مهمترین عناوین خبری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۱۶ - ۰۴ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۰۹۲۴
اقتصاد کلان

چنبره ذی‌نفعان ناکارآمد بر سر بودجه

رفاه شهروندان در اقتصاد ۹۸ جایی ندارد 

رفاه شهروندان در اقتصاد ۹۸,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

بودجه کشور که سال‌هاست باتوجه به محقق نشدن درآمدهای پیش‌بینی شده در آن انقباضی بسته می‌شود برای عده‌ای، موسساتی، دانشگاه‌هایی و نهادهایی انبساطی بسته می‌شود و برای مابقی انقباضی. به گزارش ایلنا، «بودجه سنواتی یعنی دخل و خرج یک سال» اگر این تعریف را قبول داشته باشیم و به بودجه سال ۹۸ تعمیم دهیم؛ باید گفت که دخلِ بودجه بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی کشور از همین حالا به سبب گشاده دستی دولت درآمده است.

 

از یک سو مانند همیشه نوید شوم داده می‌شود که درآمدهای پیش‌بینی شده در بودجه محقق نمی‌شود و از یک سو معاون اول رئیس‌جمهور اعلام می‌کند که «بودجه‌خوارها» پدر درآورده‌اند. در واقع بودجه کشور که سال‌هاست باتوجه به محقق نشدن درآمدهای پیش‌بینی شده در آن، انقباضی بسته می‌شود فقط برای عده‌ای، تعدادی از موسسات، برخی دانشگاه‌ها و نهادها انبساطی بسته می‌شود و برای مابقی انقباضی. دولت هم نای مخالفت کردن با آنها را ندارد؛ چراکه پُر زور هستند. در واقع این بودجه‌ خوارها یک دست در زمین و یک دست در آسمان دارند و آنها را رام خود کرده‌اند؛ پس چرا نتوانند این کار را با دولت بکنند. سهمی که آنها از بودجه سالیانه دارند، پیوسته افزایش هم می‌یابد.

 

دولت در بودجه ۹۸، ۲ هزار میلیارد تومان به منظور همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، ۷ هزار میلیارد تومان به منظور تامین سبد کالا و معیشت خانوارها، ۴۲ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه‌های نقدی، ۲ هزار میلیارد تومان برای رتبه‌بندی معلمان، ۱۴ میلیارد دلار؛ ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی، ۳۷ هزار میلیارد تومان برای حوزه سلامت، ۱۵ هزار میلیارد تومان برای توسعه متوازن، ۴۳ هزارمیلیارد تومان به اعتبارات هزینه ای مدارس و آموزش و پرورش، ۲۱ هزار میلیارد تومان برای ایجاد ۲۷۰ هزار شغل و... در بودجه سال ۹۸ اختصاص داده است.

 

برای نمونه اگر یکی از همین موسسات در سال ۹۵، ۳ میلیارد تومان سهم داشته‌ در سال ۹۶، ۷ میلیارد تومان دریافت کرده است. همین موسسه سال ۹۷، ۱۱ میلیارد تومان به خزانه خود ریخته است. در سال ۹۸ هم با مساعدت دولت ۱۸ میلیارد تومان دریافت می‌کند. سایر «ردیف هفدمی»‌ها هم به همین ترتیب سهم برده‌اند. البته امسال بودجه آنها ذیل بودجه وزارت ارشاد قرار گرفته است اما چه تفاوتی می‌کند؟ از سهم آنها که چیزی کم نشده است. یک از همین موسسات سال آینده ۳۰۳ میلیارد تومان از همین محل؛ دخل دارد و به کاهش سهمش هم راضی نیست. حتی به گفته «اسحاق جهانگیری» بیشتر طلب می‌کند و از بودجه‌ای که می‌گیرد هم راضی نیست.

 

جهانگیری گفته است: «برخی با نفوذی که در ریاست جمهوری، سازمان برنامه و بودجه یا مجلس داشته‌اند امروز تبدیل به عضوی از بودجه کشور شده‌اند. بودجه آنها اگر در ابتدا یک میلیارد تومان بود، بعد به پنج میلیارد و در حال حاضر تا ۲۰ میلیارد رسیده است.»

 

بودجه‌ خوارها مصرف‌کننده هستند نه مولد

گلایه‌های این چنینی در سال‌های گذشته فراوان مطرح شده است. اکثر بودجه‌ خوارها مصرف کننده هستند و با کار تولیدی میانه‌ای ندارند. در همه حال باید آنها را تامین کرد. در واقع منابعی که باید صرف رفاه مردم، معیشت، پایین آورن هزینه‌های تولید و... شود صرف تامین مالی نامولدها می‌شود. تنها بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان از بودجه سال ۹۸ به جیب دانشگاه‌های خصوصی می‌رود؛ دانشگاه‌هایی که تا سال پیش نامشان در جدول ۱۷ می‌آمد.

 

درست در شرایطی از کشور که مبارزه با بدترین اشکال فقر، بیکاری، افزایش یارانه فقرا، افزایش مستمری‌های بازنشستگان، افزایش حقوق کارمندان، پرداخت مطالبات سازمان تامین اجتماعی، پرداخت مطالبات پیمانکاران که باید حقوق کارگران خود را پرداخت کنند؛ همه و همه در گرو بودجه سال ۹۸ است، دولت بر روی عده‌ای آغوش بازمی‌کند و بر روی عده‌ای دیگر که اکثریت جامعه را تشکیل می‌دهند، آغوش می‌بندد. برای عده‌ای سفره پهن می‌کند و از جلوی عده‌ای سفره جمع می‌کند. عده‌ای را به خاطر انجام ندادن تکالیف خود در قانون اساسی به دامن فقر می‌راند و عده‌‌ای را بهره‌مند‌تر می‌کند. مردم مالیات می‌دهند. کارگران مالیات می‌دهند.

 

بنگاه‌های تولیدی مالیات بر سود می‌دهند و همگی انتظار دارند که دولت درآمدهای حاصل از مالیات را در بودجه به صورت بسیار کارآمد به آنها تخصیص دهد. از سویی منابع زیر زمینی هم متعلق به مردم هستند و دولت باید در خصوص هزینه‌کرد منابع حاصل از فروش آنها در بودجه پاسخگو باشد اما هرگز یک بودجه شفاف و پاسخگو به معیشت مردم و نیازهای اقتصادی تولیدکنندگان تدوین نشده است.

 

جالب اینجاست که دولت برای افزایش یارانه فقرا تلاش دارد که بودجه سه دهک ثروتمند جامعه را قطع کند. در واقع اگر نتواند این کار را انجام دهد یا اراده آن را نداشته باشد، از نظر خود نمی‌تواند از پس افزایش یارانه‌ها برآید. همچنین دولت در بودجه ۹۸، ۲ هزار میلیارد تومان به منظور همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، ۷ هزار میلیارد تومان به منظور تامین سبد کالا و معیشت خانوارها، ۴۲ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه‌های نقدی، ۲ هزار میلیارد تومان برای رتبه‌بندی معلمان، ۱۴ میلیارد دلار؛ ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی، ۳۷ هزار میلیارد تومان برای حوزه سلامت، ۱۵ هزار میلیارد تومان برای توسعه متوازن، ۴۳ هزارمیلیارد تومان به اعتبارات هزینه ای مدارس و آموزش و پرورش، ۲۱ هزار میلیارد تومان برای ایجاد ۲۷۰ هزار شغل و... در بودجه سال ۹۸ اختصاص داده است.

 

این اعداد در مراسم رونمایی از لایحه بودجه سال ۹۸ با حضور مسئولان سازمان برنامه و بودجه اعلام شد. گرچه به نظر می‌رسد که به سنت گذشته، بودجه کشور عملیاتی نخواهد شد و اعداد فوق از اینکه هستند، کوچکتر شوند؛ چنانکه در سال‌های گذشته شدند اما این در شرایطی است که اعتبارات اختصاص داده شده به جدول‌ هفدمی‌هایِ، هیچگاه کوچک نمی‌شوند!

 

hamdelidaily.ir
  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش