پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۲۹ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۶۹۸۱
نفت و انرژی

سیل سیستان و بلوچستان نتیجه عدم لایروبی رودخانه‌ها

سیل در سیستان و بلوچستان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

بیش از یک هفته از سیل سیستان و بلوچستان می‌گذرد و خسارت‌های اولیه از این سیل ویرانگر حدود ۱۰‌هزار‌میلیارد تومان برآورد شده که بیشترین خسارت در بخش‌های زیربنایی و کشاورزی منطقه است. از سوی دیگر وضعیت ۴۰ روستای این استان در مناطق دشتیاری، دشت باهو، زرآباد و بنت وخیم و ارتباط آنها همچنان قطع است، همچنین به این روستاهای این مناطق بیش از ۸۰‌درصد خسارت وارد شده است.

پرویز کدخدایی، عضو شورای شهر بنت گفته است: «۸۰‌درصد زیرساخت روستایی منطقه بنت از بین رفته و دامی برای مردم باقی نمانده است» همچنین وی به روستای کهیرگان اشاره می‌کند که کاملا آن را آب برده است و در هنگام سیل مردم آنجا به سمت کوه پناه بردند. مردم سیستان و بلوچستان نیز در شبکه‌های اجتماعی درخواست کمک دارند و باید هر چه سریع‌تر به این مردم که سیل دار و ندارشان را از بین برده، کمک رسانی شود. این در حالی است که در چند وقت اخیر برخی نمایندگان مجلس و مسئولان اعلام کرده‌اند که اگر برای لایروبی و اصلاح هندسی رودخانه‌های استان هشت ماه فرصت‌سوزی نمی‌شد، میزان خسارت‌ها در بخش کشاورزی به رقم حدود شش‌هزار‌میلیارد ریال نمی‌رسید. کارشناسان بر این باورند که در لایروبی رودخانه‌ها هیچ‌شوی تبلیغاتی برای مسئولان اتفاق نمی‌افتد، به همین دلیل مساله به این مهمی در کشور به خوبی اجرا نمی‌شود.

شرکت مديريت منابع آب اعلام کرده که از ابتداي امسال تاکنون يک‌هزار و ۴۴۴ کيلومتر رودخانه لايروبي شده در حالي که در سال‌هاي گذشته هيچ‌گاه سطح لايروبي رودخانه‌ها از ۳۵۰ کيلومتر هم فراتر نرفته‌ و معمولا دولت‌ها بودجه‌اي براي اين بخش در نظر نمي‌گرفتند. بر اساس هدف گذاري انجام شده سالانه چيزي حدود دو‌هزار کيلومتر از رودخانه‌هاي کشور لايروبي مي‌شود. به گفته مسئولان لايروبي اين حجم از رودخانه‌ها حدود ۳‌هزار و ۵۰۰‌ميليارد تومان اعتبار نياز دارد. يک حساب کتاب ساده نشان مي دهد لايروبي هر کيلومتر رودخانه دست کم يک‌ميليارد و ۷۵۰‌ميليون تومان براي وزارت نيرو آب مي‌خورد. البته بايد توجه داشت که اين رقم براي تمامي رودخانه ها يکسان نبوده و متناسب با پهناي رودخانه ها متغير است.

هشت ماه پيش بود که محمد حاج‌رسولي‌ها، مديرعامل شرکت مديريت منابع آب کشور، در جلسه کارگروه آب، کشاورزي و منابع طبيعي سيستان و بلوچستان نسبت به انباشته شدن ماسه بادي در نقاط مختلف استان سيستان و بلوچستان بعد از يک دوره خشکسالي ابراز نگراني کرد و گفته بود رودخانه‌هاي استان حتما بايد لايروبي شوند. اوايل امسال هم استان سيستان و بلوچستان گرفتار سيل شده بود و همان زمان ستاد مديريت بحران استان تصويب کرد تا رودخانه‌ها لايروبي شوند. حبيب‌الله دهمرده، نماينده زابل در مجلس در اين رابطه گفت: دليل اين خسارت‌ها بي‌توجهي به لايروبي رودخانه‌ها است و اگر زيرساخت‌هاي مناسب فراهم مي‌شد، با توجه به اينکه وقوع سيل در سيستان و بلوچستان قابل پيش‌بيني بود، مي‌توانستيم جلوي خسارت‌ها را بگيريم.»

بيشترين خسارت به کشاورزي

در سيل اخير، حجم بارندگي‌ها در ۱۷ ايستگاه بارندگي به ۱۰۰ تا ۱۸۶ ميلي‌متر رسيد. اين در حالي است که حجم بارش‌هاي يک سال زراعي در سيستان و بلوچستان، حدود ۱۰۰ ميلي‌متر است. نتيجه اين شد که بخش کشاورزي اين استان آسيب ببيند و محصولات آماده برداشت در سيل غوطه‌ور شوند. خانه هاي کاهگلي استان سالانه بارش ۵۰ ميليمتري را تجربه کردند اما در جريان وقايع حدي يک منطقه مثل ايرانشهر در دو روز شاهد ۲۰۰ ميلي متر بارش بود که مي تواند خسارت انساني و مالي را به‌شدت افزايش دهد.

به گفته غلام حيدر زورقي، رئيس سازمان جهاد کشاورزي سيستان و بلوچستان، در سيل اخير ۶۱۳‌ميليارد تومان به بخش کشاورزي استان خسارت وارد شده است. مزارع، باغ‌ها، قنات‌ها، جاده‌هاي دسترسي به مزارع، تاسيسات آب و خاکي، دام و دامپروري، نهرهاي سنتي و کانال‌هاي آبياري، بندهاي آبخيزداري، استخرهاي پرورش ماهي و تاسيسات شيلات از جمله بخش‌هاي آسيب‌ديده در حوزه کشاورزي هستند. مرتضي رضايي معاون امور توليدات دامي وزارت جهاد کشاورزي در اين رابطه مي‌گويد: حدود يک‌ميليون راس دام تحت تاثير سيلاب قرار گرفته و علوفه يا محل نگهداري آنها از بين رفته است.

نياز مردم به کمک رساني

۱۳۷ روستاي سيل زده در انتظار امدادرساني و دريافت کمک‌هاي دولتي و مردمي، مواد غذايي، پتو و چادر هستند. راه ارتباطي بيش از ۴۰ روستا در منطقه کاجو بسته شده و تنها راه ارتباطي اين روستاها زماني بازگشايي مي‌شود که سيل فروکش کند. به گفته شماري از روستاييان تاکنون کمتر نيروهاي امدادرسان به اين منطقه خدمات ارائه کرده‌اند. از سوي ديگر مردم شهرستان خاش در شرايط سرما و يخبندان شديد واوضاع نابسامان توزيع گاز و بالا‌بودن تعرفه مصرفي برق خواهان اختصاص سهميه نفت شده‌اند.

رئيس سازمان امداد و نجات جمعيت هلال احمر از ارسال ۶۳۰ تُن مواد غذايي به مناطق سيل‌زده استان سيستان و بلوچستان خبر داد و گفت: واريز وجوه نقدي به حساب ۹۹۹۹۹ جمعيت هلال احمر نزد تمامي بانک‌هاي کشور براي اهداي کمک‌ها در نظر گرفته شده است. مرتضي سليمي درباره اقلام مورد نياز سيل‌زدگان نيز گفت: مهمترين اولويت‌هاي مورد نياز در مرحله امدادرساني و بازتواني در مناطق آسيب‌ديده براي مشارکت هدفمند و اهداي مستقيم به جوامع آسيب در خوراکي‌ها شامل آرد، حبوبات، انواع کنسرو، مواد پروتئيني، روغن، برنج، ماکاروني، سويا، چاي و اقلام غيرخوراکي شامل پتو، زيرانداز، پشه‌بند، ملافه و پارچه، پلاستيک ضخيم، طناب و اقلام بهداشتي از جمله صابون، پودرهاي شوينده، لباس زير، اقلام بهداشت فردي است.

در حال حاضر استان‌هاي خراسان شمالي، خراسان جنوبي، کرمان، فارس و يزد به‌عنوان استان‌هاي معين و امدادي مناطق سيل زده سيستان و بلوچستان انتخاب شده‌اند و براساس برنامه‌ريزي امداد‌رساني به سيل‌زدگان تا بازگشت به شرايط عادي ادامه خواهد داشت.

armanmeli.ir
  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
بیژن بنفشه خواه بیوگرافی بیژن بنفشه خواه بازیگر خوش سابقه سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱ فروردین ۱۳۵۲

محل تولد: دروازه شمیران، تهران، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۳

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته نمایش از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد

ادامه
دنی آلوز بیوگرافی دنی آلوز؛ مدافعی با چهره منفی

تاریخ تولد: ۶ مه ۱۹۸۳

محل تولد: ژوازیرو، باهیا، برزیل

حرفه: فوتبالیست

پست: دفاع راست

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش