شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۱:۰۵ - ۱۹ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۵۳۲۳
اخبار علمی و پژوهشی

آیا فرار مغزها حقیقت دارد؟

نخبگان,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش
 پدیده فرار مغزها و رشد چشمگیر آن در ایران از منظر بی‌نصیب ماندن از نیروی انسانی نخبه‌ای که می‌تواند در بخش‌های اقتصادی، اجتماعی و علمی کشور راهگشا باشد، همواره هشداری جدی بوده است. اما مسئولان علمی کشور با این پدیده برخورد دیگری دارند.

سیناپرس،ایران یکی از کشورهایی است که موضوع مهاجرت نخبگان آن همواره بحثی داغ بوده است. پدیده فرار مغزها که همواره روند رو به رشدی را تجربه کرده است، خبر از وقوع فاجعه‌ای در آینده می‌دهد. در شرایطی که حسن روحانی رئیس جمهوری ایران سال گذشته روند فرار مغز‌ها را به واسطه دایر شدن شرکت‌های دانش‌بنیان و جذب ایرانیان خارج از کشور، معکوس اعلام کرده بود، گزارشی مبنی بر این‌که از میان ۱۵۰ دانشجوی ریاضی دانشگاه صنعتی شریف تنها یک نفر در ایران باقی مانده است، منتشر شد!

 

معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و بنیاد ملی نخبگان نیز از نرخ مهاجرت ایران که کمتر از نرخ مهاجرت کشورهای اروپایی است گزارش می‌دهند و استناد به گزارش‌های منتشرشده درخصوص پدیده فرار مغزها را تنها یک «حرکت ژورنالیستی» می‌خوانند.

 

در این میان به دنبال اعلام اختلاف نظر مسئولان علمی و پژوهشی کشور در خصوص میزان مهاجرت نخبگان که به «فرار مغزها» معروف است، پرویز کرمی مشاور معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری و رییس مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی این معاونت طی نامه‌ای، ضمن دفاع از نظرات دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری و پاسخ به شبهات و بزرگ‌نمایی در این خصوص، جایزه یک میلیارد ریالی برای ارائه سند منتسب به صندوق بین‌المللی پول درباره مهاجرت نخبگان ایرانی تعیین کرده است. به گفته کرمی، نرخ مهاجرت در ایران از میانگین بین‌المللی و کشورهای اروپایی هم پایین‌تر است.

 

کمیت یا کیفیت مهاجرت؟

براساس گزارش سازمان سیا، جمهوری اسلامی ایران با نسبت ۰.۰۷ نفر مهاجر به ازای هر هزار نفر جمعیت، در جمع ۱۰ کشور جهان با کمترین آمار مهاجرت به خارج قرار گرفته است. این گزارش کشورهای سوریه با نسبت  ۱۹.۷۹، اردن با ۱۳.۲۴ و مالدیو با ۱۲.۶۸ را در صدر فهرست کشورهای مهاجرفرست در دنیا قرار داده است. در این گزارش همچنین عدد مهاجرت از ایران نسبت به سال (۲۰۱۵) از ۰/۰۸  به ۰/۰۷ کاهش یافته و میزان مهاجرفرستی عربستان ۰/۵۵ عنوان شده است.

 

اما نکته قابل‌توجه در میان این آمارها و گزارش‌ها، تفاوت «کیفیت» و «کمیت» مهاجرت است. مهاجرت انگیزه‌ها و دلایل مختلفی دارد، مثلاً در لیست کشورهای مهاجرفرست با کشورهایی مثل سوریه و اردن و یمن برخورد می‌کنیم که به دلیل جنگ طبیعتاً تعداد مهاجران زیادی را دارا هستند. همچنین بسیاری از افراد که استعدادهای معمولی دارند و جزو نخبگان یک جامعه نیستند، از وطن خود مهاجرت می‌کنند تنها به این دلیل که به سطح بالاتری از رفاه اقتصادی و اجتماعی دست یابند.

 

درست است که این کشورها در زمینه مهاجرت به لحاظ کمی (تعداد افراد مهاجر) از کشور ما پیشی گرفته‌اند، اما کیفیت این اقدام (دلیل مهاجرت آن‌ها) به‌کلی متفاوت است. پدیده فرار مغزها بیشتر مسئله‌ای کیفی است تا کمی و حتی در تعداد کم هم به لحاظ از دست دادن سرمایه‌های انسانی خسارت‌بار و زیان‌آور است.

 

ایران، یکی از مهاجرفرستان اصلی جهان

از طرفی دیگر این سخن نیز که ایران از نظر آمار فرار مغزها در جهان رتبه اول را داراست، سخنی بی‌پایه و اساس است. چراکه هنوز هیچ پژوهش مدون و آمارگیری دقیقی در این خصوص چنین نتیجه‌ای را تایید نکرده است و نمی‌توان با قطعیت چنین نتیجه‌ای را دریافت کرد.

 

صندوق بین‌المللی پول، گزارشی در خصوص فرار مغزها در سال ۱۹۹۹ منتشر کرده است که در آن به این‌ موضوع که ایران بدترین وضع را در زمینه پدیده فرار مغزها دارد نشده و در جدولی که در این گزارش آمده است ایران رتبه ۱۱ را در میان ۶۱ کشور کسب کرده است.

 

ضمن آن‌که کشورهای دیگری مثل هندوستان نیز از نظر دارا بودن تعداد افراد تحصیل‌کرده‌ای که به خارج از این کشور مهاجرت می‌کنند، شاخص هستند. اما این موضوع به این معنا نیست که ما با پدیده فرار مغزها روبرو نیستیم یا این اتفاق در سطح ناچیزی در کشور در حال وقوع است و می‌توان به‌سادگی آن را نادیده گرفت. کمااین‌که در یک بررسی محدود انجام‌شده در چند دانشگاه کشور مشخص شده است که بیشتر دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف و شرکت‌کنندگان در المپیادهای جهانی از ایران خارج می‌شوند. این اتفاق در مورد دانشجویان رشته‌های علوم پایه بیشتر به چشم می‌خورد، دلیل آن هم این است که حتی درنتیجه سیاست‌های جدید معاونت علمی نیز بیشتر رشته‌های کاربردی تحت حمایت قرار می‌گیرند و رشته‌های علوم پایه کماکان فاقد هیچ‌گونه متولی خاصی هستند و پژوهش در این رشته‌ها اساساً جدی گرفته نمی‌شود.

 

کاهش تقاضا یا کاهش پذیرش؟

نکته دیگر این است که کاهش آمار مهاجرت به کشورهای دیگر لزوماً به معنای کاهش خواست و تمایل نخبگان برای مهاجرت از کشور نیست، بلکه این موضوع می‌تواند به کم شدن نیاز و پذیرش کشورهای مورد درخواست وابسته باشد. اتفاقی که در سال‌های اخیر شدت گرفته و قوانین پذیرش و مهاجرت کشورهای غربی برای مهاجران سخت‌تر از گذشته شده است. به همین دلیل ممکن است که نرخ مهاجرت ایرانی‌ها کاهش پیدا کرده باشد، اما این کاهش لزوماً به معنای کم شدن تمایل مهاجرت در نخبگان ایرانی نیست.

 

دکتر علی منتظری، رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی، معتقد است که بحث مهاجرت فارغ‌التحصیلان و متخصصان، تابعی از وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داخل کشور است. با افزایش به‌هم‌ریختگی اجتماعی، نابرابری‌ها و بی‌عدالتی‌ها، میزان مهاجرت نیز افزایش پیدا می‌کند و برعکس، هر زمان که کشور از یک آرامش، ثبات و رفاه نسبی برخوردار باشد، این موضوع یا مطرح نمی‌شود و یا کمتر به یک مسئله تبدیل می‌شود.

 

او بی‌توجهی به مسائل اصلی، بزرگ‌نمایی مسائل حاشیه‌ای، نزاع‌های بی‌حاصل، قدرت‌طلبی و ثروت‌اندوزی نوکیسه‌گان را عواملی برای ایجاد آشفتگی و فشار عصبی برای افرادی می‌داند که واقعاً قصد خدمت به کشور را دارند اما مجبور به ترک کشور می‌شوند.

 

دکتر منتظری همچنین ضمن هشدار به سیاستمداران کشور تاکید می‌کند: «این یک تذکر برادرانه به مسئولان و گروه‌های سیاسی است که مراقب باشند؛ اعمال، رفتار و کردار آن‌ها بسیار تعیین‌کننده است. کاری نکنیم که حتی دلبستگان انقلاب دچار یاس و ناامیدی شوند.»

 

 

 

 

  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش