شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۴۱ - ۲۵ تير ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۴۰۱۵۸۱
بورس و سهام

نظر کارشناسان درباره شیفتی شدن معاملات بورس/ بازار برتر به زودی راه اندازی می شود؟

معاملات بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

تداوم اختلال درهسته معاملات بورس تهران در نهایت کار را به شیفتی شدن معاملات کشاند. ظاهرا با توجه به هجوم متقاضیان برای خرید سهام و افزایش تعداد کدهای معاملاتی دیگر سامانه معاملات بورس، توان به دوش کشیدن این حجم از بار را ندارد؛ درنتیجه مسوولان بورس مجبور شده اند با شیفتی شدن معاملات از ادامه بحران جلوگیری کنند. سیاست گذاران بازار سرمایه در شرایطی برای مدیریت این وضع پیچیده به چند شقه کردن معاملات رو آورده اند؛ اما شیفتی شدن ساعت معاملات نیز مشکلاتی را برای سرمایه گذاران به وجود آورده است. اینکه آیا با چند شیفت شدن ساعت معاملات می توان بازار سرمایه را مدیریت کرد و جلوی سرگردانی و بلاتکلیفی فعالان بازاررا گرفت، موضوعی است که کارشناسان بازار سرمایه اظهارنظرهای مختلفی درباره آن می کنند.« دنیای اقتصاد» با کارشناسان و فعالان بازار سرمایه درباره شیفتی شدن معاملات گفت وگوهایی انجام داده است که در ادامه می خوانید.

رسول رحیم نیا

کارشناس بازار سرمایه

مکانیزم بازار به هم ریخته؛ اختلالاتی که در چند روز اخیر در هسته مرکزی معاملات رخ داده و بازار سرمایه را از کنترل خارج کرده است؛ به همین دلیل شیفت بندی بازار معاملات تا حدی می تواند به رفع این مشکل کمک کند اما در نهایت یکی از بد ترین راه حل ها برای کنترل بازار سرمایه است. این وضعیت باعث شده هیجانات کاذبی در بازار به وجود بیاید. این هیجان ها باعث شده در بازار منفی به شدت فروشنده باشند و در بازار مثبت هم به شدت خریدار. اگرچه تداوم معاملات بعد از پایان ساعت اداری می تواند به صورت کوتاه مدت و مقطعی مشکل گشا باشد، اما در بلند مدت دید سهامدار را کور می کند. در یک هفته اخیر بارها بدون اطلاع برخی از سهم را باز و بسته کرده اند و در بسیاری از سهم ها صف خرید به سمت فروش آمده است و متأسفانه بعید به نظر می رسد مشکل سامانه معاملات به این زودی ها برطرف شود؛ اما با انجام چند راهکار می شود جلوی بی نظمی بیشتر در بازار را گرفت. سهم هایی که همبستگی به هم ندارند باید تفکیک شوند و بر این اساس ساعت معامله آن را مشخص کنند. در حال حاضر تعداد سرمایه گذاران فعال در بازار رو به افزایش است. تعداد معاملات و سفارش ها افزایش یافته؛ در حالی که سیستم های مالی کشش این حجم از سرمایه گذار را ندارد. حتی اگر از فردا نیز اعلام کنند نقدینگی های جدیدی وارد بورس نمی شود باز هم برای صف فروش به مشکل برمی خوریم. رشد سریع تعداد سرمایه گذاران مهم ترین عامل به وجود آمدن مشکلات هسته مرکزی معاملات است. با توجه به اینکه هسته معاملات را خارجی ها طراحی کرده اند ، کارشناسان ایرانی نمی توانند هسته معاملات را توسعه دهند.

آزمون و خطای بورس

کیارش مهرانی

معاون مالی اقتصادی شرکت ملی مس

اختلال در سیستم معاملات با چند شیفته شدن بازار نیز قابل حل نیست. شرایط جدید بازار سرمایه، مشکلات این بخش را وارد فاز پیچیده ای کرده است. ورود افراد حقیقی، بازار بورس را به چالش می کشد. حجم بالای آنلاین ها، فرهنگ سازی نامناسب برای ورود سرمایه گذاران به بازار سرمایه و همچنین سیستم های نرم افزاری موجود، هسته مرکزی معاملات را قفل کرده و باعث سرگردانی معامله گران شده است. این حجم از اخلال، معاملات را به دردسر انداخته و برخی معاملات روند طبیعی را طی نمی کنند. مدیران بورس باید با ساز و کاری جدید سیستم های نرم افزاری را مدیریت کنند. با شیفتی شدن معاملات ممکن است روند معاملات تغییر یابد. بورس سیاست آزمون و خطا را درپیش گرفته است؛ به همین دلیل تغییراتی که در این بخش اتفاق می افتد به ضرر سرمایه گذاران تمام می شود. راه های مختلفی که بورس برای مدیریت این وضعیت امتحان می کند سهامداران را با ضرر و زیان قابل توجهی مواجه می کند، شیفتی شدن زمان معاملات در بهترین حالتی که بتواند بازار را مدیریت کند، حداکثر سه ماه است. از این رو با طی شدن این زمان اتفاقات نگران کننده ای در بازار رخ می دهد.

تفکیک زمان معاملات بورس و فرابورس

محمد قیومی

کارشناس بازار سرمایه

یکی از اتفاقات بی سابقه بازارسهام در سال جاری چند شیفته شدن بازار است. ضعف هسته مرکزی معاملات و هجوم بی سابقه سرمایه گذاران، مدیران بورس را به سمت چندشقه کردن معاملات برده است. به این طرح انتقادهایی وارد است؛ اما با توجه به شرایط تحریمی چاره ای جز شیفتی کردن معاملات نیست. جدا کردن زمان معاملات فرابورس از بورس نیز تا حدی می تواند از هجوم یک باره معاملات کم کند. اگر معاملات صبح را به بورس و معاملات فرابورس را به عصر اختصاص دهند، روش شیفتی کردن معاملات، حداقل تا پایان نیمه اول سال منظم تر از وضعیت فعلی پیش می رود یا اینکه کارشناسان خبره ایرانی برای حل مشکلات هسته مرکزی معاملات بهترین و سریع ترین راهکار را پیدا کنند. این اختلالات در انجام معاملات، نقدشوندگی را که مهم ترین مزیت بورس به شمار می رود نیز کاهش داده است.

کارگزاری ها خرید و فروش عرضه اولیه ها را انجام دهند

محسن رحمتی

عضو هیات مدیره کارگزاری تدبیرگران فردا

با توجه به وضعیت فعلی بازارسرمایه و اختلال در انجام معاملات، عملا چاره دیگری جز شیفتی کردن بازار نیست. تا زمانی که حجم معاملات پایین نیاید یا مشکل نرم افزاری هسته معاملات برطرف نشود، بازار باید با همین شیوه ادامه دهد. در حال حاضر صحبت هایی از راهکارهای جدیدی برای مدیریت معاملات به گوش می رسد تا به صورت مقطعی مشکل بازار را برطرف کنند؛ اما راه حل های میان مدتی هم وجود دارد که البته در مورد آن توافق های قطعی انجام نشده، اینکه معاملات عرضه اولیه ها درکارگزاری ها انجام شود موضوعی است که می تواند حجم ترافیک سنگین معاملات را کم کند. به طوری که معاملات این دسته از سهام، مستقیم در خود هسته انجام نمی شود. در واقع هر کارگزاری مسوول معاملات سهمی خاص شود تا جلوی بی نظمی های موجود گرفته شود. در حال حاضر شیفتی شدن بازار از نظر ساختاری مشکل دارد؛ اما به عنوان راهکاری کوتاه مدت می توان روی آن حساب کرد اما یک راهکار میان مدت هم وجود دارد مبنی بر اینکه مکانیزم های معاملاتی تغییر کند که در سازمان و کمیسیون ها در حال بررسی است که در صورت اجرا بسیاری از مکانیزم های مدیریتی تغییر خواهند کرد؛ اما در نهایت این راهکارها برای درازمدت جواب نمی دهد و فکر اساسی باید برای هسته مرکزی معاملات شود.

اولویت بندی عرضه سهام

شایان کرمی

تحلیلگر بازار سرمایه

چند شیفته شدن بازار و تداوم معاملات تا بعد از ساعت رسمی بازار باعث بی اعتمادی سهامداران به بازار شده است؛ زیرا این اقدام بازار را تا حد زیادی غیر قابل پیش بینی می کند. ضعف هسته مرکزی معاملات معامله گران بازار سهام را کلافه کرده است. بازار سرمایه با افزایش حجم ورود نقدینگی روبه رو شده در حالی که انجام معامله در ساعات معمول معاملات تقریبا غیرممکن شده است. عرضه اولیه برخی سهام می تواند وضع را بدترکند اما مدیران بازار می توانند با برنامه ریزی این مشکل را حل کنند؛ به عنوان مثال معاملات سهم های بزرگ تر در ساعت اداری انجام شود و عرضه اولیه ها در ساعت های بعد از آن. در غیر این صورت ممکن است بازار به هم بریزد. به نظر من در ساعت اصلی معاملات یعنی ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر سهامی که مشکل خاصی ندارند باید معامله شوند و در فاز دوم سهام تازه وارد بازار شود تا جلوی افزایش هیجان معامله گران را در سامانه بگیرد.

معاملات بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

شایعه داغ دیروز بازار سهام/ بازار برتر به زودی راه اندازی می شود؟

دیروز خبری در فضای معاملاتی بازار سهام کشور داغ شد که تحلیلگران انتظار داشتند معاملات بورس تهران تحت‌تأثیر آن قرار گیرد.

به گزارش سایت« دنیای بورس» راه اندازی یک باره بازار برتر از اول مرداد ماه به صورت چراغ خاموش شایعه ای است که در گوشه و کنار بازار سهام به گوش می رسد. در همین حال برخی فعالان بازار سهام بر این باورند که دامنه نوسان ۱۰ درصدی بازار برتر می تواند دلیل محکمی برای شروع به کار یک باره این بازار در نظر گرفته شود.

علی صحرایی، مدیر عامل بورس اوراق بهادار تهران به« دنیای بورس» گفت:بورس تهران به عنوان مسوول اجرای بازار برتر چنین برنامه ای را در دستور کار ندارد. او با تکذیب شایعات راه اندازی بازار برتر اعلام کرد :تصمیمی برای اجرایی شدن بازار برتر از اول مرداد ماه اتخاذ نشده است و این مهم در بورس تهران به هیچ عنوان موضوعیت نخواهد داشت.

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش