شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۲۸ - ۱۶ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۳۷۹۰
اقتصاد کلان

استقلال بانک مرکزی از اولویت ها باشد

بانک مرکزی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
اصلاح نرخ سود به عنوام نخستین گام برای اصلاحات نظام بانکی در دولت دوازدهم، موضوعی است که تقریبا بخش زیادی از خبرگان، کارآفرینان، بانک مرکزی و دولت در مورد آن به جمع‌بندی نزدیک به هم رسیدند.

به گزارش خبرآنلاین،  اصلاح نرخ سود به عنوام نخستین گام برای اصلاحات نظام بانکی در دولت دوازدهم، موضوعی است که تقریبا بخش زیادی از خبرگان، کارآفرینان، بانک مرکزی و دولت در مورد آن به جمع‌بندی نزدیک به هم رسیدند. این موضوع بسیار مهم است که نرخ‌های سود متناسب با نرخ تورم تعدیل شود. هر چند که مسایلی خاصی هم در آن وجود دارد. بانک مرکزی با وفاقی که در سال گذشته در شبکه بانکی شکل گرفت، موضوع کاهش تدریجی نرخ سود را در دستورکار و برنامه عمل خود را قرار داد.

 

همچنین بانک مرکزی سیاستی مبنی بر فعال‌سازی بازار بین‌بانکی و همچنین اعطای خطوط اعتباری برای بانک‌هایی که به صورت کوتاه‌مدت دچار کسری منابع و نقدینگی ‌شدند، اعمال کرد. اثر این سیاست‌ها خود را در کاهش نرخ سود بین بانکی از حدود ۲۸ درصد به حدود ۱۸درصد نشان داد. اما در آبان ماه سال ۱۳۹۵ با ورود اوراق بدهی به بازار، شرایط برای پایداری نرخ در محدوده ۱۸ درصد دچار تغییر شد و مجددا با تزریق این اوراق به بازار سرمایه و تنزیل‌هایی که روی این اوراق صورت گرفت، این نرخ به حدود ۲۱ تا ۲۲ درصد در پایان سال ۹۵ افزایش یافت.

 

در ادامه، پس از آنکه، بانک مرکزی ساماندهی موسسات غیرمجاز به طور ویژه در دستور کار قرار داد و البته، فشار سه ماهه اول سال ۱۳۹۶ حتی این نرخ ۲۱ تا ۲۲ درصدی سود بازار بین بانکی، به افزایش بیشتر گرایش پیدا کرد. با تغییرات کابینه و استقرار دولت دوازدهم، بانک مرکزی برنامه اصلاحی خود را از سرگرفت و نخستین گام را با اعلام ضرب‌الاجل کاهش نرخ سود سپرده‌ها به ۱۵درصد برداشت.

 

شهریور به جهت تعطیلی‌ها، نقل و انتقالات در بازار مسکن و انجام سفرها، مقطع خاصی به شمار ‌می‌رود و سیاستگذار پولی در انجام اجرایی کردن تصمیم خود به این مسایل توجه داشته است. البته، در این بازه که تعدیل نرخ موضوعیت پیدا کرد، شاید شایسته‌تر این بود که بانک مرکزی بازه کوتاه‌تری را از زمان اعلام تا زمان اجرای این مصوبه بر‌می‌گزید. به هر روی، کاهش سود،  شرایط را هم برای تسهیلات‌گیرندگان و هم برای سیستم بانکی مساعد ‌می‌سازد و این اقدام در حوزه پولی، برای حرکت به سمت تعادل عمومی اقتصاد، ریل‌گذاری ‌می‌کند.

 

انتظار این است که سیاستگذار پولی، نسبت به اجرای سیاست‌هایی که برای پایدارسازی و تعدیل نرخ سود لازم است اجرایی شود نیز اهتمام بورزد والبته دستگاه‌هایی که با این حوزه مرتبط هستند، به وظایف خود عمل کنند که بازه نرخ سود در بازه‌ای متعادل و متناسب با شرایط اقتصادی کشور قرار گیرد.

 

 ممکن است، برخی صاحب‌نظران ضرب‌الاجل بانک مرکزی به بانک‌ها برای کاهش نرخ سود را نوعی مداخله قلمداد کرده و از این جنبه چنین تصمیمی را به نقد بکشند. نکته‌ای که شایان توجه به نظر ‌می‌رسد، آن است که بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار، ظرف چهار سال گذشته، تلاش کرده‌اند که از مداخلات دستوری و بخشنامه‌ای اجتناب کرده و اجازه دهند بازار نقش خود را در عملیات بازار پولی ایفا کند.

 

اما گاه، لازم است، اهرم‌های کنترلی نیز برای ایجاد شرایط تعادلی در بازار به کار گرفته شود. برای مثال، به دلیل شرایط حاکم بر فضای کسب و کار، شاهده بوده‌ایم که بسیاری از فعالان اقتصادی امکان ایفای تعهدات خویش را نیافتند. به همین دلیل این افراد از دریافت خدمات بانکی محروم شدند. در اینجا لازم است، دستگاه ناظر ورود پیدا کند و شرایطی را برای مجری قانون و فعالان اقتصادی به‌گونه‌ای فراهم آورد که زمینه تخلف برای مجری قانون سلب شده و فعالان اقتصادی نیز بتوانند به کسب و کار خود ادامه دهند.

 

در نتیجه، سیاستگذار تمهیداتی برای رفع این مساله ‌می‌اندیشد. مانند بخشنامه‌ای که برای اعطای تسهیلات ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی به کسب و کارهای کوچک و متوسط ابلاغ شد و این مجوز صادر شد که اگر متقاضیان دریافت این تسهیلات دارای تعهدات ایفا نشده از قبیل چک برگشتی هستند، سیستم بانکی این موارد را نادیده بگیرد.

 البته آنچه که اکنون باید مورد توجه سیاستگذاران، فعالان بازار و اتاق‌های بازرگانی قرار گیرد، این است که همه کمک کنند، سیاستگذار پولی سیاست‌های پولی را به طور مستقل تدوین کرده و اعمال کند. این‌گونه نباشد که بانک مرکزی و شبکه بانکی در سلطه سیاستگذار مالی قرار گیرد و دچار آسیب‌های جدی شود. احتمالا ساده‌ترین روش برای دولت که انتظاراتی را در جامعه ایجاد کرده این است که به صورت کم‌هزینه و از طریق منابع بانک مرکزی این انتظارات را پاسخ دهد و بانک مرکزی به صندوق دولت تبدیل شود.

 

که این رویه، پیامدهای جدی‌تری را برای جامعه به همراه خواهد داشت. خوشبختانه دولت رابطه‌ای عقلانی با بانک مرکزی برقرار کرده و در این میان، سیاست‌هایی که توسط پارلمان بخش خصوصی دنبال ‌می‌شود این است که هم مطالبات بخش خصوصی به نحوی مورد پیگیری قرار دهند که در نهایت نفع آتی آن عاید فعالان بخش خصوصی شود.

 

 

 

  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
افرین حالا این پولو چجورخرج کنیم
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
ویژه سرپوش