جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۶:۵۱ - ۰۹ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۲۵۷۱
مسکن، راه، عمران

حرف کامیون‌داران چیست؟ آقای آخوندی، بشنو

مشکلات کامیون داران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران
این روزها کامیون داران که با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند و حرف هایی دارند که می گویند، از سه سال پیش با وزیر راه و شهرسازی مطرح کردند ولی نشنید.

به گزارش تسنیم، به نظر می‌رسد تعلل سه ساله در حل مشکلات کامیون‌داران باعث شده تا مسائل این بخش به یک کلاف سردرگم تبدیل شود. وزارت راه و شهرسازی به‌عنوان وزارتخانه درگیر در بحث حمل‌ونقل جاده‌ای، چند ماهی است که اولویت‌های دیگری از جمله انتخابات سازمان‌های نظام مهندسی استان‌ها و لغو پروانه برخی مهندسان دارد. وزیر راه و شهرسازی تمام هم و غم خود را معطوف به فساد مورد ادعای خود در سازمان‌ نظام مهندسی کرده و مشکل اقتصاد کشور را نپویستن به FATF می‌داند.

 

در زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی یعنی سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای نیز به نظر می‌رسد جدیت آنچنانی برای حل مشکل کامیون‌داران وجود ندارد؛ گواه این مسئله نیز اظهارات کامیون‌داران در رابطه با محاسبه کرایه حمل بر اساس تن کیلومتر است. آنها می‌گویند اجرای این خواسته کامیون‌داران با توجه به بررسی‌های کارشناسی حدود ۳ ساله کاری ندارد، اما سازمان راهداری وعده عملیاتی شدن آنرا طی دو ماه داده است.

 

یکی از کامیون‌داران با اشاره به عدم تناسب افزایش قیمت‌ها و کرایه حمل در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار کرد: مشکل ما کامیون‌داران این است که لاستیک و قطعات ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصد گران شده اما کرایه‌ها طی سه سال اخیر تغییری نکرده است.

 

سید دلاور موسوی با بیان این‌که قبلا یک جفت لاستیک را ۲ میلیون و ۱۰۰ تا ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خریداری می‌کردیم که الان قیمت آن به ۱۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است، افزود: نیاز سالانه ناوگان حمل‌ونقل بار کشور حدود ۵ میلیون حلقه است و ۴۰ یا ۵۰ هزار حلقه لاستیک در شرایط کنونی دردی از کامیون‌داران را درمان نمی‌کند.

 

وی با بیان این‌که دولت فقط به ۱۰ درصد از ناوگان باری یک جفت لاستیک می‌دهد، تصریح کرد: واقعیت آن است که ناوگان باری کشور به دلیل عدم توجه زمینگیر شده، ضمن این‌که بیشترین حوادث جاده‌ای مربوط به لاستیک صاف است که یا می‌ترکند یا این‌که ترمز مطمئنی ندارند.

 

وی در ادامه به اظهارات یکی از رانندگان اشاره کرد و گفت: یکی از کامیون‌داران چند پیش می‌گفت هر چه به ماشین می‌گویم مسئولان در حال تلاش برای حل مشکل هستند، اما ماشین جوابی برای گفتن ندارد و به دلیل مشکلات زمنیگیر شده است.

 

وی در ادامه با تاکید بر این‌که کامیون‌داران ایثارگر و بدهکارترین قشر جامعه هستند، اظهار کرد: رانندگان هیچ تمایلی به توقف نداشته و ناامنی را نیز نمی‌خواهند. سفره مردم به حمل‌ونقل گره خورده و اگر چرخ حمل‌ونقل بار بایستد معیشت مردم نیز به خطر می‌افتد.

 

موسوی افزود: از سه سال پیش گروهی متشکل از نخبه‌های صنعت حمل‌ونقل را دور هم جمع و طی نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی و سایر مسئولان مربوطه چنین روزی را پیش بینی کردیم. گروه علم و عمل هشدارهای لازم را به موقع به مسئولان داد اما اتفاقی در این رابطه روی نداد. مردادماه سال ۹۵ در اتاق جلسات کمیسیون عمران مجلس رو دررو با وزیر راه وشهرسازی صحبت کرده و نسبت به وضع بد کامیون‌داران هشدار داد.

 

وی ادامه داد:‌وزیر راه و شهرسازی در جواب گفت الان عجله دارم و باید به جلسه رئیس‌جمهوری برسم، بعدا پیگیری می‌کنم.

 

وی یادآور شد: پس از آن تاریخ دیگر وزیر راه و شهرسازی را ندیدیم ۵ خرداد ماه امسال یعنی چهار روز بعد از اعتراضات که با آقای آخوندی جلسه رسمی داشتیم و وی بحث مربوط به محاسبه کرایه بر اساس تن بر کیلومتر را پذیرفت.

 

وی با بیان این‌که قرار بود با اول خردادماه امسال رئیس مجلس درباره مشکلات کامیون‌داران جلسه داشته باشیم که آقای لاریجانی به جلسه نیامدند، گفت:‌ معاون آقای لاریجانی به جای ایشان آمدند و در جلسه عنوان کردیم اگر رانندگان ترمز دستی را بکشند حمل بار در کشور دچار مشکل می‌شود.

 

موسوی با بیان این‌که تمام خواسته کامیون‌داران این است که کرایه حمل بار بر اساس تن بر کیلومتر محاسبه شود، اظهار کرد: روی این طرح ۶۰۰ نفر ساعت کار کاشناسی دقیق انجام شده و تمام متخصصان وزارت راه و شهرسازی و معاونان وزیر و شهرسازی آنرا تایید کرده‌اند. مدیران مربوطه می‌گویند این طرح باید به تایید شورایعالی ترابری رسیده و مهر این شورا بر آن زده شود. اما با وجود این‌که اجرایی کردن این طرح کاری ندارد که سازمان راهداری می‌گوید ۲ ماه دیگر آنرا عملیاتی می‌کند.

 

این کامیون‌دار در توضیح محاسبه کرایه حمل بر اساس تن بر کیلیومتر، گفت:‌ قاعده پرداخت در این طرح ساده بوده و باید روی سیستم ثبت شود. در واقع وقتی شرکت حمل‌ونقلی کامپیوتر خود را روشن می‌کند روی سیستم نوع بار، مبداء، مقصد تناز آن، ترافیک، خطرناک بودن و کرایه مشخص و در بارنامه درج می‌شود.

 

موسوی بیان کرد: سازمان راهداری می‌گوید برای عملیاتی کردن محاسبه کرایه حمل بار بر اساس تن بر کیلومتر با ستاد تنظیم بازار مشکل دارد.

 

وی با اشاره به این که دولت برای سوخت یارانه می‌دهد که البته به نام راننده و به کام صاحب کالاست، اظهار کرد: مسئله اصلی رانندگان افزایش ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصدی هزینه‌هاست، هر کاری کنیم نمی‌توانیم قیمت‌ها را به قبل برگردانیم، دولت هم از دلار ۱۶ هزار تومان سود می‌برد. از دولت می‌خواهیم کرایه کامیون‌داران را واقعی کند؛ در این صورت از دولت نه لاستیک می‌خواهیم و نه قطعه.

 

وی گفت: از دولت می‌خواهیم که کرایه‌ها را ۱۰۰ درصد افزایش دهد و ملزومات مورد نیاز را خودمان تهیه می‌کنیم و چیزی از دولت نمی‌خواهیم.

 

وی همچنین از این‌که سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای طی سه سال گذشته (تا قبل از اول خرداد امسال و اعتراض رانندگان) از کامیون‌داران سراغی نگرفته بود، گلایه کرد.

 

 

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش