جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۵:۰۰ - ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۱۵۷۱
اشتغال و تعاون

ترویج ایجاد شغل شایسته و رسمی‌سازی مشاغل غیررسمی در منطقه منا

اشتغال در منطقه منا,ترویج ایجاد شغل شایسته و رسمی‌سازی مشاغل غیررسمی در منطقه منا

روزنامه جهان صنعت نوشت: بحران ناشی از گسترش اشتغال غیررسمی در خاورمیانه و شمال آفریقا باید از طریق توسعه همه‌جانبه و پایدار مهار شود. تلاش برای رسمی ‌کردن مشاغل غیررسمی و ایجاد مشاغل شایسته به ارتقای مهارت‌های شغلی و یادگیری مادام‌العمر، حمایت از کارآفرینی در بخش رسمی و تقویت اقتصاد اجتماعی و فراگیر نیاز دارد. بازارهای کار تکه­تکه در خاورمیانه و شمال آفریقا فرصت‌های محدودی برای ورود موفق به بازار کار و تحرک شغلی برای اکثریت قابل‌توجهی از نیروی کار فراهم ‌می‌آورند. جوانان و زنان با وجود داشتن تحصیلات بالا برای دستیابی به شغل شایسته با چالش‌هایی مواجه‌ هستند. چشم‌انداز پیش روی آنها برای به دست آوردن شغلی شایسته در طول یک دهه گذشته کمرنگ ‌شده‌‌ که این امر به هدررفت سرمایه انسانی ارزشمند این منطقه منجر شده‌ است.

مطالعه اخیری که از سوی آدیر استاد اقتصاد دانشگاه مون‌پولیه فرانسه در سال ۲۰۲۲ انجام شده، تکه‌تکه ‌شدن بازار کار، گسترش اشتغال غیررسمی، تحرک شغلی پایین و گسترده ‌بودن کسب‌وکارهای غیررسمی خرد و کوچک در صنایع با بهره‌وری پایین در شش کشور با درآمد متوسط به پایین و اقتصادهای واردکننده نفت در خاورمیانه و شمال آفریقا (مصر، مراکش و تونس در شمال آفریقا و اردن، لبنان و فلسطین در خاورمیانه) را نشان می­دهد. بیشترین سهم اشتغال غیررسمی به مراکش و پایین‌ترین سهم به تونس اختصاص دارد. خوداشتغالی با اشتغال غیررسمی و انواع شغل‌های ناپایدار مانند شاغلان مستقل که برای خودشان کار می‌کنند (افرادی که نیروی کار دیگری را برای انجام کارها استخدام ‌نکرده‌اند اما ممکن است با شراکت افراد دیگری کار ‌کنند) و (اغلب) مرد هستند و با نیروی کار فامیلی و نیروی کار فصلی هم‌پوشانی بسیاری دارند.

نرخ مشارکت نیروی کار در منطقه منا مستمرا پایین‌تر از سایر مناطق جهان بوده ‌است و تنها بین سال‌های ۲۰۰۰ (۱۹ درصد) و ۲۰۱۹ (۲۰ درصد) افزایش کند و غیریکنواختی داشت. یک‌چهارم نیروی کار در منطقه منا بیکار هستند و زنان به‌طور نامتناسبی با مشکل بیکاری مواجه‌اند. در سال ۲۰۱۵ در منطقه منا از هر ۳ نیروی کار مرد جوان ۲ نفر نیروی کار غیررسمی بوده­اند و در مقابل از هر ۳ نیروی کار جوان زن یک نفر در بازار کار غیررسمی فعالیت ‌می‌کند. شیوع گسترده بازار کار غیررسمی فاقد حمایت‌های اجتماعی در میان جوانان با یک الگوی Uشکل در طول عمر نیروی کار سازگاری دارد؛ به این معنی که از دوره جوانی به میانسالی غیررسمی ‌بودن روند نزولی داشته و پس از آن در طول دوره پیشابازنشستگی روند افزایشی به خود می‌گیرد.

عوامل موثر در رشد مشاغل غیررسمی و تحرک پایین نیروی کار

کمبود شغل شایسته ممکن است تا حدی به کاهش نیروی انسانی فعال در بخش‌ عمومی و دوگانگی حاکم بر بخش خصوصی نسبت ‌داده ‌شود که در پی آن بخشی از بنگاه‌های خصوصی در رقابت مالی با شرکت‌های با بهره‌وری بالا در بخش رسمی اقتصاد با چالش مواجه‌ می‌شوند. کمبود نیروی کار در بخش غیررسمی نشان ‌می‌دهد که اشتغال غیررسمی به‌دلیل مازاد عرضه در بازار کار ایجاد نمی‌شود بلکه مسائل ساختاری طرف تقاضای بازار کار به گسترش اشتغال غیررسمی می‌انجامد. جدول انتقال و رگرسیون‌های احتمال روی داده‌های خرد طولی نشان ‌می‌دهد که زمان شروع کار نیروی کار، ویژگی‌های والدین مانند سطح تحصیلات، حرفه و وضعیت سلامتی آنها از عوامل موثر بر درآمد نیروی کار است. به علاوه سیاست‌های سختگیرانه و تبعیض­آمیز و غیرمرتبط با مهارت متقاضیان کار در زمان استخدام و ارتقای شغلی، در میان کارفرمایان بخش خصوصی بسیار شایع است. پیامد چنین وضعیتی افول سرمایه انسانی در بخش خصوصی است که عواقب بدی برای بهره‌وری نیروی کار، نوآوری و رشد در پی خواهد داشت.

اقتصاد اجتماعی و فراگیر

زمانی که اشتغال در بخش عمومی رو به کاهش است، اقتصاد اجتماعی و فراگیر (SSE) می‌تواند خلاء ناشی از این کاهش را جبران کند. اقتصاد اجتماعی و فراگیر، بخش‌های انتفاعی و غیرانتفاعی، تعاونی‌ها و اتحادیه‌ها را شامل ‌‌می‌شود و کارگرانی را از بخش‌های مختلف جامعه دربر می‌گیرد که تحت حمایت اتحادیه­ کارگری یا صنفی نیستند. موفقیت اقتصاد اجتماعی و فراگیر به سرمایه‌گذاری اولیه کافی نیاز دارد. در حال حاضر، پس‌انداز شخصی و کمک‌های بلاعوض منابع عمده تامین مالی این‌گونه فعالیت‌ها هستند که در معرض مشکلات ساختاری در سیستم بانکی و فقدان تسهیلات مالی مناسب قرار دارند، بنابراین حمایت‌های خارجی از این فعالیت‌ها ضروری است.

توصیه‌های سیاستی

سیاست‌های مرسوم رسمی‌سازی که کسب‌وکارها و کارگران را در مقابل انواع استراتژی‌های چماق و هویج هدف ‌قرار می‌دهد، اثرات ناچیزی بر اشتغال ناقص و اشتغال غیررسمی داشته‌ است. ایجاد شغل شایسته نیازمند رهیافت‌های خلاقانه برای مقابله با تکه‌ تکه ‌شدن بازار کار در منطقه منا و افزایش تحرک شغلی و توسعه سرمایه‌‎ انسانی است. رسمی‌سازی بازار کار باید هم کسب‌وکارها و هم کارگران بخش غیررسمی را با مشوق‌ها و مجازات‌هایی هدف ‌قرار دهد. تشکیلات اقتصاد اجتماعی و فراگیر شامل نهادهای تامین ملی خرد باید از رسمی‌سازی بنگاه‌های غیررسمی پشتیبانی ‌کنند، به عنوان مثال انجمن کسب‌وکار الکساندریا، نهاد تامین مالی خرد مصری موفق ‌شده که در فاصله سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۶ تعداد مشتریانی که در بازارهای کاملا رسمی فعالیت می‌کنند را به سه ‌برابر (از ۶ درصد به ۱۸درصد) برساند.

سیاست‌های دولتی از جمله سیاست‌های مالیاتی و سیاست‌های مربوط به پیوستن کارگران غیررسمی به سازمان‌های پایدار رسمی یا ایجاد آن باید در همین راستا اعمال شود.اقدامات مربوط به رسمی‌سازی باید از رسمی کردن مشاغل موجود و نیز ایجاد مشاغل شایسته به‌ تعداد کافی، حمایت ‌کنند. دولت‌ها، حتی پیش از وضع سیاست‌های اصلاحی لازم، باید کارگرانی را که در حال حاضر از بازار کار خارج‌ شده‌اند یا کسانی که وضعیت شغلی مطمئنی ندارند، از طریق سیستم‌های تامین اجتماعی مورد حمایت قرار دهند. در نهایت این سیاست‌ها توسعه اقتصادی پایدارتر و فراگیرتر را تقویت‌ خواهد کرد. در آخر از جنبه نظارتی، هدف و ارزیابی تاثیر سیاست‌های رسمی‌سازی باید مورد بررسی قرار ‌گیرد، چراکه این موارد بر اشتغال شایسته و به‌کارگیری نیروی کار در سازمان‌های رسمی پایدار در آینده اثرگذار هستند.ردیابی بازار کار غیررسمی نیازمند بررسی جامع و جمع‌آوری حجم عظیمی از آمار و اطلاعات است.

تحقیقات بازار کار که به‌واسطه همه‌گیری کووید۱۹ و بحران مالی پس از آن مختل ‌شده ‌است باید به‌منظور ارزیابی روندهای بازار کار و به ‌عنوان پیش‌نیاز سیاست‌های رسمی‌سازی دوباره از سر گرفته ‌شود.

اشتغال در منطقه منا,ترویج ایجاد شغل شایسته و رسمی‌سازی مشاغل غیررسمی در منطقه منا

  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش