
جمعهها معمولا روز افتتاحیه نمایشگاههای هنری است. فردا هم نمایشگاههای متعددی افتتاح میشود که مروری کوتاه بر بعضی از آنها خواهیم داشت.
نگارخانه «نقش جهان» از جمعه ۹ آذر میزبان آبرنگهای مهرنوش سیدمحسنی با عنوان «زمزمه طبیعت» خواهد بود. مهرنوش سیدمحسنی متولد ۱۳۴۶ تهران و دانشآموخته رشته گرافیک و آموزش هنرهای تجسمی است. در بیانیه این نمایشگاه آمده است: «زمزمه طبیعت، زمزمه عشق است ... زمزمهای عاشقانه برای دوست داشتن و دوست داشته شدن». این نمایشگاه جمعه از ساعت ١۶ الی ٢٠ در نگارخانه «نقش جهان» واقع در نیاوران، از میدان یاسر به سمت تجریش، کوچه همایونفر، کوچه سعدی، کوچه حافظ، خیابان آیتالله محمودی ٢، پلاک ٩ افتتاح میشود و تا ۱۴ آذر به جز شنبه از ساعت ١۶ تا ١٩ ادامه خواهد داشت.
«تو اینجا بودی» عنوان نمایشگاه ویدئوآرتهای علی اتحاد است که از فردا به مدت یک هفته در گالری «فرشته» واقع در خیابان شریعتی، پایینتر از پل صدر، جنب شهر کتاب فرشته، روبهروی ساختمان رویال پارک، پ ۱۶/۷۱ برپا خواهد بود. این نمایشگاه روز افتتاحیه از ساعت ۱۶ تا ۲۱ و یکشنبه تا جمعه از ساعت ۱۲ تا ۲۰ میزبان علاقهمندان است.
آثار نقاشی «بیژن صفاری» نیز با عنوان «استاد و دوست» از این جمعه تا پایان آذر در گالری «دستان+٢» از ساعت ۱۱ تا ۱۹ میزبان علاقهمندان خواهد بود. این گالری در خیابان فرشته، خیابان بیدار، پلاک ۸، طبقه دوم واقع شده است.
«مریم حیدرزاده» که او را بیشتر با ترانههایش میشناختیم، پنجمین نمایشگاه نقاشیاش را از ۹ آذر با عنوان «پس از آن همه حسرت» در گالری «مژده» برگزار خواهد کرد. او درباره نامگذاری نمایشگاههایش گفته است: «پس از آن همه حسرت»، نامی است که برای نمایشگاههای نقاشی خودم برگزیدهام زیرا سهونیمساله بودم که بر اثر یک عمل جراحی بیناییام را از دست دادم و نقاشی هنری بود که همیشه عاشقش بودم و به خاطر این محدودیت نمیتوانستم به آن بپردازم. تا ۹ سال قبل که پس از آن همه حسرت با راهنمایی استادم آقای قاسمیزاده توانستم به سمت آن بروم.
رنگها و تصاویر در هالهای از ابهام در ذهنم وجود داشت و همین موضوع کمک کرد تا بتوانم نقاشی کنم». نمایشگاه حیدرزاده در گالری مژده به نشانی سعادتآباد، خیابان علامه شمالی، خیابان هجدهم شرقی، پلاک ۲۷ تا شانزدهم آذرماه (غیر از شنبه) هر روز از ساعت ۱۲ تا ۲۰ میزبان علاقهمندان خواهد بود.
نگارخانه «آریا» نیز تا ۱۹ آذر میزبان نمایشگاه انفرادی مجسمه، نقشبرجسته و چاپ سعید شهلاپور خواهد بود. این نمایشگاه واقع در خیابان ولیعصر، بالاتر از سه راه عباسآباد، کوی زرین، پلاک ۱۰ به جز روز افتتاحیه از ساعت ۱۶ تا ۲۰ میزبان بازدیدکنندگان است.
«نقش نفور» عنوان نمایشگاه انفرادی نقاشیهای سوزان عظیمی است. این نمایشگاه در خیابان شریعتی، نرسیده به میدان قدس، کوچه ماهروزاده، کوچه رمضانیان، ابتدای کوچه احمدی مقدم (ایزد)، پلاک ۳۱، طبقه اول قرار دارد و تا ۱۵ آذر به جز شنبهها از ساعت ۱۶ تا ۲۰ فعالیت میکند.
سومین نمایشگاه گروهی آثار هنرهای تجسمی و صنایعدستی هنرمندان توانیاب با عنوان «بر بلندای چکاد» با هدف معرفی توانمندیهای هنرمندان توانیاب در عرصه هنر و بیان ظرفیتهای هنر به عنوان ابزاری ارزشمند در راستای بیان رنجها و امیدهای توانیابان تا ۱۵ آذر در نگارخانه «آشیانه مهر» برگزار میشود. این نمایشگاه به جز پنجشنبه و جمعه در میدان انقلاب، خیابان کارگر شمالی، بالاتر از نصرت، کوچه جعفرزادگان، پلاک ۲ میزبان علاقهمندان خواهد بود.
