
حال بازار سرمایه خوب است هرچند که هیچگاه نمیتوان روند شاخص بورس را بدون در نظر گرفتن ریسکهای تصمیمگیری و عدم ثبات چشمانداز پیشبینی کرد، اما به نظر میرسد پرنده اقبال اینبار بر شانه سهام ریالی نشسته است هرچند که سایر سهمها هم از وضعیت خوبی برخوردارند.
روز گذشته شاخص بورس پس از یک روز تعطیلی عجیب و غریب با رشد کار خود را آغاز کرد. اما این رشد حاوی نکات مهمی برای بازار بود. روز گذشته بازار سهام با رشد چشمگیر شاخصها و ورود کمسابقه پول حقیقی همراه بود.
هر چند رشد شاخص کل و نزدیک شدن به مرز کانال ۷/۱ میلیون واحدی میتواند یکی از اتفاقات بورس در روز گذشته باشد، اما شکسته شدن رکورد ۲ ساله ورود پول حقیقی به بازار سرمایه شاید مهمتر از سایر اتفاقات باشد. نکته دیگر اما استقبال از سهام ریالی بود که میتواند در آینده همچنان مورد استقبال واقع شود.
با این حال اما به نظر میرسد زمستان امسال برای بورس گرمتر از هوای سرد این روزهای اکثر شهرهاست. کارشناسان هر کدام در خصوص ادامه روند صعود بازار سناریوهای مختلفی دارند؛ از یک سو احتمال تثبیت یا حتی کاهش قیمت دلار در ادامه میتواند سهمهای دلاری را با چالش روبهرو کند و از سوی دیگر جاماندگی بازار سرمایه از سایر بازارها همچنان عامل مهمی در جذابیت سرمایهگذاری است.
حال باید دید در ادامه میتوان امیدوار بود بازار همچنان روند رو به رشد خود را ادامه دهد؟
چرا ریالیها جذاب شدند؟
استقبال از سهام ریالی به خصوص گروه بانکی و خودرویی زیاد شده است. در معاملات روز دوشنبه بیشترین ورود پول حقیقی به سهام وبصادر (بانک صادرات)، خبهمن (گروه بهمن موتور) و وبملت (بانک ملت) اختصاص داشت. در سوی دیگر، بیشترین خروج پول حقیقی به فملی (ملی صنایع مس ایران)، خکاوه (سایپا دیزل) و نوری (پتروشیمی نوری) تعلق داشت.
در همین زمینه کارشناس بازارهای مالی در گفتوگو با «جهانصنعت» میگوید: صنایع ریالی از سقف سال ۹۹ افت بیشتری نسبت به صنایع ریالی داشتند، در حالی که بسیاری از سهام دلاری از این سقف هم بالاتر رفته است. بنابراین یکی از دلایل اقبال بازار به سهام ریالی را میتوان جاماندگی آنها از بازار دانست.
محمد غفوری میافزاید: همچنین اخبار منتشرشده در خصوص صنعت خودرو و عرضه برخی خودروها در بورس کالا عامل دیگر توجه به سهام ریالی است. خودرو در چند وقت اخیر تاثیرگذار در روند حرکت شاخص بوده و جاماندگی آن سبب توجه بازار به آن شده است. در همین حال بانکیها هم این جاماندگی و پتانسیل رشد را داشتند.
سرنوشت بازار سرمایه بدون رشد دلار
شاید بتوان گفت اولین ابهامی که به تازگی، حداقل در کوتاهمدت تهدیدی برای بازار سرمایه به حساب بیاید، سیاست تثبیتی نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی است که به تازگی توسط رییس جدید بانک مرکزی از آن رونمایی شد. سیاست ابلاغی فرزین طبیعتا چندان به مذاق بورسیها خصوصا سهامهای صادراتمحور خوش نمیآید، چراکه آنها را مجبور میکند تا ارزهای صادراتی خود را اصطلاحا با نرخ دستوری و پایینتر از نرخ بازار آزاد بفروشند. اما بالا رفتن نرخ ارز در بازار آزاد، هم به لحاظ روانی و هم به عنوان یک اهرم برای تغییر در قیمت ارز نیمایی مهم است.
غفوری در پاسخ به این سوال که سناریو بازار سرمایه در صورت کاهش یا تثبیت قیمت دلار چیست، میگوید: شاید ادعای بزرگی باشد اما بازار از حالت رکودی خارج شده است و در آینده از بازارهای موازی پر بازدهتر خواهد بود.
وی تصریح کرد: با توجه به انتظارات تورمی و خلق مدام نقدینگی و افزایش پایه پولی، رشد بازار سرمایه حتمی است و سرمایهگذاران به تدریج جذب این بازار خواهند شد. هرچند باید توجه داشت که این موضوع تنها با ریسکهای سیاسی غیرقابل پیشبینی میتواند تغییر کند.
غفوری میافزاید: جاماندگی بازار سرمایه و همچنین بالا رفتن میزان نقدشوندگی دلایل مهمی برای رشد بازار هستند. با ارزش معاملات ۸ تا ۱۰ هزار میلیاردتومانی میتواند مشاهده کرد که دیگر شاهد صفهای فروش ممتد نیستیم و این پالس بسیار مثبتی برای کلیت بازار است.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به احتمال کاهش قیمت دلار میگوید: اگر بپذیریم که قیمت دلار ممکن است کاهش پیدا کند، نمیتوان تاثیر آن را بر صنایع دلارمحور نادیده گرفت، هرچند باید این پیشبینی را بپذیریم.
غفوری تاکید میکند: پیشبینی کردن وضعیت شاخص به هر حال کار دشواری است چراکه متاسفانه ما با تصمیمات جزیرهای در خصوص بازار روبهرو هستیم و این کار را برای پیشبینی قطعی روند بازار سرمایه دشوار میکند. با این حال اگر اتفاق خاصی رخ ندهد پتانسلهای رشد بازار فراوان است.
- 13
- 5