شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۶ - ۰۵ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۰۵۰
اندیشه سیاسی

تاثیر هابرماس بر روشنفکری ایران/ امثال آقایان تاجزاده، حجاریان و اصغرزاده از اندیشه‌های اندیشمندان معاصر استفاده نکرده‌اند

کمال پولادی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,تحلیل سیاسی
به اعتقاد کمال پولادی؛ روشنفکران ما تحت تاثیر هابرماس هستند. افکار لیبرال دموکراسی یا سوسیال دموکراسی ملایمی از اندیشه‌های هابرماس بین روشنفکران ما از جمله روشنفکران مذهبی وجود دارد و کمابیش بحث‌هایی را ایجاد کرده است یا در موضع‌گیری‌ها نسبت به مسائل جاری تاثیر گذاشته است.

به گزارش ایلنا، فضای آکادمیک و روشنفکری ایران در سه دهه اخیر، بیش از گذشته در معرض آشنایی و تاثیر پذیرفتن از اندیشه‌های گوناگون غربی است. یکی از اندیشمندانی که تاثیر بسیار زیادی بر متون جامعه‌شناسی و حتی فلسفه در ایران گذاشته است، یورگن هابرماس، متفکر بزرگ آلمانی‌ست که به مکتب فکری فرانکفورت تعلق دارد. حضور وی در ایران، در ابتدای دهه گذشته، با استقبال چشمگیر سه هزار نفری در دانشگاه تهران مواجه شد که حتی تعجب و واکنش خود او را نیز برانگیخت.

 

هابرماس که از این استقبال به شدت بهت‌زده شده بود، گفت: هیچ‌گاه در آلمان بیش از ۵۰ نفر پای سخنرانی‌های من نمی‌نشینند. با این‌حال استقبال از دیدگاه‌های این متفکر مشهور آلمانی نه تنها رو کاستی نگذاشته بلکه سیری فزونی نیز به خود گرفته است. دکتر «کمال پولادی» استاد دانشگاه و مترجم برخی از آثار هابرماس به زبان فارسی، معتقد است که اندیشه‌های این متفکر در نوسازی و بازسازی شالوده‌های فکری ما می‌تواند بسیار موثر باشد.

 

روشنفکران و جریانات زیادی در ایران، مدعی قرائت‌های اجتهادی از دیدگاه‌های یورگن هابرماس هستند. این درحالی‌ست که متون هابرماس، پیچیدگی‌های خاص زبان آلمانی را داراست و به تعبیر خودش، متعلق به زیست‌جهان آلمانی‌ست. آیا تلاش برای کاربست اندیشه‌های هابرماس در ایران، عملیاتی و مطلوب است؟

یک مسئله‌ای در اینجا، تحت عنوان انطباق مطرح است که من از ریشه با آن مخالفم! قرار نیست که ما اندیشه‌های اندیشمندان بزرگ را، فارغ از اینکه به چه طیف فکری تعلق دارد بخواهیم برای کشور خودمان استفاده کنیم و بگوییم در فلان مورد اگر ما به فرض مثال، به دیدگاه‌های فون‌هایک پایبند باشیم اقتصادمان رشد می‌کند، یا اینکه اگر از نظریات هابرماس استفاده کنیم، سیاست‌های اجتماعی ما تغییر می‌یابد.

 

چنین چیزی در واقع امکان‌پذیر نیست. ما به اندیشه‌های همه اندیشمندان بزرگ از هر طیف و دیدگاهی نیاز داریم و این‌ها قرار است که به بنیان‌های فکری ما کمک کنند و مقرر نشده بود که به فرض خوانش و یا اجتهاد در متون این افراد، راه‌حل‌های فوری و حاضر و آماده برای مشکلات گوناگون ما به دست بدهند. بنابراین شما همین سوال را می‌توانید در مورد هر اندیشمند دیگری در علوم سیاسی و اقتصادی داشته باشید ولی برای ما کارایی نخواهد داشت. ما در درجه اول باید شالوده‌های فکری و توانایی‌های تحلیلی خودمان را اصلاح کنیم و در درجه اول هم این روشنفکران هستند که باید این کار را انجام دهند.

 

 می‌خواهیم به مباحثه و نسبت میان روشنفکران ایرانی و روشنفکران خارج از ایران از همین‌جا پلی بزنیم و این سوال را مطرح کنیم که آیا روشنفکران Global (جهان‌وطن) فکر می‌کنند یا Local (منطقه‌ای) می‌اندیشند؟ آیا می‌شود اندیشه‌های جهان‌وطنی را در پوزیشن‌های منطقه‌ای نیز به طور یکسان مورد بهره‌برداری قرار داد؟

باید این‌طور باشد. یعنی ما باید از ایده‌های جهانی برای داخل کشور استفاده کنیم. یعنی قرار است اینها را بومی‌سازی کنیم. ما باید در این مسیر حرکت کنیم و ببینیم تا چه حد می‌توانیم از اندیشه‌های اروپایی و اندیشه‌های پیشرو جهان در وضعیت خودمان بهره بگیریم.

 

نسبت مشخص حوزه عمومی ما با روشنفکران ما در خوانش هابرماسی چیست؟ هابرماس به زیست‌جهان در بررسی افکار و رفتارهای انسانی اصالت می‌دهد اما روشنفکران ایرانی در رویکردی جهان‌وطنی از هابرماس استقبال می‌کنند...

دست‌کم در یک صورت‌بندی کلی می‌شود گفت که این افکار به درد جامعه ما نیز می‌خورد. مهم‌ترین آن گفت‌و‌گوست. این‌که هابرماس دموکراسی را اساسا دموکراسی گفت‌و‌گویی می‌داند و این دموکراسی با دموکراسی لیبرال که در جهان رایج است کاملا متفاوت است. دموکراسی لیبرال اقتصاد و جامعه و سیاست خودش را آفریده است و ما می‌بینیم که حاصل آن دست‌‌کم در حال‌حاضر مورد قبول ما نیست. هرچند که در دوره تاریخی‌ای خوب بوده است یا در مجموع خوب است و یا در مقایسه با جامعه ما آن اندیشه‌ها افکار و اندیشه‌های مهم و پیشرویی هستند اما در کل اگر نگاهی بیاندازیم ما حاصل پیاده شدن افکار و اندیشه‌های لیبرالی را در همه عرصه‌های زندگی می‌بینیم و دست‌کم بخش بزرگی از روشنفکران ایران شامل برخی روشنفکران چپ و میانه و حتی روشنفکران مذهبی رادیکال با آن نوع نگرش که حاصلش را هم در عمل شاهد هستیم، مخالفند. برای این‌ها اندیشه‌های جایگزین یا آلترناتیو دارای اهمیت است. در همه عرصه‌ها از جمله عرصه‌های اندیشه‌ها و عمل اقتصادی.

 

هابرماس در نظریاتش سه ساحت را تفکیک می‌کند. اول وضع موجود، دیگری نظریه انتقال و سوم نظریه وضع مطلوبست. آیا توانسته‌ایم چنین بهره‌برداری‌ از آرای این اندیشمند، برای تبیین وضع موجود و حرکت به سمت وضعیت مطلوب‌تر، داشته باشیم؟

اگر منظورتان این است که جامعه ما یا بخشی از سیاست‌گذاران ما این اندیشه‌ها را در عمل به کار برده‌اند، خیر. آن بحث دیگری‌ست. اما این اندیشه‌ها در درجه اول در بین روشنفکران ما دارای نفوذ است که آن‌ها نیز به سهم خودشان و به شیوه‌های گوناگونی حرف‌هایشان را منتقل می‌کنند و از طریق کتاب‌ها و مطبوعات و ... نظراتشان را منتشر می‌کنند و همین‌ها نیز تاثیر‌گذار هستند. ما نمی‌توانیم بگویم امثال آقایان تاجزاده، حجاریان و اصغرزاده و بسیاری دیگر از این روشنفکران ما که به سهم خودشان فعال و تاثیر‌گذار هستند از اندیشه‌های اندیشمندان معاصر از جمله هابرماس استفاده نکرده‌اند. ما هم همین‌طور. من به سهم خوم نظریاتش را در دانشگاه گسترش می‌دهم. از دانشجویانم خواسته‌ام که ده‌ها رساله و پایان‌نامه راجع به هابرماس بنویسند. همان‌طور که لیبرال‌ها که خیلی بیشتر از چپ‌ها طرفدار دارند افکارشان را منتشر می‌کنند و غیر‌مستقیم بر اوضاع اثر می‌گذارند اندیشه‌های هابرماس نیز به همین ترتیب بین گروه دیگری از  اندیشمندان و فعالان سیاسی و روشنفکران حاضر در عرصه سیاسی تاثیر می‌گذارد.

 

در آلمان جریانی تحت عنوان مکتب فرانکفورت شکل گرفت که نسل اول خوانشی بسیار انتقادی بدون عرضه راهکاری خاص از مسائل داشتند اما هابرماس این بن‌بست را می‌شکند و همان‌طور که می‌بینیم که در مکتب فرانکفورت روشنفکرانی از جمله آدورنو و هورکهایمر تولید بن‌بست کردند آیا ممکن نیست آن اندیشه‌ها در صورت عدم هم‌خوانی با لاجیک ایران یا هر کشور دیگری در آن کشورها نیز تولید بن‌بست کند؟

بله. اگر کسانی تحت تاثیر آن‌ها قرار بگیرند و تعدادشان آن‌قدر زیاد باشد که تاثیرشان قابل توجه باشد و در بخش‌هایی که فعالیت می‌کنند مثلا فعال سیاسی هستند این اثر دیده شود بله، آن‌زمان می‌تواند اثر منفی داشته باشد. کما این‌که زمانی لنینیسم بین روشنفکران نسل ما تاثیر‌گذار بود و این تاثیر‌گذاری نیز نمی‌توان گفت مثبت بوده است. دست‌کم خود نسل ما که این افکار را داشتیم امروز از گذشته خودمان انتقاد داریم. اما مکتب فرانکفورت بیشتر در اروپا و در بین قشرهای روشنفکر تاثر داشته است و آن هم برای دوره‌ای خاص. تاثیر هابرماس می‌تواند گسترده‌تر باشد.

 

یعنی بیشتر و بالاتر از مکتب فرانکفورت؟

بله. بحث‌هایی که هابرماس مطرح می‌کند بسیار بیشتر با شرایط امروز جهان هم‌خوانی دارد. برای مثال یکی از بحث‌های هابرماس تقویت اتحادیه اروپاست. هابرماس این بحث را در سطح نظری در بین گروه بزرگی از روشنفکران اروپایی تبلیغ و ترویج می‌کند و از این جهت می‌تواند اثرگذار باشد. اما نسل‌های اول و دوم مکتب فرانکفورت شاید به لحاظ نظری در بجث‌های فرهنگی و هنری کمک کردند اما از لحاظ سیاسی تاثیرگذاری محدودی داشته‌اند و نمی‌توانیم بگوییم که آن تاثیرگذاری مثبت بوده است زیرا بخش‌های تندرو جنبش اروپا را در سال‌های دهه‌ ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ تحت تاثیر قرار داده است. اندیشه‌های هابرماس میدان فراخ‌تری را مورد بحث قرار داده و تاثیر گسترده‌تری گذاشته است. هم در عرصه اندیشه‌های دموکراسی و هم وقایع اروپا هابرماس اظهارنظر می‌کند و می‌تواند تاثیرگذار باشد.

 

راجع به بحث حوزه عمومی و کنش ارتباطی و سایر نظریات انتقادی هابرماس نیز این‌گونه است که چنین تاثیرگذاری گستره‌ای می‌توانند داشته باشند؟

بله. این بحث‌های نظری در عین حال بحث‌هایی هستند که در یک سطح در جدال بین نظریه‌ها به کار می‌روند و در سطح دیگر نیز تاثیرگذاریشان بر انسان‌ها، روشنفکران و گروه‌های مرجع است. نظریه حوزه عمومی هابرماس بسیار گسترش پیدا کرده است. اگرچه در ایران شاید نتوانیم به دقت ارزیابی کنیم که چطور و چگونه این اتفاق افتاده است اما در غرب بسیار تاثیرگذار بوده است. در ایران هم طبیعتا می‌تواند تاثیرگذار باشد. روشنفکران ما تا آنجا که من مطلع هستم تحت تاثیر هابرماس هستند. افکار لیبرال دموکراسی یا سوسیال دموکراسی ملایمی از اندیشه‌های هابرماس بین روشنفکران ما از جمله روشنفکران مذهبی وجود دارد و کمابیش بحث‌هایی را ایجاد کرده است یا در موضع‌گیری‌ها نسبت به مسائل جاری تاثیر گذاشته است.

 

مجتبی اسکندری

 

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش