
گفت و گوی روزنامه اعتماد با عليرضا رحيمی:
رايآوري آقاي جهرمي و عدم راي اعتماد آقاي بيطرف را چطور تحليل ميكنيد؟
فراكسيون زاگرسنشينان در اين ماجرا تاثير حداكثري داشتند و به تعبيري از فراكسيون زاگرسنشينان در رايآوري آقاي جهرمي و عدم راي اعتماد آقاي بيرطرف استفاده حداكثري شد.
اين تحليل در مورد آقاي بيطرف قابل توجيه است. در اين فراكسيون بحث كمبود آب و تاثير سدسازيها بر مناطقشان راي به بيطرف را غيرقابل توجيه ميكرد. اما در مورد جهرمي راي آنها چه توجيهي داشت؟
به هر حال لابيهاي سنگيني كه اتفاق افتاد هم به لحاظ قومي و منطقهاي موثر بود. به هر حال آقاي جهرمي اهل استان فارس است و علاوه بر برخي نمايندگان فارس نمايندگان عضو فراكسيون زاگرسنشينان عزمشان را جزم كردند كه براي ايشان راي جمع كنند.
نفر به نفر با نمايندگان صحبت كردند و براي رايآوري او فعاليت ميكردند. در شرايطي كه حتي تا لحظات آخر هم نااميدي در چهره آقاي جهرمي مشخص بود و حتي حاميانش اميدي به رايآوري ايشان نداشتند. اما هم انتشار نظرسنجي داخلي فراكسيون مستقلين در صحن بيتاثير نبود و هم در نهايت نطق دكتر روحاني هم حدود ٢٠ درصد به راي ايشان اضافه كرد.
در مورد عدم راي اعتماد آقاي بيطرف ضعف فراكسيون اميد چقدر موثر بود؟
فراكسيون اميد نگاه مثبتي به بيطرف داشت و رايآوري ايشان را بالاي ٥٥ درصد ميدانست. به همين دليل هم تلاش موثر و جدي براي يارگيري و راي جمع كردن براي ايشان خارج از فراكسيون اتفاق نيفتاد. عارف هم متاثر از فضاي فراكسيون از رايآوري بيطرف اطمينان داشت و تصور اين بود كه نياز به تلاش بيشتر و گسترده نيست. البته دفاع خود آقاي بيطرف هم ميتوانست موثر باشد كه دفاع خوبي نبود.
جواد امام در توييتي مدعي شده بود بيطرف به خاطر نه گفتن به چهار نماينده راي نياورده است چقدر اين ميتواند درست باشد؟
به هر حال برخي نمايندگان جلسات بيرون از مجلس را با وزرا برگزار كردند و فراكسيونهاي مختلف مثلا فراكسيون زاگرسنشينان، فراكسيون مستقلين و حتي فراكسيونهاي غيرسياسي جلسات مختلفي با وزرا داشتند و وزرا هم بيميل نبودند كه در اين جلسات بيرون مجلس با نمايندكان شركت كنند. البته بعضي از وزرا مثل آقاي شريعتمداري اصلا حاضر نشدند در اين جلسات حاضر شوند. به هر حال اين قبيل جلسات بيروني خارج از پروتكل مجلس هستند.
در جلسات بيرون مجلس درخواستهاي غيرمتعارفي مطرح ميشود؟
نميشود قطعي گفت اما به هر حال در آنجا فضاي تعامل ميان طرفين برقرار ميشود و دستكم اين است كه شبههبرانگيز ميشود.
فكر ميكنيد آن چهار نماينده در عدم راي اعتماد بيطرف واقعا موثر بودند؟
نفرات خير. اما فراكسيونها مهم بودند و تركيبي كه در آن جلسه ميدان آرژانتين حاضر بودند تركيب تاثيرگذاري در فراكسيونهاي غيرسياسي هستند.
در جريان هستيد چه تعداد از اين جلسات خارج از مجلس برگزار شد و در مورد كدام وزرا تاثيرگذاري زيادي داشتند؟
من به طور كلي درجريان بودم كه چنين جلساتي در حال برگزاري است. برخي وزرا كاملا استقبال كردند و برخي خير. وزيري كه ميخواهد با سلامت كامل راي بياورد و رايش خارج از هر حاشيه و شايبهاي باشد در اين جلسات حاضر نميشد. اما به هر حال نمايندگان مناطقي كه تنش آبي داشتند يا نمايندگاني كه شخصا به عملكرد آقاي بيطرف موضع داشتند به ايشان راي ندادند. بر همين اساس فكر ميكنم حدود ٢٠ تا ٢٥ نفر از فراكسيون اميد به صورت شخصي به آقاي بيطرف راي ندادند.
در مورد آقاي ربيعي چطور؟
در مورد آقاي ربيعي فراكسيون بر دو مبنا نظرش را جمعبندي كرد. يكي بر اساس فرم نظرسنجي كه بين اعضا پخش كردند و آنها راجع به وزرا راي دادند و دوم جمعبندي كه خود هيات رييسه و كميتههاي تخصصي تشكيل دادند. كه حدود ١٧ نفر رايگيري كردند و آقاي ربيعي راي مثبت آورد. در فراكسيون اميد هم براي آقاي ربيعي كار موثر خارج از فراكسيوني اتفاق نيفتاد.
در مورد آقاي جهرمي انجام شد؟
در مورد ايشان همه نظر فراكسيون را ميدانستند كه نظر فراكسيون درباره ايشان منفي است. ولي اعضاي فراكسيون اميد به آقاي جهرمي فراكسيوني راي ندادند. به اين دليل كه بخشي از نمايندگان مثل نمايندگان خوزستان، قوميتي راي دادند. در مورد جهرمي بحث جوانگرايي ايشان مطرح بود و برخي نمايندگان جوان مجلس با وجود حميت فراكسيوني نگاهشان جوانگرايي بود.
فكر ميكنيد چند نفر از فراكسيون اميد به ايشان غيرفراكسيوني راي دادند؟
فكر ميكنم ١٠ تا ١٥ نفر از اميديها غيرفراكسيوني راي دادند. برخي جوانان فراكسيون اميد بودند و انگيزه جوانگرايي داشتند و برخي نگاه منطقهاي داشتند. نمايندگان استان فارس به شدن لابي و رايزني ميكردند به جز چند نفر كه مخالف جدي داشتند. به علاوه اينكه تاثيرگذاري فراكسيون زاگرسنشينان در جمعآوري راي براي ايشان را هم نبايد فراموش كرد. چون وقتي از فراكسيونهاي سياسي فاصله ميگيريم در يك فراكسيون صنفي يا قومي و منطقهاي ممكن است تضاد منافعي ميان دو فراكسيون اتفاق بيفتد كه افراد منافع منطقه ايشان را ترجيح بدهند.
فكر ميكنيد چرا ژنرالهاي دولت مانند آقايان ظريف، زنگنه و هاشمي برخلاف تحليلهاي اوليه راي پايينتري از تازهواردين همچون وزير آموزش و پرورش داشتند؟
مساله اين بود كه وزرايي كه در معرض ريزش آرا بودند مثل آقايان بطحايي، حجتي، جهرمي، ربيعي، از زواياي مختلف براي آنها تلاش شد تا راي بياورند. اما آنهايي كه از رايآوري آنها اطمينان بود تلاشي براي افزايش رايشان صورت نگرفت. نه از طرف خود وزرا، نه از طرف دولت و نه از طرف نمايندگان و فراكسيونها. مثلا دكتر ظريف از جمله وزرايي بود كه هيچ تلاشي از طرف هيچ مجموعهاي براي افزايش راياش صورت نگرفت.
- 9
- 1