گالری «فردا» نیز از ۹ آذر میزبان «انقلاب تا جمهوری» خواهد بود. در بیانیه این نمایشگاه که دربرگیرنده آثار نقاشی محبوبه پهلوان است، آمده: «توجه به ویترینهای شهری به عنوان ویترینی جهت نمایش فرهنگ و زبان گفتمانی جامعه شهری، پیشتر با پروژه بازارهای شهری آغاز شد. شهر به عنوان بستری متکثر از الگوهای فرهنگی در پروژه نقاشی سالهای۹۱-۹۷ به صورت گونهای فرهنگی شکل گرفت و تصویر آن با گزینشهای انتخابی فعالیت در ذهن مخاطب شهری را میطلبد. گزیدههای شهری تصویری است از شهر هر روز شهروندان و انتخاب قابی جهت ماندگاری گوشههای آن با جهانبینی و زبانی شخصی است.
ویترینهای شهری به عنوان ویترینی جهت نمایش فرهنگ عموم و بازنمایی چیدمانی گفتمان جامعه در فرهنگ عامه، صورتی فرهنگی از اشیاء روزمره میسازد. اشیاء و اجزاء شهری در خیابان انقلاب به عنوان خیابانی مرکزی با تاریخ ۱۰۰ ساله، تغییر کاربریهای چندگونه و سپری شدن سه دوره مهم از تاریخ ایران، گونهای فرهنگ بصری و نوشتاری جامعه امروز را نشان میدهند. نئونها و شبرنگها با نوشتارها و عناصر بصری چون مانکنها و مجسمهها در تلفیق با هم معانی متکثر جامعه امروز را نشان میدهند و کنایهای به طنز و جد به فرهنگ عمومی فضاهای شهری دارد». این نمایشگاه که تا ۱۵ آذر ادامه خواهد داشت، هر روز از ساعت ۱۶ تا ۲۰ به نشانی خیابان کریمخان زند، خیابان حسینی، کوچه اعرابی ۶، پلاک ۲، طبقه دوم پذیرای مخاطبان خواهد بود.
آثار نقاشی «رکسانا منوچهری» نیز با عنوان «وصله پینهها» تا ۱۱ دی در گالری «اعتماد ۲» واقع در میدان هفتتیر، خیابان مفتح جنوبى، بنبست شیرودى، پلاک ٢۵ به جز دوشنبهها از ساعت ۱۲ تا ۲۰ میزبان علاقهمندان است.
نمایشگاه عکس «کامران شیردل» هم با عنوان «حوالی انقلاب در پرسههای کامران شیردل» تا ۵ بهمن در مرکز «نبشی» واقع در خیابان کریمخان، خیابان استاد نجاتاللهی (ویلا)، کوچه خسرو، پلاک ۵۱ از ساعت ۱۲ تا ۲۰ منتظر علاقهمندان به عکاسی است.
در معرفی این نمایشگاه آمده است: «کامران شیردل بهعنوان یکی از پیشگامان سینمای مستند ایران، همواره بهمانند استاد و مرادش آنتونیونی، تصویر خود را از واقعیت در مستندهایش به نمایش میگذارد و مخاطبان را در برابر پرسشی دشوار به داوری درباره حقیقت آن واقعه دعوت میکند. اما آثار سفارشی و غیرسفارشی او، حتی آنها که به عنوان مستندهای صنعتی ساخته شدهاند، ناخواسته در بنبست تعبیرهای سیاسی روز توقیف و تصویرهای او اسنادی مهم از جامعهشناسی تاریخ معاصر ایران میشوند.
شیردل که نخستین فیلمساز ایرانی است که از عکس به عنوان اینسرت (لایی) در سینمای خود به تناوب بهره برده است، عکسهای پروژه حاضر را نیز تنها به قصد ساخت یک فیلم مستند بهعنوان اینسرت، عکاسی میکند که در پرسههای نامشخصی در روزهای منتهی به انقلاب در سال ۱۳۵۷ بدون سفارشی خاص برای یک شبکه خبری یا تلویزیونی در تهران انجام شده است.
اکنون عکسهای کامران شیردل با رویکردی مستقل از فیلمها و نه بهعنوان اسنادی تاریخی، اجتماعی و سیاسی که بهعنوان روایتی خرد در حاشیه متن بزرگ روایت انقلاب در کنار راشهایی که هیچگاه به فیلم تبدیل نشد به نمایش گذاشته میشود».
فاطمه امینالرعایا
- 11
- 2