شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۴۲ - ۰۸ فروردین ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۱۵۳۴
نجوم و فضا

پدیده‌های نجومی فروردین ۱۴۰۰

پدیده‌های نجومی فروردین ۱۴۰۰,رخدادهای نجومی در سال ۱۴۰۰
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان با بررسی وضعیت ستارگان و سیارات در آسمان فروردین ماه ۱۴۰۰، اظهار‌کرد: در هشتم فروردین، ماه تقریباً در نزدیک ترین فاصله با زمین است و تقریبا یک ابرماه داریم. این نخستین سوپرمون ۲۰۲۱ و ۱۴۰۰ شمسی است که شروع ۴ ابرماه امسال خواهد بود.

عمران مرادی در گفتگو با ایسنا، اظهار‌کرد: از نخستین روز بهار و پس از تحویل سال که خورشید در نقطه اعتدال قرار می گیرد، کل کره زمین نیز در حالت اعتدال است و در این حالت دمای زمین معتدل و طول روز و شب ها دقیقا با هم برابر است.

وی ادامه داد: اعتدالین در بهار و پاییز رخ می دهد و در این دو حالت کل کره زمین، ۱۲ ساعت روز و ۱۲ ساعت شب است که البته این حالت در نیمکره شمالی و جنوبی بر عکس است، به این معنی که وقتی نیمکره شمالی در اعتدال بهاری است، نیمکره جنوبی اعتدال پاییزی را تجربه می کند و برعکس.

این پژوهشگر نجوم با تأکید براینکه در زمان های اعتدالین از نظر دمایی همه کره زمین حالت تعادل دارد، تصریح کرد: اعتدالین در اول بهار و اول پائیز رخ می دهد. در زمان اعتدال بهاری خورشید دقیقا از شرق طلوع و در غرب غروب می کند و به تدریج هرچه به سمت تابستان و انقلاب تابستانی نزدیک می شویم، این محل طلوع به شمال شرق و محل غروب به شمال غرب می رسد.

مرادی افزود: به تدریج طول روز طولانی‌تر و هوا گرم تر می شود.

وضعیت سیارات در فروردین ماه ۱۴۰۰

او در توضیح وضعیت سیارات در فروردین ۱۴۰۰، اظهار‌کرد: سیارات داخلی که شامل عطارد، زهره، مریخ و زمین هستند، اصولا بهتر قابل رویت خواهند بود. عطارد (Mercury) صبحگاهی است و از اواخر فروردین به آسمان شامگاهی منتقل میشود و وضعیت رصدی بهتری پیدا می کند.

این مدرس نجوم اضافه کرد: سیاره زهره نیز از اواخر فروردین به آسمان شامگاهی منتقل می شود و در سمت غرب و مایل به جنوب قابل رویت است و ارتفاع این سیاره به تدریج افزایش می یابد.

مرادی اظهار‌کرد: مریخ (Mars) را از ابتدای شب در آسمان داریم. مریخ نیمه های شب (۱۴ دقیقه بامداد) غروب می کند و به سمت غرب آسمان مایل می شود.

او ادامه داد: در این شب ها پس از غروب در غرب دو ستاره درخشان داریم که "کاستور" و "پولوکس" از صورت فلکی جوزا یا دوپیکر هستند.

این پژوهشگر نجوم با بیان این که در قدیم صورت فلکی دو پیکر متناظر با طالع خرداد در نظر گرفته می شد، اظهار‌کرد: البته این شرایط تغییر کرده است.

مرادی توضیح داد: در قدیم هر زمان که خورشید در یکی از صور فلکی قرار می گرفت، به نام آن در نظر می گرفتند و طالع بینی از اهمیت بالایی برخوردار بود، چراکه اولا در قدیم اجرام را خدایان می دانستند، اما بعدها فهمیدند که اجرام آسمانی هیچ ماهیت فراماده ندارند و بحث طالع منتفی شد و از سوی دیگر نیز صورت فلکی تغییر کرد و به همین دلیل اکنون طالع بینی ارزشی ندارد.

او ادامه داد :طالع خرافات است و هیچ سعد و نحس و زمان خوب و بدی وجود ندارد و اجرام کیهانی هیچ اثری بر روی زمین ندارند. طالع بینی تغییر کرده چرا‌که زمین علاوه بر حرکت وضعی و انتقالی دو حرکت دیگر نیز دارد.

مرادی اضافه کرد: محور زمین حرکت دارد و جهت محور زمین هر ۲۵ هزار و ۸۰۰ سال یک دور می زند و تغییر می کند. اکنون راستای محور زمین در راستای ستاره قطبی است که ساکن است، بنابراین از این نظر نیز این طالع بینی ها اشتباه است.

او با تأکید براینکه از دید علمی صورت فلکی جوزا از ۶ فروردین به بعد در غرب قابل رویت است، اظهار‌کرد: کاستور یک ستاره چندتایی است که در این شب ها با دوربین قابل دیدن است.

رصد ماه کامل و ابرماه در ۸ فروردین ماه

این مدرس نجوم با اشاره به رصد ماه کامل در هشتم فروردین، یادآور شد: امشب نخستین ماه کامل و سوپرمون ۱۴۰۰ قابل رصد است.

او ادامه داد: ماه کامل ویژگی جالبی دارد. اینکه زمانی که غروب خورشید اتفاق می افتد، ماه کامل نیز طلوع می کند و اگر در بلندی باشیم، در سمت غرب خورشید و در سمت شرق ماه قابل رویت است که هر دو به صورت گوی قرمز بزرگ دیده می شوند.

مرادی در توضیح علت آن، گفت: علت این است که نور این دو جرم در افق دچار شکست می شود. هشتم فروردین، ماه کامل بسیار به زمین نزدیک است و از این منظر بسیار بزرگ دیده می شود.

این پژوهشگر با بیان این که مدار حرکت ماه به دور زمین بیضوی شکل است، گفت: در هشتم فروردین ماه تقریبا در نزدیکترین فاصله با زمین است و تقریبا یک ابرماه داریم. این اولین سوپرمون ۲۰۲۱ و ۱۴۰۰ شمسی است که شروع ۴ ابرماه امسال است.

پدیده‌های نجومی فروردین ۱۴۰۰,رخدادهای نجومی در سال ۱۴۰۰

رصد زودیاک از دهم فروردین

مرادی پدیده نجومی جالب توجه فروردین ماه را رصد زودیاک یا دایره البروجی اعلام کرد و گفت: از دهم فروردین ماه به مدت حدود ۱۰ روز پدیده جالبی قابل رویت است که در اصطلاح زودیاک یا دایره البروجی گفته می شود که در فصل بهار بعد از غروب افتاب رخ می دهد.

وی توضیح داد: معمولاً در فصل بهار بهار هنگام غروب و در پاییز قبل از طلوع هنگامی که آسمان گرگ و میش است، در زمان غروب خورشید اگر به مکانی تاریک برویم و هیچ آلودگی نوری نباشد، در سمت غرب ناگهان نوری ظاهر می شود که حالتی شبیه مثلث دارد.

این مدرس نجوم با بیان اینکه نیم ساعت برای رصد این پدیده فرصت است، گفت: این نور از افق غرب به سمت بالا امتداد دارد که در اصطلاح نجومی به آن دایره البروج می گوییم. دایره البروج مسیر حرکت سالیانه خورشید است.

مرادی اضافه کرد: در منظومه شمسی فضاهای بین سیارات کاملا خالی نیست و گرد و غبار رقیقی وجود دارد و زمانی که نسبت به راستای دید ما وضعیت خاصی داشته باشند نور خورشید را منعکس می کند. آنچه می بینیم گرد و غباری است که در امتداد دایره البروج توزیع شده و گرد و غبار میان ستاره ای است که منعکس کننده نور خورشید (Sunlight) است و ما نور ابر مانندی را می بینیم.

وی گفت: برای رصد این نور باید توجه داشته باشیم که آسمان باید کاملا تاریک باشد. در شهرها و آلودگی، نوری اصلا دیده نمی شود و برای رصد آن باید به مناطق کویری و کوهستانی تاریک رفت.

مرادی در توضیح منشا این گرد و غبار گفت: منشأ آن سالها محل بحث ستاره شناسان بود. برخی آن را به شهاب ها و برخی دیگر به سیارک ها و کمربند سیارکی نسبت می دادند و برخی دیگر معتقد بودند این نور به دنباله دارها مربوط است. در فرهنگ اسلام نیز این نور شناخته شده و طلوع کاذب نام گذاری شده است و به آن آگاه بوده اند.

۲۳ فروردین و ماه نو

این پژوهشگر نجوم همچنین تصریح کرد: در ۲۳ فروردین، ماه نو رخ می دهد که در کنار خورشید است و قابل رویت نیست. زمان هایی که ماه در مقابله با خورشید قرار می گیرد و در راستای دید ما است، ماه قابل دیدن نیست و این اتفاق آخر هر ماه یا اول ماه قمری رخ می دهد.

به گفته مرادی روزهای اطراف ماه نو زمان های خوبی برای رصد اجرام کم نور است. ماه در آسمان نیست و زمان خوبی برای رصد آسمان است.

وی ادامه داد: ۲۴ فروردین هلال ماه احتمالا رویت و از ۲۵ فروردین ماه رمضان آغاز می شود.

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش