شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۵۰۰۷۴

رشته مهندسی رباتیک چیست و بازار کار آن به چه صورت است؟

رشته مهندسی رباتیک,آشنایی با رشته مهندسی رباتیک,وظایف مهندس رباتیکرشته فنی مهندسی رباتیک یکی از رشته های میان رشته ای جدید در ایران میباشد
داوطلبان علاقمند به ساخت و ساز در رشته مهندسی رباتیک به تحصیل می پردازند و در اثر تلفیق چند رشته مهندسی برق، مکانیک و کامپیوتر به دست آمده و تمرکز آن بر روی طراحی، ساخت و بهره برداری از ربات ها و سامانه های رباتیک است. در این مطلب از سرپوش با رشته مهندسی رباتیک بیشتر آشنا می شوید.

رشته مهندسی رباتیک

از مهندس رباتیک به عنوان یک طراح پشت صحنه یاد میشود که موظف به انجام اموری ازجمله طراحی و خلق ربات ها و سیستم های رباتیکی میباشد تا انسان، راحت تر بتواند یک سری از وظایف را انجام دهد. در واقع یک مهندس رباتیک با تکیه بر تئوری ها و خلاقیت، سعی دارد که در صنعت تولید به ایمن تر شدن، اسان تر شدن و کارآمد تر شدن مشاغل کمک کند. مهندسی رباتیک به عنوان یکی از رشته های میان رشته ای مهندسی برق کنترل، برق الکترونیک، مهندسی مکانیک طراحی جامدات و مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار محسوب میشود.

شخصیت های مهندسان رباتیک، متمایز است. آنها می خواهند که در مورد وسایل مختلف، اطلاعات موردنیاز را داشته باشند و همچنین قادر به بررسی طرز کارکرد آن باشند. از خصوصیات مهندسان رباتیک می توان به درونگرا، منطقی و کنجکاو اشاره کرد.

 تاریخچه رباتیک

در حدود سال ۱۲۰۰ میلادی، نخستین ربات قابل برنامه ریزی انسان نما توسط بدیع‌الزمان جزری ساخته شد و نام پدر علم مهندسی رباتیک جهان را به او دادند. او در ابتدا یک قایق آبی را اختراع کرد که در آن چهار نوازندهٔ مصنوعی موسیقی، به نواختن آهنگ برای مراسم و برنامه های جشن سلطنتی مشغول بودند و حاضران را سرگرم می کردند، برنامه ریزی این سازها به صورت هیدرولیک و با کمک آب بود.

وظایف مهندس رباتیک

یک مهندس روباتیک، وظایف زیر را بر عهده دارد:

> مهندس روباتیک باید بتواند ربات ها را طراحی و بسازد.

> یک مهندس روباتیک، باید در حین ساخت ربات ها توانایی انجام جوشکاری ها را داشته باشد.

> ایحاد لیست دستگاه سیستم و زمان بندی رویداد نمودار، از دیگر وظایف مهندس روباتیک به شمار می رود.

> مهندس روباتیک، باید از این توانایی برخوردار باشد که شکست های مکانیک را بررسی و ارزیابی کند.

> مهندس روباتیک، وظیفه دارد که مشکلات غیرمنتظره ربات ها را برطرف کند و همچنین از آن ها نگهداری کند.

> از مسئولیتهای یک مهندس روباتیک می توان به طراحی پایان بازوی قالب اشاره کرد.

> مهندس روباتیک، موظف است که سیستم های رباتیک و نمونه های اولیه را تجزیه و تحلیل و ارزیابی کند.

> مهندس روباتیک، وظایف دیگری ازجمله نصب، درجه بندی، کار و حفظ ربات ها را بر عهده دارد.

> یک فارغ التحصیل رشته مهندسی روباتیک باید بتواند در زمینه تکنولوژی رباتیک به تحقیق و بررسی بپردازد.

> ساخت، پیکربندی و ربات ازمون از دیگر کارهاییست که یک مهندس روباتیک می تواند آن را انجام دهد.

> مهندس روباتیک باید برای سیستم های رباتیک، پشتیبانی فنی ارائه دهد.

> دانشجوی رشته مهندسی روباتیک وظیفه دارد که الگوریتم و کدهای برنامه نویسی برنامه های کاربردی ربات ها را بنویسد.

آشنایی با رشته مهندسی رباتیک,شخصیت های مناسب برای رشته رباتیک,رشته مهندسی رباتیک,راه های ورود به رشته مهندسی رباتیکرشته مهندسی رباتیک برای کسانی که در رشته ریاضی شرکت کرده اند، بسیار مناسب است

> وظایف یک مهندس روباتیک، شامل اشکال زدایی برنامه های رباتیک می باشد.

> مهندس روباتیک، باید بتواند برای تولید کنندگان از محصولات سبز، مانند توربین های بادی و یا پانل های خورشیدی، برنامه های کاربردی را طراحی کند.

اهمیت نرم افزارها در رشته رباتیک

امروزه یادگیری نرم افزارهای تخصصی در تمامی رشته ها، از مهارت هایی به شمار میرود که موجب موفقیت افراد  در رشتهٔ خود میشود. مهندسی رباتیک در حوزه ی خود دارای نرم افزارهای تخصصی می باشد و یادگیری این نرم افزارها برای کسانی که قصد ورود به بازار کار را دارند، از جمله تمامی دانشجویان و به خصوص فارغ التحصیلان، واجب و الزامی است.

مهمترین نرم افزارهای تخصصی مهندسی رباتیک شامل Webots, RobotWork, Solidworks, Microsoft Robotics, Catia, ADAMS و … میباشد.

رشته مهندسی رباتیک برای چه کسانی مناسب است؟

افرادی رشته مهندسی رباتیک را انتخاب می کنند که به ساختن و خلق کردن چیزهای جدید و توسعه علم علاقه دارند. خلاقیت و هوش از عناصر کلیدی برای پیشرفت در رشته مهندسی رباتیک میباشد. علاوه‌براین، برای پیشرفت در مهندسی رباتیک، تسلط به زبان انگلیسی و زبان کامپیوتر مخصوصا اگر بخواهید مهاجرت کنید، ضروری است.

آشنایی و تسلط به نرم افزارهای رشته مهندسی رباتیک باعث میشود تا در مشاغل گوناگون بهتر جذب شوید. از توانایی های دانشجویان رشته مهندسی رباتیک می توان به قدرت تخیل و تجسم و دقت زیاد اشاره کرد؛ علاوه‌براین باید تسلط کافی در حوزه های مکانیک، الکترونیک، و کامپیوتر داشته باشند. از رشته مهندسی رباتیک که تلفیقی از علوم است به عنوان رشته ای پیچیده یاد میشود؛ به همین خاطر در رشته مهندسی رباتیک، دانشجویان باید توانایی حل مسائل پیجیده و تحلیل اطلاعات را علاوه بر تسلط بر گستره ای از علوم مهندسی داشته باشند.

راه های ورود به رشته مهندسی رباتیک

افراد علاقه مند به رشته مهندسی رباتیک باید در دبیرستان، در رشته های فنی، مهندسی تحصیل کرده باشند و پایهٔ قوی و خوبی در دروس ریاضی، فیزیک و هندسه دارا باشند، تا از طریق شرکت در کنکور آزمایشی رشته ریاضی و فیزیک، در این رشته به دانشگاه راه یابند.

علاوه بر آن میتوانید برای ورود به رشته مهندسی رباتیک، ابتدا رشته های الکترونیک و کامپیوتر و یا مکانیک را در دانشگاه انتخاب کنید و در مقطع فوق لیسانس در گرایش هایی همچون رباتیک و هوش مصنوعی و یا مکاترونیک به تحصیل بپردازید.

درس های رشته مهندسی رباتیک در طول تحصیل

* دروس اصلی:

از دروس اصلی رشته مهندسی رباتیک در طول تحصیل می توان به مواردی همچون زبان تخصصی،، کارگاه ماشین ابزار و ابزارسازی، ریاضی مهندسی، کارگاه برق، الکترومغناطیس، استاتیک، مقاومت مصالح، طراحی اجزاء، کارگاه جوشکاری و ورق کارینقشه کشی صنعتی، دینامیک، مکانیک سیالات، دینامیک ماشین، مدارهای الکتریکی، مدارها منطقی، ماشین های الکتریکی مستقیم و متناوب، تجزیه و تحلیل سیستم ها، محاسبات عددی، پروژه کارشناسی، سیستم های کنترل خطی، کارآموزی، معادلات دیفرانسیل، ریاضی، برنامه سازی کامپیوتر، فیزیک اشاره کرد. 

* دروس تخصصی:

دروس تخصصی رشته مهندسی رباتیک شامل طراحی مکانیزم ها، رباتیک، الکترونیک قدرت و محرکه ها، اصول میکروکامپیوترها، ازمایشگاه ربات، ارتعاشات مکانیکی، سنسورهای ربات، سیستم های محرکه، کنترل ربات، مدارهای وابسته، کنترل فازی، طراحی ماشین به کمک کامپیوتر، شبکه های عصبی، اندازه گیری الکتریکی، آزمایشگاه ارتعاشات و دینامیک ماشین، یاتاقان و روغن کاری، علم مواد، کنترل مدرن میباشد.( بسیاری از درس های این رشته همراه با آزمایشگاه است)

بازار کار رشته مهندسی رباتیک,وظایف مهندس رباتیک,آینده شغلی رشته مهندسی رباتیکمهندسی رباتیک، در ساخت و تولید ربات ها فعالیت دارد

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته مهندسی رباتیک

رشته مهندسی رباتیک در ایران، علاوه بر مقطع کارشناسی در مقاطع دیگری ازجمله کارشناسی ارشد و دکتری تدریس میشود ولی در هر یک از مقاطع تحصیلات تکمیلی این رشته صرفا یک تک گرایش وجود دارد. دانش آموخته گان دوره کارشناسی مهندسی روباتیک میتوانند برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد این رشته، در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کنند و نمره لازم را به دست آورند.

بازار کار و آینده شغلی رشته مهندسی رباتیک

امروزه کاربرد ربات ها به علت دقت و بهره وری بالا در انجام امور مختلف، زیاد شده است. برای انجام بیشتر کارها در دنیا و به خصوص کشورهای پیشرفتهٔ صنعتی مانند آمریکا و ژاپن، از انواع مختلفی از ربات ها استفاده می شود. همچنین رشته مهندسی رباتیک با توجه به نیاز بازار صنایع و علوم مختلف در ایران در حال پیشرفت و گسترش است و به متخصصینی نیاز دارد که حرفه ای و با مهارت هستند.

فارغ التحصیلان رشته مهندسی رباتیک میتوانند به صورت خصوصی و دولتی در صنایع و شرکتهای گوناگونی کار کنند که از آن ها می توان به حوزه های مکانیک، الکترونیک و کامپیوتر اشاره کرد. آن ها مجوز فعالیت در صنایعی ازجمله صنایع هوا فضا، صنایع خودرو سازی، ماشین سازی و ساخت قطعات سنگین، صنایع کامپیوتری و ساخت و طراحی نرم افزارها و سخت‌افزار ها، تولید تجهیزات الکترونیکی، صنایع هسته ای، معدن و نساجی، صنایع کشاورزی، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و ... را دارند. امروزه مهندسان رباتیک باتوجه به اتوماتیک شدن صنایع گوناگون می تواننند در کلیه ی آن ها کار کنند که این صنایع شامل صنایع موادغذایی ، ماشین سازی در بخش طراحی، ساخت، تعمیر و نگهداری تجهیزات می باشد.

درآمد و حقوق رشته مهندسی رباتیک

در کشور ایران ، میزان دقیق حقوق مهندس رباتیک، مشخص نشده است. معمولاً مهندس رباتیک در بخش دولتی مانند مهندسان مکانیک، برق و … حقوق خود را از دولت دریافت می کنند که در سیستم های دولتی برطبق قوانین، مشخص شده است.

حقوق و درآمد مهندس رباتیک در بخش خصوصی بسته به شرایطی که دارد؛ متفاوت است که از این شرایط مؤثر می توان به داشتن تجربه و تحصیلات مرتبط، تخصص و مهارت و آشنایی با سیستم ها و نرم افزارهای کامیپوتری اشاره کرد.

بازارکار و آینده شغلی رشته مهندسی رباتیک در دنیا

مهندسی رباتیک در هر جای دنیا بعنوان یک شغل خوب شناخته میشود. فارغ التحصیلان رباتیک میتوانند فرصت های شغلی خوبی را در خارج از کشور در بیشتر صنایع داشته باشند که این صنایع شامل اتومبیل سازی، الکترونیک، هوا فضا، فرآوری موادغذایی ، تولید کنندگان پوشاک و صنایع دارویی می باشد. این مهندسین به روند تولید، سرعت می بخشند. پ این مهندسین به صورت تمام وقت به نوشتن برنامه ها و مقالات، مشغول هستند. کشورهای دارای بیشترین تولید ربات ها نظیر جمهوری کره، سنگاپور، آلمان، ژاپن و سوئد می باشد.

 مزایا و معایب رشته مهندسی رباتیک

یکی از جذاب ترین رشته های گروه مهندسی که نیازمند نوآوری و خلاقیت میباشد ، رشته مهندسی روباتیک نام دارد. این رشته برای کسانی مناسب است که علاوه بر داشتن شرایط کاری خوب در ایران و به ویژه کشورهای دیگر، از مهارت و هوش کافی برخوردارند.

رشته مهندسی رباتیک هنوز در بین مردم، معروف نشده است. رباتیک به عنوان یک دانش نوین به عواملی همچون سرمایه گذاری بسیار، صرف هزینه های زیاد، و ایجاد زیرساخت های لازم نیاز دارد که هنوز شرایط آن در ایران فراهم نشده است.

شخصیت های مناسب برای رشته رباتیک

شخصیت های مناسب برای رشته رباتیک کسانی هستند که علاقه، استعداد و مهارت دارند. ازاین رو امروزه برای ورود به یک حرفه و رشته، استفاده از تست های شخصیتی و استعدادیابی بسیار مهم است. آنچه که در توانمندسازی و موفقیت فرد در حوزهٔ کاری اش مؤثر است؛ تناسب شخصیت و شغل او می باشد. بنابراین او باید میزان رضایت و لذت از شغل و زندگی شخصی اش را بالا ببرد.

از ویژگی های بارز این تیپ های شخصیتی می توان به توانایی کار گروهی، خلاقیت، علاقه به فعالیت های ملموس و عملی، توانایی حل مسأله، علاقه و توانایی در فعالیت های فنی و توجه به جزئیات اشاره کرد.

آینده شغلی رشته مهندسی رباتیک,درس های رشته مهندسی رباتیکرشته مهندسی رباتیک در ایران قدمت چندانی ندارد و از شاخه‌های میان‌رشته‌ای محسوب می‌شود

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش