انواع بلیط:
در ابتدا باید اشاره کنیم که دو نوع بلیط وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
- بلیط سیستمی
- بلیط چارتری
بلیط سیستمی:
این نوع از بلیط از طریق شرکت های هواپیمایی یا ایرلاین ها خریداری می شود و کاملا مطابق با برنامه عرضه شده به فروش می رسند و معمولا سه ماه قبل از تاریخ مشخص است. این نوع از بلیط ها قیمت ثابتی دارند و در صورتی که شما قصد کنسل کردن آن را داشته باشید مقداری از وجه پرداخت شده کسر می شود.
بلیط چارتر:
در این نوع از پروازها؛ تعدادی یا همه صندلی های پرواز، از مدتی قبل توسط آژانس یا شرکت های هواپیمایی خریداری می شوند و با قیمتی مورد نظر خودشان به فروش می رسند. این نوع از بلیط ها به طور معمول از طریق خود ایرلاین ها توزیع نمی شوند و برای خریداری آنها باید به آژانس های هواپیمایی مراجعه کرد، در حقیقت آژانس های هواپیمایی از قبل این بلیط ها را از ایرلاین خریداری کرده اند و آنها را به مسافرین و سایر آژانس ها می فروشند، این کار به صورت عمده توسط آژانس های هواپیمایی صورت می گیرد و بعد از آن به صورت تکی به فروش می رسند در نتیجه منفعت اقتصادی به دنبال دارد البته این موضوع به نفع مسافران نیز هست.
پرواز چارتری به چه معنا است؟
قبل از توضیح مفصل درباره پرواز چارتری باید مفهوم خود کلمه چارتر را متوجه شویم؛ چارتر در لغت به معنی دربست کرایه کردن است، به طور کلی در پروازهای چارتری همه یا تعدادی از صندلی های پرواز توسط شخصی حقیقی یا حقوقی برای مدت معینی اجاره می شود، این تعریف می تواند ساده ترین توضیح برای پرواز چارتری باشد.
چارترکننده ها آژانسهای هواپیمایی یا دفاتر خدمات گردشگری یا حتی اپراتورهای دیگر هستند که اقدام به چارتر کردن یک پرواز در مسیرهایی معین می کنند. پروازهای چارتر قیمت کمتری نسبت به بلیط های سیستمی دارند زیرا این بلیط ها از پیش خریداری می شوند و برای خریدار و مشتری ارزان تر تمام خواهد شد، این موضوع تقریبا شبیه به بازار عمده فروش ها است.
چارتردهنده در آن سوی شرکت هواپیمایی قرار دارد که همه یا تعدادی از صندلی های پرواز خود را اجاره داده است. تعاملی که بین چارتردهنده و چارترکننده برقرار می شود برای دو طرف منفعت دارد، زیرا چارتر دهنده از فروش بلیط های خود در طول مدتی معین مطمئن می شود و چارترکننده هم اختیار کاملی برای تعیین قیمت پرواز چارتر دارد و می تواند با توجه به شرایط زمانی و تبلیغات بلیط های خود را با قیمت های مختلفی به فروش برساند.
استفاده از پروازهای چارتری فقط برای آژانسهای هواپیمایی و دفاتر خدمات گردشگری نیستند بلکه بسیاری از شرکتها، سازمانها، ادارت دولتی و سازمانهای خصوصی و... از این امکان برای رفت و آمد کارمندان، مدیران، همایش و نشست های کاری و... استفاده می کنند، به این ترتیب آنها می توانند علاوه بر نظم و برنامه ریزی در اقدامات خود، از هزینه های تحمیلی بکاهند. این سازمانها و شرکتهای چارترکننده دارای تسهیلات ویژهای هستند که از طرف شرکتهای هواپیمایی برای آنها در نظر گرفته می شود.
البته لازم به ذکر است اصطلاح چاتر تنها برای بلیط های هواپیمایی نیست، بلکه می توان برای هر وسیلهی نقلیهی عمومی دیگر که تعداد زیادی صندلی دارد از این قابلیت استفاده کرد. مراکز اقامتی و هتل ها نیز که دارای تعداد زیادی تخت و اتاق هستند نیز می توانند چارتر شوند، البته این اتفاق هم می افتد، برای مثال آژانس گردشگری تعداد زیادی از تخت های یک هتل را برای مدت معینی اجاره می کند و به مشتریان خود ارائه می دهد. در این موقعیت هم سازمانها و ارگانها و شرکتهای دولتی و خصوصی دخیل هستند و می توانند برای ماموریت کارمندان خود، تعدادی از تختهای اتاقهای هتل را کرایه کنند.
بلیط چارتر همان بلیط لحظه آخری است؟
گاهی ممکن است بلیط هایی که توسط آژانس هواپیمایی از ایرلاین خریداری شده به فروش نرسند به همیت دلیل برای پیشگیری از زیان؛ قیمت بلیط ها را کاهش می دهد که به این نوع بلیط لحظه آخری گفته می شود. این بلیط ها نسبت به بلیط های چارتری قیمت کمتری دارند، در واقع ارزان ترین نوع بلیط های هواپیمایی هستند.
تفاوت بلیط چارتر با پرواز لاو چیست؟
در صورتی که تعداد زیادی از بلیط های یک پرواز به فروش نرسند و ظرفیت های صندلی خالی زیاد باشد، خود ایرالاین کلاس پروازی ایجاد می کند که به آن کلاس لاو گفته می شود. قیمت این نوع بلیط هم مانند پرواز چارتری ارزان است و قابلیت کنسلی هم ندارند و تفاوتی که با بلیط چارت دارد در ارائه دهنده است که پرواز لاو توسط خود ایرلاین ارائه می شوند.
معایب و مزایای بلیط چارتری چیست؟
بلیط های چارتری قیمت کمتری دارند ولی در برابر پرداخت پول کمتر همان امکانات بلیط سیستمی دریافت می شود، اما در کنار این مزیت معایبی هم وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می شود:
بلیط چاتری همیشه ارزانتر نیستند:
بسته به زمانی که قصد خریداری دارید قیمت این نوع بلیط متفاوت خواهد بود، اگر شما قصد سفر در مسیرهای پرتردد یا در ایام پیک سفر را دارید، ممکن است قیمت این نوع بلیط از نوع سیستمی هم بیشتر باشد.
بلیط کودکان نیم بها نیست:
در پروازهای چارتری تقسیم بندی سنی وجود ندارد و بلیط برای گروه های سنی یکسان است، بنابراین اگر در سفر شما تعداد زیادی کودک حضور دارند، ممکن است خریداری بلیط سیستمی مناسب و به صرفه تر تمام شود. تنها قیمت بلیط چارتر نوزادان زیر ۲ سال کمتر از قیمت بلیط بزرگسالان است.
عدم اعمال تخفیف برای جانبازان:
در اوقات خاصی پروازهای معمولی برای جانبازان یا معمولان تخفیف هایی اعمال می کنند که این موقعیت برای پروازهای چارتری فراهم نیست.
پس گرفته نمی شود:
بلیط های چارتری برخلاف بلیط های سیستمی قابلیت استرداد ندارند و شما نمی توانید آنها را کنسل کنید.
مطابق با آنچه در مطالب بالا ارائه شد، اگر قصد سفری در تاریخی مطمئن و مقصدی معین دارید، بلیط های چارتری گزینه خوبی خواهند بود، که می توانید آنها را با پولی کمتر و امکاناتی برابر با پرواز معمولی خریداری کنید. در مسیرهای پرترددی مانند؛ تهران، مشهد، کیش، استانبول و... پروازهای چارتری معمولا وجود دارند و قابل خریداری هستند.
قیمت بلیط های چارتری چگونه است؟
قیمتی که بلیط های چارتری دارند کاملا متفاوت هستند و بسته به مقصد، زمان سفر و کلاسی که انتخاب می کنید متغیر خواهند بود اما اگر بخواهیم به شکل مقایسه ای قیمت را گزارش دهیم به طور مثال باید بگوییم؛ بلیط سیستمی برای مسیر تهران مشهد هزینه ای ۳۰۰ هزارتومنی دارد در حالی که بلیط چاتری همین مسیر با ۱۵۰ هزار تومن تمام می شود، البته در این دو نوع بلیط هیچ تفاوتی بین امکانات مشاهده نمی شود و تفاوت قیمت ها فقط مربوط به نوع بلیط است.
خرید بلیط چارتری:
خریداری این نوع بلیط به دو روش حضوری و اینترنتی صورت می گیرد، که روش اول تقریبا منسوخ شده است و در روش دوم ساده تر در زمانی کمتر بلیط قابل خریداری است، البته باید از سایت های معتبر صورت بگیرد.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 17
- 6