چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۴۱ - ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۲۰۴۲۲
اخبار بازار خودرو

متناقض‌گویی وزیر و معاون!

آئین‌نامه واردات خودرو,شرکت‌های وارد‌کننده خودرو, وزارت صمت

روزنامه جهان صنعت نوشت :  به علت محدودیت‌های ارزی در سال ۱۳۹۷ براساس تصمیم شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا ممنوعیت واردات خودرو اعلام شد و براساس مصوبه مذکور ممنوعیت واردات خودرو تا ۳۱ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ اعلام شد. با اتمام مهلت این مصوبه، در بهار سال ۱۴۰۱ واردات خودرو آزاد شد و در شهریور آئین‌نامه واردات خودرو به تصویب هیات دولت رسید و پیرو آن اعلام شد که یک میلیارد یورو ارز برای واردات خودرو در نظر گرفته شده است.

پیرو آزاد شدن واردات خودرو و مشخص شدن شرکت‌های وارد‌کننده خودرو، امید قالیباف سخنگوی وقت وزارت صمت در آذرماه ۱۴۰۱ اعلام کرد که تا خرداد ۱۴۰۲ حدود ۲۰۰هزار خودرو به کشور وارد می‌شود، بر همین اساس زمستان سال ۱۴۰۱ وزارت صمت با فعال کردن سامانه یکپارچه اقدام به ثبت‌نام از متقاضیان خرید خودروی وارداتی با بلوکه کردن ۵۰۰میلیون تومان کرد که در همین راستا هم ۳۴هزار نفر برای خرید خودرو ثبت‌نام کردند.

در آن زمان وزارت صمت وعده داد که با واردات ۲۰۰هزار خودروی خارجی بخشی از تعهدات را تا پایان سال ۱۴۰۱ و بخشی دیگر ظرف ۳ماه تحویل متقاضیان خواهد شد. از این وعده وزارت صمت حالا بیش از ۱۴ماه می‌گذرد اما هنوز بیش از نیمی از متقاضیان حتی موفق به انتخاب خودروی وارداتی مدنظر خود نشده‌اند. مهدی ضیغمی رییس سازمان توسعه تجارت ایران در این رابطه به تازگی گفته که بسیاری از افرادی که در سامانه ثبت‌نام کردند، منتظر هستند خودروی مورد علاقه‌شان وارد شود و به همین دلیل تاکنون از ۳۰هزار نفر که در سامانه بودند، ۱۵هزار نفر خودروی خود را انتخاب کردند.

نکته دیگر آنکه بین اظهارات متولیان صنعت خودرو در مورد واردات نیز ضد و نقیض بسیاری وجود دارد، به عنوان نمونه اگرچه عباس علی‌آبادی وزیر صمت ۲۹فروردین‌ماه به تسنیم گفته بود که «حدود ۵۰هزار خودروی وارداتی در گمرکات کشور وجود دارد و مشکل فعلی برای واردات خودرو، نداشتن فضای کافی در بنادر کشور است و تعداد زیادی خودرو روی کشتی داریم». اما ضیغمی این عدد را ۱۳هزار دستگاه اعلام کرده است؛ آن‌طور که رییس سازمان توسعه تجارت که مدیر طرح واردات خودروی وزارت صمت نیز است به اقتصادآنلاین گفته «در حال حاضر خودروهای زیادی در گمرکات و مناطق آزاد وجود دارد؛ بیش از ۱۲ تا ۱۳هزار خودروی دپو در مناطق آزاد و کشور وجود دارد که این خودروها فقط منتظر توافق‌های داخلی در وزارت صمت و بانک مرکزی هستند تا ترخیص شوند».

اظهارات ضد و نقیض دو متولی اصلی واردات خودرو که فاصله بیش از ۲۷هزار دستگاهی با هم دارد در حالی صورت گرفته که همان‌طور که ذکر شد بیش از یک سال از انتظار متقاضیان خرید خودروی وارداتی می‌گذرد اما همچنان نیمی از این افراد حتی موفق به انتخاب خودروی مدنظر خود نشده‌اند.

نکته دیگر در اظهارات این دو متولی اصلی واردات خودرو آن است که سال گذشته نیز هر چند وقت یک‌بار از این دست صحبت‌ها صورت می‌گرفت؛ حتی ضیغمی بهار پارسال وعده داده بود که از خرداد ماه ۱۴۰۲ شاهد واردات انبوه خودرو خواهیم بود. با این حال آمار رسمی گمرک ایران حکایت از این داشت که هیچ‌یک از وعده‌های متولیان جامه عمل نپوشیده است.

آن‌طور که آمار رسمی نشان می‌داد در طول سال ۱۴۰۲ تنها ۱۱هزار خودرو از گمرکات کشور ترخیص شده که حتی پاسخگوی نیمی از متقاضیان خرید خودروی وارداتی هم نبود، از سویی دیگر واردات خودرو به قدری حداقلی بوده که حتی شاهد تردد خودروهای وارداتی در کف خیابان‌ها و حتی نمایشگاه‌های خودرو نیستیم.

این در حالی است که قرار بود با واردات خودرو اعم از نو و کارکرده، بازار انحصاری خودرو متعادل شود و حباب قیمتی بترکد اما نه تنها خودرویی وارد کشور نشده بلکه هم فروشندگان و هم خریداران دچار یک بلاتکلیفی شده‌اند که نتیجه آن رکود بازار و تشنگی بیش از پیش آن است.

مشکل کجاست که خودروها ترخیص نمی‌شوند؟

حتی اگر در نظر بگیریم که این حجم از خودروی وعده داده شده از سوی وزیر صمت و معاونش وارد گمرکات شده، چرا این خودروها ترخیص نمی‌شوند؟ مشکل کجاست که همچنان باید عباراتی همچون دپوی خودرو را از زبان مسوولان کشور بشنویم؟ در واقع اگر طبق اظهارات متولیان صنعتی کشور، این واردات رخ داده است، چرا اراده‌ای برای آغاز روند ترخیص و تحویل نیست؟

در اینجا باید به اظهارات داود منظور رییس سازمان برنامه و بودجه اشاره کرد که گفته بود تخصیص ارز برای واردات به صلاح کشور نیست؛ اگرچه این سخنان منظور توسط ضیغمی اصلاح شد اما با توجه به واردات قطره‌چکانی خودرو به نظر می‌رسد زور منظور بر ضیغمی و علی‌آبادی چربیده است و همچنان باید شاهد دپوی خودروهای وارداتی در مناطق آزاد و گمرکات باشیم. بنابراین اگر شرکت‌های واردکننده معطل تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی برای ارائه اظهارنامه و ترخیص هستند و با رفتاری که از بانک مرکزی دیده‌ایم و وجود نظر صریح و قاطع رییس سازمان برنامه و بودجه در این رابطه که گفته بود اختصاص منابع ارزی برای واردات خودرو به‌صرفه نیست، نتیجه مشخص است و به نظر نمی‌رسد به این زودی گشایشی در کار باشد.

خبری از سامانه یکپارچه نیست

نکته دیگر آنکه در ماه‌های قبلی وقتی خودرویی وارد کشور می‌شد سامانه یکپارچه به فاصله چند روز فعال و آماده عرضه خودرو به متقاضیان می‌شد؛ هر چند این عرضه نیز در حد انتخاب خودرو بود اما به هر حال سامانه به منظور عرضه خودرو و اینکه مشخص شد خودرویی وارد کشور شده یا در حال ورود به کشور است، بازگشایی می‌شد. با این حال مدت‌هاست که خبری از سامانه یکپارچه نیست و متقاضیان به ویژه متقاضیانی که زمستان سال ۱۴۰۱ اقدام به ثبت‌نام کرده بودند، همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برند. پیگیری‌های خبرنگار «جهان‌صنعت» از مدیر سامانه یکپارچه نیز حاصلی نداشت و مشخص نیست چه زمانی خودروهای وارداتی در این سامانه عرضه خواهند شد.

این وضعیت در حالی است که به گفته متقاضیان خرید خودرو (ثبت‌نامی در زمستان ۱۴۰۱) اغلب این افراد دارایی‌های غیرنقد خود را تبدیل به پول نقد کردند تا در صورت فراخوان ثبت‌نام به مشکل تامین نقدینگی مواجه نشوند اما هنوز خبری از فراخوان تکمیل وجه و عرضه این خودروها نیست و هیچ‌کس هم پاسخگوی آنها نبوده و معلوم نیست که این خودروها چه زمانی عرضه و تحویل مشتریان می‌شود. آنها عنوان کرده‌اند که با توجه به عدم تحویل خودرو در موعد مقرر، تبدیل دارایی به نقدینگی در شرایط تورمی به ضرر آنها بوده است و نمی‌دانند که چه زمانی این خودروها به آنها عرضه می‌شود و تا چه زمانی باید پول نقد را برای خرید این خودروها نگاه دارند.

در این بین حتی خبری از آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده هم نیست که حداقل با استفاده از این خودروها بخشی از نیاز متقاضیان پاسخ داده شود. لازم به یادآوری است که قرار بود به منظور مدیریت بازار خودرو و شکست انحصار موجود واردات خودروهای کارکرده و دست دوم اجرایی شود. در همین رابطه اعلام شده بود که مقرر شده با واردات خودروهای کارکرده خارجی با قیمت‌های پایین زمینه برای شکست انحصار بازار فراهم شود تا به تدریج به سمت رقابتی شدن پیش رویم. حتی آیین‌نامه واردات این خودروها ۶ماه پیش از سوی وزارت صمت به هیات دولت ارسال شد اما تا به امروز خبری از این آیین‌نامه نیست.

هر بار هم که وزرای اقتصاد و صمت و سخنگوی اقتصادی دولت در مورد آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده مورد سوال قرار می‌گیرند از عبارت «به زودی ابلاغ می‌شود» استفاده می‌کنند. حتی در آخرین اظهارنظر نیز علی‌آبادی وزیر صمت با ادبیات عجیبی اعلام کرد که «از شنیدن عبارت آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده کهیر می‌زند»!

به هر حال دومین ماه از سال ۱۴۰۳ نیز به اواسط خود نزدیک است اما هنوز نه از واردات انبوه خودروهای نو خبری است و نه از آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده خبری شده و مشخص نیست که در ماه‌های آتی بالاخره وعده‌های بی‌شمار مسوولان صنعتی کشور اعم از وزیر صمت و رییس سازمان توسعه تجارت جامه عمل بپوشد یا خیر.

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش