جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۳۳ - ۰۵ تير ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۴۰۰۳۰۰
نفت و انرژی

سازوکار جدید افزایش تعرفه برق؛ افزایش تعرفه پیک برق

تعرفه برق,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

پیشنهاد افزایش تعرفه« پیک بحرانی» برای مصرف کنندگان بزرگ به دست معاون اول رئیس جمهور رسید. وزیر نیرو در نامه ای به اسحاق جهانگیری افزایش تعرفه برق مشترکان با دیماند ۳۰ کیلووات و بیشتر در ساعات اوج بار بحرانی شبکه برق که در برنامه های تشویقی مشارکت نمی کنند را درخواست کرد. این گروه از مصرف کنندگان که از نظر تعداد کمتر از یک درصد هستند اما سهم زیادی از مصرف برق در پیک را به خود اختصاص می دهند ، بر این اساس مشمول اجرای تعرفه ساعات اوج بحرانی حداکثر برای ۵ درصد از ساعات سال( ۴۰۰ تا ۵۰۰ ساعت) طی ماه های تابستان خواهند شد. به گفته متولیان وزارت نیرو افزایش تعرفه برق برای این گروه که عمدتاً در بخش صنایع جانمایی شده اند، حدود سه برابر قیمت فعلی برق خواهد بود. پیش بینی می شود با اجرای این طرح بالغ بر ۱۲۰۰ مگاوات از میزان مصرف ساعات اوج بحرانی مصرف کشور کاسته شود و از افزون بر ۱۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری جدید که در شرایط حاضر تامین آن بسیار مشکل است، جلوگیری به عمل آید.

مصرف برق در ایران این روزها آنچنان شتابان و پرافت و خیز پیش می رود که تعبیر« حرکت سینوسی» به خوبی روی آن می نشیند. ارزیابی ها نشان می دهد روند مصرف برق پس از کاهش نسبی دو روزه( یکشنبه و دوشنبه همین هفته) دوباره وارد کانال ۵۵ هزار مگاواتی شده است. ساعت ۱۵:۲۲ روز سه شنبه، مصرف برق کشور به ۵۵ هزار و ۱۴۱ مگاوات رسید که این رقم در مقایسه با میزان مصرف روز قبل از آن ۷۰۰ مگاوات افزایش و در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته ۹۱۶ مگاوات کاهش داشته است. طبق ارزیابی ها میزان مصرف برق در زمان مشابه سال گذشته ۵۶ هزار و ۵۷ مگاوات بوده است.

حال با گذشت چند روز از تابستان و به خصوص ثبت رکورد مصرف بیش از ۵۶ هزار مگاوات در دو روز متوالی( ۲۶ و ۲۷ خردادماه) در بهار سال جاری ، این نگرانی برای سیاست گذاران نیروی کشور پیش آمده که در صورت ادامه روند افسارگسیخته مصرف در کشور، تامین پایدار برق به چه سمت وسویی حرکت خواهد کرد. در همین راستا چند روز پیش سکاندار وزارت نیرو در گفت وگو با« ایسنا»، درخصوص احتمال بروز خاموشی ها در تابستان توضیحاتی ارائه کرد. به اعتقاد رضا اردکانیان وقوع خاموشی ها در کشور ارتباط مستقیمی با مصرف برق دارد؛ تا جایی که اگر مصرف متعادل باشد گرفتار خاموشی نخواهیم شد. وزیر نیرو معتقد است به همان میزان که احتمال عدم رعایت مصرف صحیح وجود داشته باشد، به همان میزان احتمال وقوع خاموشی نیز وجود خواهد داشت. به باور سیاست گذار نیروی کشور مردم و صنایع بزرگ اگر همکاری لازم را داشته باشند، می توان این تابستان گرم را بدون خاموشی پشت سر گذاشت. این در حالی است که چند روز پیش از این مصاحبه، سخنگوی صنعت برق کشور درباره افزایش مصرف برق در کشور هشدار داد و اعلام کرد حدود ۳۹۰ مگاوات با شکستن رکورد مصرف برق در ایران فاصله هست. این صورت وضعیت باز هم موضوع« مدیریت مصرف» را بر سر زبان سیاست گذاران وزارت نیرو انداخته است.

۳۱ خردادماه وزیر نیرو در نامه ای به اسحاق جهانگیری درخواست افزایش تعرفه ساعات اوج بار بحرانی را با او در میان گذاشته است. در این نامه که روز گذشته از سوی « پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیأت دولت» منتشر شد، پیشنهاد افزایش تعرفه برق مشترکان با دیماند ۳۰ کیلووات و بیشتر در ساعات اوج بار بحرانی شبکه برق که در برنامه های تشویقی پاسخگویی با این وزارتخانه مشارکت نمی کنند، برای بررسی و تصویب به هیات وزیران ارائه شده است.« دنیای اقتصاد» در گفت وگو با سخنگوی صنعت برق کشور به بررسی جزئیات پیشنهادات وزارت نیرو در زمینه افزایش تعرفه پیک بحرانی پرداخته است.

سازوکار افزایش تعرفه برق

مصطفی رجبی مشهدی در پاسخ به این پرسش که اوج بار بحرانی به چه معناست گفت:با توجه به اینکه مصرف بار وسایل سرمایشی نظیر کولرها در فصل های گرم سال( عمدتاً تیر و مردادماه) به عدد ۲۲ هزار مگاوات می رسد ، امکان تامین این میزان برق برای کشور هزینه های بسیاری خواهد داشت؛ به این معنا که برای پاسخگویی ۵ تا ۱۰ درصد افزایش مصرف برق در ساعات اوج بار به سرمایه گذاری ۵ درصدی در بخش نیروگاه ها نیاز است. سخنگوی صنعت برق کشور با اشاره به اینکه یکی از راهکارهایی که برای مدیریت مصرف در دنیا سابقه و بازخورد خوبی کسب کرده است ، اظهار کرد :تجربه برخی از کشورها نشان می دهد ۴۵ درصد مصرف برق با اعمال تعرفه پیک بحرانی کاهش یافته است. به اعتقاد رجبی مشهدی این رویکرد منجر به اصلاح ضریب بار مصرف و همچنین کاهش سرمایه گذاری هایی که برای مدت محدود انجام می شوند را در پی خواهد داشت.

سخنگوی صنعت برق در ادامه افزود:در حال حاضر طرحی از سوی وزارت نیرو به هیأت دولت پیشنهاد شده است که براساس جزئیات آن برای ۵ درصد از ایام سال( ۴۵۰ تا ۵۰۰ ساعت) آن دسته از مشترکان صنعتی که در طرح های تشویقی وزارت نیرو مشارکت نمی کنند یا اگر هم شرکت و تفاهم نامه امضا می کنند اما همکاری لازم را ندارند، با هدف کاهش مصرف ۱۰ تا ۲۰ درصدی برق در ساعات تعیین شده ، مشمول تعرفه پیک بحرانی شوند. به گفته رجبی مشهدی تعرفه پیک بحرانی جزئیات بسیاری دارد، اما در حدود قیمت تمام شده برق خواهد بود.

او ادامه داد :درست است که تعرفه پیک بحرانی گران تر از بقیه ساعات است، اما برای وزارت نیرو روی تعداد ساعات محدودی که افزایش قیمت را پیشنهاد داده، بیشتر جنبه بازدارندگی اش مهم بوده است؛ اینکه صنایع در این ساعت ها می توانند تولیدشان را کاهش دهند و به همان نسبت مصرف برق شان را هم کمتر کنند. همچنین می توانند در بقیه ساعات سال سطح تولید خود را افزایش دهند. به گفته سخنگوی صنعت برق کشور، البته وزارت نیرو مقرراتی وضع کرده که براساس آنها صنایع حتی می توانند بیش از دیماند خریداری شده شان در سایر ساعت برق مصرف کنند. ضمن اینکه می توانند از مزایای طرح های تشویقی وزارت نیرو استفاده کنند.

رجبی مشهدی افزود:طرح های تشویقی وزارت نیرو برای صنایع این گونه است که اگر ۱۰ تا ۱۵ درصد مصرف شان را کاهش دهند، به همان نسبت تعرفه ها یشان با حدود ۵۰ درصد محاسبه می شود که امتیاز بزرگی است. به گفته او سال گذشته حدود ۳۵۰ میلیارد تومان بابت این طرح های تشویقی به صنایع کمک شده است، اما از آنجا که تعداد محدودی از صنایع در این طرح های تشویقی شرکت کردند، تصمیم گرفته شد که وزارت نیرو به معاون اول رئیس جمهور پیشنهاد افزایش تعرفه پیک بحرانی را ارائه کند. به اعتقاد سخنگوی صنعت برق، این موضوع هم سود ملی خواهد داشت و هم در بحث تامین برق مستقیم و پایدار برای همه مشترکین کشور به ویژه صنعت مزایایی دارد.

حال این سوال مطرح می شود که افزایش تعرفه برای صنایع بزرگ و مصرف کنندگان بزرگ کشور در بخش برق چقدر خواهد بود؟ رجبی مشهدی این گونه پاسخ می دهد:در این پیشنهاد به طور قطع و یقین افزایش قیمت برق را مشخص نکرده ایم، تنها برای مشترکان با دیماند بالای بیش از ۳۰ کیلووات در ساعاتی محدود، حدود سه برابر قیمت فعلی برق، افزایش را در نظر گرفته ایم. او ادامه داد :برای مشترکان پرمصرف در بخش خانگی هم حدود ۱۶ درصد افزایش قیمت خواهیم داشت.

جزئیات نامه وزیر به معاون اول

در متن نامه رضا اردکانیان که خطاب به معاون اول رئیس جمهوری نوشته شده آمده است:به منظور حفظ پایداری و تامین برق در ساعات اوج بار تابستان، در حال حاضر مشترکین برق که نسبت به کاهش و جابه جایی مصرف خود از ساعات اوج بار اقدام می کنند، مورد تشویق قرار می گیرند. در همین راستا در تابستان ۱۳۹۸، بیش از ۱۲۰ هزار تفاهم نامه همکاری با مشترکین صنعتی و کشاورزی مبادله و با همکاری این تعداد از مشترکین ۳۸۰۰ مگاوات از بار ساعات اوج بار تابستان کاسته شد که منافع اقتصادی و سیاسی زیادی برای کشور به دنبال داشت.

به منظور قدردانی از این همکاری ۳۵۰ میلیارد تومان پاداش به این تعداد از مشترکین پرداخت شد، اما تعدادی از مشترکین به دلایل مختلف با طرح های تشویقی وزارت نیرو همکاری نکرده و موجب ایجاد اختلال در تامین برق سایر مشترکین و ایجاد هزینه اضافی برای کشور می شوند. بنابراین پیشنهاد می شود این گروه از مشترکین که از نظر تعداد کمتر از یک درصد مشترکین بوده و سهم زیادی از مصرف برق در ساعات اوج مصرف را به خود اختصاص می دهند ، مشمول اجرای تعرفه ساعات اوج بحرانی حداکثر برای ۵ درصد از ساعات سال در طی ماه های تابستان شوند.

لازم به ذکر است، تعرفه ساعات اوج بار بحرانی به عنوان یک راهکار مؤثر برای تشویق مشترکین به جابه جایی مصرف برق از ساعات اوج مصرف در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا به کار گرفته می شود. پیش بینی می شود با اجرای این طرح بالغ بر ۱۲۰۰ مگاوات از میزان مصرف ساعات اوج بحرانی مصرف کشور کاسته شود و از افزون بر ۱۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری جدید که در شرایط حاضر تامین آن بسیار مشکل است، جلوگیری به عمل آید. بنابراین دستور فرمایید پیشنهاد زیر جهت بررسی و تصویب در هیأت وزیران مطرح شود:« تعرفه برق مشترکان با دیماند ۳۰ کیلوولت و بیشتر که در برنامه های تشویقی پاسخگویی بار وزارت نیرو مشارکت نمی کنند یا به رغم انعقاد تفاهم نامه همکاری به تعهد خود عمل نمی کنند در ساعات اوج بار بحرانی شبکه برق( ۵ درصد از ساعات سال) با متوسط نرخ خرید تضمینی از نیروگاه های تجدیدپذیر محاسبه و دریافت شود.» ساعات اوج بحرانی و متوسط نرخ خرید تضمینی از نیروگاه های تجدیدپذیر هر سال، توسط وزارت نیرو تعیین و اطلاع رسانی می شود.

donya-e-eqtesad.com
  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش