصاب‌های جنجالی و بازداشت

 مهر ماه ۱۳۹۹ بار دیگر نام کهنوجی به رسانه‌ها کشیده شد. سایت خبری تابناک از انتصاب قریب الوقوع برادر زن آقای پورابراهیمی با فشار ایشان در هیات مدیره شرکت جهاد نصر پرده برداشت؛ موسسه جهاد نصر با ارسال جوابیه‌ای خبر را تکذیب و گزارش را خلاف واقع خواند. اما مدتی بعد رضا کهنوجی برادر همسر آقای پورابراهیمی عضو هیات مدیره جهاد نصر کرمان می‌شود و خبر تابناک به وقوع می‌پیوندد. کهنوجی تا اردیبهشت ۱۴۰۱ عضو هیات مدیره شرکت جهاد نصر کرمان بود.

مهر ۱۴۰۱ بار دیگر نام او بر سر زبان‌ها افتاد؛ این‌بار به دلیل ورود نهاد‌های امنیتی به پرونده و بازداشت او به اتهام فساد. علی رستمی، مدیرعامل وقت شرکت صنایع ملی مس ایران، در یک نشست خبری با اشاره به متهمی با نام اختصاری «ر. ک» گفت که این فرد مرتبط با «نماینده استان کرمان» بازداشت شده است. رستمی توضیح داد که نماینده یادشده حتی درخواست کرده بود برای بستگان متهمش وکیل قوی گرفته شود تا روند پرونده تسریع شود. هرچند رستمی سعی کرد پورابراهیمی را سفید شویی کند، اما اظهارات او قضایی شدن پرونده کهنوجی را تایید کرد.

در فروردین ۱۴۰۲، ماجرای بازداشت کهنوجی جدی‌تر شد. اسنادی منتشر شد که نشان می‌داد او در سال ۱۴۰۰ یک واحد آپارتمان در ولنجک تهران به ارزش ۳۱ میلیارد تومان به نام همسر و فرزند ۲۰ ساله‌اش خریداری کرده است. حسین مرعشی ـ استاندار و نماینده پیشین کرمان ـ نیز در یکی از نشست‌های حزب کارگزاران سازندگی مدعی شد: «برادر خانم یک نماینده ۹۰۰ میلیارد تومان از پول‌های شرکت ملی مس را بالا کشیده است.»

این حواشی در نهایت کار دست پورابراهیمی داد و وی با سابقه سه دوره پیاپی نمایندگی مجلس از حوزه انتخابیه کرمان، از راه یافتن به مجلس دوازدهم بازماند. هرچند این به معنای پایان کار پورابراهیمی نبود و او هم اکنون  با حکم محمد باقر ذوالقدر، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع است.

رأی دادگاه؛ ۱۶ سال زندان برای رضا کهنوجی

حالا بعد از سه سال رای دادگاه رضا کهنوجی صادر و عمق فساد خانواده رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس روشن شده است.

بر اساس اسنادی که به دست رویداد ۲۴ رسیده، رضا کهنوجی به کلاهبرداری، خیانت در امانت، انتقال چندین واحد آپارتمان در قالب انتقال مال غیر، سو استفاده از اموال شرکت متهم در مجموع به ۱۶ و نیم سال حبس محکوم شده است.

در پرونده کلاهبرداری ۸۰۰ میلیارد تومانی از صندوق بازنشستگی مس، رضا کهنوجی به ۸ سال حبس تعزیری، رد مال و جزای نقدی معادل مال اخذشده در حق صندوق دولت محکوم شده.

در پرونده انتقال ۱۲ واحد آپارتمان مسکونی و یک باب مغازه در بندرعباس او به رد مال و جزای نقدی ۱۳ میلیارد تومانی محکوم شده.

در پرونده استفاده از اموال شرکت برخلاف منافع آن او به ۳ سال و ۶ ماه حبس محکوم شده.

در پرونده دیگری مربوط به کلاهبرداری و انتقال ۳ هزار و ۵۰۰ متر مربع زمین واقع در خیابان طلوع بندرعباس، در رای دادگاه به بخشی از اظهارات یکی دیگر از متهمان پرونده یعنی رضا انصاری راد اشاره شده است. انصاری راد در جلسه رسیدگی دادگاه گفته «من زنگ زدم به آقای کهنوجی و گفتم ماجرا را و به او گفتم قصد دارم از صندوق شکایت کنم و گفت شکایت نکن و موضوع زمین است و در مزایده ما به اسم شما شرکت کردیم و من گفتم نمیخواهم اسم من باشد و گفت چند روز صبر کن و بعد چند روز تماس گرفت و گفت برو فالن دفترخانه و ۶ دانگ زمین را به نام آقای بنی نجار بزن که به اسم شما نباشد و من هم رفتم و سند آماده بود و من امضا کردم». در همین پرونده، نام حسن کهنوجی (برادرزاده رضا کهنوجی) نیز به عنوان شریک در انتقال مال غیر شامل یک زمین ۳۵۰۰ متری در بندرعباس و یک خودروی مگان دیده می‌شود.

دادگاه در رای خود به این اظهارات استناد کرده و بزهکاری کهنوجی را محرز دانسته است. بر اساس همین اسناد، دادگاه کهنوجی را به ارتشا و کلاهبرداری متهم و به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم کرده است.

در مجموع، رضا کهنوجی به ۱۶ و نیم سال زندان، رد مال و پرداخت جزای نقدی محکوم شده است.

  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش