سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۱ - ۲۲ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۴۹۳۱
علما و مراجع تقلید

حکم جلب جلود به خاطر ربودن امام موسی صدر صادر شد

عبدالسلام جلود,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,علما

حکم جلب «عبدالسلام جلود» از متهمان اصلی پرونده امام ‌موسی صدر صادر شد؛ نخست‌وزیر وقت و مرد شماره دو لیبی در حکومت قذافی. بازپرس قضائی پرونده ربوده‌شدن امام موسی صدر در لبنان، به صورت غیابی حکم جلب «عبدالسلام جلود»، از مسئولان سابق لیبی را صادر کرد. پیش‌از‌این «سمیح الحاج»، بازپرس سابق این پرونده، در سال ٢٠٠٨ دستور انجام تحقیقات کامل برای شناسایی کامل هویت جلود را صادر کرده بود. حدود یک سال پیش «هانیبال قذافی»، پسر معمر قذافی، دیکتاتور لیبی که پس از بازداشت در اختیار مسئولان قضائی لبنان قرار گرفته بود، جلود را به دست‌داشتن در این پرونده متهم کرد.

 

پسر قذافی گفته بود که عبدالسلام جلود امام موسی صدر را به منطقه جنزور لیبی برد تا او را در اقامت اجباری (حبس خانگی) قرار دهد؛ اما نمی‌دانم بعد از آن چه اتفاقی افتاد. عبدالسلام جلود، زنده و احتمالا در ایتالیا است. آن زمان، ‌هانیبال، عبدالسلام جلود را متهم کرد که لیبی را در چند مرحله از‌جمله ایجاد تنش در روابط با مصر در دوره «انور سادات»، جنگ چاد و ربودن امام موسی صدر گرفتار کرده است. به گفته‌ هانیبال سه نفر در جریان کامل ماجرا هستند: سیف‌الاسلام قذافی، عبدالسلام جلود و المعتصم. سه روز از شهریور ١٣٥٧ می‌گذشت که خبر ربوده‌شدن امام موسی صدر منتشر شد. این دومین سفر او به لیبی بود.

 

«هواری بومدین»، چهارمین رئیس‌جمهور الجزایر، اصرار داشت ملاقات امام‌ موسی صدر با قذافی می‌تواند برای حل مسئله لبنان و فلسطین مفید باشد. روز ٢٥ آگوست (سوم شهریور) امام ‌موسی صدر به همراه محمد یعقوب، از روحانیون خوش‌فکر لبنانی و عباس بدرالدین، روزنامه‌نگار و مدیر خبرگزاری لبنان، وارد لیبی می‌شوند و در فرودگاه، رئیس‌دفتر ستاد سیاست خارجه از آنها استقبال می‌کند و برای اقامت به هتل الشاطی می‌روند؛ اما این سفر متفاوت از دیگر سفرهای خارجی موسی صدر بود.

 

سقوط طرابلس و پایان ٤٠ سال حکومت سرهنگ معمر محمد قذافی در لیبی، نور امید به دل منتظران امام موسی تاباند؛ کسانی که در انتظار اطلاعاتی تازه از سرزمین بادیه‌نشینان انقلابی نشسته‌ا‌ند تا به ‌امروز. بعد از مرگ سرهنگ قذافی و پایان رژیم وحشت او، بسیاری از ناگفته‌ها و اسرار درونی رژیم او گفته شد. همان زمان جلود در گفت‌وگو با روزنامه «الحیات» چاپ لندن، از شهادت صدر گفته بود. جلود در آن مصاحبه تلاش کرده که خود را به صورت کامل از دخالت در این ماجرا مبرا کند و همه تقصیرها را بر گردن قذافی بیندازد؛ در‌حالی‌که او در آن زمان فرد شمار دو لیبی به شمار می‌رفت. 

 

جلود در ایران انقلابی

انقلاب ایران که به ثمر رسید، مدتی بود که خبری از امام موسی در دست نبود؛ در آن زمان پیام تبریک رهبران جهان به صورت تلفنی و حضوری خطاب به رهبران انقلاب ارسال می‌شد. معمر قذافی، رهبر لیبی، نیز از این قاعده مستثنا نبود؛ اما در راه بهبود روابط ایران و لیبی در آن زمان یک معضل بزرگ وجود داشت و آن معمای ناپدیدشدن امام‌ موسی ‌صدر بود. بسیاری در جهان اسلام و ایران در این ماجرا دولت لیبی را مقصر اصلی می‌دانستند؛ ولی بودند عده‌ای که به این مسائل توجهی نداشتند و معتقد بودند ماجرای امام موسی ‌صدر توطئه‌ای از سوی محافل استکباری است تا میان لیبی و ایران اختلاف بیندازند. برای همین مرد دوم لیبی را به ایران دعوت کردند؛

 

«سرگرد عبدالسلام جلود». ورودش در چهارم اردیبهشت ۱۳۵۸ به ایران مخالفان زیادی داشت. از مصطفی چمران که نامه مفصلی در‌این‌باره به بنیان‌گذار انقلاب نوشت و ابراهیم یزدی، وزیر وقت امور خارجه و اعضای دولت موقت که بگذریم. امام ‌خمینی(ره)، بنیان‌گذار جمهوری اسلامی، نیز چندان اشتیاقی به آمدن او نشان نمی‌داد. امام‌ خمینی(ره) در همان زمان مقابل درخواست عده‌ای از افراد از‌جمله چهره‌هایی که از حامیان دولت لیبی در میان انقلابیون به ‌شمار می‌رفتند، گفته بود: «من نمی‌گویم قذافی بیاید یا نیاید! اما اینجا نیاید!». زمانی که آنان علت را جویا شدند، امام گفت: «هنوز مسئله آقاموسی حل نشده است و من قذافی را نمی‌پذیرم». وقتی جلود قصد سفر کرد، حامیانش در ایران دست‌به‌کار شدند. چنین شد که ورود او به ایران و صادر‌نکردن اجازه فرود به هواپیمایش از سوی دولت موقت، یکی از انقلابیون را به فرودگاه کشاند.

 

نیروهای نزدیک به او ساعاتی فرودگاه را به اشغال خود درآوردند تا عبدالسلام جلود در عملیاتی نظامی از فرودگاه خارج شود و بتواند اقامت خود در ایران را به همراه یک هیئت ۷۰‌نفری مرکب از نمایندگان دستجات سیاسی لیبی، زنان، کارگران، دانشجویان، اصناف و کمیته‌های انقلابی خلق آغاز کند. مقصد دوم جلود، قم بود.» جلود، نخست‌وزیر لیبی وارد تهران شد و به قم رفت تا با امام‌ خمینی ملاقات و مذاکره کند...»

 

. این بخشی از خبری است که روزنامه کیهان در روز چهارم اردیبهشت ۵۸ نوشت. او در روز هفتم اردیبهشت‌ ۵۸ در دفتر حزب جمهوری اسلامی سخنرانی کرده و به پیوندها میان دو ملت و تشابه دو انقلاب تأکید می‌کند. جلود همچنین در مجلس یادبود استاد مرتضی مطهری در قم شرکت کرده بود، ترور امام ‌موسی ‌صدر را با ترور دکتر شریعتی و استاد مطهری شبیه دانست! ربوده‌شدن سیدموسی صدر به معمایی با راه‌حل «ناممکن» تبدیل شده و تا به امروز پاسخ مشخصی نداشته است.

 

 

sharghdaily.ir
  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش