شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴
۱۱:۴۶ - ۱۷ تير ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۴۰۸۱۶
میراث فرهنگی و صنایع دستی

اصرار به گازکشی در بازار تاریخی تبریز

بازار تبریز,اصرار به گازکشی در بازار تاریخی تبریز
پافشاری کسبه‌ بازار برای گازرسانی در بزرگترین و مهمترین بازار سرپوشیده جهان، خطرات ناشی از انفجار و آتش‌سوزی را در بزرگترین و مهمترین بازار سرپوشیده دنیا افزایش داده است. کارشناسان و فعالان میراث‌فرهنگی هشدار داده‌اند، تهدیدات گازرسانی صرفا با هدف تامین گرمایش بازار نه‌تنها خطرات آتش‌‌سوزی را در این اثر جهانی تشدید می‌کند که نخستین تاثیر این اقدام واکنش یونسکو و خروج مجموعه تاریخی بازار تبریز از فهرست میراث‌جهانی خواهد بود. با این‌حال مسئولان میراث‌فرهنگی آذربایجان شرقی اعلام‌ می‌کنند که آلترناتیوهای متعدد به دستگاه‌ها داده شده اما در موضوع گازرسانی دستگاه‌ میراث‌فرهنگی یک طرف ماجرا و دیگر دستگاه‌ها در این اتفاق دخیل هستند.

به‌ گزارش ایلنا، نزدیک به یک دهه از پافشاری و اصرار کسبه‌ بازار تاریخی تبریز مبنی بر گازرسانی به مجموعه جهانی بازار تبریز می‌گذرد. پافشاری مطالبه‌ای که با روح میراث‌‌جهانی این اثر تاریخی منافات دارد و علیرغم مخالفت شدید و واکنش منفی کارشناسان و فعالان میراث‌فرهنگی نسبت به موضوع گازرسانی در بزرگترین و مهمترین بازار مسقف دنیا به‌نظر می‌رسد تلاش و پافشاری کسبه و بازاریان تبریز به مذاکرات متعدد با استانداری و برخی از نمایندگان مجلس بی‌نتیجه نبوده و قول‌هایی برای اقدام سریع گازرسانی از مسئولان استانی گرفته شده است.

به‌طوری که احمد حمزه‌زاده رئیس اداره میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی، الزامات میراثی را لازمه اجرای عملیات گازرسانی به داخل مجموعه بازار تبریز عنوان کرده بود. او گفته است: با توافق انجام شده بین هیات امنای بازار و شرکت گاز آذربایجان شرقی قرار است نمونه ای کوچک از گازکشی به صورت آزمایشی اجرا شود تا با بررسی تمام جوانب امر و رصد و کنترل نقاط ضعف نسبت به تعمیم آن به سایر نقاط بازار اقدام شود.

با این حال فعالان میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی با وجود طرح‌ها و پیشنهادات متعدد از سوی میراث‌فرهنگی همچنان بر مواضع خود پافشاری می‌کنند و مخالف ورود گاز به مجموعه جهانی بازار تاریخی تبریز هستند.

«مهرداد ‌عظیمی» مدیرعامل انجمن مرمت استان آذربایجان شرقی و فعال میراث‌فرهنگی در این استان در رابطه با مخاطرات گازکشی در مجموعه بازار تاریخی تبریز می‌گوید: مجموعه تاریخی بازار تبریز بزرگترین و مهمترین بازار سرپوشیده جهان به‌شمار می‌رود. این بازار که مساحتی حدود یک کیلومتر مربع دارد، نزدیک به یک دهه است که به‌صورت مداوم با خطر گازرسانی از سوی کسبه تهدید می‌شود.

اصرار به گازکشی با وجود آتش‌سوزی‌های فراوان

عظیمی می‌گوید: این بازار که از بازارچه‌ها، تیمچه‌ها، سراها و کاروانسرهای متعددی تشکیل شده است صرفا با هدف تامین گرمایش قرار است عملیات گازرسانی در آن صورت بگیرد. این درحالی است که بازار سرپوشیده تبریز هزار سال است که هیچ‌ مشکلی به‌لحاظ گرمایش نداشته است اما هم‌اکنون کسبه بازار به بهانه تامین گرمایش و با طرح مطالبه به‌حق از نمایندگان مجلس و استانداری، خواستار ورود گاز به بازار تاریخی تبریز شده‌اند.

این مطالبه از سوی بازاریان تبریز درحالی مطرح می‌شود که در سالهای‌ اخیر مجموعه تاریخی بازار تبریز به‌دلیل زیرساخت‌های نامناسب چند‌ین بار دچار آتش‌سوزی‌های متعدد شده است و به‌گفته فعالان میراث‌فرهنگی، عملیات گازکشی نه‌تنها می‌تواند این اثر منحصربه‌فرد جهانی را در تله انفجار بیاندازد که ورود گاز به بازار تاریخی تبریز در وهله نخست می‌تواند منجر به خروج این اثر ارزشمند از فهرست میراث‌جهانی یونسکو شود.

اصرار بر عبور لوله گاز به جای احداث نیروگاه کوچک

یکی از کارشناسان میراث‌فرهنگی در استان آذربایجان شرقی نیز با تایید مخاطرات گازکشی در بازار جهانی تبریز به‌موضوع تغییر کاربری‌های مشاغل در بازار پرداخته و می‌گوید: بازار تاریخی تبریز در سده‌های مختلف هیچ‌گونه مشکلی برای گرمایش نداشته است و به‌نظر می‌رسد، طرح موضوع تامین گرمایش صرفا یک بهانه از سوی کسبه‌ای است که در سالهای اخیر تغییر کاربری داده‌اند.

او به ایلنا می‌گوید: علت درخواست بازاریان در سالهای اخیر، تغییر کاربری حجره‌ها و ورود کافه‌ها و رستوران‌ها به‌بازار بوده‌است. کافه‌ها و رستوران‌هایی که حالا تعدادشان در بازار تبریز کم نیست و برای پخت و پز نیاز به مصرف گاز دارند. موضوعی که معاون میراث‌فرهنگی این استان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایلنا به تایید آن پرداخته است.

مدیرعامل انجمن مرمت استان آذربایجان شرقی می‌گوید: میراث‌فرهنگی استان برای تامین گرمایش بازاریان مطالعات متعددی انجام داده است. پیشتر نیز مطالعه‌ای توسط پایگاه میراث‌جهانی بازار تبریز توسط مشاور متخصص صورت گرفت و قرار شد یک نیروگاه کوچک متعلق به بازار که ۵۰ درصد برق گرمایش و سرمایش بازار را تامین می‌کرد ایجاد شود حتی جانمایی این نیروگاه هم صورت گرفت اما متاسفانه این طرح هم به‌جایی نرسید.

امکان احداث نیروگاه نیست

با ابن وجود «وحید نواداد» معاون میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی در این رابطه می‌گوید: ما الزامات میراث‌فرهنگی را درخصوص گازرسانی به‌صورت رسمی اعلام کرده‌ایم. در رابطه با گازرسانی یکی از دستگاه‌هایی که حاکمیتی است و ضابطه اعلام می‌کند وزارت میراث‌فرهنگی است اما دستگاه‌های دیگر دولتی هم در این موضوع دخیل هستند از جمله نظام‌ مهندسی ساختمان که قوانین مرتبط در بحث ایمنی سازه‌ و ساختمان‌ها به‌عهده دارد، شرکت‌ گاز که مشخص می‌کند نحوه گازرسانی به چه شکل صورت بگیرد. همینطور سازمان آتش‌نشانی و شهرداری که آنها نیز ضوابط مرتبط دارند و همچنین اداره کل مدیریت بحران استانداری که در این رابطه نظرات تخصصی خود را اعلام می‌کنند.

او گفت: آنچه که مرتبط با ضوابط ثبت جهانی یونسکو بوده است به همراه مطالعاتی که در این رابطه صورت گرفته توسط میراث‌فرهنگی اعلام شده است. پیشنهادات و آلترناتیوهای مختلفی نیز برای موضوع تامین گرمایش مجموعه بازار تاریخی تبریز توسط میراث‌فرهنگی ارائه شده که بر این اساس لازم است سایر نهادها و دستگاه‌های مرتبط هم ضوابط خود را اعلام کنند تا پس از آن مشخص شود که آیا امکان گازرسانی وجود دارد یا خیر.

معاون میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی در پاسخ به این پرسش که آیا دلیل پافشاری کسبه برای موضوع گازرسانی صرفا تامین گرمایش بازار است، گفت: آنچه که بازاریان اعلام می‌کنند در برخی موارد مطالبه به حقی است. چراکه در شرایط فعلی مجموعه بازار تاریخی تبریز نه‌تنها گازرسانی نشده که از سوی دیگر زیرساخت‌های مرتبط با برق نیز به‌اندازه کافی مهیا نیست و تامین گرمایش انجام نمی‌شود.

نواداد افزود: درحال‌حاضر ما در تامین انرژی برق در سراسر کشور با ناترازی مواجه هستیم و زیرساخت‌های موجود در بازار تاریخی تبریز هم این اجازه را نمی‌دهد که برای تامین گرمایش از برق استفاده کند. علاوه بر آن کاربری‌های دیگری هم که در داخل بازار بوجود آمده نیازمند گاز است و این مطالبه‌ای است که بخشی از بازاریان دارند که لازم است موضوع بررسی و پاسخ درست و مناسب به آن داده شود.

او همچنین در پاسخ به سوال که موضوع گازرسانی تا چه میزان می‌تواند تشدید‌کننده آتش‌سوزی‌هایی باشد که در سالهای گذشته گریبان بازار جهانی تبریز را گرفته است گفت: بهرحال این یک موضوع تخصصی است و گازکشی می‌تواند یکی از عوامل باشد اما اینکه چقدر می‌تواند تشدیدکننده باشد یا خیر به موضوع مدیریت بحران برمی‌گردد و شرایط خاص خود را دارد. آنچه که تا به امروز اتفاق افتاده برمی‌گردد به زیرساخت‌های برق و موضوعاتی که در این خصوص اتفاق افتاده است.

تامین گرمایش با انرژی های تجدیدپذیر

نواداد افزود: موضوع گازکشی در بازار تاریخی تبریز مربوط به سالهای اخیر نیست از سه دهه پیش و زمانی که بحث گازرسانی در کشور آغاز شد این مطالبه هم در بازار ایجاد شد اما اخیرا این فشار از سوی بازاریان و مطالبه عمومی رنگ بیشتری به‌خود گرفته است. در سده‌های گذشته وقتی گازرسانی وجود نداشت تنها بازار نبود تمام نقاط کشور از روش‌های دیگری به‌غیر از گاز بهره‌ می‌جستند.

او گفت: با توجه به جلسات متعددی که با بازاریان و هیات منای بازار به‌همراه مطالعات میدانی که مشاور در بازار انجام داده به‌این نتیجه رسیده‌ایم که ما حتی برای تامین نفت هم مشکل داریم و اینگونه نیست که بازاریان بتوانند به‌راحتی نفت تامین کنند بنابراین پیشنهادات مختلفی برای تامین گرمایش توسط مشاور انجام شده تا به این مطالبه پاسخ درست داده شود. درواقع حرف ما این نیست که گازرسانی انجام بشود اما می‌توانیم راه‌حل‌های جایگزین که شامل استفاده از سیستم‌های موتورخانه‌ مرکزی یا انرژی‌های تجدیدپذیر تامین انرژی بازار تاریخی تبریز را انجام دهیم.

  • 15
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش