پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۶:۰۴ - ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۱۰۴۸
فیلم و سینمای جهان

۵ فیلم برتر با موضوع جنگ هند و پاکستان

فیلم سینمایی,فیلم با موضوع جنگ هند و پاکستان
فیلم «گوریلا»، شب آغاز عملیات نظامی جنایتکارانه ارتش پاکستان در ۲۵ مارس ۱۹۷۱ را به تصویر می‌کشد؛ عملیاتی که منجر به کشتار وسیع مردم بی‌گناه و آغاز یک نسل‌کشی هولناک شد. در همین شب، زندگی یک زن جوان به نام بلقیس با حادثه‌ای هولناک از هم می‌پاشد.

به گزارش فرادید، جنگ‌ها، گذشته از تباهی و خشونت، گاه صحنه‌هایی از فداکاری، ایستادگی و تحول ملی را نیز رقم می‌زنند. در میان درگیری‌های نظامی جنوب آسیا، جنگ سال ۱۹۷۱ میان هند و پاکستان جایگاهی ویژه دارد؛ جنگی که با هدف استقلال پاکستان شرقی آغاز شد و به تولد کشور بنگلادش انجامید. این واقعه نه تنها نقطه‌عطفی در تاریخ منطقه بود، بلکه الهام‌بخش آثار برجسته‌ای در سینمای بنگلادش شد.

فیلم‌سازان کشور بنگلادش، با نگاهی انسانی و در عین حال تاریخی، روایتگر سرگذشت کسانی شدند که در دل بحران، دست به انتخاب‌های بزرگ زدند: از مقاومت‌های شهری و عملیات چریکی گرفته تا روابط انسانی در متن جنگ و جدال.

در این نوشتار، به معرفی پنج فیلم برجسته می‌پردازیم که هر یک گوشه‌ای از واقعیت تلخ و باشکوه جنگ ۱۹۷۱ را به تصویر کشیده‌اند؛ آثاری که فراتر از مرزهای جغرافیا، صدای یک ملت در مسیر آزادی را بازتاب می‌دهند.

۱. جیون تیک نیا (Jibon Theke Neye- 1970)

IMDB: 9.‎3

فیلم سینمایی,فیلم با موضوع جنگ هند و پاکستان

"جیون تیک نیا" ، فیلمی تحسین‌شده از سال ۱۹۷۰ و به زبان بنگالی، در دل ناآرامی‌های سیاسی پاکستان شرقی روایت می‌شود. این فیلم، داستان یک خانواده متوسط را به تصویر می‌کشد که تحت سلطه خواهر بزرگ‌تر و مستبدشان، آپا، زندگی می‌کنند. با ورود دو عروس جدید به خانه، ساتی و بیتی، جرقه‌هایی از اتحاد و مقاومت در برابر ظلم آپا زده می‌شود. اما این اتحاد با دسیسه‌ها و حوادثی غیرمنتظره به چالش کشیده می‌شود و سرنوشت اعضای این خانواده را در بستری از مبارزات اجتماعی و آرمان‌های آزادی‌خواهانه رقم می‌زند.

درست است که این فیلم به‌صورت مستقیم درباره جنگ پاکستان و هند که در سال ۱۹۷۱ رخ داد و به استقلال بنگلادش منجر شد نیست، اما زمینه‌ساز فکری و فرهنگی آن جنگ و جنبش آزادی‌خواهی مردم بنگلادش است.

فیلم در سال ۱۹۷۰ منتشر شد، درست چند ماه پیش از آغاز جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱. به همین دلیل، بسیاری آن را یک اثر پیشرو و انقلابی می‌دانند که افکار عمومی را برای جنبش استقلال آماده کرد.

۲. آتش لمس کننده (Aguner Poroshmoni- 1994)

IMDB: 9.‎1

فیلم سینمایی,فیلم با موضوع جنگ هند و پاکستان

 "آگونر پُرشمُنی" (آتش لمس کننده) اثری سینمایی برجسته محصول سال ۱۹۹۴ بنگلادش است که از رمان تحسین‌شده‌ی همایون احمد اقتباس شده و خود او نیز کارگردانی آن را بر عهده داشته است. این فیلم که نخستین تجربه‌ی کارگردانی احمد محسوب می‌شود، با استقبال گسترده‌ای روبرو شد و توانست هشت جایزه‌ی ملی فیلم بنگلادش را از آن خود کند، از جمله جوایز مهم بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه.

داستان فیلم در بحبوحه‌ی سال ۱۹۷۱ و در سایه‌ی حکومت نظامی بنگلادش روایت می‌شود. در این میان، ارتش آزادی‌بخش به عنوان نیرویی چریک فعالانه به مبارزه می‌پردازد و بدی‌ال‌عالم، یکی از همین مبارزان است. عالم برای انجام عملیات‌های چریکی در پایتخت برنامه‌ریزی می‌کند و خانه‌ی امن آقای متین را به عنوان پناهگاه انتخاب می‌کند. آقای متین به همراه همسر مهربانش سورما و دو دختر زیبایش، راتری و اوپالا، زندگی آرامی را سپری می‌کنند. عالم با همراهی دیگر رزمندگان آزادی‌خواه، چندین عملیات موفقیت‌آمیز را علیه نیروهای نظامی ارتش پاکستان به انجام می‌رساند. با این حال، تراژدی از راه می‌رسد و یاران عالم یکی پس از دیگری دستگیر، شکنجه و به شهادت می‌رسند. خود عالم نیز در یکی از درگیری‌ها هدف گلوله قرار گرفته و به شدت زخمی می‌شود. او را به خانه‌ی متین بازمی‌گردانند تا مخفی شود. اما سوال اینجاست: آیا عالم از این جراحات جان سالم به در خواهد برد؟ آیا او فرصت دیدن سپیده‌ی صبحی دیگر را خواهد یافت؟

۳. مبارزه (Songram- 1974)​​

IMDB: 8.‎5

فیلم سینمایی,فیلم با موضوع جنگ هند و پاکستان

"سنگرام" (مبارزه)، فیلمی برجسته در ژانر درام جنگی محصول سال ۱۹۷۴ سینمای بنگلادش است. این اثر سینمایی که به کارگردانی چاشی نازرول اسلام و تهیه‌کنندگی کازی سوبوز به ثمر رسیده، روایتی مستندگونه از وقایعی است که سرگرد شهید خالِد مشرف در یادداشت‌های شخصی خود به ثبت رسانده است.

در سال ۱۹۷۱، همزمان با اوج‌گیری جنبش عدم همکاری در پاکستان شرقی و اعتراضات مردمی علیه حکومت نظامی، کاپیتان اسد، افسر پاکستانی، شاهد شکل‌گیری بی‌اعتمادی عمیق میان ارتش و مردم است. اعزام نیروهای بیشتر از غرب، زنگ خطری برای نیروهای بنگالی به صدا درمی‌آورد. نقشه‌ای شوم در حال شکل‌گیری است و تلاش برای خلع سلاح نیروهای بنگالی، جرقه‌ای برای یک قیام بزرگ می‌شود. با اعلام استقلال بنگلادش، کاپیتان اسد دستگیر می‌شود اما با شجاعت می‌گریزد. در ادامه، فاجعه‌ای شخصی او را مصمم‌تر می‌کند تا با متحد شدن با دیگر مبارزان، برای آزادی سرزمین و نجات عزیزانش، وارد نبردی سرنوشت‌ساز شود.

۴. این عشق است  (Eito Prem- 2015)​​

IMDB: 8.‎1

فیلم سینمایی,فیلم با موضوع جنگ هند و پاکستان

فیلم بنگلادشی «این عشق است»، محصول سال ۲۰۱۵، یک درام عاشقانه به نویسندگی و کارگردانی سهیل آرمان است. شاکیب خان و بیندو نقش‌های اصلی مادهَبی و سورجا را ایفا می‌کنند و بازیگران مطرح دیگری نیز در این فیلم حضور دارند. موسیقی فیلم اثری از حبیب واحد است.

داستان فیلم در بحبوحه جنگ می‌گذرد و حول محور عشق میان مادهَبی، دختر یک روحانی، و سورجا، پسر یک معلم، شکل می‌گیرد. در شرایط پرتلاطم جنگ، آن‌ها با وجود موانع ازدواج می‌کنند. با ترک وطن توسط خانواده مادهَبی، پدر او ابتدا سورجا و پدرش را مقصر می‌داند، اما در نهایت از لطیف مستر می‌خواهد که مراقب دخترش باشد. تراژدی زمانی رخ می‌دهد که لطیف مستر و خانواده‌اش به دست ارتش پاکستان کشته می‌شوند. سورجا که داغدار و مصمم به انتقام است، به صفوف مبارزان آزادی می‌پیوندد و همسر جوانش را تنها می‌گذارد.

۵. گوریلا (Guerrilla 2011)​​​

IMDB: 8.‎1

فیلم سینمایی,فیلم با موضوع جنگ هند و پاکستان

 فیلم "گوریلا"، محصول سال ۲۰۱۱ بنگلادش، بر اساس رویدادهای جنگ آزادی این کشور و اقتباسی از رمان "نیشیدو لوَبَن" ساخته شده است. ناصرالدین یوسف بچو، کارگردان فیلم که خود از مبارزان آزادی‌خواه سال ۱۹۷۱ بوده، داستان را با نگاهی شخصی روایت می‌کند. حسن احمد، روزنامه‌نگار و همسر بِلقیس، در راه رفتن به دفتر روزنامه ناپدید می‌شود و هیچ اثری از او یافت نمی‌شود.

فیلم، شب آغاز عملیات نظامی جنایتکارانه ارتش پاکستان در ۲۵ مارس ۱۹۷۱ را به تصویر می‌کشد؛ عملیاتی که منجر به کشتار وسیع مردم بی‌گناه و آغاز یک نسل‌کشی هولناک شد. در همین شب، زندگی یک زن جوان به نام بلقیس با حادثه‌ای هولناک از هم می‌پاشد. شوهرش، در مسیری که هر روز آن را طی می‌کرد، ناگهان ناپدید می‌شود و سکوتی مرگبار جای صدای او را می‌گیرد. بلقیس، در گردابی از ترس و ابهام فرو می‌رود و جستجویی نومیدانه را برای یافتن عزیزش آغاز می‌کند. اما این جستجو، او را به مسیری غیرمنتظره و خطرناک می‌کشاند؛ مسیری که نه تنها پرده از راز ناپدید شدن همسرش برمی‌دارد، بلکه او را به قلب تپنده‌ی مبارزه‌ای بزرگ برای آزادی سرزمینش پیوند می‌زند. سفری پر از رنج، شجاعت و فداکاری در انتظار اوست.

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش