شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴
۱۲:۱۰ - ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۲۹۲۱
فرهنگ و حماسه

هرماه در عزای تو ماه محرم است

ماه محرم,اخبار مذهبی,خبرهای مذهبی,فرهنگ و حماسه

بازهم محرم و سياه‌پوش شدن آدم‌ها و شهر و روستا و كوي و برزن؛ باز هم محرم وهئيت و تكيه و مسجد و حسينيه؛ باز هم محرم و روضه و مرثيه و نوحه و مصيبت؛ باز هم محرم و دسته عزاداري و سينه‌زني و زنجيرزني و داغ «حسين» كه هر روز تازه مي‌شود. راز مانايي مناسك عزاي محرم علاوه بر ظرفيت عظيم آن قيام و جوشش تمام‌ناشدني اين چشمه معرفت و حماسه كه بن‌مايه و زيربناي برگزاري اين آيين است و امروز ديگر محدود به جغرافياي تشيع هم نيست، در مردمي بودن اين آيين است.

در همه اين هزار و چهارصد سال چه در معدود ايامي كه نظام حاكم حامي اين آيين و مناسك بوده و چه قرون متمادي كه حاكميت سعي در خاموشي اين چراغ داشته، آتشي نهفته و جاودانه در سينه عاشقان و سوگواران روشن بوده كه پرچم عزاي حسيني را در نهان يا علن برافراخته داشته است. هميشه خودِ مردم بوده‌اند كه با دم و قدم و قلم و درم خيمه عزاي حسيني برپا كرده‌اند و نسل به نسل همچون نام و ژن آن را به فرزندان و نوادگان منتقل كرده‌اند. اما اين ظرفيت شگرف و كنگره عظيم مردمي، دغدغه‌هايي را نيز ايجاد مي‌كند كه تذكر دوره‌اي آن خالي از فايده نيست. از تلاش براي كاهش مزاحمت‌هاي صوتي و فضايي و سدمعبر و رفتارهاي ديگري كه پليس هم در بيانيه‌اي از آنها نهي كرده و عمدتا باعث وهن اين آيين است بگذريم چند نكته كه دغدغه ذهني هميشه نگارنده در بحث عزاداري حسيني است مطرح مي شود.

نخست آنكه روند سال‌هاي اخير نشانگر غلبه جنبه‌هاي مناسكي و نمادين و صوري امر عزا بر جنبه‌هاي معنوي و معرفتي آن است. ايام محرم مهم‌ترين فرصت حضور گسترده و مجدد همه مردم به ويژه جوانان در مساجد و تكايا و هيئات عزاداري است و لذا برنامه‌ريزي محتوايي اين جلسات را از اهميت ويژه‌اي برخوردار مي‌سازد. ذكر مصيبت و سينه‌زني در عزاي امام حسين(ع) و ياران باوفايش و نيز راه‌اندازي دسته‌هاي عزاداري كه در سال‌هاي اخير به استقرار ايستگاه‌هاي صلواتي متعدد در محلات نيز آراسته شده سنت بسيار خوب و ارزشمندي است و خود به تنهايي نيز مي‌تواند به افزايش معنويت و صيقل روح عزاداران كمك كند اما افزايش توليد و نشر محتواي مذهبي و اجتماعي آگاهي بخش و روشنگر ضروري به نظر مي‌رسد. كارشناسان مذهبي و متوليان هيئت‌هاي عزاداري با كمك روحانيون آگاه و باسواد و خوش‌محضر بايد بكوشند تا عنصر خردورزي و تامل و تعمق در قيام عاشورا به ويژه در بين نوجوانان و جوانان پررنگ‌تر شود.

دو،نكته ديگر كه در راستاي نكته قبلي است توجه جدي به مقوله فساد و ترويج روحيه فسادستيزي در بين مردم و باز ويژه جوانان است. اگر از يك سو مبارزه با فساد عميق دستگاه اموي را كه برخي از مظاهر آن در شخص يزيد بن معاويه متجلي بود يكي از دلايل اصلي قيام حضرت در نظر بگيريم و از ديگرسو گزارش‌هاي متعدد از فسادهاي كلان را كه اين روزها نقل همه محافل و يكي از عوامل آسيب‌رسان اصلي به حيثيت و ماهيت كشور و نظام است در نظر آوريم ترويج روحيه و نگرش فسادستيزي اهميت خود را نشان مي‌دهد. امروز كه حركتي جدي در مبارزه با فسادهاي گسترده و كلان توسط قوه قضاييه و ديگر اركان كشور آغاز شده لازم است فهم عميق و صحيحي از فساد و انواع و زمينه‌هاي شكل‌گيري آن و نقش مردم در پيشگيري و مبارزه با آن شكل گيرد. مراسم عزاداري محرم فرصت بسيار مغتنمي است براي واعظان فاضل و اهل مطالعه تا سير سخنراني‌هاي خود را بر اين مفهوم و احياء فريضتين امر به معروف و نهي از منكر در جهت تقويت عزم عمومي براي مبارزه با فساد قرار دهند.

سوم آنكه انتخابات مجلس در پيش است و بسياري از افرادي كه براي حضور در عرصه انتخابات احساس تكليف كرده‌اند به ظن قوي از فرصت حضور خودجوش مردم در عزاي امام حسين(ع) غفلت نخواهند كرد.

دقت نظر متوليان اقامه عزا در سراسر كشور ضروري است تا جلسات عزاي حسيني به كمپين انتخاباتي نامزدهاي بالقوه مجلس تبديل نشود. فراموش نكنيم كه اخيرا فيلمي از سخنان آتشين يكي از نمايندگان فعلي در يك هيئت، پس از طرح اتهاماتش در حوزه اقتصادي در گوشي‌هاي من و شما دست به دست مي‌شود و آنچه در اين ميان آسيب مي‌بيند مجلس عزاي حسيني است كه بدخواهان آن را فرصتي براي فريب مردم و سوءاستفاده از احساسات پاك ايشان قلمداد مي‌كنند. افزون بر آن بايد دقت شود كه مجلس عزاداري امام حسين(ع) كه بزرگ‌ترين محمل براي وحدت مردم ايران از تفكرات سياسي و اجتماعي گوناگون و حتي اديان و مذاهب اسلامي است- چه توسط مداحان ناآگاه و چه سخنرانان تندرو- به ابزاري براي اختلاف‌افكني و ايجاد شكاف‌هاي سياسي و اجتماعي و مذهبي تبديل نشود. آنهايي كه در به در دنبال نفوذ مي‌گردند بد نيست ردپاي آن را در اين گونه محافل نيز جست‌وجو كنند. و چهارم كه يك دغدغه انساني و اجتماعي است ضرورت حفظ كرامت انساني همه اقشار جامعه در سنت نيكوي سفره‌داري و نذر و اطعام است.

متوليان هيئات و همه علاقه‌مندان حضرت كه در اين ايام به واسطه نذر و عهد يا علاقه و شوق اقدام به تهيه غذا و توزيع آن در مجالس يا محلات مي‌كنند در نظر داشته باشند كه بسياري از مردم توان تهيه غذايي در آن سطح را در منزل خود نيز دارند و اقدام آنان براي دريافت غذاي نذري از يك سو ارج نهادن به زحمت تهيه‌كننده آن غذا و از سوي ديگر بهره‌مندي از تبرك غذايي است كه به نام و نيت امام حسين(ع) تهيه شده است. چه در قبال اين گروه و چه آنهايي كه به دليل فقر و تنگدستي امكان تهيه چنين غذايي را در منزل خود ندارند حفظ شان و حرمت و كرامت انساني يك عزادار امام حسين(ع) بر همه واجب است و اهميتي بيش از تهيه و توزيع غذاي نذري دارد. آنچه گفته شد نقش روحانيون و وعاظ و منبري‌هاي آگاه و دلسوز و صاحب دانش و نيز هيئتي‌هاي قديمي و باسابقه را در برنامه‌ريزي، برگزاري و نظارت بر حسن اجراي مراسم عزاداري پررنگ‌تر مي‌كند تا ضمن حفظ شور و اشتياق عزاداري در جوانان و مخاطبين عنصر انديشه‌ورزي و اطلاع‌رساني و دانش‌افزايي نيز در آن مغفول واقع نشود و زمينه براي بروز انحراف در آن فراهم نگردد. ان‌شاءالله نيت و تلاش همه دست‌اندركاران و شركت‌كنندگان اين حركت عظيم و ارزشمند ماجور باشد.

محمد ذاكري

etemadnewspaper.ir
  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش