سه شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۴۲ - ۲۱ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۱۲۴۴
مسکن، راه، عمران

رد ادعای ورود ۱۰۱ هواپیمای جدید به کشور | یک مشت کاسب تحریم را با خرید هواپیمای کارکرده، پولدار کردیم

هواپیما,رد ادعای ورود ۱۰۱ هواپیمای جدید به کشور
یک کارشناس صنعت هواپیمایی گفت: در مرداد ۱۴۰۰، ۱۶۳ هواپیمای عملیاتی داشتیم که عمر متوسط آنها ۲۶ سال بود؛ اکنون اگر اینطور که ادعا می‌شود ۱۰۰ فروند هواپیما به ناوگان افزوده شده باید ۲۶۰ فروند هواپیمای عملیاتی داشته باشیم اما چنین اتفاقی نیفتاده است و کل هواپیماهای عملیاتی کشور ۱۰۵ تا ۱۱۰ عدد است.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: یکی از اقداماتی که بعد از برجام صورت گرفت، خرید هواپیما از سوی دولت دوازدهم بود. خریدی که عده‌ای از تندروها، از جمله وزیر راه و شهرسازی فعلی، آن را تحقیرآمیز خواندند؛ اما اکنون ازسوی وزارت راه خبرهایی مبنی بر خرید هواپیما به گوش می‌رسد.

رئیس سازمان هواپیمایی در نشست خبری روز یکشنبه ۱۹ تیرماه، تاکید کرد که بارها اعلام کردیم که با توجه به شرایط به ۵۵٠ فروند هواپیما نیاز داریم و بدون تعارف امروز در سبد خانوار جایی برای بلیت هواپیما باز شده‌ است و آمارهای جابه‌جایی مسافران این موضوع را تایید می‌کند، در هفته برای امارات و ترکیه پروازها به بیش از ٣٠٠ پرواز می‌رسد و پروازها افزایش پیدا کرده‌اند، اما نیاز بیشتر از عرضه است.

اما دولت برای رفع این کاهش عرضه چه اقداماتی انجام داده است؟

ادعای ورود ۵۵ هواپیمای جدید در چرخه عملیات!

نزدیک به یکسال است که دولت سیزدهم مدعی است مشغول نوسازی ناوگان هوایی کشور است و تعدادی هواپیما وارد کرده؛ اما نه توضیح داده که چه مقدار خریداری شده و نه روند خرید آن در شرایط تحریمی مشخص شده است.

اما اکنون دولت در پایان کار خود یک آمار ابتدایی از این ادعای خود ارائه کرده است. محمد محمدی‌بخش، در نشست خبری مذکور با اشاره به ورود ناوگان جدید در ٣٣ ماه گذشته گفت: در این مدت ١٠٠ فروند هواپیما و هلیکوپتر در وارد کشور شد که از این تعداد ۵۵ فروند در چرخه علمیات قرار گرفته است.

او در پاسخ به سوال ایلنا مبنی بر اینکه از مجموع هواپیما و بالگرد که وارد کشور شده به تفکیک چند هواپیما وارد شد، اعلام کرد: از ١٠١ فروند انواع هواپیما و بالگرد وارد کشور شده ٧١ فروند هواپیمای مسافری بوده که تعدادی از آن ایرباس ٣۴٠ و بخشی بویینگ ٧٣٧ بوده و همچنین امبراییر و سی آره جی و هواپیماهای زیر ٢٠ سرنشین وارد کشور شده که این میزان ورود هواپیما سر و صدای رسانه‌های خارجی را درآورده ‌است که چرا در شرایط تحریمی ایران توانسته هواپیما خریداری کند.

رئیس سازمان هواپیمایی کشور درباره‌ی نحوه خرید این هواپیماها بیان کرد: این میزان خرید هواپیما در وضعیتی بوده که دشمن حتی برای عدم اجازه ورود یک پیچ هواپیما به ایران برنامه‌ریزی کرده، می‌گویند چرا تعداد خرید هواپیما را به صورت شفاف اعلام نمی‌کنند پاسخ این است که کدام فرماندهی شب علمیات نقشه علمیات را فاش می‌کند؟ اگر خریدها را اعلام کنیم، دشمن خریدهای بعدی را ردیابی می‌کند.

محمدی‌بخش همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر ماجرای هواپیماهایی که پول آن را پرداخت کردیم، اما وارد کشور نشدند، تاکید کرد: در ٣٣ ماه دولت سیزدهم هیچ موردی نبود که پول هواپیمایی را پرداخته باشیم اما هواپیما نیامده‌ باشد اما در سنوات قبل به دلیل تحریم‌ها و رفتار غیرحرفه‌ای واسطه‌ها برخی از خریدها لو رفت و امکان ورود آن به کشور فراهم نشد؛ این موضوعات را هم پیگیری کردیم که نمونه آن برگشت فلایت چک دوم بود.

یک مشت کاسب تحریم را با خرید هواپیمای کارکرده، پولدار کردیم

نماینده اسبق ایران در ایکائو با بیان اینکه هواپیماهایی که وارد کشور شده بین ۲۰ تا ۲۵ ساله بوده، اظهار داشت: باید یک مشت کاسب تحریم را پولدار کنیم تا بتوانیم یک هواپیمای کار کرده را خریداری و وارد ناوگان هوایی کشورمان کنیم.

علیرضا منظری با عنوان اینکه در وضعیت موجود و فعلی به هیچ وجه موضوع کاهش تحریم‌ها برای خرید هواپیما صحت ندارد و تحریم‌ها همچنان به شدت خود ادامه دارد و حتی اجازه فروش یک فروند هواپیما را هم به ایران نمی‌دهند، تصریح کرد: هواپیمایی که خریداری شده ۳۰ تا ۴۰ درصد گران‌تر از قیمت‌ها در بازار بوده اما مشکل مهمتر، این است که امکان خرید هواپیمای خوب را نداریم و با این چند واسطه هم هواپیمای چند سال کارکرده وارد کشور می‌شود.  

او با اشاره به سن هواپیماهایی که در ۳ سال اخیر وارد کشور شد، افزود: این تعداد هواپیمایی که وارد چرخه پروازی شده‌اند بین ۲۰ تا ۲۵ سال داشتند اما تعدادی هواپیما با سن بیشتر هم وارد ناوگان هوایی کشورمان شده که از آنها فقط به عنوان دپوی قطعه استفاده خواهد شد و قرار نیست که وارد شبکه پروازی شوند بلکه پس از ورود به کشور تنها از قطعات آنها برای تامین قطعات هواپیماهای زمین‌گیر استفاده می‌شود که تعدادی از این هواپیماها هم در این چند سال وارد ناوگان کشورمان شد.   

ورود هواپیماهای جدید اتفاق نیفتاده است!

یک کارشناس صنعت هواپیمایی کشور درباره ادعا‌ی دولت مبنی بر عملیاتی شدن هواپیماهای جدید، اظهار کرد: اگر مدعی هستند که ۵۵ هواپیمای جدید عملیاتی شده است، باید شفاف اعلام کنند که این هواپیماها در کدام شرکت‌ها مشغول به فعالیتند.

او که مایل به ذکر نامش نبود؛ با اعلام اینکه کل هواپیماهای عملیاتی کشور ۱۰۵ تا ۱۱۰ عدد است، تصریح کرد: ورود هواپیماهای جدید حس نمی‌شود زیرا در مرداد ۱۴۰۰، ۱۶۳ هواپیمای عملیاتی داشتیم که عمر متوسط آنها ۲۶ سال بود؛ اکنون اگر ۱۰۰ فروند هواپیما به ناوگان افزوده شده باید ۲۶۰ فروند هواپیمای عملیاتی داشته باشیم اما چنین اتفاقی نیفتاده است.

شرکت‌ها نقدینگی کافی برای خرید هواپیما ندارند

دبیر سابق انجمن شرکت‌های هواپیمایی نیز درباره‌ ورود هواپیماهای جدید به «توسعه ایرانی» گفت: فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی افتاده باشد زیرا ۵۰ فروند هواپیما، عدد قابل‌‌توجهی است و باید دید این تعداد هواپیما در کدام ایرلاین‌ها مشغول فعالیتند و در کدام فرودگاه‌ها مستقر شده‌اند.

حمیدرضا غوابش تاکید کرد: آثاری از حضور هواپیماهای جدید ادعایی دولت در بازار و صنعت هواپیمایی کشور حس نمی‌شود.

او افزود: شرکت‌های مختلف از روش‌های گوناگونی برای خرید هواپیما استفاده می‌کنند اما بحث صرفا خرید هواپیما نیست. بحث انتقال پول و مشکلات تست هواپیما و اطمینان از صحت عملیاتی هواپیما، خرید را پیچیده می‌کند.

این کارشناس صنعت هواپیمایی تصریح کرد: خرید هواپیما کار ساده‌ای نیست و پیچیدگی خود را دارد و تحریم‌ها باعث شده است که خرید و انتقال هواپیما به سختی صورت بگیرد.

غوابش در پاسخ به اینکه آیا با دور زدن تحریم امکان خرید هواپیمای باکیفیت هست؟، اظهار کرد: امکان خرید هواپیمای باکیفیت و با عمر عملیاتی کمتر نیز هست؛ اما از نظر اقتصادی و با توجه به روند نرخ‌گذاری‌ای که تاکنون وجود داشته، خرید این هواپیماها به صرفه نیست.

او ادامه داد: در صنعت هواپیمایی، هزینه‌ی سرمایه‌ای برای خرید هواپیما، بخشی از هزینه‌های عملیاتی محسوب می‌شود و اگر نرخ‌گذاری نتواند این هزینه صرف شده را برگرداند، شرکت‌ها از خرید هواپیما پشیمان می‌شوند.

دبیر سابق انجمن شرکت‌های هواپیمایی به مشکلات دیگر موجود برای نوسازی ناوگان اشاره کرد و گفت: یک مسئله مهم دیگر تامین مالی است زیرا خرید هواپیما با سن کم، مقدار قابل توجهی ارز نیاز دارد و شرکت‌ها این نقدینگی لازم را ندارند. 

غوابش با اشاره به اینکه به طور معمول شرکت‌های هواپیمایی در دنیا هم برای خرید هواپیما وام می‌گیرند و از طریق منابع مالی بانکی خریداری می‌کنند، در پایان خاطرنشان کرد: مکانیسم اعطای وام به ایرلاین‌ها برای خرید هواپیما در کشور ما تعریف نشده و روشن نیست؛ در نتیجه شرکت‌ها نمی‌توانند از منابع مالی و بانکی استفاده کنند و ناچارند با نقدینگی خود این کار را انجام دهند و این یک معضل و مانع دیگر نوسازی ناوگان هوایی کشور است.

رامتین موثق

  • 11
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش