
شهریور ماه امسال یکی از ماههای استثنایی بورس اوراق بهادار تهران است. دراین ماه شاخص کل چهار کانال بالاتر را فتح کرد و درحالی که در ابتدای این ماه روی شاخص ۸۲ هزار واحد قرار داشت دیروز و درواپسین روزهای ماه خود را به ۸۵ هزار واحد رساند.
درنخستین روز شهریور ماه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران عدد ۸۲ هزار و ۵۴۱ واحد را نشان میداد ولی از روز بیست و ششم این ماه جهشهای پی در پی شاخص آغاز شد به گونهای که دراین روز شاخص قله بلندتر ۸۳ هزار واحدی (۸۳۹۱۶) را فتح کرد. اما جهشهای شاخص ادامه دار شد و با رشد ۴۹۸ واحدی شاخص در روز بعد یعنی ۲۷ شهریور با ثبت عدد ۸۴ هزار و ۴۱۴ وارد کانال ۸۴ هزار واحدی شد.
دیروز نیز شاخص با گام بلندتر۹۲۹ واحدی خود را به کانال ۸۵ هزار واحد رساند. بدین ترتیب تنها در مدت سه روز کاری ۲۶ تا ۲۸ شهریور ماه یعنی در ۱۲ ساعت کاری شاخص کل با رشد ۱۴۲۷ واحدی روبهرو شد. درمجموع مقایسه شاخص کل نخستین روز شهریور با روزگذشته حکایت از رشد ۲۸۰۲ واحدی دارد که افزایش ۳.۳۹ درصدی را به تصویر میکشد. بنابراین شهریور ماه به یمن افزایش قیمت کالاهای پایه و معدنی و همچنین ابلاغ کاهش نرخ سود بانکی ماهی طلایی برای بورس اوراق بهادار تهران شد.
جهش ۹۲۹ واحدی
روزگذشته شاخص بورس با جهش ۹۲۹ پلهای، در جایگاه ۸۵ هزار و ۳۴۳ واحدی ایستاد. به اعتقاد کارشناسان عواملی مانند رشد قیمت کامودیتیها (مواد پایه و معدنی) در بازارهای جهانی، ابلاغ کاهش سود و گزارشهای مثبت گروههای بورسی بانکی در روزهای اخیر، زمینه رشد سریع شاخص بورس را فراهم کردهاند. در معاملات دیروز ۷۳۴ میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۲ هزار و ۱۲۳ میلیارد ریال در ۵۴ هزار و ۶۶۲ نوبت خرید و فروش شد.
همه شاخصهای اصلی بازار سرمایه نیز از روند صعودی برخوردار بودند، بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی- ارزشی) که در آن ارزش سهام شرکتهای بزرگ اثر بیشتری بر شاخص میگذارد، ۳۰۰ واحد و شاخص کل (هم وزن) که در آن ارزش و وزن همه شرکتهای بزرگ و کوچک در محاسبه شاخص کل، یکسان در نظر گرفته میشود، ۸۱ واحد رشد کرد.
شاخص قیمت (هم وزن) که بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس است، ۶۱ واحد و شاخص آزاد شناور که بیانگر آن بخش از سهام شرکتهاست که قابل معامله در بورس باشد، ۹۱۶ واحد افزایش یافت.
شاخص بازار اول که به شرکتهایی اختصاص دارد که از نظر سرمایه، سودآوری و درصد سهام آزاد شناور شرایط بهتری دارند، ۸۰۳ واحد و شاخص بازار دوم بورس یک هزار و ۲۰۸ واحد بالا رفت. گروه فرآوردههای نفتی در معاملات امروز صدرنشین بورس شد. در این گروه ۵۹ میلیون سهم به ارزش ۲۰۶ میلیارد ریال داد و ستد شد.
گروه شیمیایی به ارزش ۱۷۳ میلیارد ریال و گروه فلزات اساسی به ارزش ۱۴۹ میلیارد ریال جایگاههای بعدی را به خود اختصاص دادند. در رده چهارم، گروه کانیهای فلزی با معاملاتی به ارزش ۱۴۲ میلیارد ریال جای گرفت. گروه خودرو نیز با معاملاتی به ارزش ۱۳۵ میلیارد ریال در رده پنجم قرار گرفت.
نمادهای فولاد (فولاد مبارکه)، همراه (همراه اول)، اخابر (مخابرات)، پارسان (نفت و گاز پارسیان)، کچاد (صنعتی و معدنی چادرملو)، وغدیر (سرمایهگذاری غدیر) و رمپنا (مپنا) در معاملات امروز بیشترین تأثیر را در رشد شاخص داشتند، نماد فولاد مبارکه به تنهایی ۱۰۲ واحد شاخص را بالا کشید.
سبزپوشی شاخص فرابورس
شاخص فرابورس نیز دیروز معاملاتی روبه رشد را تجربه کرد به طوری که شاخص آیفکس با پنج واحد رشد به رقم ۹۵۷ واحد رسید. در معاملات روز سهشنبه، بیش از ۲۷۲ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش سه هزار و ۴۲۸ میلیارد ریال خرید و فروش شد.
نماد پتروشیمی زاگرس دارای بیشترین نقش در رشد شاخص بود. ایمان مقدسیان کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با ایرنا، درباره دلایل رشد بورس در هفتههای اخیر بیان داشت: رشد قیمت کامودیتیها (مواد پایه و معدنی) در بازارهای جهانی، گزارشهای مثبت گروههای بورسی، آمادگی بازار سرمایه برای خروج از دوره طولانی رکود، رسیدن قیمت سهام به کف قیمتی و ابلاغ کاهش سود بانکی از جمله عواملی بودند که زمینه رونق بورس و رشد شاخص را در هفتههای اخیر فراهم کردند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: با توجه به اینکه بورس ایران یک بورس کامودیتی محور است بنابراین هرگونه رشد قیمت این مواد، تأثیر مستقیمی را بر بورس میگذارد.بر این اساس، از زمان رشد قیمت این محصولات در بازارهای جهانی البته با اندکی تأخیر، رشد بازار بورس تهران آغاز شد.
مقدسیان دلیل دیگر رشد بورس در ماهها و هفتههای اخیر را وضعیت مناسب گروه پالایشی و فرآوردههای نفتی دانست و بیان داشت: این شرکتها، گزارشها و اخبار مثبتی را منتشر کردهاند که باعث شده، علامتهای مثبتی به بازار سرمایه منتقل شده و این گروه مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه علت دیگر رونق بورس، تمایل بازار به خروج از دوره رکود چهار ساله است؛ اضافه کرد: در چهار سال اخیر، بورس در اغلب ماهها، درگیر رکود بوده و تنها در مقاطعی کوتاه رونق داشته است بهطوری که بررسیها نشان میدهد شمار ماههای راکد حدود سه برابر ماههای پر رونق بورس بوده است. مقدسیان گفت: علت دیگر بهبود وضعیت بازار بورس، اعلام کاهش سود بانکی و ساماندهی اوراق بدهی «سخاب» است، هر چند که هنوز جنبههای مثبت این اقدام به طور کامل ظاهر نشده است.
سیاوش رضایی
- 16
- 1