چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۴۰۲
۱۲:۴۰ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۱۶۲۹
نجوم و فضا

یک دنباله گازی در پی یک خوشه کهکشانی کشف شد

خوشه کهکشانی,کشف یک دنباله گازی رکوردشکن در پی یک خوشه کهکشانی
گروهی از ستاره شناسان با کمک تلسکوپ چاندرا و تلسکوپ های دیگر، یک دنباله گازی بی سابقه را در پی یک خوشه کهکشانی مشاهده کردند.

به گزارش ایسنا به نقل از اسپیس، یک خوشه بسیار بزرگ از کهکشان ها که در حال بلعیدن یک گروه کهکشانی کوچکتر در نزدیکی خود است، یک دنباله از گاز داغ را پشت سر خود به جا می گذارد. این دنباله با طول ۱.۵ میلیون سال نوری، بزرگترین دنباله گازی به شمار می رود که تاکنون از یک گروه کهکشانی بیرون آمده است.

ستاره شناسان پیشتر دنباله کهکشان «ان جی سی ۴۸۳۹» (NGC 4839) را دیده بودند اما طول آن را فقط یک میلیون سال نوری تخمین زده بودند زیرا این اندازه ای بود که بیشتر با دنباله های گازی دیده شده در اطراف سایر رویدادهای مشابه مطابقت داشت.

بررسی هایی که با «رصدخانه پرتو ایکس چاندرا» (CXO) و تلسکوپ های دیگر انجام شدند، نه تنها ثابت کردند که این دنباله یک نمونه رکوردشکن کیهانی است، بلکه می تواند به دانشمندان نشان دهد که این توده های بزرگ کهکشانی چگونه رشد می کنند.

«خوشه کما» (Coma cluster) که در فاصله ۳۴۰ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد، یکی از بزرگ ترين خوشه های کهکشانی شناخته شده به شمار می رود که شامل حدود ۱۰۰۰ کهکشان منفرد است. این خوشه به طور پیوسته در حال رشد است زیرا گروه کهکشانی ان جی سی ۴۸۳۹ با سرعت میلیون ها مایل در ساعت در آن می افتد.

خوشه کهکشانی,کشف یک دنباله گازی رکوردشکن در پی یک خوشه کهکشانی تصویر سمت چپ، نمای پرتو ایکس از خوشه کهکشانی کما را نشان می‌دهد که با تلسکوپ فضایی «ایکس‌ام‌ام-نیوتون»(XMM-Newton) به رنگ آبی و به همراه داده‌های نوری از تلسکوپ «نقشه‌برداری آسمانی دیجیتال اسلون»(SDSS) به رنگ زرد گرفته شده است. گروه کهکشانی ان‌جی‌سی ۴۸۳۹ در سمت راست پایین تصویر قرار دارد. عکس سمت راست، با تلسکوپ چاندرا به رنگ بنفش گرفته شده است.

تصویر سمت چپ، نمای پرتو ایکس از خوشه کهکشانی کما را نشان می دهد که با تلسکوپ فضایی «ایکس ام ام- نیوتون» (XMM- Newton) به رنگ آبی و به همراه داده های نوری از تلسکوپ «نقشه برداری آسمانی دیجیتال اسلون» (SDSS) به رنگ زرد گرفته شده است. گروه کهکشانی ان جی سی ۴۸۳۹ در سمت راست پایین تصویر قرار دارد. عکس سمت راست، با تلسکوپ چاندرا به رنگ بنفش گرفته شده است.

براساس بیانیه رصدخانه پرتو ایکس چاندرا، گروه های کهکشانی مانند ان جی سی ۴۸۳۹ شامل حدود ۵۰ کهکشان هستند. این در حالی است که خوشه های کهکشانی مانند خوشه کما می توانند شامل صدها یا حتی هزاران کهکشان باشند. یکی از ویژگی های مشترک این مجموعه های دارای اندازه های متفاوتی از کهکشان ها، مقادیر زیادی گاز بسیار گرم است که آن ها را در بر گرفته اند. اگرچه این ابرهای گازی سحابی و پراکنده هستند اما هنوز مقدار زيادي از جرم را در خوشه ها و گروه های کهکشانی تشکیل می دهند و این بدان معناست که بررسی گاز برای درک کردن آنها حیاتی است.

جذب ان جی سی ۴۸۳۹ توسط خوشه کما می تواند به ستاره شناسان کمک کند تا فرآیندهایی را که گروه های کهکشانی هنگام ادغام شدن با یکدیگر پشت سر می گذارند، درک کنند. همان طور که ان جی سی ۴۸۳۹ به سمت مرکز خوشه ای که در حال بلعیدن آن است حرکت می کند، گروه کهکشانی به واسطه برخورد با گازهای داغ یک خوشه بزرگتر، از پوشش گاز خود جدا می شود. این فرآیند خشونت آمیز همان چیزی است که دنباله گازی بزرگی را در پی ان جی سی ۴۸۳۹ ایجاد می کند. این دنباله به اندازه ای داغ است که می درخشد.

خوشه کهکشانی,کشف یک دنباله گازی رکوردشکن در پی یک خوشه کهکشانی تصویری با رنگ کاذب از ناحیه مرکزی خوشه کما که ترکیبی از مشاهدات نور فروسرخ و نور مرئی است. این عکس توسط تلسکوپ نقشه‌برداری آسمانی دیجیتال اسلون به رنگ آبی و «تلسکوپ فضایی اسپیتزر«(Spitzer Space Telescope) ناسا به رنگ قرمز و سبز گرفته شده است.

جمعی از ستاره شناسان هنگام بررسی ان جی سی ۴۸۳۹، امواج ضربه ای را یافتند که نشان می دهد گروه کهکشانی با سرعت حدود ۴.۸ میلیون کیلومتر در ساعت در حال حرکت بسوی خوشه کما است.

دانشمندان، سطح تلاطم در دنباله گازی را نیز بررسی کردند که نشان داد رسانایی گرما در ان جی سی ۴۸۳۹ کم است. دانشمندان هنگام بررسی دنباله، ساختارهایی را به نام «ناپایداری کلوین- هلمهولتز» (Kelvin–Helmholtz instability) پیدا کردند. این ناپایداری ها اغلب به دلیل حرکت لایه های مجاور گاز یا مایع با سرعت های گوناگون ایجاد می شوند و در این مورد ، وجود یک میدان مغناطیسی ضعیف را در دنباله نشان می دهند که معیاری برای مقاومت یک سیال دربرابر جریان یافتن است.

این پژوهش، در دویست و چهل و دومین نشست انجمن نجوم آمریکا در آلبوکرکی، نیومکزیکو ارائه شد.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
رسول خطیبی رسول خطیبی سرمربی تیم پیکان

تاریخ تولد: ۳۱ شهریور ۱۳۵۷

نام مستعار: رسول پاشا

محل تولد: تبریز، ایران

حرفه: فوتبالیست سابق، مربی فوتبال

باشگاه کنونی: سرمربی باشگاه پیکان

آغاز فعالیت: ۱۳۷۱ تاکنون

ادامه
امیرحسین صدیق امیرحسین صدیق بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۸ آبان ۱۳۵۱

محل تولد: نیشابور

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

شروع فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم بازیگری از مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما

ادامه
باران خوش اندام باران خوش اندام و ماجرای جدایی تا ازدواج مجدد

نام کنونی: نها خوش اندام

تاریخ تولد: ۳۰ شهریور ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

اصالت: کورد کورمانج خراسان

حرفه: شاعر، نویسنده، تصنیف سرا

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تا کنون

ادامه
ساناز سعیدی بیوگرافی ساناز سعیدی بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۲۴ فروردین ۱۳۶۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس معماری 

ادامه
جی پی مورگان بیوگرافی جی پی مورگان: مردی که بانکداری را متحول کرد

تاریخ تولد: ۱۷ آوریل ۱۸۳۷

محل تولد: هارتفورد، کنتیکت

ملیت: آمریکایی

حرفه: بانکدار و سرمایه گذار

محل تحصیل: دانشگاه گوتینگن

درگذشت: ۳۱ مارس ۱۹۱۳

ادامه
علی شریفی زارچی بیوگرافی علی شریفی زارچی استادیار اخراج شده شریف

تاریخ تولد: دهه ۶۰ شمسی

محل تولد: تهران

حرفه: استادیار اخراج شده از دانشگاه صنعتی شریف، رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر

تحصیلات: دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف و دکتری بیوانفورماتیک از دانشگاه تهران، دانش آموخته دوره‌های پژوهشی و پسادکتری در ماکس پلانک آلمان و دانشگاه دولتی آمریکا

افتخارات: دریافت مدال طلای المپیاد جهانی کامپیوتر در سال ۲۰۰۰، انتخاب به عنوان رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر انتخاب

ادامه
عمران خان بیوگرافی عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان

تاریخ تولد: ۵ اکتبر ۱۹۵۲

محل تولد: لاهور، پاکستان

ملیت: پاکستانی

حرفه: نخست وزیر سابق پاکستان

شروع فعالیت: ۲۵ آوریل ۱۹۹۶

حزب سیاسی: تحریک انصاف پاکستان

ادامه
ژوائو فلیکس ژائو فلیکس سوپراستار نوظهرو فوتبال

تاریخ تولد: ۱۰ نوامبر ۱۹۹۹

محل تولد: ویزئو، پرتغال

حرفه: فوتبالیست

پست: مهاجم / هافبک هجومی / وینگر

باشگاه کنونی: الهلال عربستان

شماره پیراهن: ۱۴ 

ادامه
رضا شکاری رضا شکاری بازیکن با استعداد فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۰ خرداد ۱۳۷۷

محل تولد: محله خاک سفید، تهرانپارس

اصالت: سراب، آذربایجان شرقی، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: باشگاه فوبتال سپاهان

ادامه
ویژه سرپوش