مهمترین عناوین خبری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۰۰ - ۰۳ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۰۷۳۹
اقتصاد کلان

بی قراری سرمایه‌های ایرانی؛ از گرجستان تا ترکیه

سرمایه گذاری ایرانیان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

چند سالی است نقدینگی ایرانیان در مسیر کشورهای همسایه بی‌قرار، یا به قول تحلیلگران اقتصادی سرگردان شده‌ است. مشکلات اقتصادی در داخل کشور در کنار تبلیغ‌های اغواکننده برای سرمایه‌گذاری‌های پرسود ایرانیان در بازار مستغلات کشورهایی نظیر قبرس، ترکیه، گرجستان و ...، ایران را در ردیف دومین کشوری قرار داده که در ترکیه خانه خریدند. اگرچه آمارهای قابل استنادی وجود ندارد که از میزان سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در بخش خرید ملک در ترکیه یا دیگر کشورهای منطقه خبر دهد، اما آماری که دولت ترکیه در این باره منتشر کرده قابل توجه است.

 

بر اساس گزارش‌ها، دولت ترکیه گزارشی را منتشر کرده که نشان می‌دهد در ۸ ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۸، شهروندان ایرانی بعد از عراقی‌ها، بیشترین تعداد خانه را در ترکیه خریده‌اند. این آمار نشان می‌دهد که بیش از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ارز از ایران خارج و در بازار مسکن ترکیه سرمایه‌گذاری شده است.

 

این آمارها در حالی از سوی دولت ترکیه منتشر شده است که به باور بسیاری از دست‌اندرکاران اقتصادی، سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف به دلیل عدم ثبات اقتصادی سرمایه‌های مردم را در حالت معلق قرار داده است.

 

این بی‌ثباتی در سرمایه‌گذاری باعث شده تا با وجود هشدار کارشناسان مبنی پر ریسک بودن این سرمایه گذاری ها در کشورهای منطقه، مردم همچنان اقدام به خروج نقدینگی سرگردان خود از کشور کرده و به دنبال راهی پر سود و کم زحمت برای حفظ ارزش دارایی‌های خود باشند.

 

این ماجرا تا جایی پیش رفته که حتی برخی بهارستانی‌ها نیز به آن واکنش نشان داده‌اند. دو روز گذشته بود که سخنگوی کمیسیون عمران مجلس به خانه ملت گفته بود: « در شرایط کنونی گزارش هایی درباره سرمایه گذاری مردم در بخش املاک کشورهایی مانند ترکیه و گرجستان مطرح شده است که آمارها کاملا چشمگیر است.»

 

صدیف بدری در ادامه گفت: «افزایش آمار سرمایه گذاری در حوزه املاک در کشورهای منطقه نشات گرفته از تلاطم قیمت ارز و افت ارزش پولی کشور در یک سال اخیر است، به طوری که بخشی از مردم برای حفظ دارایی های مالی خود، اقدام به خرید ملک در کشورهای خارجی کردند. اما به نظر من نمی توان بر روی چنین سرمایه گذاری هایی حساب باز کرد، در هر صورت شاید در آینده همان کشوری که به راحتی اجازه سرمایه گذاری را به سرمایه گذاران داده بود، با وضع قوانین جدیدی مانع از خروج همان سرمایه ها شوند.»

 

به باور بسیاری از تحلیلگران اقتصادی آنچه که موجب خروج سرمایه‌های مردم از کشور شده است، نبود ثبات در اقتصاد بخصوص بعد از نوسانات نرخ ارز است. کاظم دوست حسینی، کارشناس اقتصادی، درباره علت اصلی افزایش سرمایه‌گذاری در کشورهای منطقه در سال‌های اخیر، اینطور به «همدلی»، توضیح می‌دهد: «یکی از علت‌های اصلی خروج سرمایه‌ها از کشور بی‌ثباتی ارزش پول ملی است، اگر ارزش پول ملی باثبات باشد، اکنون شاهد خروج سرمایه‌ها از کشور نبودیم.»

 

دوست حسینی در ادامه توضیح داد: «اقتصاد کشور در شرایطی است که نمی‌توان با پیچیدن یک نسخه همه دردهای آن را درمان کرد، چرا که علاوه بر نبود ثبات در ارزش پول ملی کشور، یکی از اشکالات اساسی مشکلات در نظام مالیاتی کشور است و باید تحولی اساسی در این زمینه ایجاد شود.»

 

او در ادامه راهکار خروج از این بحران را نیازمند حمایت از تولید و اشتغال عنوان می‌کند: «باید از بخش‌های غیر مولد مالیات اخذ شود اما از بخش‌های مولد به میزان کمتری مالیات گرفت» او یکی از راه‌کارهای اصلی برای حمایت از تولید را کاهش مالیات از بخش‌های مولد اقتصادی عنوان می‌کند.

 

به باور این کارشناس اقتصادی: «حمایت از تولید به معنای حمایت از تولید صنعتی نیست؛ باید از تولید در بخش ساخت و ساز حمایت کرد و مثل سال‌های گذشته به فرو.ش متری زمین پرداخت؛ افراد در حد وسع خود در بافت‌‎های فرسوده برای خرید زمین سرمایه‌گذاری کنند.»

 

گره کور بی‌ثباتی در اقتصاد

اقتصاد ایران سال‌هاست که درگیر گرفتاری بزرگی به نام بی‌ثباتی است؛ آنقدر که طی چند ماه بتواند قیمت کالاهای اساسی را زیر و رو کند. داستان این‌ بی‌ثباتی بخصوص در ماه‌های اخیر بود که روی خود را به اقتصاد ایران نشان داد و چنان لرزه‌ای در بخش‌های مختلف ایجاد کرد که سراغ هر کالایی را که می‌گرفتی با تغییر قابل‌توجه نرخ‌ها مواجه بود؛ از قیمت ارزهای بین‌المللی گرفته تا مسکن و خودرو که طی کمتر از یکسال منقلب شد.

 

نگاهی به حال و هوای چهارراه‌استانبول یا جمهوری حکایت از آن دارد که طی ماه‌های گذشته قیمت دلار از ۵ هزار تومان روزهای ابتدایی بهار فاصله گرفت و در اواخر شهریورماه به ۱۹ هزار تومان رسید، یورو نیز طی همین چند ماه از این قافله جا نماند و از ۶ هزار تومان به کانال ۱۶ هزار تومان پا گذاشت. این بی‌ثباتی وقتی پررنگ‌تر شد که قیمت سکه از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در فروردین ماه سال جاری به ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در شهریور ماه رسید، یا مهم‌تر اینکه قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار از ۱۶۱ هزار تومان در ۲۱ فروردین ماه به ۳۶۳ هزار تومان در آخرین ماه تابستان رسید.

 

حتی می‌توان برای درک این بی‌ثباتی‌ها سراغی از بازار مسکن گرفت؛ چرا که بر اساس آمارهای رسمی قیمت مسکن طی ماه‌های اخیر با تغییرات قابل‌توجهی همراه شده است. آنطور که جدیدترین آمار رسمی نشان می‌دهد، قیمت مسکن در تهران طی مهر ماه امسال نسبت به شهریور ۹۷ بالغ بر ۶.۳ درصد و در مقایسه با سال گذشته ۸۳ درصد رشد کرده است.

 

با چنین اتفاقی اقتصاد ایران بیشتر از همیشه بی‌ثباتی را احساس می‌کند. به باور بسیاری از تحلیلگران دولت برای خروج از این بی اعتمادی و جلوگیری از خروج سرمایه‌ها از کشور از تولید و ساخت و ساز حمایت کند و میزان مالیات را از بخش‌های مولد کاهش دهد. از طرفی نیز برای جذب سرمایه‌های خرد و خانگی می‌توان به فروش متری زمین اقدام کرد که با این کارها می‌توان از آسیب ناشی از ریس سرمایه‌گذرای در کشورهای منطقه به دلیل اتفاقات سیاسی پیشگیری کرد.

 

فاطمه آقایی فرد

 

hamdelidaily.ir
  • 11
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش