یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۴۰ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۱۶۲۹
نجوم و فضا

یک دنباله گازی در پی یک خوشه کهکشانی کشف شد

خوشه کهکشانی,کشف یک دنباله گازی رکوردشکن در پی یک خوشه کهکشانی
گروهی از ستاره شناسان با کمک تلسکوپ چاندرا و تلسکوپ های دیگر، یک دنباله گازی بی سابقه را در پی یک خوشه کهکشانی مشاهده کردند.

به گزارش ایسنا به نقل از اسپیس، یک خوشه بسیار بزرگ از کهکشان ها که در حال بلعیدن یک گروه کهکشانی کوچکتر در نزدیکی خود است، یک دنباله از گاز داغ را پشت سر خود به جا می گذارد. این دنباله با طول ۱.۵ میلیون سال نوری، بزرگترین دنباله گازی به شمار می رود که تاکنون از یک گروه کهکشانی بیرون آمده است.

ستاره شناسان پیشتر دنباله کهکشان «ان جی سی ۴۸۳۹» (NGC 4839) را دیده بودند اما طول آن را فقط یک میلیون سال نوری تخمین زده بودند زیرا این اندازه ای بود که بیشتر با دنباله های گازی دیده شده در اطراف سایر رویدادهای مشابه مطابقت داشت.

بررسی هایی که با «رصدخانه پرتو ایکس چاندرا» (CXO) و تلسکوپ های دیگر انجام شدند، نه تنها ثابت کردند که این دنباله یک نمونه رکوردشکن کیهانی است، بلکه می تواند به دانشمندان نشان دهد که این توده های بزرگ کهکشانی چگونه رشد می کنند.

«خوشه کما» (Coma cluster) که در فاصله ۳۴۰ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد، یکی از بزرگ ترين خوشه های کهکشانی شناخته شده به شمار می رود که شامل حدود ۱۰۰۰ کهکشان منفرد است. این خوشه به طور پیوسته در حال رشد است زیرا گروه کهکشانی ان جی سی ۴۸۳۹ با سرعت میلیون ها مایل در ساعت در آن می افتد.

خوشه کهکشانی,کشف یک دنباله گازی رکوردشکن در پی یک خوشه کهکشانی تصویر سمت چپ، نمای پرتو ایکس از خوشه کهکشانی کما را نشان می‌دهد که با تلسکوپ فضایی «ایکس‌ام‌ام-نیوتون»(XMM-Newton) به رنگ آبی و به همراه داده‌های نوری از تلسکوپ «نقشه‌برداری آسمانی دیجیتال اسلون»(SDSS) به رنگ زرد گرفته شده است. گروه کهکشانی ان‌جی‌سی ۴۸۳۹ در سمت راست پایین تصویر قرار دارد. عکس سمت راست، با تلسکوپ چاندرا به رنگ بنفش گرفته شده است.

تصویر سمت چپ، نمای پرتو ایکس از خوشه کهکشانی کما را نشان می دهد که با تلسکوپ فضایی «ایکس ام ام- نیوتون» (XMM- Newton) به رنگ آبی و به همراه داده های نوری از تلسکوپ «نقشه برداری آسمانی دیجیتال اسلون» (SDSS) به رنگ زرد گرفته شده است. گروه کهکشانی ان جی سی ۴۸۳۹ در سمت راست پایین تصویر قرار دارد. عکس سمت راست، با تلسکوپ چاندرا به رنگ بنفش گرفته شده است.

براساس بیانیه رصدخانه پرتو ایکس چاندرا، گروه های کهکشانی مانند ان جی سی ۴۸۳۹ شامل حدود ۵۰ کهکشان هستند. این در حالی است که خوشه های کهکشانی مانند خوشه کما می توانند شامل صدها یا حتی هزاران کهکشان باشند. یکی از ویژگی های مشترک این مجموعه های دارای اندازه های متفاوتی از کهکشان ها، مقادیر زیادی گاز بسیار گرم است که آن ها را در بر گرفته اند. اگرچه این ابرهای گازی سحابی و پراکنده هستند اما هنوز مقدار زيادي از جرم را در خوشه ها و گروه های کهکشانی تشکیل می دهند و این بدان معناست که بررسی گاز برای درک کردن آنها حیاتی است.

جذب ان جی سی ۴۸۳۹ توسط خوشه کما می تواند به ستاره شناسان کمک کند تا فرآیندهایی را که گروه های کهکشانی هنگام ادغام شدن با یکدیگر پشت سر می گذارند، درک کنند. همان طور که ان جی سی ۴۸۳۹ به سمت مرکز خوشه ای که در حال بلعیدن آن است حرکت می کند، گروه کهکشانی به واسطه برخورد با گازهای داغ یک خوشه بزرگتر، از پوشش گاز خود جدا می شود. این فرآیند خشونت آمیز همان چیزی است که دنباله گازی بزرگی را در پی ان جی سی ۴۸۳۹ ایجاد می کند. این دنباله به اندازه ای داغ است که می درخشد.

خوشه کهکشانی,کشف یک دنباله گازی رکوردشکن در پی یک خوشه کهکشانی تصویری با رنگ کاذب از ناحیه مرکزی خوشه کما که ترکیبی از مشاهدات نور فروسرخ و نور مرئی است. این عکس توسط تلسکوپ نقشه‌برداری آسمانی دیجیتال اسلون به رنگ آبی و «تلسکوپ فضایی اسپیتزر«(Spitzer Space Telescope) ناسا به رنگ قرمز و سبز گرفته شده است.

جمعی از ستاره شناسان هنگام بررسی ان جی سی ۴۸۳۹، امواج ضربه ای را یافتند که نشان می دهد گروه کهکشانی با سرعت حدود ۴.۸ میلیون کیلومتر در ساعت در حال حرکت بسوی خوشه کما است.

دانشمندان، سطح تلاطم در دنباله گازی را نیز بررسی کردند که نشان داد رسانایی گرما در ان جی سی ۴۸۳۹ کم است. دانشمندان هنگام بررسی دنباله، ساختارهایی را به نام «ناپایداری کلوین- هلمهولتز» (Kelvin–Helmholtz instability) پیدا کردند. این ناپایداری ها اغلب به دلیل حرکت لایه های مجاور گاز یا مایع با سرعت های گوناگون ایجاد می شوند و در این مورد ، وجود یک میدان مغناطیسی ضعیف را در دنباله نشان می دهند که معیاری برای مقاومت یک سیال دربرابر جریان یافتن است.

این پژوهش، در دویست و چهل و دومین نشست انجمن نجوم آمریکا در آلبوکرکی، نیومکزیکو ارائه شد.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش