جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۰۱ - ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۲۰۲۸۱۶
بورس و سهام

اولین برخورد قیمت‌ها به «واقعیت» در بورس/ جزئیات جدال سخت معامله‌گران در تالار سهام

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام
در سه روز گذشته سرعت انتشار صورت‌های مالی سالانه شرکت‌ها برای سال قبل افزایش معناداری پیدا کرده است. این جریان اطلاعاتی مهم را می‌توان اولین موج برخورد قیمت سهام به سطح سخت «واقعیت» عملیاتی شرکت‌ها قلمداد کرد. قیمت‌ها تا به اینجا عموما با توجه‌به متغیرهای غیرعملیاتی حاکم بر سهام حرکت می‌کردند. به طور کلی، رشد بی‌سابقه ضریب نفوذ بازار سرمایه در سایه حمایت‌های مصنوعی دولت، سرکوب بازارهای موازی از سوی سیاست‌گذار در کنار فرآیندهای تورمی نظیر افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی‌ها را باید از عوامل اصلی بر هم زننده تناسب قیمت و سودآوری در بورس تهران و پیشروی تاریخی شاخص کل سهام برشمرد که همچنان در معادلات موثر بر سهام نقش تعیین‌کننده‌ای دارند.

 بورس تهران یک بار دیگر توانست سوپرکانال یک میلیون واحد را تصاحب کند. از این رو در پایان معاملات روز سه‌شنبه شاخص کل سهام با رشد ۷/ ۰ درصدی همراه شد تا دومین رشد متوالی این نماگر در هفته جاری ثبت شود. آرایش معامله‌گران اما روز گذشته دستخوش تغییراتی شد. به این ترتیب گروه‌های بزرگ بازار که از ابتدای سال جاری در کانون توجه بورس‌بازان قرار داشتند، این روزها شاهد تشدید فشار عرضه هستند و در مقابل گروه‌های کوچک‌تر با افزایش جریان پول همراه شده‌اند. این مهم سبب شد تا دیروز شاخص هم‌وزن رشد بیش از ۲ درصدی را تجربه کند. از این رو تمایل به کسب سود از تمام نوسانات بازار و جانماندن از مسیر حرکت پول‌های خرد، طی روزهای اخیر خود را به شکل افزایش تقاضا در صنایع کوچک‌تر آشکار کرده است. در مجموع اما آرایش دو روز کاری اخیر بورس‌بازان نشان می‌دهد که منابع خردی که از ابتدای رالی تاریخی بورس وارد گردونه معاملات سهام شده‌اند، عملا خیال خارج شدن و مهاجرت به بازارهای رقیب را نداشته و برای پیوستن مجدد به کانون داغ معاملات سهام لحظه‌شماری می‌کنند.

خروج از بزرگراه‌های سهام

چنان که در گزارش روز دوشنبه «دنیای اقتصاد» اشاره شده بود، یکی از سناریوهای محتمل در برابر بورس تهران افزایش جریان پول به سمت سهام گروه‌های کوچک‌تر و فشار مضاعف بر سهام شرکت‌های بزرگی بود که در یک ماه اخیر به دلایل مختلف عنان تقاضا را به دست گرفته بودند و رالی صعودی سریع‌تری را تجربه کردند. در این مسیر عنصر «جاماندگی» از روند عمومی به عنوان یک معیار تعیین‌کننده نقش پررنگی در توزیع نقدینگی بین سهم‌ها و صنایع مختلف ایفا کرد. تا پیش از موج نزولی اخیر سهام شرکت‌های بزرگ بورسی با همین معیار به کانون اصلی جذب تقاضا تبدیل شدند و شاخص کل را در قیاس با شاخص هم‌وزن با سرعت بیشتری به بالای سطح یک میلیون واحد آوردند.

با شکل‌گیری موج اصلاحی در کل بازار، نشانه‌های جدی‌تری مبنی بر ادامه فشار بر بزرگان و خروج از صنایع بزرگ در دستور کار سهامداران خرد و تازه‌کارهای بازار قرار گرفت و تا روز گذشته هم ادامه یافت. به عبارت دیگر، سودای بهره‌مندی از تمام نوسانات بازار و جانماندن از جبهه‌گیری پول‌های خرد، خود را به شکل افزایش تقاضا در صنایع کوچک‌تر آشکار کرد. در این میان، سیگنال‌هایی از کاهش تخصیص دلار موسوم به ۴۲۰۰ تومانی در کنار عملکرد ناامیدکننده نمادهای پالایشی منجر به انتقال بیشتر منابع خرد به سمت صنایع کوچک‌تر و ایجاد موج قوی عرضه گروه‌های رقیب شد. استقبال چشمگیر از غول‌های خودرویی و رشد یکپارچه قیمت در سهام شرکت‌هایی نظیر دارویی‌ها، غذایی‌ها در مقابل فشار بر صنایع فلزی-معدنی و بانکی و افت شاخص ۳۰ شرکت بزرگ بازار را می‌توان از این منظر نگریست. در مجموع، چنین آرایشی در دو روز کاری پسااصلاح نشان می‌دهد که منابع خردی که از ابتدای رالی تاریخی بورس وارد بازار شده‌اند، در انتظار پیوستن مجدد به کانون داغ معاملات سهام هستند.

اولین برخورد قیمت‌ها به «واقعیت»

در سه روز گذشته سرعت انتشار صورت‌های مالی سالانه شرکت‌ها برای سال قبل افزایش معناداری پیدا کرده است. این جریان اطلاعاتی مهم را می‌توان اولین موج برخورد قیمت سهام به سطح سخت «واقعیت» عملیاتی شرکت‌ها قلمداد کرد. قیمت‌ها تا به اینجا عموما با توجه‌به متغیرهای غیرعملیاتی حاکم بر سهام حرکت می‌کردند. به طور کلی، رشد بی‌سابقه ضریب نفوذ بازار سرمایه در سایه حمایت‌های مصنوعی دولت، سرکوب بازارهای موازی از سوی سیاست‌گذار در کنار فرآیندهای تورمی نظیر افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی‌ها را باید از عوامل اصلی بر هم زننده تناسب قیمت و سودآوری در بورس تهران و پیشروی تاریخی شاخص کل سهام برشمرد که همچنان در معادلات موثر بر سهام نقش تعیین‌کننده‌ای دارند. با این حال، از روز گذشته شاهد واکنش برخی از سهم‌ها به گزارش‌های سودآوری شرکت‌ها در سال ۹۸ بودیم. نکته مهم در اغلب گزارش‌های سالانه عملکرد شرکت‌های بورسی، رشد معنادار بهای تمام شده، جاماندن درآمدها از هزینه‌ها و در نتیجه، فشار بر میزان سودآوری شرکت‌هاست که باعث بر هم خوردن رشد سودآوری با رشد قیمت سهام باشیم.

کارنامه‌های ناامیدکننده پالایشی‌ها

روز گذشته پس از انتشار صورت‌های مالی پالایشگاه‌های بزرگ بورسی شاهد عرضه شدید در این صنعت پرمعامله روزهای اخیر بودیم. دیروز ۱۰ درصد کل جریان نقدینگی در بورس در سهام پالایشی به گردش در آمد و عنوان بیشترین افت شاخص قیمت در بین صنایع بورسی هم به این گروه اختصاص یافت. گزارش‌های عملکرد سال گذشته شرکت‌های پالایشی را باید مهم‌ترین عامل شوک عرضه در این سهام تلقی کرد. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد که افت شدید قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی تاثیر بسیار جدی بر سودآوری شرکت‌های این مجموعه به جا گذاشته است. به بیان دقیق‌تر، کاهش معنادار حاشیه سود ریالی پالایشگاه‌ها در کنار افت ارزش موجودی این شرکت‌ها سودآوری تولیدکنندگان فرآورده‌های اصلی این صنعت را محدود کرده و در روزی که عموم صنایع با رشد قیمت مواجه شدند، در گروه پالایشی شاهد تلاش مصرانه سهامداران خرد برای خروج و در نتیجه ایجاد موج پرفشار عرضه بودیم.

جولان «حقیقی» در زمین کوچک‌ترها

دیروز همزمان با رشد ۷/ ۰ درصدی شاخص سهام شاهد افزایش فعالیت معامله‌گران خرد در سمت خرید گروه‌های کوچک‌تر بازار بودیم. از این رو روز گذشته در مجموع افزون بر ۱۳۶ میلیون و ۳۰۰ هزار سهم به ارزش ۲۵۹ میلیارد و ۸۶۰ میلیون تومان به پرتفوی حقیقی‌ها افزوده شد. در میان ۳۸ صنعت فعال بورسی نیز دیروز بیشترین خالص خرید بازیگران حقیقی در سهام زیرمجموعه گروه محصولات غذایی رقم خورد. به این ترتیب دیروز در این گروه ۷۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد افزوده شد. پس از آن نیز خودرویی‌ها شاهد خالص تغییر مالکیت ۷۱ میلیارد  و ۸۰۰ میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. انبوه‌سازان نیز دیروز مورد توجه معامله‌گران خرد بازار قرار گرفتند و خالص خرید حدود ۷۱ میلیارد تومانی را رقم زدند.

در میان شرکت‌های بورسی نیز نماد معاملاتی شرکت پالایش نفت اصفهان‌ در اولویت خرید معامله‌گران خرد قرار گرفت. دیروز حدود ۸۵ میلیون و ۳۰۰ هزار سهم «شپنا» به ارزش ۱۰۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در سمت حقوقی به حقیقی جابه‌جا شد. سهام شرکت گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو نیز دیروز مورد توجه بازیگران حقیقی بازار قرار گرفت. در این نماد معاملاتی روز گذشته بیش از ۱۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار سهم به ارزش ۵۶ میلیارد و ۸۴۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد افزوده شد. سهام شرکت گلوکوزان‌ نیز در این روز با خالص خرید حدود ۵۵ میلیارد تومانی حقیقی‌ها همراه شد. در آن‌سوی بازار اما این نمادهای زیرمجموعه گروه فلزات اساسی با بیشترین فشار فروش از جانب سهامداران خرد مواجه شدند. از این رو فلزی‌ها دیروز شاهد جابه‌جایی حدود ۳۵ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. همچنین دیروز در گروه نهادهای مالی، ۲۳ میلیارد و ۳۶۰ میلیون تومان به پرتفوی حقوقی‌ها افزوده شد. دارویی‌ها نیز دیروز، با خالص خرید حدود ۲۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومانی از سوی معامله‌گران عمده بازار مواجه شدند. در میان شرکت‌ها نیز سهام شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی شاهد خالص فروش ۵۵ میلیون و ۵۴۰ هزار سهم به ارزش ۸۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از سوی معامله‌گران خرد بود.

بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

جدال سخت معامله‌گران در تالار سهام

در جریان معاملات روز سه‌شنبه شاخص کل بورس تهران با رشد ۷/ ۰ درصدی مجددا توانست از مرز یک میلیون واحد عبور کند. این در حالی است که دیروز شاخص هم‌وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان تمام نمادهای معاملاتی دارد، با افزایش بیش از ۲ درصدی همراه شد. موضوعی که نشان می‌دهد گروه‌های کوچک‌تر بازار که از ارزش بازاری کمتری برخوردارند، رشد قیمت بیشتری را تجربه کردند. در مقابل اما گروه‌های کالامحور که در زمره بزرگان بازار قرار می‌گیرند، عمدتا شاهد افت قیمت سهام زیر مجموعه خود بودند. در کلیت بازار اما روز گذشته شاهد افزایش فشار فروش در میانه ساعات معاملاتی بودیم. هر چند همچنان قدرت تقاضا مانع از خودنمایی زیاد فروشندگان می‌شوند.

در میان خبرهای پیرامونی، در گروه ساخت دستگاه‌ها و وسایل ارتباطی، شرکت لوازم خانگی پارس درباره آغاز فعالیت‌های خود با توجه به محدودیت‌های فضای کسب و کار از بازار محصول تا تامین مواد و حمل و نقل پیرو شیوع کرونا و عقب‌افتادگی‌ها دست به شفاف‌سازی زد و اعلام کرد: در راستای رعایت پروتکل‌های بهداشتی ستاد مبارزه با کرونا و حفظ سلامت نیروها، شرکت ضمن رعایت موارد قانونی با توجه به محدودیت‌های ایجاد شده در فضای کسب و کار از بازار محصول تا تامین مواد و حمل و نقل، پیرو بخشنامه ۱۶ فروردین وزارت صنعت فعالیت را طبق برنامه شروع کرده است. از این رو در تامین، تولید و توزیع بی‌تاثیر از آثار کرونا نبوده و انتظار می‌رود با تداوم روند نزولی کرونا و عادی‌سازی روند اقتصادی، عقب‌افتادگی‌ها با تلاش بیشتر مدیران اجرایی و کارکنان تا پایان سال جبران شود. در گروه ساخت محصولات فلزی نیز شرکت لامیران از پیشنهاد هیات مدیره مبنی بر افزایش سرمایه ۲۳۳ درصدی خبر داد. براین اساس، «فلامی» درصدد است سرمایه فعلی را از ۶ به ۲۰ میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت بورسی از محل سود انباشته اعمال خواهد شد تا صرف افزایش حجم فعالیت‌های تولیدی شود.مدیرعامل آریا ساسول نیز روز گذشته در گفت‌وگویی اظهار کرد: عرضه اولیه ۵ درصد سهام این شرکت ۴۸۵ میلیارد تومانی و نخستین شرکت دارای سهام ممتاز شنبه یا چهارشنبه انجام خواهد شد.

امیرحسین بحرینی درباره تعیین تکلیف عرضه اولیه سهام آریا ساسول به‌عنوان اولین شرکت دارای سهام ممتاز آماده ورود که از مدت‌ها پیش مطرح بود به بورس پرس گفت: طبق آخرین هماهنگی با مسوولان فرابورس، مقرر شده شنبه یا چهارشنبه آینده ۵ درصد از سهام این شرکت با سرمایه ۴۸۵ میلیارد تومانی به عموم واگذار شود.

وی ادامه داد: معمولا روال عرضه‌های اولیه در آخر هفته یا روز قبل از تعطیلی مانند عید فطر است. بنابراین یکی از این دو روز، عرضه اولیه «آریا» انجام خواهد شد. بحرینی در پاسخ به این سوال که آیا بعد از عرضه اولیه باز هم سهام دیگری از این شرکت واگذار خواهد شد و برنامه‌ای هم برای افزایش سرمایه مدنظر است یا خیر توضیح داد: یکی از مزیت‌های وجود سهام ممتاز در این شرکت، مناسب شدن درصد سهام شناور آزاد و عدم تغییر ترکیب هیات‌مدیره است. در مورد ادامه واگذاری‌ها هم، سهامداران عمده تصمیم‌گیری خواهند کرد. به گفته وی، «آریا» فعلا برنامه‌ای برای افزایش سرمایه ندارد اما طرح‌های توسعه‌ای دارد.

در گروه لاستیک و پلاستیک مقرر شد امروز (چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت) ۸ درصد از سهام مجتمع صنایع لاستیک یزد معادل ۴۰ میلیون و ۸۰۰ هزار سهم در دامنه قیمت ۴۰هزار و ۱۰۰ تا ۴۰هزار و ۳۵۳ ریال در بازار دوم معاملات فرابورس عرضه اولیه شود. حداکثر سهام قابل خرید توسط هر کد معاملاتی نیز ۵۰ سهم در نظر گرفته شده است که نیازمند حداکثر ۲۰۲ هزار و ۶۸۱ تومان نقدینگی است.

روز گذشته همچنین مدیرعامل هلدینگ انرژی گستر سینا از عرضه اولیه این زیرمجموعه بنیاد مستضعفان و شرکت قطران زغال‌سنگ در آینده‌ای نزدیک خبر داد. جواد اوجی با اشاره به سیاست بنیاد مستضعفان برای حضور هرچه بیشتر در بازار سرمایه و حضور در بورس زیرمجموعه‌های هلدینگ انرژی گستر سینا مانند حفاری شمال و نفت بهران گفت: به‌زودی سهام شرکت قطران زغال سنگ نیز در بورس عرضه اولیه خواهد شد. وی ادامه داد: همچنین مقدمات عرضه سهام هلدینگ انرژی گستر سینا در نیمه اول سال جاری فراهم شده است. در مجموع طی معاملات روز گذشته بورس تهران، ۸ میلیارد و ۹۶۹ میلیون سهم به ارزش ۹ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) دست به دست شد.

  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش